Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφαγε "πεντάρα" το χρηματιστήριο

Αναμενόμενη διορθωτική κίνηση στην αγορά, μετά από εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και εν μέσω διαπραγματεύσεων για το PSI. Κράτησε τις 700 ο ΓΔ. Βαριές απώλειες άνω του 10% για ΕΤΕ, ΟΤΕ, Πειραιώς.

Μέχρι κάποιο σημείο ήταν αναμενόμενη η σημερινή διόρθωση, μετά από εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μάλιστα σε μία Αγορά που δεν χαρακτηρίζεται από τοποθετήσεις μεγάλου χρονικού ορίζοντα.

Όμως υπήρξαν αρκετά στοιχεία που ξένισαν και δημιούργησαν σημαντικές αμφιβολίες για την ποιότητα και την δυναμική της αντίδρασης που ξεκίνησε από τις 10/1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν τέτοιος ο “ενθουσιασμός” των πωλητών (ιδιαίτερα μετά τις 15.50), που ο Γενικός Δείκτης σε κανένα σημείο της συνεδρίασης δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Και αν οι επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε κάποιες Τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και δικαιολογημένες, καθώς σε λίγες συνεδριάσεις έδιναν αθροιστικά κέρδη από 50% έως και σχεδόν 90%, ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ κλήθηκε να χάσει αυτά που δεν κέρδισε ποτέ, είτε γιατί έκαναν πίσω οι ελάχιστοι αγοραστές, είτε γιατί δεν εμφανίστηκαν ποτέ μέσα στην μέρα.

Από την άλλη η βιαιότητα της σημερινής πτώσης έφερε σημαντικά πίσω τις θετικές τεχνικές ενδείξεις, καθώς ο Γενικός Δείκτης όσο εύκολα κέρδισε άλλο τόσο εύκολα έχασε και τις 740 αλλά και τις 720 μονάδες και με το ζόρι κρατήθηκε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, ενώ ο FTSE όχι μόνο βρήκε απροσπέλαστη την ζώνη 300 – 310, αλλά έχασε την πρόσφατη κατάκτηση των 285 μονάδων.

Τα ίδια και σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς ο ΟΤΕ γλίστρησε σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 3,00 ευρώ, η Alpha Bank υποχώρησε από το “ύψωμα” των 0,75 ευρώ που είχε “καταλάβει” χθες, η Eurobank έχασε τα 0,55 και 0,63 ευρώ και η Εθνική τα 2,00 ευρώ αλλά και την ζώνη στήριξης 1,92 – 1,90 ευρώ.

Μάλιστα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας και ο Τραπεζικός μία ανάσα υψηλότερα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό, καθώς στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς, Ταχ. Ταμειυτήριο, Coca-Cola, Jumbo και MIG.

Ασφαλώς και η σημερινή εντυπωσιακή επιστροφή των πωλητών είχε άλλοθι και δεν ήταν μόνο οι επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα κέρδη που βγήκαν από τον Τραπεζικό κλάδο, δεν έδειξαν διαθέσεις να τοποθετηθούν είτε σε άλλος τίτλους του 20αρη, είτε χαμηλότερα και αυτό επιβεβαιώνει την παθογένεια μίας Τραπεζοκεντρικής Αγοράς όπως η Σοφοκλέους.

Στα άλλοθι των πωλητών η σημερινή έκθεση της Standard and Poor's, την οποία υπογράφει ο γενικός διευθυντής της John Chambers και αναφέρει το απόλυτα αναμενόμενο, δηλαδή ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα υποβαθμιστεί σε κατηγορία "selective default". Παράλληλα, αναφορικά με το πότε θα επιστρέψει στις Αγορές, τόνισε ότι "η Ελλάδα θα επιστρέψει στις Κεφαλαιαγορές εάν εφαρμόσει τις σωστές πολιτικές". O γενικός διευθυντής του οίκου υπογράμμισε ότι μια χρεοκοπία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταστρέφει απαραιτήτως την αξιοπιστία της.

Επίσης, σημείωσε ότι δεν είναι δεδομένο πως πιθανή Ελληνική χρεοκοπία θα προκαλέσει ντόμινο στην Ευρωζώνη.

Ακόμα και αν ολοκληρωθεί το PSI -εθελοντικά ή όχι-, θα παραμείνουν ορισμένα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Royal Bank of Scotland που εκτιμά ότι η ιστορία περί Ελληνικής χρεοκοπίας θα παραμείνει στις συζητήσεις.

Την άποψη αυτή δικαιολογεί σημειώνοντας πως, ακόμα και αν θεωρήσει κάποιος ότι η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το καθιστά βιώσιμο, τίποτα δεν αποκλείει ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην υιοθέτηση των διαθρωτικών αλλαγών ή ότι το πρόγραμμα της τρόικας δεν θα εκτροχιαστεί από την ύφεση. Από την άλλη πλευρά, με βάση την ανάλυση, οι εκλογές που προγραμματίζονται για τον Απρίλιο θα δημιουργήσουν νέα ερωτήματα στις Αγορές.

Σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες της Αγοράς, σημαντικό ρόλο στην δημιουργία αρνητικού κλίματος και διαθέσεων έπαιξε και η απόρριψη της προσφοράς των ιδιωτών επενδυτών για την εθελοντική αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι και τη χαρακτήρισαν ανεπαρκή.

Η απαίτηση των ομολογιούχων για κουπόνι 4% στα νέα ομόλογα δεν μπορεί να γίνει δεκτή, είπαν, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών να καλούνται να συνθέσουν μια νέα πρόταση για το PSI, κάτι που περιπλέκει τις συζητήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Τραπεζικό λόμπι IIF έχει δηλώσει πως το κουπόνι του 4% είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποδεχτεί σε εθελοντική βάση.

Επίσης σύμφωνα με αναλυτές του χώρου που προσπάθησαν να εξηγήσουν την σημερινή εικόνα του μίνι “sell off”, σημαντικός παράγων είναι ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις σημαντικός αριθμός επενδυτών μπήκε στον πειρασμό να κερδοσκοπήσει ακολουθώντας την ανοδική αντίδραση, την οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να εξηγήσει με λογικά ή λογικοφανή επιχειρήματα.

Έτσι η πρώτη αλλαγή του κλίματος, βρήκε ελάχιστα χαρτοφυλάκια αποφασισμένα να στηρίξουν τις θέσεις τους και οι περισσότεροι συντάχθηκαν ταχύτατα με την πλευρά των πωλητών.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν η σημερινή σημαντική διόρθωση απλά αποσυμπίεσε την γρήγορη και έντονη (όσον αφορά επιμέρους Τραπεζικές μετοχές) ανοδική κίνηση, η αν θα δημιουργήσει νέους εγκλωβισμούς σε αυτούς που σήμερα απλά δεν πρόλαβαν …
Σε κάθε περίπτωση, οι “νουνεχείς” επαγγελματίες του χώρου, απλά περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι ακόμα και συμφωνία στο PSI δεν σημαίνει αυτόματα λύση των προβλημάτων του Τραπεζικού κλάδου. Ήταν μάλιστα τέτοια η ανοδική προσμονή των επενδυτών, που κανείς δεν ασχολήθηκε με τους ακριβείς όρους της συμφωνίας οι οποίοι όσο περνάει ο καιρός φαίνεται ότι θα είναι επαχθέστεροι για τους ομολογιούχους, πράγμα που σημαίνει ανάγκη υψηλότερης κεφαλαιακής ενίσχυσης των εγχώριων Τραπεζών (!)

Η επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση του Ελληνικού χρέους θα είναι πολύ ευκολότερη από την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής, προειδοποίησε ο Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pimco.

Δυστυχώς, είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Το ένστικτό μου λέει ότι θα επιτύχουν μία συμφωνία στο επίπεδο των διαπραγματευτών, όμως, το ρίσκο εφαρμογής της είναι πολύ μεγάλο”. Ο El-Erian εξήγησε, μιλώντας στο CNBC, ότι τα εμπόδια για τη σταθεροποίηση των Αγορών είναι πολλά.

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα εκεί έξω. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα προβλήματα χρέους αλλά και ανάπτυξης. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε μια καλή ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και την επιτροπή των ιδιωτών επενδυτών.

Όμως, μετά από αυτό, οι αβεβαιότητες είναι πολλές”, είπε.

Ανησυχητικά μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα από το Ελληνικό που λήγει στις 20/3/2012 με κουπόνι 4,3% και η αποπληρωμή του ανέρχεται σε 14,43 δισ ευρώ.

Το γεγονός ότι το εν λόγω ομόλογο όχι μόνο δεν παρουσιάζει διαθέσεις αποκλιμάκωσης, αλλά αντίθετα η απόδοσή του σε ετησιοποιημένη βάση ξεπερνά το 800% (!), ενισχύει τις υπάρχουσες ανησυχίες όσον αφορά την αποπληρωμή του, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Κόκκινες” οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ διστακτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, εν μέσω αποτελεσμάτων εταιρειών και υποβαθμίσεων από την S&P.

Πιο συγκεκριμένα, η Societe Generale και η Credit Agricole περιλαμβάνονται στις Γαλλικές Τράπεζες των οποίων τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας υποβάθμισε ο οίκος Standard & Poor’s, στον απόηχο της υποβάθμισης της Γαλλικής οικονομίας στις 13 Ιανουαρίου.
 
Η S&P υποβάθμισε τις δύο Τράπεζες σε “Α” από “Α+” με σταθερό outlook. Υποβαθμίστηκε επίσης η Caisse des Depots et Consignations σε “ΑΑ+” από “ΑΑΑ”. Η Standard & Poor's Ratings Services υποβάθμισε επίσης το Ταμείο Κρατικών Επενδύσεων (sovereign wealth fund) της Γαλλίας αφαιρώντας του την αξιολόγηση “ΑΑΑ”.

Τέλος, επαναβεβαίωσε τις αξιολογήσεις “ΑΑ-“ για τις BNP Paribas και Credit Logement με αρνητικό outlook για τις δύο Τράπεζες.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, στο ταμπλώ του 20αρη, μόλις δύο οι τίτλοι με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+2,61%) και Ελ. Πετρέλαια (+1,67%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-13,4%), Πειραιώς (-11,25%), ΟΤΕ (-10,43%) και Eurobank (-9,82%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 7% για Ταχ. Ταμιευτήριο και Coca-Cola, και του 5% για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα και Alpha Bank (το πάλεψε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης). Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Αξίζει υποσημείωσης ότι το 33% του συνολικού τζίρου απέσπασε ο τίτλος της Εθνικής και το 68% μόλις πέντε μετοχές και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Coca-Cola.

Στην Εθνική άλλαξαν χέρια 10308863 τεμ. που είναι ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 56 συνεδριάσεων και στην Alpha Bank 10271163 τεμ. που είναι ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 37 συνεδριάσεων.

Χαμηλότερα του 20αρη, αγοραστικό ενδιαφέρον, μετά τις 16.40, για τα Ελ. Καλώδια, οι αγοραστές στην Κορδέλλου έδειξαν να στηρίζουν τις θέσεις τους, η Τέρνα Ενεργειακή κινήθηκε περίπου μόνιμα με θετικό πρόσημο αλλά “προδώθηκε” από τις δημοπρασίες και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, ενώ εντυπωσιακό όγκο “σήκωσε” η κρετα φαρμ, όπου έκανε εντύπωση πως κάποιος ρευστοποιούσε “ευχάριστα” ακόμα και στα εν λόγω επίπεδα τιμών (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι προσδοκίες των προηγούμενων ημερών για ταχεία και θετική κατάληξη των συζητήσεων, όσον αφορά το PSI, δεν επιβεβαιώθηκαν, λόγω και της στάσης που κράτησε η Ε.Ε. και αυτό σε συνδυασμό με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών (δεδομένη θεωρείται η έλλειψη επενδυτών “μακράς πνοής” στο Ελληνικό Χρηματιστήριο), οδήγησαν το Χ.Α. σε άτσαλη οπισθοδρόμηση με πιθανολογούμενη νέα πλαγιοκαθοδική κίνηση, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης η “εξωγενής διαταραχή” που μπορεί να επηρεάσει τις Αγορές και δεν είναι άλλη από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, μετά την επιβολή εμπάργκο από την Δύση στο Ιράν.

Συμπερασματικά και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η αναβάθμιση των απαιτήσεων για την ολοκλήρωση του PSI θέτει σε αμφιβολία όχι μόνο την διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης, αλλά και το καθυστερημένο “January effect” που συνοδεύτηκε από την προσπάθεια εξόδου του Χ.Α. από το μακροχρόνιο πτωτικό κανάλι.

---ΧΠΑ

Έντονα διορθωτική συνεδρίαση, ενώ ο όγκος συναλλαγών υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα. Αντίθετα συνεχίστηκε η κινητικότητα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με μικρότερες απώλειες, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να γυρίσει σε μικρή υπερτίμηση 0,43%, όμως μετά τις 17.00 οι τελευταίες πράξεις έγιναν με discount έως και 0,20%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9913, τιμή εκκαθάρισης 277,25) κινήθηκαν μεταξύ 275,5 και 297,75 μονάδων. Μικτές κινήσεις με περισσότερες αγορές, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Υποχώρηση στο 46% για την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, με τους επενδυτές να μην δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον καθώς η ημερήσια δραστηριότητα ανήλθε μόλις στα 657 δικαιώματα (467 δικαιώματα αγοράς και 190 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (330000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (28383), Alpha Bank (17423), ΟΤΕ (591), Ταχ. Ταμιευτήριο (264), ΟΠΑΠ (580), Πειραιώς (1429), ΔΕΗ (900), Κύπρου (1495), Μυτιληναίο (491), ΕΧΑΕ (254), ΓΕΚ (254), MPB (817), MIG (1904), Coca-Cola (264), MIG (751), Αγροτική (358).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 24/1 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (17554947 τεμ.), ΟΤΕ (4287692 τεμ.), MIG (4306069 τεμ.), Eurobank (9077136 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v