Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέρασε το 7% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Στο υψηλότερο επίπεδο 7 μηνών ενισχύεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου. Ο πολιτικός κίνδυνος και τα σχέδια για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο τρομάζουν τους αγοραστές ομολόγων.

Έντονες πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις (που κινούνται αντιστρόφως των τιμών) να ενισχύονται στο υψηλότερο επίπεδο επτά μηνών. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πέρασε το φράγμα του 7% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2014, κι οι αναλυτές επισημαίνουν ως βασικές αιτίες την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και τη νευρικότητα που δημιουργείται από τα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο. Συγκεκριμένα, η απόδοση άγγιξε το 7,077%. Η αύξηση της απόδοσης φτάνει τις 38 μονάδες βάσης.

"Δεν υπάρχουν αγοραστές στην ελληνική αγορά ομολόγων εξαιτίας του πολιτικού κινδύνου και της πιθανότητας για πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015" δήλωσε στο Reuters trader ομολόγων μεγάλης ελληνικής τράπεζας.

Η πτωτική πορεία των ελληνικών ομολόγων μάλιστα είναι αντίστροφη της τάσης που καταγράφεται στον ευρωπαϊκό Νότο και γενικότερα της στροφής σε τίτλους σταθερού εισοδήματος που προκάλεσαν τα νέα αρνητικά οικονομικά μεγέθη για τη γερμανική οικονομία. Με την υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ZEW σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, οι επενδυτές τράπηκαν σε φυγή από τις τοποθετήσεις ρίσκου και στράφηκαν στα κρατικά ομόλογα.

Έτσι, η απόδοση των γερμανικών 10ετών Bundβρέθηκε  σε νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 0,856%. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 2,332% και του ισπανικού στο 2,084%.

Να σημειωθεί ότι χθες τα ελληνικά ομόλογα ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους της χρονιάς έχοντας προσφέρει κέρδη 19% έως χθες, πίσω μόνο από τα πορτογαλικά ομόλογα 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v