Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σινιάλα» τεχνικής ανόδου στο Χρηματιστήριο

Στη διατήρηση της αντίδρασης ποντάρει η αγορά και το ενδιαφέρον στρέφεται στις τράπεζες αλλά και σε επιμέρους μετοχές. Προβληματίζει ο πολιτικός περίγυρος. Θετικό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια. Η τεχνική εικόνα στον FTSE 25.

Με το... δεξί ο Νοέμβριος, συνέχεια της τελευταίας συνεδρίασης του Οκτωβρίου, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να κερδίζει περί τους 55 πόντους (σχεδόν 8 ποντάκια για τον FT 25) από τα χαμηλά της Πέμπτης.

Μέτριων, πολύ μέτριων, συναλλαγών η χθεσινή αντίδραση κι η επαναφορά του Γενικού Δείκτη προς τις 940 μονάδες κοστίζει μόλις 67,5 εκατ. ευρώ.

Δεν ήταν άσχημη η χθεσινή συνεδρίαση, παρά τα όποια ερωτήματα μπορεί να προκαλεσε, όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, και αυτό για κυρίως τρεις λόγους:

- επιτεύχθηκε σε πολωτικό πολιτικό κλίμα,
- επιχειρήθηκε κόντρα στη διόρθωση των ευρωπαϊκών αγορών
- συγχρονίστηκε... 95% με την τεχνική μέτρηση, που έδινε περιθώριο ανοδικής κίνησης προς τις 950 μονάδες.

Δεδομένου ότι στα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης ΔΕΝ σημειώθηκαν νέα χαμηλότερα των ελάχιστων τιμών της 15ης Οκτωβρίου, η αναπήδηση των δύο τελευταίων συνεδριάσεων ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη.

Θυμίζω πως στη συνεδρίαση της 15ης/10 για τον Γ.Δ. σημειώθηκε ελάχιστο στις 852,87 και κλείσιμο στις 888,93 μονάδες, ενώ στη συνεδρίαση της 30ής/10 το χαμηλό ημέρας ήταν στις 885,65 μονάδες.

Θαρρώ πως μέχρι νεωτέρας η ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων είναι μία κοινής αποδοχής στήριξη, όπως και οι 950 αντίσταση. Σε μία ούτως ή άλλως πτωτική αγορά δεν έχουμε και πολλές επιλογές από το να... ποντάρουμε σε αυτές τις ανοδικές διορθώσεις. Και προσεκτικά σε επιμέρους μετοχές, για αυτό στις 3 τελευταίες αναρτήσεις μας στον Εκηβόλο επιχειρούμε να ανεβάζουμε χαρτιά που για διάφορους λόγους φαίνεται πως έχουν περιθώριο αντίδρασης.

Είτε κυρίως για επιχειρηματικούς λόγους και αφορμές προεξόφλησης (όπως ενδεικτικά δοκιμάσαμε με την Αεροπορία Αιγαίου), είτε για τεχνικούς (μετοχή της ΔΕΗ), είτε γιατί υπάρχουν προοπτικές όπως λ.χ. με τη μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς ο Οργανισμός μαζεύει όλο το χρήμα από τον στοιχηματισμό.

Μετά και το χθεσινό κλείσιμο παρατηρούμε, πως οι 305 μονάδες αποτελούν αντίσταση - σημείο αναφοράς για τον 25άρη η διάσπαση των οποίων μας άνοιξε τον δρόμο προς τις 310-312, με στήριξη στις 302 μονάδες. Κρίσιμη η αντίσταση στις 315, αλλά εκεί όπου θα αλλάζει κάτι -πάντα βραχυπρόθεσμα- θα είναι στην περίπτωση ανοδικής κίνησης πάνω από τις 319. Ο τζίρος πολύ μέτριος, μειώθηκε κυρίως λόγω της απουσίας μεταβλητότητας στις τράπεζες, ενώ το 54% που άλλαξε χέρια στις 4 μετοχές του κλάδου είναι από τα πολύ μέτρια ποσοστά.

Στα επιμέρους, για τη μετοχή της ΔΕΗ σχεδόν επιτεύχθηκε ο στόχος των 6,50 ευρώ, με κλείσιμο στα 6,40, να δούμε τι μπορεί να γίνει σήμερα. Σχεδόν παράλληλη η κίνηση για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ έως τα 5,80 ευρώ, ενώ ενθαρρυντική θεωρήθηκε η αφύπνιση μετοχών-σηματωρών όπως η ΓΕΚ-Τέρνα με 8,82%, η ΤΕΝΕΡΓ με 8,73% σαν να έγινε αλλαγή χεριών σε χαμηλές τιμές. Στις τράπεζες μένει να φανεί εάν η συγκριτικά ισχυρότερη και πειστικότερη Alpha Bank μπορεί να περάσει το 0,55 ευρώ, ενώ για την ΕΤΕ ζητούμενο παραμένει η συνεχής επιβεβαίωση του 1,80 ευρώ και ει δυνατόν η επαναφορά προς τα 2,02-2,05.

Μετοχή-σηματωρός ο Μυτιληναίος (όπως και η ΜΕΤΚΑ), δίνει κίνηση στα 5,43, τα οποία εάν κατοχυρώσει μπορεί να συνεχίσει προς τα 5,65 ευρώ. Για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ελέγχονται πολύ σημαντικές αντιστάσεις που εάν διασπασθούν θα μπρορούσαν να δώσουν αντίδραση επαναφοράς προς τα 9,80 και τα 10,40-10,45 ευρώ αντίστοιχα.

Τεχνικά το γεγονός πως ο Γ.Δ. επανήλθε στους σημαντικούς Bollinger είναι ενθαρρυντική ένδειξη με ισχυρές αντιστάσεις τις 950, κυρίως όμως τις 975 μονάδες για τον Γ.Δ. Και με στόχο την αντίσταση των 320 μονάδων για τον FT 25.

To ότι επιτέλους κάτι πάει να ξεκαθαρίσει με τα κόκκινα δάνεια μπορεί να αποβεί επ΄ωφελεία των τραπεζικών, θα χρειαστεί όμως λίγος χρόνος. Ο κλαδικός δείκτης στις 125,25 μονάδες ακριβώς πάνω στη... γραμμή.

Όσον αφορά τον πολιτικό περίγυρο, ακριβώς όπως τα σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, στα κάγκελα του Προεδρικού κρεμάστηκε η συναίνεση.

Τι να κάνουμε, θα ζήσουμε (χρηματιστηριακά εννοώ) και έτσι...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v