Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα μηνύματα της «low cost» αντίδρασης

«Φοβίζει» την αγορά η χαμηλή αξία των συναλλαγών στο ανοδικό σερί, αναγκαία συνθήκη η αύξηση των συναλλαγών. Παραμένει «κλειδί» η διατήρηση των 905 μονάδων. Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα για τις επόμενες συνεδριάσεις.

ΧΑ: Τα μηνύματα της «low cost» αντίδρασης

Εβδομάδα με σημαντικά κέρδη άνω του 6% για το Γενικό Δείκτη, παρότι στις πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο όγκος των συναλλαγών ήταν ο μισός από ότι στο πτωτικό σερί των πέντε συνεδριών από τις 23-30 Οκτωβρίου, αποδυναμώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ποιότητα, αλλά και την ισχύ της αντίδρασης.

Η εγχώρια αγορά κατά το παρελθόν έχει αντιδράσει πολύ βίαια σε «φτωχές» ποσοτικά και ποιοτικά τεχνικές αντιδράσεις. Από την άλλη, ωστόσο, πολλά ανοδικά ράλι τιμών στο Χ.Α. έχουν ξεκινήσει με τέτοια «δειλά» χαρακτηριστικά όπως το τωρινό, οπότε οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

Η αγορά βρήκε βραχυπρόθεσμη στήριξη στις 885 μονάδες και σταδιακά μπόρεσε να επαναφέρει το δείκτη πάνω από το επίπεδο των 905 μονάδων, των 925 μονάδων και των 950 μονάδων, αδυνατώντας όμως να οδηγήσει την αντίδραση στη ζώνη των 970/975 μονάδων.

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών και μετοχών του Χ.Α., η αντίδραση που παρατηρήθηκε ήταν μάλλον αναμενόμενη, έπειτα από τις υποχρεωτικές πωλήσεις και την κακή ψυχολογία των προηγούμενων ημερών, ωστόσο ο φόβος των επενδυτών δεν έχει εξαλειφθεί και αυτό είναι φανερό στους αγοραστές και στις κινήσεις τους.

Πιο βραχυπρόθεσμα, πιθανή διάσπαση του ενδοσυνεδριακού υψηλού των 975 μονάδων (29/10), θα δώσει καύσιμο για την συνέχεια, ωστόσο στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, ο δείκτης δεν μπόρεσε να κυνηγήσει δυναμικά τις 970 μονάδες, σε καμία περίπτωση.

Σε όρους τιμών, για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη και με περίοδο εξέτασης από το χαμηλό του Ιουνίου του 2012 στις 470 μονάδες έως και το υψηλό των 1.380 του Μαρτίου φέτος, τα κρίσιμα επίπεδα τιμών παραμένουν αναλλοίωτα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με πάνω όριο τις 1.030 μονάδες και κάτω όριο τις 925 μονάδες, τις 885 μονάδες και το πρόσφατο χαμηλό στις 850 μονάδες.

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, από το υψηλό του Φεβρουαρίου 2011 στις 1.750 μονάδες έως και τις τρέχουσες συνεδριάσεις, το σημαντικό επίπεδο για την αγορά είναι οι 905 μονάδες, οπότε η διατήρησή τους παραμένει το σημείο κλειδί για τον Νοέμβριο και θετικό σημάδι όσο διατηρούνται σε ισχύ.

H τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το αντίστοιχο μέγεθος των 975 μονάδων είναι οι 320 μονάδες, επίπεδο το οποίο δεν μπόρεσε επίσης να πλησιάσει ο δείκτης των blue chips στη διάρκεια του ανοδικού σερί.

Η ζώνη των 306 μονάδων, η οποία αποτελεί το 50% Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης από τις 167 μονάδες του Ιουνίου του 2012 στο υψηλό των 445 μονάδων του Μαρτίου, παραμένει κρίσιμη ενώ στο σενάριο συνέχειας της αντίδρασης, οι 335/340 μονάδες αποτελούν ισχυρή αντίσταση.

H τεχνική εικόνα του FTSE 25

Τέλος, για τον τραπεζικό κλάδο, η βραχύβια αντίσταση των πέντε συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων ήταν οι 130 μονάδες, η οποία δεν ήταν εφικτό να προσπεραστεί. Στο βραχυχρόνιο επίπεδο όσο η αγορά διατηρεί πάνω από τις 125 μονάδες δεν αλλάζει κάτι, ενώ το πρώτο κάτω όριο είναι οι 116 μονάδες και το πάνω όριο οι 133/135 μονάδες. Σε ημερήσιο διάγραμμα, το πρόσφατο χαμηλό στις 15/10 και τις 108 μονάδες είναι η στήριξη και το πάνω όριο οι 150 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v