Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πώς έχτισε ανοδικό σερί… αθόρυβα

Πέμπτη κερδοφόρα συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο παρά το χαμηλό όγκο συναλλαγών. Οι εναλλαγές προσήμων και η «σύγκρουση» με ισχυρές αντιστάσεις. Τι απαιτείται για να προσεγγιστεί το 1000αρικο. Υπεραπέδωσαν Motor Oil, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ.

Στην λογική του "τσούκου - τσούκου ball" κινείται η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και χωρίς "θόρυβο" ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έστω και αν προσέκρουσε τρεις φορές στην περιοχή των 970 μονάδων.

Παρά το γεγονός ότι ο Δείκτης άλλαξε 14 φορές πρόσημο, μετά τις 15.33 και με αφορμή τις δηλώσεις Draghi, οι λίγοι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως και πάλι δεν απέφυγε τα συμπτώματα "υψοφοβίας" μόλις πλησίασε σε τιμές πέριξ των 970 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι περισσότερο όσον αφορά τα απόλυτα βραχυπρόθεσμα τεχνικά συμπεράσματα, καθώς όπως όλα δείχνουν η ζώνη των 970 - 980 μονάδων αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό επίπεδο, ανοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να φέρει σχετική αύξηση του τζίρου και ταυτόχρονα τα πρώτα κλεισίματα "short" θέσεων. Αυτές οι προϋποθέσεις μπορεί να δώσουν κίνηση προς τις 1020 μονάδες και σε ακραίο σενάριο, προς τις 1080 - 1100 μονάδες.

Η πορεία του ΓΔ στη σημερινή συνεδρίαση

Tο μόνο που δείχνει σαν πλέον βέβαιο, είναι ότι στο Χ.Α. θα συνεχίσει να επικρατεί η αβεβαιότητα, εκτός και αν οι εταίροι μας θα θελήσουν να μας "δώσουν κάτι" πριν από τον προσεχή Μάρτιο, ή θα περιμένουν πρώτα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο πολιτικό πεδίο της Χώρας.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, η επόμενη "μάχη" μπορεί να δοθεί στις 320 μονάδες, όμως η υπέρβαση του παραπάνω επιπέδου θα απαιτήσει σημαντική αύξηση των συναλλαγών. Οι 309 μονάδες δείχνουν σαν πρώτη στήριξη, ενώ όσοι βραχυπρόθεσμοι έσπευσαν να ανοίξουν "long" θέσεις, ας έχουν υπ΄ όψιν τους το επίπεδο των 305,5 μονάδων (934 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη).

Ο Τραπεζικός έχει πολύ σημαντικό επίπεδο αντίστασης το 130. Μία κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει συνέχιση, ενώ το 125 είναι κοντινή και το 121 κύρια στήριξη στην παρούσα.

"Oι αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της ΕΚΤ, ο οποίος θα αυξηθεί στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2012", δήλωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και την "πρώτη ανάγνωση" των σχολίων του προέδρου της ΕΚΤ, ο κ. Draghi έφερε την ποσοτική χαλάρωση ένα βήμα πιο κοντά για την Ευρωζώνη. To κρισιμότερο σχόλιο είναι ότι το μέγεθος του ισολογισμού της ΕΚΤ κινείται προς τα επίπεδα Μαρτίου 2012. Έτσι η ΕΚΤ κοιτάζει σε ένα πρόγραμμα έως και 1 τρισ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ευρώ. Αυτή τη στιγμή το ευρώ υποχωρεί στα 1,2424 δολάρια, ενώ αμέσως μετά την ομιλία Draghi διολίσθησε έως και τα 1,2395 δολάρια. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα από τον Αύγουστο του 2012.

Σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες της Αγοράς, η πορεία του Χ.Α. θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, την αξιολόγηση της τρόικας και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Από εκεί και πέρα, η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων, δεν θα χρειαστεί μόνο αλλαγή πλεύσης από τους "short", αλλά θα απαιτηθεί μεγαλύτερη διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται.

"Σηματωρός" για αλλαγή της τάσης θα είναι η σταδιακή αύξηση του τζίρου. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, όμως αυτός απέχει πολύ για να διεκδικήσει νούμερα υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης μετά την επιτυχή στήριξη, που βρήκε στη ζώνη των 900 με 880 μονάδων έχει αναστρέψει την πολύ βραχυχρόνια τάση από καθοδική σε ανοδική με το σχηματισμό του δεύτερου υψηλότερου πυθμένα (15/10 στις 852,87 μονάδες και 30/10 στις 885,65 μονάδες) και αφήνει ανοικτό το παράθυρο δημιουργίας ανοδικού στροφέα προς τα όρια αντίστασης των 980 και 1015 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

"Βαρίδια" σε αυτή την ανοδική κίνηση παραμένουν οι Τράπεζες με τον δείκτη τους να δηλώνει μέχρι τώρα έντονη αδυναμία διαπερατότητας των 130 μονάδων. Στοιχείο το οποίο από κάποιο σημείο και έπειτα έχει προκαλέσει εκνευρισμό και μείωση στη διάθεση ανάληψης περαιτέρω ρίσκου.

Στο πολύ βραχυχρόνιο chart τιμών το σημείο εκείνο στο οποίο ο Γενικός Δείκτης δε πρέπει να περάσει καθοδικά εντοπίζεται στο επίπεδο που εκτείνεται μεταξύ των 930 με 920 μονάδων.

Η ζώνη αυτή εάν τμηθεί καθοδικά με αύξηση του τζίρου, θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη προς το όριο των 900 μονάδων ισχυροποιώντας έτσι το σενάριο καθοδικής επανεξέτασης των 880 μονάδων.

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών έχει αποτυπωθεί μια διαδοχική αλληλοκάλυψη καθοδικών και ανοδικών "candlesticks" αφήνοντας την αίσθηση "γυρισμάτων" μεταξύ των ισχυρών χαρτοφυλακίων στα κατά βάση επίπεδα των 915 με 1000 μονάδων, προκαλώντας έτσι τη σκέψη μιας πιθανής διαμόρφωσης ενός δυνατού μεσοπρόθεσμου πυθμένα.

Η καθοδική όμως λύση των 850 θα "ανοίξει τον πτωτικό ασκό του Αιόλου" σπρώχνοντας τον Δείκτη αρχικά προς τις 800 μονάδες και μετά προς τις 750 με 720 μονάδες.

Για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ το όριο αλλαγής της υπάρχουσας βραχυχρόνιας ανοδικής τάσης εντοπίζεται στην περιοχή των 304 με 300 μονάδων. Έτσι όσο ο δείκτης λαμβάνει τιμές υψηλότερα από το εν λόγω όριο, παραμένει σε τροχιά ανάκτησης της καθοριστικής ζώνης αντίστασης των 320 με 325 μονάδων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τους επενδυτές στην Ιαπωνική Αγορά να προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, μετά το πενταήμερο ράλι που πυροδότησε η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για περισσότερη ποσοτική χαλάρωση.

"Ξεφουσκώνει" γρήγορα ο αρχικός ενθουσιασμός από τις δηλώσεις Draghi στην Ευρώπη, ενώ με μικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, οι εποχικά προσαρμοσμένες βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Σεπτέμβριο, ενώ για τον Αύγουστο τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν πτώση 4,2%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες θα αυξάνονταν κατά 2,3%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκιά της. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα διατηρήσει στα 375 δισ. στερλίνες τις αγορές Κρατικών ομολόγων. Και οι δυο αποφάσεις ήταν αναμενόμενες.

Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά τους διατήρησε η ΕΚΤ τα επιτόκια του ευρώ. Ειδικότερα, το επιτόκια αναφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης διατηρούνται στο 0,05%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, η παραγωγικότητα ενισχύθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο. Παράλληλα, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ενισχύθηκε κατά 0,3% κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση της παραγωγικότητας 1,5% και του κόστους εργασίας κατά 0,5%.

Από την άλλη, σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 10.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 278.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου. Το μέγεθος αυτό είναι το δεύτερο χαμηλότερο φέτος και χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για υποχώρηση των αιτήσεων στις 285.000.

"Το 'φάντασμα' του 1937 ζυγίζει στα μυαλά των κορυφαίων αξιωματούχων της Federal Reserve καθώς εργάζονται σε ένα οδικό χάρτη για αυστηρότερη νομισματική πολιτική" αναφέρει το Bloomberg. Αυτό ήταν το έτος, λόγω της ανάκαμψης από τη Μεγάλη Ύφεση, που η Fed εφάρμοσε πρόωρα αυστηρότερη νομισματική πολιτική και αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει, καθώς η οικονομία έπεσε πάλι σε ύφεση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις 22 βασικών διαπραγματευτών που "εμπορεύονται" Αμερικανικά Κρατικά ομόλογα απευθείας με την Fed, υπάρχει πιθανότητα 20% η Fed, η οποία σχεδιάζει να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο το 2015, να αναγκαστεί να το κόψει ξανά στο μηδέν μέσα σε δύο χρόνια.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την ισορροπία ανάμεσα στην εσωτερική πολιτική σκηνή στην Ελλάδα και την ανάγκη να καθησυχαστούν οι Αγορές αναζητά το Eurogroup, υποστηρίζει το πρακτορείο Reuters.

Υπό αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι είναι τρεις επιλογές. Σε όλες σημαντικό ρόλο παίζει το μαξιλάρι του ΤΧΣ, ύψους 11 δισ. ευρώ.

Ως θετικά αποτιμά τα αποτελέσματα των Ελληνικών Τραπεζών στα "stress test" της ΕΚΤ, η Goldman Sachs, σημειώνοντας μάλιστα ότι ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο διεθνής οίκος, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα έχουν αντισταθμίσει ελάχιστα την μέχρι στιγμής υποαπόδοση των Τραπεζικών μετοχών, που πυροδότησε η αναζωπύρωση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Χώρα.

Η Goldman Sachs επιβεβαιώνει πως Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα παραμένουν στα "top picks" του οίκου (με σύσταση "buy"), ενώ μειώνει την τιμή – στόχο στα 0,7 ευρώ και 2,55 ευρώ, αντίστοιχα (από 0,82 ευρώ και 3,15 ευρώ προηγουμένως). Επίσης ο οίκος μειώνει την τιμή στόχο στα 1,4 ευρώ από 1,7 ευρώ για την Πειραιώς και στα 0,32 ευρώ από 0,34 ευρώ για την Eurobank, δίνοντας σύσταση "neutral" και για τις δύο Τράπεζες.

Στα 9,6 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθούν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του Σαράντη στο εννεάμηνο καταγράφοντας πτώση 11,4%, εκτιμά η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί την σύσταση "Buy" και την τιμή-στόχο των 9,70 ευρώ. Προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα σημειώσουν αύξηση 4,9% και θα διαμορφωθούν στα 180,3 εκατ. ευρώ.Τα EBITDA εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 15 εκατ. στο εννεαμήνο, σημειώνοντας πτώση 2,7%.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 19 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 970,54 (+1,34%) και χαμηλό τις 951,01 (-0,7%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 966,46 (+0,71%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 962,31 μονάδες με κέρδη 0,48%.

Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 73,7 εκατ. από τα οποία τα 4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΕΤΚ, ΠΕΙΡ).

Πέντε τίτλοι (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) "απασχόλησαν" το 70% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, όλοι οι τίτλοι "είδαν" και τα δύο πρόσημα, πλην των Ελ. Πετρελαίων και ΟΛΠ που δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο".

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Grivalia Properties (τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και δεύτερη συνεχόμενη με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΕΕ (αφού πρώτα, λόγω της πρώτης ανάγνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, υποχώρησε μέχρι τα 16,83 ευρώ, -4,59%).

Από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχωρίζουν με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις οι Μέτκα (επόμενη αντίσταση στα 9,60 ευρώ, γυρίζει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση με κλεισίματα υψηλότερα των 10,20 ευρώ), ΔΕΗ (επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ, γυρίζει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση με κλεισίματα υψηλότερα των 7,77 ευρώ) και Motor Oil (επόμενη αντίσταση στα 6,60 ευρώ, γυρίζει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση με κλεισίματα υψηλότερα των 7,18 ευρώ). Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον ΟΛΠ (επόμενη αντίσταση στα 15,30 ευρώ, γυρίζει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση με κλεισίματα υψηλότερα των 16,80 ευρώ).

Χαμηλότερα του 25αρη, σε υψηλά 5μηνου επέστρεψε η Αεροπορία Αιγαίου, με το αμέσως μεγαλύτερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26/6 (7,09 ευρώ), καθώς θα συνεχιστούν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις εγχώριων θεσμικών λόγω εισόδου στον FTSE25.

Από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά προσπαθούν να "αποδράσουν" Επίλεκτος (πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) και Νηρέας (τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ανεπιβεβαίωτες φήμες για πιθανή είδηση).

--ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αυξητικές διαθέσεις, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.869 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.095, 6.608 για τον Νοέμβριο, 487 για τον Δεκέμβριο, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 313,25) κινήθηκε μεταξύ 307,25 και 316,75 μονάδων και έκλεισε με οριακό premium. Μετά τις 17.00 οι τελευταίες πράξεις έγιναν με discount έως και 0,20%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (771), ΔΕΗ (882), Alpha Bank (5.722), Εθνική (3.711), Πειραιώς (5.539), Eurobank (469), Μυτιληναίο (499), ΟΠΑΠ (348), MIG (614), ΓΕΚ (281), Jumbo (166), Ελ. Πετρέλαια (222).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων του δείκτη FTASE-25 η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα αυξήθηκε προς το 37%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 1.168 δικαιώματα (1.003 calls και 165 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (84.697.312 τεμ.), Πειραιώς (21.800.771 τεμ.), Eurobank (30.750.281 τεμ.), Εθνική (1.174.837 τεμ.), ΔΕΗ (2.204.938 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v