Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σκοτσέζικο ντους σήμερα για τις τράπεζες!

Δεύτερη διαδοχική ημέρα ανόδου στη Σοφοκλέους με το ΓΔ και τις τράπεζες να υποχωρούν αρκετά από τα υψηλά ημέρας. Κέρδη 17,78% για την ΑΤΕ, απώλειες για Εθνική (1,19%), Αlpha (3,7%). Ανοδος για 3Ε (4,7%), ΟΠΑΠ (4,3%).

Δεύτερη ημέρα ανόδου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με το σύνολο, σχεδόν, των τίτλων του 20αρη (μέχρι την τελευταία ώρα) να διαμορφώνουν θετικό κλίμα και διαθέσεις, ενώ κάποιες αξιόλογες κινήσεις αντίδρασης σημειώθηκαν και σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ασφαλώς στην Αγορά έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος προσδοκιών που τροφοδοτείται από σενάρια για νέα δανειοδότηση της Χώρας, για αλλαγές που θα κάνουν περισσότερο “ευέλικτο” το Κυβερνητικό σχήμα και ελπίδες ότι οι δανειστές της Χώρας θα πιέσουν ασφυκτικά την Κυβέρνηση να προχωρήσει ολοταχώς σε μαζικές και πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις.

Σαν μόνο σίγουρο δείχνει ότι το μνημόνιο 1 (και τα παρελκόμενα αυτού) με τα άγρια φοροεισπρακτικά μέτρα δεν έχει τίποτα να προσφέρει, ενώ δεν φαίνεται κανένα εχέγγυο ότι οι Αγορές, ξένοι οίκοι και αρκετά hedge funds θα σταματήσουν να πιέζουν και για τις πλέον ρηξικέλευθες λύσεις, αν η Κυβέρνηση δεν επωμισθεί το πολιτικό κόστος και δεν πάρει αποφάσεις σημαντικών αποκρατικοποιήσεων και όχι μετοχοποιήσεων που δεν πείθουν κανένα και απλά μεταφέρουν για αργότερα τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σημαντικότατα από το υψηλό ημέρας των 1409,61 (+2,94%) μονάδων, όσο και ο Τραπεζικός από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1061,04 μονάδων (+3,41%).

Μάλιστα ο δεύτερος όχι μόνο απώλεσε όλα τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη, αλλά γύρισε και έκλεισε και με αρνητικό πρόσημο (-0,49%) (!)

Το σήμα ρευστοποιήσεων δόθηκε από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους (γύρω στις 16.13), με την μετοχή της Alpha Bank να γυρίζει πρώτη σε αρνητικό πρόσημο και να ακολουθούν σε απόσταση Εθνική και Πειραιώς.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με “βαριές” απώλειες στο χαμηλό ημέρας, ενώ κοντά στο χαμηλό ημέρας, με αρνητικό πρόσημο και χαμηλότερα από την ονομαστική της αξία (5,00 ευρώ) έκλεισε ο τίτλος της Εθνικής, έχοντας ανεκτέλεστο υπόλοιπο προς πώληση 201607 τεμ.

Αντίθετα ΟΠΑΠ και Coca-Cola που υστέρησαν κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, σήμερα έβαλαν σημαντική “πλάτη” σε Γενικό Δείκτη και FTSE.

Ασφαλώς και την “παράσταση” σήμερα “έκλεψε” ο τίτλος της Αγροτικής που “αποφάσισε” να δώσει μία πρώτη αντίδραση, μετά την καταγραφή αλλεπάλληλων ιστορικών χαμηλών και μάλιστα με αξιοπρόσεκτο όγκο συναλλαγών.

Για όσους σήμερα πήραν μεσομακροπρόθεσμες θέσεις στον τίτλο, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι έχει αποφασιστεί η αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από € 0,72 σε €7,2000000318075800 με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των κοινών μετοχών (reverse split) με αναλογία 10 παλαιές μετοχές προς μία 1 νέα, δηλαδή με μείωση του αριθμού των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών από 905.444.444 σε 90.544.444 και η μείωση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας κατά € 597.593.333,28 με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού, με μείωση της ονομαστικής αξίας της τιμής της κοινής μετοχής από € 7,2000000318075800 σε € 0,60 ανά μετοχή.

Επίσης η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με καταβολή μετρητών ύψους € 706.246.663,20 και έκδοση 1.177.077.772 νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας €0,60 εκάστη, με τιμή διάθεσης €1,07 η κάθε μία, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων ύψους μέχρι €1.259,5 εκατ. και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 13 νέες μετοχές, για κάθε 1 παλαιά.

Εκτός 20αρη, τουλάχιστον εντυπωσιακή κρίνεται η κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,54 ευρώ (28/4) για τον τίτλο της Βωβός, λόγω της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την διπλή ανάπλαση.

Εδώ ασφαλώς και πέρα από την βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής που συγκεντρώνει και την προσοχή αρκετών traders, ίσως αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής οι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις της εισηγμένης, η οποία έχει εξαγγείλει και αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Επιστρέφοντας στο γενικότερο κλίμα του Χ.Α. που και στην σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε ότι δύσκολα θα ξεφύγει από το περιβάλλον της έντονης μεταβλητότητας, θεωρείται σίγουρο ότι σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του κλίματος θα συνεχίσουν να παίζουν οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και τα δημοσιεύματα με τις εκτιμήσεις των ξένων οίκων.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σύνοδο της Δευτέρας, θα ασκήσουν πιέσεις στην Ελλάδα να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλιώς δεν θα λάβει νέα χρηματοδότηση το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Reuters.

Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί για την Ελλάδα στο συμβούλιο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα στις 16 Μαϊου, όπως διευκρίνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, J. Asmussen, τονίζοντας ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας θα τεθεί επί τάπητος, χωρίς ωστόσο να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για τη Χώρα και το χρέος της.

Από την άλλη οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης συνέχισαν την “δουλειά” τους (!)

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ σε Ba1 από Baa3 προηγουμένως, προχώρησε η Moodys, επικαλούμενη τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε ο όμιλος, σημειώνοντας ότι τα έσοδα και οι ταμειακές ροές του Οργανισμού επιδεινώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις προσδοκίες, υποστηρίζοντας ότι μελλοντικά διαφαίνεται χαμηλή "ορατότητα" για την εταιρεία.

Στο μεταξύ σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των Financial Times Deutschland, το οποίο αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η Deutsche Telekom επιθυμεί να αναβάλλει την απόκτηση επιπλέον ποσοστού στον ΟΤΕ. Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, η διοίκηση της DT θα επισκεφθεί την Αθήνα στα τέλη Μαϊου για σχετικές συζητήσεις με την κυβέρνηση.

Από την άλλη σε “Β” από “Β+” πριν, υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της MIG η S&P, μετά την υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας.

Η αναδιάρθρωση του Ελληνικού Κρατικού χρέους είναι αναπόφευκτη και ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί εντός του 2012, δηλώνει στο Bloomberg, ο Alan Ruskin της Deutsche Bank, κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank και συμπληρώνει: “Είναι απλά θέμα περιχαράκωσης για όλα τα μέρη που ζημιώνονται.

Αυτό που πρόκειται να συμβεί τώρα είναι η ιδέα η Ελλάδα να λάβει χρηματοδότηση σήμερα ώστε να μην χρειαστεί να πάει στις Αγορές το 2012”. ”Εν τω μεταξύ, στόχος είναι να κρατήσουν το πιστόλι στον κρόταφο όσων βρίσκονται στην ίδια θέση με την Ελλάδα, ώστε να τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους” τονίζει ο Ruskin.

H Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ για να ανακάμψει, επισημαίνεται σε δημοσίευμα των New York Times, που υπογράφεται από τον Mark Weisbrot.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια απειλή από την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ έχει καθυστερήσει πολύ και θα πρέπει να είναι έτοιμη να το πραγματοποιήσει.

Εξάλλου αναφέρει ότι όσο και αν η κίνηση της εξόδου από το ευρώ μπορεί να κοστίσει στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, είναι απίθανο ότι ένα τέτοιο κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τα πολλά χρόνια ύφεσης, στασιμότητας και υψηλής ανεργίας που οι Ευρωπαϊκές αρχές προσφέρουν.

Οι εκθέσεις Τύπου προειδοποιούν επίσης για μια απότομη αύξηση του Ελληνικού χρέους από υποτίμηση, αν εγκαταλείψει η Ελλάδα τη ζώνη του ευρώ. Αλλά το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει αυτό το χρέος, όπως η Αργεντινή δεν έχει καταβάλλει τα 2/3 του εξωτερικού της χρέους μετά την υποτίμηση και την αναδιάρθρωσή του.
 
Από την πλευρά των πιστωτών, την οποία οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει, μια χώρα που έχει συσσωρεύσει πάρα πολύ χρέος πρέπει να τιμωρηθεί, ώστε να μην ενθαρρύνεται μια τέτοια "κακή συμπεριφορά." Αλλά τιμωρώντας μια ολόκληρη Χώρα για λάθη κάποιων των ηγετών της, είναι μόλις και μετά βίας η βάση για μια υγιή πολιτική.

Υπάρχει επίσης η ιδέα ότι η Ελλάδα - όπως και η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία - μπορεί να ανακάμψει μέσω μιας εσωτερικής υποτίμησης. Αυτό σημαίνει αύξηση της ανεργίας τόσο πολύ, ώστε οι μισθοί να πέσουν αρκετά, για να κάνουν τη Χώρα πιο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο.

Το κοινωνικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα υψηλό. Η ανεργία έχει διπλασιαστεί στην Ελλάδα (σε 14,7%), υπερδιπλασιάστηκε στην Ισπανία (σε 20,7%) και υπερτριπλασιάστηκε στην Ιρλανδία (σε 14,7%).

Αλλά, η ανάκαμψη είναι ακόμη αβέβαιη.

"Μπορείτε να είστε σίγουροι" σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος," ότι οι Ευρωπαϊκές αρχές θα προσέφεραν στην Ελλάδα μια καλύτερη συμφωνία, αν αυτή εκφράσει μια αξιόπιστη απειλή εγκατάλειψης της ζώνης του ευρώ. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχουν ήδη κινηθεί σε απάντηση προς την απειλή αυτή της περασμένης εβδομάδας. Αλλά η ουσία είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία δεν της επιτρέπει να αναπτυχθεί και να βρει το δρόμο για έξοδο από την ύφεση".

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις διεθνείς Αγορές, καθώς όλα τα μηνύματα συνάδουν για πιθανή αύξηση των επιτοκίων.

Έτσι ο πληθωρισμός στην Κίνα (5,3%) αυξήθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, προϊδεάζοντας ότι επίκειται νέα αύξηση των επιτοκίων σύντομα (επιτόκιο 6,31%).
Δυσμενής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό, όπου αφενός αναβαθμίζονται οι εκτιμήσεις για τον δείκτη τιμών πληθωρισμού, αφετέρου υποβαθμίζονται οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Γηραιάς Αλβιόνας.

”Ο πληθωρισμός παραμένει σε ενοχλητικά υψηλά επίπεδα και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ότι θα αγγίξει το 5%” δήλωσε ο επικεφαλής της ΒΟΕ, Mervyn King. Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη εκτίμηση της ΒΟΕ για τον πληθωρισμό έκανε λόγο για κορύφωση στο 4,5%.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, στο 2,7% για το 2011 από αρχική εκτίμηση στο 2,9%, λαμβάνοντας ως δεδομένο καμία μεταβολή στην νομισματική πολιτική. Για το 2012, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 2,8% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 3,2%.

Αρνητικό και το ξεκίνημα στην Wall Street, καθώς το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ διευρύνθηκε 6% τον Μάρτιο στα 48,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν ότι το εμπορικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 47 δισ. δολάρια, από 45,8 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο.
 
Πρόκειται για το υψηλότερο έλλειμμα εννέα μηνών και αποδίδεται στην ταχύτερη αύξηση των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές.

Η Ιταλία θα είναι η επόμενη Χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα υποχρεωθεί να ζητήσει “πακέτο” διάσωσης, εκτίμησε ο πρόεδρος της Zulauf Asset Management, Felix Zulauf, όπως μετέδωσε το CNBC.

Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Εδιμβούργο, ο Zulauf ανέφερε ότι “όλοι εστιάζουν στην Ισπανία. Αυτό που εγώ παρατηρώ είναι μία τρομακτική εκροή καταθέσεων στην Ιταλία. Πρόκειται για μία Τραπεζική κρίση σε slow motion και το Τραπεζικό σύστημα έχει υπάρξει κύριος αγοραστής Κρατικών ομολόγων”.

Ο Zulauf είπε ακόμη ότι αναμένει τελικά ανοδικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Χώρα σε νέα ύφεση, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε ως “πολύ πιθανό ενδεχόμενο” τη διολίσθηση σε νέα ύφεση -από το τέλος του τρέχοντος έτους- ολόκληρης της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Ένα ενδεχόμενο που σύμφωνα με τον ίδιο συγκεντρώνει πιθανότητες 90% (!)

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, παρά την σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, οι τίτλοι με θετικό πρόσημο ήταν σαφώς περισσότερο στο ταμπλό του FTSE.

Στους λίγους αρνητικά διακριθέντες, οι Alpha Bank (-3,72%), Εθνική (-1,19%), ΔΕΗ (-0,66%) και Ελλάκτωρ (-2%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Πειραιώς, MPB, MIG.

Αντίθετα και πλην της Αγροτικής (+17,78%), τα μεγαλύτερα κέρδη που ξεπέρασαν το 4% για ΟΠΑΠ και Coca-Cola και του 2% για Βιοχάλκο και Motor Oil. Μικρότερα κέρδη για τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό “gap”, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1409,61 μονάδες (12.38), στις 17.00 βρέθηκε στις 1382,97 και τελικά έκλεισε στις 1388,11 μονάδες με κέρδη 1,37%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 110 εκατ. από τα οποία τα 5,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 109 ανοδικές μετοχές έναντι 46 πτωτικών, 28 τίτλοι με τελικά κέρδη μεγαλύτερα του 6%, ενώ μεταξύ άλλων διακρίθηκαν και οι Proton Bank, Attica Bank, Intrakat, Forthnet, Ιντρακόμ κ.λ.π.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα “bear market rally” για το δολάριο, εκτιμά ο Πάνος Δάντης.
Το δολάριο τελευταία είχε “ζηλέψει την δόξα” του ασημιού και παιζόταν μόνο από την μια πλευρά του trade, μόνο προς τα κάτω με την απαισιοδοξία να περισσεύει.

Σχεδόν όλοι θεωρούσαν πως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει ενώ η ψυχολογία των επενδυτών είχε φτάσει στο ναδίρ.

Τέτοιες ψυχολογικές συνθήκες γεννούν τα περίφημα “bear market” ράλι, παρόλο που τα θεμελιώδη δεδομένα για το δολάριο είναι αρνητικά.

Η FED τυπώνει χρήμα σαν να μην υπάρχει αύριο, νομισματοποιεί το χρέος του Αμερικανικού Κράτους και στηρίζει τις Αγορές με αποτέλεσμα η προσφορά δολαρίων να έχει εκτοξευθεί.
Όλη αυτή η τρομακτική προσφορά δολαρίων έχει απέναντι της μια φθίνουσα ζήτηση.

Η FED κρατάει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα για να στηρίξει την Αμερικανική οικονομία με αποτέλεσμα την φυγή των ξένων επενδυτών από το πράσινο νόμισμα αφού τα επιτόκια καταθέσεων είναι ουσιαστικά μηδέν.

Επιπλέον όλες οι Κεντρικές Τράπεζες ήταν υπερεπενδεδυμένες σε δολάρια και τώρα μετατρέπουν ένα μέρος των αποθεματικών τους σε άλλα νομίσματα και χρυσό.

Όμως ακόμα και στις μεγαλύτερες και δυνατότερες πτωτικές Αγορές με ισχυρά θεμελιώδη συμβαίνουν ανοδικές αντιδράσεις που μερικές φορές εξελίσσονται σε “bear market rallies”, τα οποία δεν καθοδηγούνται από τα θεμελιώδη αλλά από την ψυχολογία και τα τεχνικά στοιχεία.
Και αυτό γιατί η τεχνική εικόνα και η ψυχολογία των επενδυτών μετά από συνεχόμενα πτωτικά κύματα διαστρέφεται.

Οι τιμές έχουν φτάσει πολύ γρήγορα πολύ χαμηλά, σε υπερπουλημένα επίπεδα με αποτέλεσμα οι επενδυτές να έχουν πειστεί ότι η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί άμεσα με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Αυτό ακριβώς είναι το σημείο που γεννιούνται τα “bear market” ράλι τα οποία και επαναφέρουν την ισορροπία στο συναίσθημα και τις προσδοκίες των επενδυτών.

Ο βασικός καταλύτης για αυτό το αναμενόμενο ράλι του δολαρίου δεν είναι άλλο από τα υπεραγορασμένα επίπεδα των Αμερικανικών δεικτών οι οποίοι επηρεάζουν όλα τα Χρηματιστήρια. Έτσι ανήσυχοι επενδυτές σε όλο τον κόσμο πουλάνε τις μετοχές τους και τοποθετούν τα μετρητά τους στο “ασφαλές καταφύγιο” του δολαρίου.

Επιπλέον , πολύ σύντομα το πρόγραμμα “ποσοτικής διευκόλυνσης ΙΙ” ( QE II ) της Fed λήγει και είναι εντυπωσιακό πως ο δείκτης USDX συνήθως κορυφώνει τις ημέρες που οι Αγορές βλέπουν τα χαμηλά τους και αντίστροφα!

Όσον αφορά το Χ.Α. και την πιθανή βραχυπρόθεσμη τάση, ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros ΑΕΠΕΥ, εκτιμά ότι η ανοδική αντίδραση ήλθε από τις “υπερπουλημένες” περιοχές της Αγοράς, ότι η σημαντική αύξηση του τζίρου θα σηματοδοτήσει το τέλος της βραχυχρόνιας ανοδικής διόρθωσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το “Μνημόνιο ΙΙ” δεν θα πετύχει, απλά θα μας διατηρήσουν με “τεχνητό τρόπο”, ώστε να μη “σκάσει” η Ευρωζώνη κι αυτό θα συνεχίζεται έως ότου καταλάβουν πως πρέπει να εκδοθεί ευρωομόλογο και βέβαια αν η Κυβέρνηση διαψεύσει εκ νέου τις προσδοκίες της Αγοράς, το Χ.Α. θα “δει” και νεότερα χαμηλά (!)

Οι Κυβερνώντας κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί το πραγματικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης, που θα περιλαμβάνει σημαντικό “μαχαίρι” σε όλο το εύρος του Δημόσιου τομέα.

Με ανοδική ουρά από τα χθεσινά κλεισίματα των Τραπεζών στο υψηλό ημέρας ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, όμως η τελευταία ώρα και οι ρευστοποιήσεις σε Τραπεζικούς τίτλους επανέφεραν την απογοήτευση, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Δυστυχώς για μία ακόμα φορά το Χ.Α. επιβεβαίωσε ότι έχει ζητούμενο την αντοχή.
Η Αγορά έρχεται από υποτιμητική υπερβολή, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει ενσωματώσει διάφορα αρνητικά ενδεχόμενα, όμως σε φαινόμενα “πληθωρικών” αποδόσεων ίσως είναι φρόνιμη η μερική κατοχύρωση κερδών, τουλάχιστον για όσους κινούνται σε αυστηρά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε κάθε περίπτωση και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι η Αγορά χρειάζεται πραγματικές ειδήσεις για να εξέλθει από το μακροχρόνιο πτωτικό κανάλι και να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που ξεκίνησε με ανοδική “ουρά” και επανέφερε την επιφυλακτικότητα την τελευταία ώρα, διατηρώντας τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη έκλεισαν κοντά στην θεωρητική τους τιμή.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13442, τιμή εκκαθάρισης 615,91) κινήθηκαν μεταξύ 602 και 631,75 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (500000 Εθνική, 70000 Alpha Bank, 162000 MPB, 30000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8800), Alpha Bank (1700), Πειραιώς (1706), Eurobank (2375), ΟΤΕ (1965), Κύπρου (520), Ταχ. Ταμιευτήριο (521), ΔΕΗ (547), MPB (371), Αγροτική (7287), Μυτιληναίος (203), ΓΕΚ (164), Motor Oil (251), MIG (292), Ελλάκτωρα (210), Τιτάνα (106), ΕΧΑΕ (123), ΟΠΑΠ (218).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/5 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Αγροτική (137977 τεμ.), Εθνική (93147 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (221000 τεμ.), ΟΤΕ (16566 τεμ.), Coca-Cola (23466 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8107366 τεμ.), Eurobank (15295016 τεμ.), Εθνική (12965443 τεμ.), Κύπρου (4615472 τεμ.), Πειραιώς (11498175 τεμ.), MPB (4843732 τεμ.), MIG (7249454 τεμ.), Αγροτική (4675720 τεμ.).

Η εταιρεία AMBER CAPITAL LP, λειτουργώντας σαν επενδυτικός διαχειριστής των (i) Amber Global Opportunities Master Fund Ltd και (ii) PM Manager Fund SPC Segregated Portfolio 22, γνωστοποιεί με την από 10/05/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη καθαρή ανοικτή θέση που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: AMBER CAPITAL LP. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: -231.022 μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: - 0,300%. Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 09 Μαϊου 2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 11/05/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (102.197) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,13%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 10 Μαϊου 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v