Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ναι» από τη Γερμανική Βουλή στην ελληνική παράταση

Υπερψηφίστηκε με 542 «ναι» και 32 «όχι» η 4μηνη παράταση. Πέτυχε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία για πρόγραμμα διάσωσης. Νέα σκληρά μηνύματα από Σόιμπλε. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει μόνη της τους όρους και να αποφασίζει ποιος είναι ο σωστός δρόμος.

«Ναι» από τη Γερμανική Βουλή στην ελληνική παράταση

Το πράσινο φως για την τετράμηνη παράταση που ζήτησε η Ελλάδα έδωσε η Κάτω Βουλή της Γερμανίας. Η παράταση εγκρίθηκε με 542 ψήφους υπέρ και 32 κατά. Υπέρ ψήφισε σχεδόν όλος ο κεντροαριστερός συνασπισμός της καγκελαρίου Μέρκελ, καθώς και οι Πράσινοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει συγκεντρωθεί ποτέ για οποιοδήποτε πρόγραμμα διάσωσης χώρας της ευρωζώνης. 

Η συγκεκριμένη ψηφοφορία ήταν και το μεγάλο βουλευτικό «εμπόδιο» για την παράταση. Λίγο νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποσχέθηκε πως δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να εκβιάσει τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έστειλε νέα μηνύματα προς την Αθήνα, ενώ κάλεσε τους βουλευτές της χώρας του να πάρουν τη δύσκολη απόφαση και να στηρίξουν τη συμφωνία για την 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας.

"Δεν μιλάμε για νέα δισεκατομμύρια προς την Ελλάδα. Δεν μιλάμε για αλλαγές σε αυτό το πρόγραμμα. Η απόφαση αφορά την παροχή περισσότερου χρόνου ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα".

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε πως «η Αθήνα δεν μπορεί να αλλάξει μόνη της τους όρους του προγράμματος χωρίς συμφωνία με το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ» και συμπλήρωσε πως «χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ό,τι οι άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα στήριξης για να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών».

«Οι Γερμανοί πρέπει να κάνουν τα πάντα για να μείνει ενωμένη η Ευρώπη» τόνισε σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα εντός της Ευρώπης δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο σωστός δρόμος» κατέληξε.

Πράσινο φως και από EFSF

Παράλληλα, τo Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF ενέκρινε την τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MMFA) για την Ελλάδα και την παράταση της διαθεσιμότητας των πόρων του Ταμείου προς τη χώρα για τέσσερις μήνες. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η νέα σύμβαση θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015.

Μετά την απόφαση αυτή, τα 1,8 δισ. ευρώ που είναι ακόμα διαθέσιμα για την Ελλάδα μπορεί να εκταμιευτούν ως τις 30 Ιουνίου του 2015. Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης θα εξαρτηθεί από την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του EFSF.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το EFSF έχει εκταμιεύσει 141,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση, το EFSF τονίζει πως ως τις 30 Ιουνίου παρατείνεται και η διαθεσιμότητα των 10,9 δισ. ευρώ που έχει το ΤΧΣ σε ομόλογα του EFSF. Θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα μόνο μετά από απόφαση της ΕΚΤ και του Εποπτικού Μηχανισμού και μόνο για την ανακεφαλαιαοποίηση τραπεζών.

Διαθέσιμα παραμένουν και τα 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη του 2014 από ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα SMP. Τους πόρους αυτούς διαχειρίζεται ο ESM και η εκταμίευση τους εξαρτάται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκριση του Eurogroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v