Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβαίνει η θερμοκρασία στη Σοφοκλέους

Τα σενάρια για τραπεζικά deals μετά την πρόταση της Πειραιώς δίνουν νέο ενδιαφέρον στην αγορά, που ξεπέρασε βασικές αντιστάσεις με θεαματική αύξηση συναλλαγών. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης.

Μία εβδομάδα μεστή ειδήσεων, εξελίξεων, παρασκηνίου, επενδυτικού ενδιαφέροντος και διψήφιων υπεραξιών «έκλεισε» με τους βασικούς δείκτες πάνω από τις πρώτες σοβαρές περιοχές αντίστασης.

Με τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 1.605 και τον FT 20 εντός του εύρους 770-790 μονάδων. Με θεαματική αύξηση συναλλαγών αλλά και εμπορευσιμότητας (σε μετοχές εταιρειών μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης) καθώς η επαναφορά των τραπεζών στο προσκήνιο παρέσυρε ανοδικά πλειάδα μετοχών από κάθε κατηγορία του…ταμπλώ.

Είναι ενδεικτικό, πως για 163 μετοχές σημειώθηκε θετική απόδοση, ενώ για 53 από αυτές η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν μεγαλύτερη του 10%, φθάνοντας το 34% για τον τίτλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μεγάλος κερδισμένος της εβδομάδας το ΤΤ, καθώς αποτελεί κοινή εκτίμηση πως αποτελεί την…πολύφερνη νύφη, που θέλουν κατ΄αρχήν η Πειραιώς και μένει να φανεί ποιος άλλος στη συνέχεια.

Όμως η ουσία είναι, πως η επαναφορά του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1.600 μονάδων περιοχές που είχε να προσεγγίσει το ΧΑ από τα τέλη Μαίου ολοκληρώνει έναν κύκλο που οδήγησε τον FT 20 στην καταγραφή νέων χαμηλών 10ετίας και την έναρξη ενός επόμενου κυματισμού. Η συγκυρία βοηθά το ΧΑ, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης καθώς η βελτίωση του κλίματος προσμετράται υπέρ των αγοραστών.

Τουλάχιστον μέχρις ότου κορυφωθεί και αυτός ο κυματισμός των αγορών, ικανός να οδηγήσει και την ελληνική υψηλότερα. Πολλαπλά τα οφέλη για το ΧΑ και τους βραχυπρόθεσμους παίκτες τις τελευταίες ημέρες μένει να κεφαλαιοποιηθούν στη συνέχεια, καθώς από την αρχή της εβδομάδας σημαντικά κεφάλαια τοποθετήθηκαν σε τραπεζικούς τίτλους και μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το ότι ο τραπεζικός κλάδος έκανε το 5 στα 5 με συνολική ενίσχυση της θέσης του κατά 14% δίνει το στίγμα της τελευταίας κίνησης και υπό προϋποθέσεις το εφαλτήριο για περαιτέρω ενίσχυση των αποτιμήσεων. Το, ότι στην αγορά φημολογείται, πως ξένοι οίκοι λαβαίνουν διακριτικά θέσεις (Deutsche Bank, BNP) ενδέχεται να σχετίζεται με την προσδοκία πως είτε άμεσα είτε σε επόμενη φάση οι ξένοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις δρομολογημένες εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες.

Στην χθεσινή αναφορά του Θανάση Σταυρόπουλου γίνεται αναφορά στην παρουσία αυτών των δύο ξένων οίκων, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για συναντήσεις εκπροσώπων της Goldman Sachs και JP Morgan με κυβερνητικούς παράγοντες.

Παράλληλα ζυμώσεις φέρεται να γίνονται και σε επιχειρηματικό επίπεδο (είτε μεταξύ μετόχων της Πειραιώς είτε άλλων κύκλων που πρόσκεινται στην πλευρά της Eurobank και Alpha Bank ) .

Προσδίδοντας έτσι περισσότερο ενδιαφέρον σε εργώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, που κατά την εκτίμηση τραπεζικών κύκλων θα εντατικοποιηθούν μετά τα…ελληνικά stress tests (της ΤτΕ).

--------------------------------------------

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η πρόταση της Τρ. Πειραιώς για την εξαγορά των ποσοστών που κατέχει το δημόσιο στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έβαλε νέο περιεχόμενο στην αγορά αυξάνοντας την αδρεναλίνη των εμπλεκομένων.

Η αγορά ξεκόλλησε από την συναλλακτική αδυναμία βελτιώνοντας την δυναμική της ανοδικής τάσης, η επενδυτική ψυχολογία βελτιώθηκε κατακόρυφα με τους αγοραστές να βρίσκουν το παράθυρο ευκαιρίας και να ωθούν τις αποτιμήσεις σε υψηλότερα.

Αν την προηγούμενη εβδομάδα οι πωλητές είδαν τις θέσεις τους να «ματώνουν», αυτή την εβδομάδα οι αγοραστές πέτυχαν ένα καίριο πλήγμα προκαλώντας την κάλυψη μέρους των ανοικτών θέσεων.

Ο τραπεζικός κλάδος δικαίως συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού οι εξελίξεις ήταν επικεντρωμένες γύρω από αυτόν ενώ και σε επίπεδο αποδόσεων υπάρχουν ακόμα μεγάλες απώλειες από την αρχή του έτους που προσελκύουν κεφάλαια διαφορετικού χαρακτήρα.

Σημαντικότερη ωστόσο εξέλιξη ήταν η ισορροπημένη άποψη που εκφράζεται για τον κλάδο από το εξωτερικό, γεγονός το οποίο ενδέχεται να βελτιώσει προοδευτικά το βαθμό εισροών.
 
Ανεξάρτητα πάντως από το αν υλοποιηθεί η πρόταση της Τρ. Πειραιώς η αγορά φαίνεται να μπαίνει σε νέα φάση γεμίζοντας με επιχειρηματικό περιεχόμενο, φημολογία νέων προσεγγίσεων και σενάρια βγαίνοντας από τον εσωστρεφή κύκλο της αναδιάρθρωσης του χρέους, την έλλειψη ρευστότητας της γενικής οικονομίας και την ισχυρή ύφεση που καταγράφεται σε όλους σχεδόν τους κλάδους.

Η επόμενη εβδομάδα εκτιμούμε ότι θα διατηρήσει την δυναμική του θετικού κλίματος, ενδεχομένως σε πιο μετριοπαθές τέμπο συνδεδεμένη στενά με τις εξελίξεις στο τραπεζικό κλάδο.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με υποδειγματική διαγραμματική δομή έφθασε μέχρι το πρώτο όριο αντίστασης των 1.600 μονάδων όπου αναμενόμενα η προσφορά παρουσίασε αισθητή αύξηση λόγω των αυξημένων κερδών από τα χαμηλά της αγοράς. Οι ταλαντωτές μετά από καιρό προσέγγισαν τις υπεργορασμένες ζώνες χωρίς ωστόσο να εμφανίζονται υπερτιμημένοι ενώ οι βασικοί κινητοί μέσοι παρέμειναν αγορασμένοι με δυνατές πλέον αποκλίσεις από τα σημεία καμπής τους.

Για τους «έχοντες ανάγκη να πιστέψουν» ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών κινείται στην περιοχή των 1.900 μονάδων και πριν από αυτό το επίπεδο υπάρχει η περιοχή των 1.780 μονάδων όπου εκτιμούμε ότι θα κριθεί η έκβαση της μάχης που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 1.380 μονάδων.

Αν και είναι ακόμα πρόωρο να διατυπωθεί, εκτιμούμε ότι αυτό που θα κρίνει το ανοδικό ράλι που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το βάθος της διόρθωσης που θα ακολουθήσει το οποίο πολύ πιθανόν να ξεκινήσει λίγο υψηλότερα από τις 1.750 μονάδες.

Επισημαίνουμε τέλος ότι συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου στην Αμεριική. Από τις 134 εταιρίες που ανακοινώνουν έως την ερχόμενη Παρασκευή ξεχωρίζουμε τις IBM (Δευτέρα 19 Ιουλίου), PepsiCo, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Yahoo, Apple (Τρίτη 20 Ιουλίου), Coca Cola, Wells Fargo, Ebay, (Τετάρτη 21 Ιουλίου) ΑΤ&Τ, Microsoft, Morgan Stanley, Xerox (Πέμπτη 22 Ιουλίου) και McDonalds, Amazon, Ford την Παρασκευή 23 Ιουλίου. Ωστόσο το μεγάλο ενδιαφέρον την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να επικεντρωθεί περισσότερο στα τεστ αντοχής των τραπεζών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v