Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Για το 5 στα 5 θα προσπαθήσει ο ΓΔ

Από την «Μαύρη Πέμπτη» της 30ής Οκτωβρίου η αγορά μας μετρά σταθερά ανοδικά βηματάκια σε συνεδριάσεις μέτριων, πολύ μέτριων συναλλαγών. Θετικό το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος και επιμέρους τίτλοι.

Επέστρεψαν στα ρεκόρ οι Dow Jones και S&P, τερματίστηκε το πτωτικό σερί στις ευρωαγορές και στο Χ.Α. το «έργο παίχτηκε... ανάποδα», όπως σημείωνε ο Θαν. Σταυρόπουλος.

Εμφανής η διάθεση των «αγορών» να μην διορθώσουν σε αυτήν τη φάση, να κερδηθεί κι άλλος χρόνος, με τις θεαματικές εξελίξεις σε άλλους επενδυτικούς τομείς όπως του χρυσού να προσδίδουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο παιχνίδι.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX για ακόμη μία συνεδρίαση όχι μόνο «κρατάει» σε κλείσιμο τις 9.100 μονάδες, αλλά δημιουργεί προϋποθέσεις για υπέρβαση ακόμη και των 9.350 μονάδων.

Καλά όλα αυτά, καθώς στα καθ΄ ημάς στο Χ.Α. μετράμε ένα μικρό ανοδικό σερί 4 συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται εχθές έως τις 961,27 μονάδες, ξεκινώντας από τα τελευταία χαμηλά (30/10) των 885,65 μονάδων. Όχι άσχημα δηλαδή.

Και μάλιστα σε μία κίνηση περίπου 75 μονάδων για τον Γ.Δ. και άλλων 25 μονάδων για τον FT 25, με αιχμή όχι τόσο τις τράπεζες όσο κλάδους/δείκτες όπως των τηλεπικοινωνιών, κατασκευών, ενέργειας, πρώτων υλών κ.ά.

Το ενδιαφέρον είναι πως από την «μαύρη Πέμπτη» της 30ής Οκτωβρίου η αγορά μας μετρά σταθερά ανοδικά... βηματάκια σε συνεδριάσεις μέτριων, πολύ μέτριων συναλλαγών, σε μία κίνηση που -ακόμη και εχθές- οι περισσότεροι δεν την πιστεύουν, δεν τοποθετούνται. Σχεδόν 25 μονάδες το κέρδος γα κάθε ένα ΣΜΕ του FT 25 από τις 30/10 μέχρι και εχθές, όχι άσχημα, με προσπάθεια αναστροφής για την πλειονότητα των μετοχών του 25άρη και τα «ισχυρά χέρια» με λίγες, αλλά στοχευμένες συναλλαγές να ανεβάζουν τον πήχη στις 950 με στόχο τις 975 και κατ΄άλλους τις 985 μονάδες.

Σε αυτό το διάστημα επιτεύχθηκαν το ανοδικό «γύρισμα» των ξένων αγορών, η διαφυγή -έστω για λίγο- της συγκυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να ποντάρει στο εξωτερικό, στο στοίχημα με την ΑΟΖ, όπως σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την αγορά, πως κερδίζοντας «πολιτικό χρόνο» ο Σαμαράς, με το... παιχνίδι να μεταφέρεται σε άλλο επίπεδο, τα «ισχυρά χέρια» έχουν λόγο να «τραβήξουν» τις μετοχές υψηλότερα, να βάλουν κι άλλους στη μαρκέτα, να μοχλεύσουν την αγορά.

Οι απαραίτητες αγορές γίνονται στα χαμηλά και χωρίς τυμπανοκρουσίες αυτές τις 4-5 ημέρες, τα χαρτοφυλάκια έχουν σχηματισθεί και αυτό που μένει είναι η ενεργοποίησή τους προκειμένου να προσελκύσουν κι άλλους στο παιχνίδι.

Θα φανεί από τις συναλλαγές σήμερα - αύριο, κατά πόσον θα επιτευχθεί ο στόχος τους, θα φανεί από το πως θα ενισχυθούν συγκεκριμένες μετοχές που από την προηγούμενη Πέμπτη έχουν «ομαδοποιηθεί» με στόχευση ένα 10-15% στις επόμενες συνεδριάσεις.

Τεχνικά η αγορά δοκίμασε τη στήριξη των 305 μονάδες, δίνοντας κίνηση πάλι στις 312 και κλείνοντας με σημαντικά κέρδη. Το stop μας ανεβαίνει στις 305,50 με κοντινή στήριξη τις 309, ενώ μία διάσπαση των 314 μπορεί να μας φέρει στην πολύ σημαντική ζώνη των 320 μονάδων επιπέδου.

Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τη ΓΕΚ «έκλεψαν» την παράσταση από αποδόσεις, ενώ αρκετοί τίτλοι συνέχισαν την κίνηση τους.
Μένει να δούμε αν ο τραπεζικός θα κάνει την διαφορά στη σημερινή συνεδρίαση να αποδώσει και να βοηθήσει την αγορά .

Οι τζίροι χαμηλοί στην παρούσα φάση, κάτι που αναμένεται να αλλάξει αν δοκιμαστεί η περιοχή των 320 μονάδων. Τα 5,50 και 5,75 ευρώ είναι τα δύο σημεία στήριξης και αντίστασης στον ΜΥΤΙΛ μιας και διάσπαση μπορεί να μας δώσει 30 λεπτά προς κάθε κατεύθυνση. Η ΜΕΤΚΑ με μόνιμους αγοραστές στο κλείσιμο αύξησε όγκους και πλέον φαίνεται να θέλει να απειλήσει το 9 επίπεδο.

Η αγορά εν αναμονή τυχόν εξελίξεων από Ευρώπη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v