Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» άνω του 2% στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζεται η διόρθωση στο Χρηματιστήριο με τον FTSE 25 να υποχωρεί κάτω και από τις 415 μονάδες. Απώλειες καταγράφουν Coca Cola, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Ήπια κέρδη για ΟΛΟ και Τ. Πειραιώς. Κοντά στα 100 εκατ. ο τζίρος.

Διευρύνεται η διόρθωση με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν έως 2,43% στα τελευταία 45 λεπτά της συνεδρίασης. Ο ΓΔ υποχωρεί πλέον 2,19% προς τις 1.258, ο FTSE προς τις 413 ενώ ο τραπεζικός μέχρι τις 195 μονάδες.

Οι πωλήσεις έγιναν επιθετικότερες μετά τις 16.40-16-45 και στις 25 μετοχές του δείκτη ενώ βάθαινε για τις μετοχές των Eurobank, Intracom, θυγατρικών της Βιοχάλκο.

Λίγο πριν τις 17.00 οι συναλλαγές έφτασαν τα 88,5 εκατ. ευρώ από τα  οποία 19,8 στην Πειραιώς και 13,4 στον ΟΤΕ. Και ενώ μέχρι τις 16.00 η εικόνα της αγοράς δεν φαινόταν να προβληματίζει τους βραχυπρόθεσμους παίχτες, η κάθετη υποχώρηση των δεικτών τα τελευταία 20-45 λεπτά πυροδοτεί τις πρώτες ανησυχίες στην αγορά.

Έως τα 4,02 ευρώ κατά 3,36% υποχωρεί η Εθνική, έως τα 0,704 η Alpha Bank, ενώ απώλειες πάνω από 3% μετρούν Ελλάκτωρ, Eurobank Properties, EXAE, MIG, ΣΩΛΚ, Frigoglass.

Στις 413 μονάδες ο FT 25, με την ευρύτερη ζώνη των 410 μονάδων να θεωρείται σημαντική, όπως οι 195 μονάδες για τον δείκτη των τραπεζών, που νωρίτερα διόρθωνε μέχρι τις 196 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως οι 413-411 μονάδες είναι ένα σημείο που τεχνικά δικαιολογεί αντίδραση του δείκτη. Διαμορφώθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης 8/1 και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις αυριανές κινήσεις μας. 

Όπως σημειώναμε και στην προηγούμενη αναφορά μας, ο μέχρι στιγμής τζίρος κι η ροή πωλήσεων-αγορών παραπέμπουν σε κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων προκειμένου να εγγραφούν υπεραξίες.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς δεν φαίνεται υπερβάλλουσα προσφορά, ούτε έχουμε ενδείξεις πως τα «ισχυρά χέρια» προχωρούν σε ευρύτερη έξοδο.

Αυτό βέβαια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω διολίσθησης των βασικών δεικτών, κάτι που θα εξετάσουμε εάν και εφόσον διασπαστούν οι βραχυπρόθεσμες σημαντικές στηρίξεις στις οποίες αναφερόμαστε επίμονα τις τελευταίες ημέρες.

Κατοχύρωση θέσεων και διόρθωση για τις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, αλλά με τη ΔΕΗ να λειτουργεί εξισορροπητικά. Θυμίζουμε πως εχθές η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε, ενώ ενισχύθηκαν σημαντικά του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ.

Ρευστοποιήσεις και πιέσεις στις τράπεζες, με χαμηλότερες τιμές για Εθνική, Alpha Bank, αλλά με την Πειραιώς σταθερή. Σημαντικές απώλειες σημειώνονται για τη Eurobank που βαραίνει τον δείκτη FT Mid.

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου αναφέρονται όλες οι νεότερες εξελίξεις και τα ενδεχόμενα για την ΑΜΚ της Eurobank.

Αφορμής δοθείσης συνεχίζεται η υποχώρηση των περισσότερων μετοχών του FT 25 που είχαν πρωταγωνιστήσει στο ανοδικό σερί στις αρχές Ιανουαρίου. Πάντως, οι μέχρι τώρα συναλλαγές σε όλες αυτές τις μετοχές παραμένουν χαμηλότερες αυτών που είχαν γίνει στην προηγηθείσα ανοδική αντίδραση.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θύμιζαν τη χθεσινή έκθεση της BofA για τις τράπεζες, υποστηρίζοντας πως τα «ισχυρά χέρια» έψαχναν αφορμή για να κάνουν ταμείο αλλά και για να επανατοποθετηθούν, ενδεχομένως, από χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Μέχρι στιγμής αυτό το σενάριο εξελίσσεται.

Σε τροχιά διόρθωσης παρέμεναν περίπου την ίδια ώρα και τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v