Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για το Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη κατέγραψε το ΧΑ σε μια συνεδρίαση που σημειώθηκε ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων. Υπεραπέδωσε ο Μυτιληναίος. Άνοδος για Motor Oil, EΛΠΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ. Απώλειες κατέγραψαν Eurobank, Eλλάκτωρ.

Σε μία συνεδρίαση που καταγράφηκε ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, εξασφάλισε το θετικό πρόσημο, όμως το κλείσιμο πολύ κοντά στο κάτω εύρος της ημερήσιας διακύμανσης, μόνο περιθώρια αισιοδοξίας δεν αφήνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τον Γενικό Δείκτη (έκλεισε στις 1.152 μονάδες με άνοδο 0,19%), στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οκτώ τίτλοι του FTSE 25, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Αντίθετα, οι τελικές δημοπρασίες ήλθαν να επιβεβαιώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον τίτλο του Μυτιληναίου, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και μάλιστα ήταν ο μοναδικός από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, που τερμάτισε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Όσοι αναρωτιούνται για το ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον στον τίτλο, ίσως χρειάζεται να ρίξουν μία δεύτερη ματιά στις διεθνείς τιμές του Αλουμινίου. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το τρίμηνο συμβόλαιο του Αλουμινίου κινείται στα 2043 δολάρια ο τόνος, έχοντας αφήσει πίσω του την θεωρητική αντίσταση των 2035 δολαρίων, όταν μερικές εβδομάδες νωρίτερα οι τιμές "έπαιζαν" πέριξ των 1650 δολαρίων.

Το κλείσιμο του τίτλου υψηλότερα από την τεχνική αντίσταση των 6,30 ευρώ, αν επιβεβαιωθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, μπορεί να δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη τεχνική αντίσταση των 6,85 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, στα "αξιοσημείωτα" της ημέρας η σημερινή έκθεση της Barclays που εκφράζει επιφυλάξεις για τις Ελληνικές Τράπεζες, λόγω της πολύ μεγάλης ποσότητας "κόκκινων" δανείων (από τα υψηλότερα της Ευρώπης, όπως αναφέρει) και των ακάλυπτων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με τα κεφάλαιά τους, καθώς και την ανακόλουθη κατηγοριοποίηση των αναδιαρθρωμένων δανείων. Αυτό, σύμφωνα με τον οίκο, σημαίνει πως το συνολικό αποτέλεσμα των "stress tests" θα μπορούσε να είναι πιο αδύναμο από το αναμενόμενο, παρά την πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση.

Είναι πιθανό να υπάρξει αναθεώρηση της κατηγοριοποίησης των αναδιαρθρωμένων δανείων, με την Πειραιώς να εμφανίζει το μεγαλύτερο ρίσκο επανακατηγοριοποίησης αναδιαρθρωμένων δανείων, από την κατηγορία των εξυπηρετούμενων στην κατηγορία των "κακών" δανείων. Άλλος ένας τομέας ανησυχίας είναι η έκδοση νέων ομολόγων το υπόλοιπο του 2014. Ωστόσο, με βάση την ανάλυση του οίκου, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στην καλύτερη θέση για την αποτίμηση της ΕΚΤ.

Ενδεικτικό του πόσο σοβαρά πρέπει να λαμβάνονται υπ΄ όψιν οι "εισαγόμενες" εκθέσεις, είναι η αμέσως προηγούμενη έκθεση του ίδιου οίκου, με ημερομηνία 14 Ιουλίου (ακόμα δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι), που μεταξύ άλλων ανέφερε: "Τα βασικά στοιχεία για την ανάκαμψη των Ελληνικών Τραπεζών παραμένουν, παρά την αναταραχή στις Αγορές στην Περιφέρεια της Ευρωζώνης. Οι δηλώσεις για τα κεφάλαια και τα 'stress tests' της ΕΚΤ είναι ισχυρές". Και κατέληγε: "Συνεχίζουν να μας αρέσουν οι Ελληνικές Τράπεζες και επαναδιατυπώνουμε τις συστάσεις 'overweight' γα τις Eurobank και Alpha Bank και 'equal weigt' για Εθνική και Πειραιώς.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, της απόπειρα νέου θετικού κλεισίματος για τον Γενικό Δείκτη ηγήθηκαν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και ο ΟΠΑΠ. Όμως το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τις Εθνική και Eurobank στο χαμηλό ημέρας και την Alpha Bank να κλείνει με αξιοσημείωτες ημερήσιες απώλειες και όλα αυτά κάτι πρέπει να σημαίνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank υπέστη μίνι επίθεση πωλητών μετά τις 15.53, ενώ η Eurobank, μετά την αρχική ανοδική διάθεση και τις εναλλαγές προσήμων που ακολούθησαν, μετά τις 15.18 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Και οι πέντε παραπάνω Δεικτοβαρείς τίτλοι κινούνται σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι και η έξοδός τους θα σηματοδοτηθεί με κλεισίματα υψηλότερα των 1,75 ευρώ για την Πειραιώς, των 0,69 ευρώ για την Alpha Bank, των 2,81 ευρώ για την Εθνική, των 0,38 ευρώ για την Eurobank και των 12,95 ευρώ (με ενδιάμεση αντίσταση στα 12,65 ευρώ) για τον ΟΠΑΠ.

Εξ ίσου προβληματική κρίνεται και η τεχνική εικόνα του ΟΤΕ, που μέσω των τελικών δημοπρασιών "γλίτωσε" το τέταρτο συνεχόμενο αρνητικό κλείσιμο (!) Αν χαθεί η στήριξη των 10,40 ευρώ (ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 10,26 ευρώ) η επόμενη "σοβαρή" στήριξη είναι στα 9,50 ευρώ.

Η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης μέσω της μείωσης των μισθών δεν έχει επιφέρει την πολυπόθητη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
.
Η συζήτηση για ένα τρίτο Ελληνικό πακέτο διάσωσης είναι άστοχη, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Χώρας μέχρι το 2020 είναι μικρές, εκτιμά η Goldman Sachs, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμα πόροι από το πρώτο πακέτο διάσωσης οι οποίοι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μπορούν να καλύψουν ένα μέρος του χρηματοδοτικού κενού.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1163,36 μονάδες (+1,15%). Όμως η αδυναμία διεκδίκησης υψηλότερων επιπέδων ήταν εμφανής, ενώ δεν άργησαν και οι ενδείξεις επιστροφής των πλαγιοκαθοδικών διαθέσεων. Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1155,16 μονάδες (+0,43%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1152,32 με κέρδη 0,19%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 70,2 εκατ. από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΟΤΕ). Τέσσερις τίτλοι (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ) απέσπασαν το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η Eurobank Properties (συνεχίζεται η "ροκ" συμπεριφορά), ενώ αντίθετα δεν "κοκκίνισαν" οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Τιτάν, MIG, Eurobank, Intralot, Jumbo.

Χαμηλότερα του 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση για την Lamda Development και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για την Inform Λύκος.

Η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η επικείμενη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, στον Κέκροπα, θα γίνει στην τιμή των 0,40 ευρώ, δημιούργησε αρνητικούς συνειρμούς.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν ΕΒΖ, Compucon και Νηρέας και σε νέα υψηλά 63 μηνών η FG Europe. Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν όσοι παράγοντες της Αγοράς έχουν απομείνει στις "επάλξεις", επισημαίνοντας ότι με τζίρους σαν τον σημερινό, κάθε σχόλιο περιττεύει.

Η αγορά συνεχίζει να αναζητά πιθανές θετικές ειδήσεις και μέχρι να προκύψουν αυτές θα συνεχίσει να "πληρώνει" την αυξημένη βαρύτητα που έχουν στη διαμόρφωση της τιμής των βασικών δεικτών οι Τραπεζικές μετοχές και την αδυναμία ανάληψης "ηγετικού ρόλου" από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους

Η εικόνα στις ξένες αγορές

Το "πράσινο" επικράτησε στα ταμπλώ των μεγάλων Ασιατικών Αγορών (αναλυτές αναφέρουν ότι οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν αμβλυνθεί), με "κόκκινη παραφωνία" τον Nikkei (-0,10%).

Μικρά κέρδη σημειώνουν οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με μικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, σε ομιλία του για τις εξελίξεις στη Βρετανική οικονομία ο πρόεδρος της ΒοΕ, Mark Carney εκτίμησε ότι οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη παραμένουν, τονίζοντας ότι ο κλάδος της απασχόλησης βρίσκεται κάτω από τα επιθυμητά επίπεδα παρά την σημαντική βελτίωσή του κατά τον τελευταίο χρόνο. 

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο -8,4 από -7,5 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.

Τι σχολιάζουν αναλυτές

Ο Γενικός Δείκτης ερχόμενος από μια πτώση 9,5% από τις αρχές του μήνα, προσπαθεί να αποτυπώσει στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών ένα υποτυπώδες "pattern" διπλού πυθμένα γύρω από τη στήριξη των 1140 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η "υφαρπαγή" της περιοχής των 1165 μονάδων, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών και κατεύθυνση προς το όριο επανεξέτασης της υπάρχουσας καθοδικής τάσης στις 1200 μονάδες.

Περαιτέρω όμως "κωλυσιεργία" στα παρόντα επίπεδα και κοντά στη ζώνη 1150 με 1140 μονάδες θα "ανοίξει την όρεξη" στις "Bears" για μια νέα προσπάθεια επαφής με τις 1115 μονάδες.

Το δεδομένο όμως του μειωμένου τζίρου με το μεγαλύτερο ποσοστό να ρίχνεται στις τέσσερις συστημικές Τράπεζες, αφήνει το πεδίο ανοικτό για κινήσεις "αποπροσανατολισμού" με απώτερο σκοπό τη δημιουργία "θολούρας" στην ήδη "ρηχή" Αγορά.

Την ίδια ώρα που ο μέχρι τώρα αρνητικός επηρεασμός από τις συνεχόμενες ρευστοποιήσεις στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα φαίνεται να έχει κοπάσει, με τον ενδεικτικό Πανευρωπαϊκό Τραπεζικό δείκτη Stoxx 600 Financial Services να "δραπετεύει" πάνω από το σημείο ορόσημο των 355 μονάδων, ανακτώντας ένα 3% από τα χαμηλά του και δείχνοντας διαθέσεις να γυρίσει το βέλος της τάσης προς τα άνω.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει στη κυριολεξία κάτσει πάνω στη ζώνη στήριξης των 370 με 365 μονάδων, με διάθεση να δοκιμάσει τη δυναμικότητα της βραχυχρόνιας περιοχής αντίστασης των 375 μονάδων.

Ανοδική διάσπαση της εν λόγω περιοχής θα δώσει το έναυσμα για μια κίνηση προς το όριο των 385 μονάδων.
Αντιθέτως καθοδική λύση των 365 μονάδων θα ενεργοποιήσει ρευστοποιήσεις με κατεύθυνση το επόμενο ισχυρό σημείο στήριξης των 340 μονάδων.

Με τις απώλειες από τις αρχές του Καλοκαιριού να έχουν προσεγγίσει το 15%, ο δείκτης δε μπορεί να "εμφυσήσει" μέχρι τώρα στο ημερήσιο chart τιμών, κάποια υποψία ανοδικής αλλαγής με τον πρόσφατο αποτυπωμένο διπλό πάτο στις 365 μονάδες, να φαίνεται πολύ μικρός για να σταθεί απέναντι στις τέσσερις κατά συνέχεια καθοδικές τοπικές κορυφές.

"Οπωσδήποτε μετά από τέτοια πτώση, οι τεχνικοί ταλαντωτές ορμής βρίσκονται σε 'oversold' επίπεδα αλλά για να μπορέσουν να 'στρέψουν άνωθεν το βλέμμα' τους θα πρέπει να δημιουργηθούν τουλάχιστον δύο ανοδικές συνεδριάσεις με ένα ποσοστιαίο υπόβαθρο της τάξεως του +5%" τονίζει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v