Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tρίτο πακέτο €30 δισ. για Ελλάδα εξετάζει η ευρωζώνη

Το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου για την Ελλάδα εξετάζουν από το Σεπτέμβριο του 2014 οι τρεις ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Έντονη δυσπιστία απέναντι στην νέα ελληνική κυβέρνηση. Αναμένονται χειρότερα νούμερα για το 2015.

Tρίτο πακέτο €30 δισ. για Ελλάδα εξετάζει η ευρωζώνη

Οι δανειστές της Ελλάδας έχουν εξετάσει την «πιθανότητα» ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για ορισμένους μήνες, πριν ακόμα προκύψει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών του Ιανουαρίου, δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΜΝΙ.

Η πιθανότητα αυτή έχει πλέον αυξηθεί, σημείωσε η πηγή, εξαιτίας των εκτιμήσεων για υψηλότερα ελλείμματα και πιο αδύναμη ανάπτυξη λόγω των εκλογών.

Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από ένα εμπιστευτικό έγγραφο που κυκλοφόρησε μεταξύ των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορισμένων κυβερνήσεων της ευρωζώνη τον περασμένο Σεπτέμβριο και εξέταζε εναλλακτικές χρηματοδότησης για την Ελλάδα που συνδέονται με διαρκή εποπτεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

«Από τον Σεπτέμβριο του 2014,είχαμε συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες μαζί με τους δανειστές για την ανάγκη η Ελλάδα να χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Με την αλλαγή στην κυβέρνηση, οι χρηματοδοτικές ανάγκες έχουν γίνει πιο επείγον ζήτημα, δεδομένων των συνθηκών» πρόσθεσε.

«Δεν αφορά μόνο τους ελέγχους, έχει να κάνει και με τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες» ανέφερε η πηγή όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα τρίτου πακέτου. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές όσον αφορά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην επιστρέψει πλήρως στις αγορές για αρκετό καιρό» τόνισε.

Όπως μεταδίδει το MNI, κατά ορισμένες πληροφορίες το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα μπορεί να φτάνει ως και πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Πηγή από το Eurogproup, που συμμετέχει στις καθιερωμένες συναντήσεις των υπουργών οικονομικών, είπε στο MNI «πως υπάρχει ακόμα έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργών και της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο ίδιος αποκάλεσε την συμφωνία του Eurogroup ένα βασικό σχέδιο που μπορεί εύκολα να αλλάξει αν η ελληνική κυβέρνηση κάνει πίσω ή καθυστερήσει να υποβάλλει λεπτομερείς μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικό σχέδιο.

«Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ακόμα με καχυποψία τις ελληνικές προθέσεις και δεν έχουν πειστεί ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εφαρμόσει την συμφωνία» υποστήριξε.

Όσον αφορά την τελευταία συνάντηση του Eurogroup, υπογράμμισε πως οι χώρες με τις περισσότερες αντιρρήσεις δεν ήταν τα λεγόμενα «γεράκια», αλλά οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα. «Η Ισπανία και η Πορτογαλία διαμαρτυρήθηκαν και διαφωνούσαν μέχρι το τελευταίο λεπτό» πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως οι έλεγχοι της ελληνικής οικονομίας θα ξεκινήσουν το γρηγορότερο δυνατό, λέγοντας πως το Eurogroup αναμένει ότι τα νέα στοιχεία για το 2015 μπορεί να φέρουν αλλαγές στην αρχική συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v