Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πτωτικό γύρισμα στις τράπεζες

Επιλεκτικές κινήσεις στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πέριξ των 850 μονάδων και τους βραχυπρόθεσμους να τηρούν στάση αναμονής εν όψει Eurogroup. Σε χαμηλότερα επίπεδα γύρισαν μετά τις 14:30 οι μετοχές των τραπεζών. Κέρδη για ΟΠΑΠ.

Σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, από μικρά κέρδη νωρίτερα, καθώς οι τραπεζικές μετοχές γύρισαν σε χαμηλότερα επίπεδα, αντιστρέφοντας την πρωινή άνοδο. 

Ο τίτλος της Εθνικής υποχωρεί 3% στο 1,3 ευρώ, με Πειραιώς και Alpha να εμφανίζουν απώλειες έως 1%. Πτώση 1,5% για την Eurobank, στο 0,127 ευρώ. 

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Στον ρυθμό του Eurogroup (και) το Χ.Α., με τους αγοραστές να αναθαρρούν προσεκτικά και τους πωλητές φειδωλούς όσο η αγορά διατηρείται πάνω από τις 850 μονάδες.

Ο τζίρος και η διακύμανση δεικτών και μετοχών παραπέμπουν ξεκάθαρα σε στάση αναμονής (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων, σε λελογισμένη ανάληψη κινδύνου σε ακόμη μία χαμηλού τζίρου συνεδρίαση.

Έως τις 867,45 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έως τις 734,90 ο Τραπεζικός, με τον FT 25 να... αγγίζει τις 258 μονάδες (που νωρίτερα είχαμε θέσει ως στόχο και απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχεια στον Εκηβόλο).

Αυτό που κάνει εντύπωση δεν είναι τόσο ο χαμηλός τζίρος όσο η μεθοδικότητα και το σύστημα με το οποίο περνούν εντολές για τις 4-6 δεικτοβαρείς μετοχές που ουσιαστικά επηρεάζουν-ρυθμίζουν τη διακύμανση και του δείκτη.

Καυτό και δύσκολο το Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο θα πρέπει να προσέξουμε 2-3 λεπτομέρειες που αφορούν την ώρα που θα γίνονται γνωστές προκαταρκτικές αποφάσεις από τη συνάντηση. Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr σημειώνεται πως στα χέρια του επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ βρίσκεται νέα λίστα με μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες.

Αυτό καλλιέργησε προσδοκίες σε όσους αναλαμβάνουν ρίσκο και τοποθετούνται στην αγορά. Σημειώνεται η αισιοδοξία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και το μήνυμα του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα ότι το Eurogroup πρέπει να είναι πετυχημένο. Πρακτικά να αρέσει στις «αγορές», χωρίς να εκθέτει περισσότερο την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Είναι δυνατόν να προκύψει κάτι τέτοιο; Θυμίζω πως η συνάντηση της Δευτέρας ξεκινά στις 16.30 (ώρα Ελλάδος), αλλά νωρίτερα (στις 11.30) θα υπάρξει τεχνική ενημέρωση (technical briefing), με την ευρωομάδα να συζητά τα επόμενα βήματα μετά τη απόφαση για την παράταση της χρηματοδοτικής στήριξης προς την Ελλάδα έως και τέσσερις μήνες μετά την αρχική ημερομηνία λήξης (28/2/2015).

Το γεγονός πως (σύμφωνα με το Reuters) πληρώθηκε εμπρόθεσμα η δόση των 310 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ ακούστηκε καλά στην αγορά, παρότι προεξοφλημένη εξέλιξη.

Στις τράπεζες στραμμένη η προσοχή, στην ΕΤΕ το περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς η μετοχή κυμαίνεται στο 1,30-1,36 ευρώ και σύμφωνα με τους αναλυτές απαιτείται πειστική διάσπαση (σε κλείσιμο) του 1,34 ευρώ με συναλλαγές. Μέχρι τώρα στη μετοχή της ΕΤΕ πραγματοποιείται ο περισσότερος τζίρος, θυμίζοντας πως στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν στη Eurobank.

Ωστόσο, στη μετοχή της Eurobank είχε γίνει ο δεύτερος υψηλότερος τζίρος, ένδειξη πως σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα τιμών ολοκληρώνεται η αποχώρηση ξένων τη στιγμή που άλλα ξένα χαρτοφυλάκια απορροφούν την προσφορά.

Για τον κλάδο και τον FT 25 σηματωρός παραμένει η ΕΤΕ, γι' αυτό συνεκτιμούμε το ΕΤΕτπ στο 0,225 ευρώ (4,75%), το μικρό premium για το συμβόλαιο τρέχοντος μηνός (λήγει την Παρασκευή 20 Μαρτίου), ενώ το ADR στο NYSE, θυμίζουμε, στο 1,51$ (5,59%).

Ήπιες τάσεις για την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τη μετοχή της Επιχείρησης να παρουσιάζει βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον. Στο εύρος των 6,11-6,31 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ που εάν υπερβεί τα 6,20 σε κλείσιμο ενισχύεται τεχνικά προς τα 6,70ευρώ.

Σε ΤΕΝΕΡΓ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απορροφήθηκε η όποια προσφορά από τα 2,68 και τα 2,28 ευρώ αντίστοιχα, αλλά με τους πωλητές να υπερισχύουν ελαφρώς. Έως το 0,188 ευρώ η μετοχή της MIG, έως τα 4,35 ευρώ των ΕΛΠΕ, στα 3,20-3,40 ευρώ της Viohalco.

Από τα warrants των ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank, περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ΑΛΦΑτπ. Στο 0,55 ευρώ με στήριξη το 0,52 και αντίσταση το 0,57 ευρώ και stop (σε ημερήσιο το 0,5050 ευρώ).

Στα 9,72 ευρώ η μετοχή της Jumbo, με τη Euroxx να μειώνει την τιμή-στόχο στα 12,5 από τα 13,6 ευρώ προηγουμένως. Στα 22,10-22,30 ευρώ, δηλαδή σε στενό εύρος, το μάζεμα στα υψηλά της μετοχής του Τιτάνα μετά και την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών 2014.

Όσον αφορά την ΕΒΖ (για την επιτήρηση νωρίτερα στον Εκηβόλο) στόχος είναι η λειτουργική και η δανειακή αναδιάρθρωση προκειμένου να αρθεί η επιτήρηση (από τη χθεσινή συνεδρίαση).

Λίγο πριν από τις 13.30 η αξία των συναλλαγών μόλις είχε ξεπεράσει τα 26 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα στη Φρανκφούρτη για τον DAX είχαμε διατήρηση κοντά στα ιστορικά υψηλά και τις 11.515 μονάδες. Σε νέο χαμηλό η σχέση του ευρώ με το δολάριο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v