Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο σερί ιστορικό υψηλό για τον S&P

Πάνω από το «φράγμα» των 2100 μονάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο S&P. Οριακά κέρδη για τους δείκτες. Στο επίκεντρο οι ελληνικές εξελίξεις. Απογοήτευσαν τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Πτώση για Chevron και Exxon Mobil. Άνοδος 1,4% για το πετρέλαιο. Σε χαμηλό έξι εβδομάδων ο χρυσός.

Πτωτικά ξεκίνησε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι χθες οι χρηματαγορές στις ΗΠΑ ήταν κλειστές λόγω της αργίας της «Ημέρας του Προέδρου».

Η εμπλοκή στο Eurogroup της Δευτέρας αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα σε συνδυασμό με τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία στη στεγαστική αγορά και στη μεταποίηση στις ΗΠΑ, προκάλεσαν πιέσεις τους δείκτες της Wall Street.

Όπως ανέφεραν οι αναλυτές, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά αντέδρασε αρχικά ήπια πτωτικά στην αποτυχία  συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το πρόγραμμα διάσωσης.

Ωστόσο αργότερα, η Wall Street γύρισε ανοδικά μετά από πληροφορίες ότι η Ελλάδα θα ζητήσει την Τετάρτη εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 18.046,49 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,16% στις 2.100,34 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,11% στις 4.899,27 μονάδες.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που θα δοθούν την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Οι αναλυτές αναμένουν ενδείξεις για τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Από πλευράς τίτλων, πιέσεις ασκήθηκαν στο ενεργειακό κλάδο αν και η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 0,3% και 0,6% αντίστοιχα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,63 δολ., καταγράφοντας άνοδο 1,2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,4% στα 53,49 δολάρια ανά βαρέλι. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,5% στα 1.208 δολ./oz, σε χαμηλό έξι εβδομάδων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου μετά τη χθεσινή πτώση εξαιτίας της εμπλοκής στο Eurogroup αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Σήμερα το ευρώ ενισχύθηκε 0,6% στα 1,1420 δολ. Σημειώνεται ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1328 έως 1,1450. Αντίστοιχα, το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 0,5% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 119,02 γεν.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο εννέα μονάδων βάσης στο 2,14%. Παράλληλα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,34%.Αντίστοιχα, υψηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,64% (+1 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,60% (+2 μ.β.).

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v