Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ήπιες μεταβολές με κέρδη στις τράπεζες

Σταθεροποιητικά κινείται το ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 860 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, ΟΛΠ, MIG. Άνοδος για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Απώλειες καταγράφουν Coca Cola, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Μέτριος ο τζίρος.

Πτωτικό ξεκίνημα, ανοδική συνέχεια και εκ νέου πτωτικό γύρισμα με την πρώτη ώρα της συνεδρίασης να προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος μετά και τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος πως έχει μεγάλη σημασία να είναι πετυχημένο το Eurogroup. Ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επανέλαβε, όπως εχθές ο Μ. Ντράγκι, τη βεβαιότητά του για την ασφάλεια των τραπεζών.

Με μέτριο τζίρο η συγκριτικά ικανοποιητική μεταβλητότητα για βασικούς δείκτες και μετοχές, με άμυνες στην περιοχή των 850 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, κινήσεις πέριξ των 715 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη και με αγοραστές σε μετοχές-σηματωρούς.

Κατά γενική εκτίμηση και η σημερινή συνεδρίαση δεν θα είναι εύκολη, δεν θα στερείται αυξημένο ρίσκο (όπως στην πλειονότητά τους άλλωστε οι συνεδριάσεις, εδώ και καιρό), όμως υπάρχουν «ισχυρά χέρια» που επιμένουν να προβλέπουν με αφετηρία το Eurogroup της Δευτέρας απαρχή εξελίξεων που θα αρέσουν στις αγορές

Στο εύρος των 700,68-727,28 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης που παραμένει στο επίκεντρο (και) του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος. Σε μία συγκυρία όπου εκτός όλων των άλλων ο ξένος οίκος Fitch εξακολουθεί να δίνει πιθανότητες σε ένα... Grexit.

Εξοικειωμένη θα έλεγα η αγορά, οι παίκτες και οι αυξανόμενοι ενεργοί επενδυτές, με τους περισσότερους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται σε ένα χρηματιστήριο υψηλού ρίσκου, όπως το δικό μας.

Σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία αποδίδουν τη χθεσινή στάση της ΕΚΤ στο πλαίσιο εντεινόμενων πιέσεων προκειμένου η ελληνική πλευρά να αποδεχθεί τη Δευτέρα ένα-δύο ελάχιστα απαιτούμενα για τους δανειστές. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμάται πως η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μία κίνηση καλής θέλησης προς την Αθήνα. Ενδεχόμενο στο οποίο δίνουν αρκετές πιθανότητες, ωστόσο ανάλογες συγκεντρώνει και το... συγκρουσιακό, κάτι που θα ενεργοποιούσε αμέσως νέο γύρο ρευστοποιήσεων.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ίσως ο πιο ευαίσθητος σε αυτές τις κινήσεις, είναι ο κλάδος όπου αποτυπώνονται πρώτα απ΄ όλους οι ενέργειες των insiders (είτε αγοράζοντας είτε ρευστοποιώντας). Σε μετοχές, warrants αλλά και σε συμβόλαια επί μετοχών θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη η προσοχή μας, εστιάζοντας στη ροή των συναλλαγών (αγορές-πωλήσεις), στη στάση των ισχυρών επενδυτών, στα... ψιλά γράμματα και στις δηλώσεις των ξένων οίκων και παραγόντων (όπως λ.χ. η χθεσινή του Μ. Ντράγκι).

Ενδεικτικό το υψηλό ποσοστό σχεδόν 70% του τζίρου στις 4 τραπεζικές μετοχές, το θετικό πρόσημο για τα warrants και των τριών μετοχών όπως και η μικρή απόκλιση/premium για τα συμβόλαια των 3 από τις 4 μετοχές του κλάδου.

Ειδικότερα στο 1,30-1,35 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,221 (2,31%) το ΕΤΕτπ και 2.271 ΣΜΕ της ΕΤΕ σε τιμές πολύ κοντά στην τρέχουσα. Θυμίζω πως το ADR της ΕΤΕ στον NYSE ήταν στο 1,51$ (5,59%).

Στο 0,361 ευρώ (2,26%) η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,558 ευρώ (2,39%) το ΑΛΦΑτπ και 2.028 ΣΜΕ με premium 1,5-2% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή.

Στο 0,52 ευρώ (2,59%) η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,145 (5,59%) το ΠΕΙΡτπ και 1.891 ΣΜΕ επίσης με μικρό premium. Στο 0,132 ( 2,33%) η μετοχή της Eurobank.

Σχετικά θετικός ο αντίκτυπος στην αγορά, μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Στουρνάρα και τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, κλίμα που αποτυπώθηκε και χρηματιστηριακά στο ταμπλό.

Ενεργοποίηση αγορών στην πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών, αντίδραση σύσσωμου του τραπεζικού κλάδου (μετοχές, warrants, συμβόλαια στο ΧΠΑ) και επαναφορά σε ανοδική φορά μετοχών όπως Τιτάν, Jumbo, MIG, Grivalia, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ κ.ά.

Στο 41/21 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές στις 11.30, με την αξία των συναλλαγών να έχει φτάσει τα 13,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v