Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα

Βελτίωση του οικονοµικού κλίµατος τον Φεβρουάριο, λόγω ισχυρής ανάκαµψης στην καταναλωτική εµπιστοσύνη, καταγράφει το ΙΟΒΕ. Με ηπιότερους ρυθμούς η βελτίωση σε Ε.Ε. και ευρωζώνη.

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα

Στις 98,2 μονάδες αυξήθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, από 95,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, για ακόµη ένα µήνα, καταγράφεται σηµαντική απόκλιση ανάµεσα στις προσδοκίες των καταναλωτών και σε αυτές των επιχειρήσεων.

Συγκεκριµένα, ενώ σχεδόν σε όλους τους επιµέρους επιχειρηµατικούς τοµείς καταγράφεται αποδυνάµωση των προσδοκιών, η καταναλωτική εµπιστοσύνη βελτιώνεται εµφατικά.

Ειδικότερα, σηµειώνεται εντυπωσιακή βελτίωση σχεδόν 20 µονάδων, µε το σχετικό δείκτη καταναλωτικής εµπιστοσύνης να διαµορφώνεται στο υψηλότερο σηµείο της τελευταίας εξαετίας.

Έχει ενδιαφέρον ότι αντίστοιχη επίδοση του δείκτη αυτού είχε σηµειωθεί τον Οκτώβριο του 2009, δηλαδή αµέσως µετά τις αντίστοιχες βουλευτικές εκλογές.

Έτσι λοιπόν στο µετεκλογικό περιβάλλον, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα του Φεβρουαρίου, και ενώ το διάστηµα εκπόνησης της έρευνας δεν ήταν σαφές ακόµα το πλαίσιο µιας δυνητικής συµφωνίας µε τους Ευρωπαίους εταίρους, οι προσδοκίες των πολιτών βελτιώνονται σηµαντικά, τόσο για τα οικονοµικά της χώρας όσο και για τα οικονοµικά των νοικοκυριών.

Η βελτίωση αυτή υπερκαλύπτει την επιδείνωση στις επιχειρηµατικές προσδοκίες, µε αποτέλεσµα συνολικά την ενίσχυση του δείκτη.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιοµηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες βελτιώνονται, µε το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα να περιορίζεται ελαφρά και τις εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να αποδυναµώνονται.

-στις Υπηρεσίες, τόσο οι µεταβολές στις εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και την εξέλιξη της βραχυπρόθεσµης ζήτησης, όσο και οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων είναι αρνητικές.

-στο Λιανικό Εµπόριο, οι θετικές εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποδυναµώνονται αισθητά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους βελτιώνονται ελαφρά. Οι αρνητικές εκτιµήσεις για το επίπεδο των αποθεµάτων µεταβάλλονται ελαφρώς αρνητικά.

- στις Κατασκευές, το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση κερδίζει έδαφος, ενώ αντίθετα ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνεται ελαφρά.

-στην Καταναλωτική Εµπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο 12µηνο βελτιώνονται, όπως συµβαίνει και µε τις προθέσεις για αποταµίευση, αλλά και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

Ήπια βελτίωση σε Ε.Ε. και ευρωζώνη

Το οικονοµικό κλίµα τον Φεβρουάριο βελτιώνεται ήπια σε σχέση µε τον πρώτο µήνα του έτους, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην ευρωζώνη, µε το σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται αντίστοιχα στις 105,1 (από 104,7) και στις 102,1 (από 101,4) µονάδες, πάνω από τα επίπεδα του µακροχρόνιου µέσου όρου του και στις δύο περιπτώσεις.

Αναλυτικότερα: Στην ευρωζώνη, η άνοδος του δείκτη εκπορεύεται από τη βελτίωση των προσδοκιών που καταγράφεται στο λιανικό εµπόριο και στους καταναλωτές, ενώ σε Υπηρεσίες, Κατασκευές και Βιοµηχανία, οι προσδοκίες παραµένουν στα ίδια επίπεδα. Συγκεκριµένα, στη Βιοµηχανία ο σχετικός δείκτης παραµένει σταθερός (+0,1), όπως συµβαίνει και στις Υπηρεσίες (-0,3) και τις Κατασκευές. Η αντίστοιχη µεταβολή στο Λιανικό εµπόριο είναι θετική (+1,5), ενώ και η καταναλωτική εµπιστοσύνη βελτιώνεται τον Φεβρουάριο (+1,8). Σε επίπεδο χωρών, οι συνολικές προσδοκίες βελτιώνονται στην Ισπανία (+0,8), στην Ιταλία (+2,4) και στη Γαλλία (+2), ενώ επιδεινώνονται στη Γερµανία (-0,5) και στην Ολλανδία (-0,5). Στην Ε.Ε., το οικονοµικό κλίµα επίσης βελτιώνεται, αλλά ηπιότερα, ενώ οι προσδοκίες στις δύο µεγαλύτερες οικονοµίες εκτός της ζώνης του ευρώ, ήτοι στο Ην. Βασίλειο (0,1) και την Πολωνία (+0,3) καταγράφουν οριακές µεταβολές. Σε επίπεδο τοµέων, οι προσδοκίες των καταναλωτών ακολουθούν τις αντίστοιχες τάσεις της ευρωζώνης, ενώ αντίθετα, στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εµπόριο σηµειώνεται επιδείνωση, µε το κλίµα σε Κατασκευές και Βιοµηχανία να βελτιώνεται ελαφρά.

Αναλυτικότερα:

• Στη Βιοµηχανία, οι δείκτες επιχειρηµατικών προσδοκιών διαµορφώνονται στις -3,0 και -4,7 µονάδες σε Ε.Ε. και ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής παραµένουν αµετάβλητες στην Ε.Ε. και αποδυναµώνονται οριακά στην ευρωζώνη, ενώ στις εκτιµήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης καταγράφεται µικρή επιδείνωση και στις δύο ζώνες. Τέλος, οι δείκτες των εκτιµήσεων για τα αποθέµατα αποκλιµακώνονται ήπια σε Ε.Ε. και ευρωζώνη.

• Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαµορφώνονται στις +7,4 και +4,5 µονάδες αντίστοιχα σε Ε.Ε. και ευρωζώνη. Οι εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους δεν µεταβάλλονται, ενώ οι δείκτες στις εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση κινούνται πτωτικά στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη. Τέλος, οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της ζήτησης επιδεινώνονται στην Ε.Ε. και βελτιώνονται στην ευρωζώνη.

• Στο Λιανικό Εµπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαµορφώνονται στο +1,0 στην Ε.Ε. και στις -2,1 µονάδες στην ευρωζώνη. Οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα επιχειρηµατική δραστηριότητα βελτιώνονται στην ευρωζώνη και επιδεινώνονται στην Ε.Ε., ενώ οι εκτιµήσεις για τα αποθέµατα υποδηλώνουν οριακή αποκλιµάκωση στην ευρωζώνη. Τέλος, ελαφρά άνοδο καταγράφει ο δείκτης των προβλέψεων για τις πωλήσεις τους επόµενους µήνες στην ευρωζώνη, ενώ αντίθετα στην Ε.Ε. µειώνεται αισθητά.

• Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών κινείται στις -20,1 και -26,5 µονάδες σε Ε.Ε. και ευρωζώνη αντίστοιχα. Στην Ε.Ε. µόνο, οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών βελτιώνονται ελαφρά, όπως συµβαίνει και µε το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την απασχόληση.

• Ο ∆είκτης Καταναλωτικής Εµπιστοσύνης διαµορφώνεται στις -4,4 και -6,7 µονάδες στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού τους βελτιώνονται και στις δύο ζώνες, όπως συµβαίνει και µε τις αντίστοιχες για την οικονοµική κατάσταση της χώρας. Στην πρόθεση για αποταµίευση δεν καταγράφονται αξιοσηµείωτες µεταβολές, ενώ βελτίωση σηµειώνεται και στις δύο ζώνες ως προς τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

• Τέλος, ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στις Χρηµατοοικονοµικές Υπηρεσίες (δεν περιλαµβάνεται στο δείκτη οικονοµικού κλίµατος) κερδίζει έδαφος και στις δύο ζώνες, φθάνοντας στις 20,9 (από 15,7) και τις 16 (από 12,1) µονάδες σε Ε.Ε. και ευρωζώνη αντίστοιχα. Από τα επιµέρους στοιχεία, οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται αισθητά και στις δύο ζώνες, όπως συµβαίνει, σε µικρότερο όµως βαθµό, και µε τις προβλέψεις της ζήτησης στο επόµενο τρίµηνο. Αντίθετα, στις εκτιµήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης σηµειώνεται ελαφρά επιδείνωση στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v