Αντεπίθεση ετοιμάζει η ΣΙΔΕΝΟΡ

Σαφώς καλύτερες αναμένονται για το 2015 οι οικονομικές επιδόσεις των Σωληνουργείων Κορίνθου, ενώ αισιοδοξία επικρατεί και για τις πωλήσεις της ΣΙΔΕΝΟΡ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εκτός Ελλάδος πωλήσεις. Τι δηλώνουν οι managers των δύο εταιρειών.

Αντεπίθεση ετοιμάζει η ΣΙΔΕΝΟΡ

Αντεπίθεση διαρκείας επιχειρεί ο Όμιλος ΣΙΔΕΝΟΡ μέσα από την επικείμενη απορρόφησή του από τη μητρική Viochalco, καθώς η κεφαλαιακή ενίσχυση των 25 εκατ. ευρώ που σε πρώτη φάση θα ακολουθήσει δημιουργεί σαφώς καλύτερες προοπτικές.

Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας  Νικόλαο Μαρίου να σημειώνει: «Αυτά τα 25 εκατ. ευρώ θα αιμοδοτήσουν τον Όμιλο με στόχο να ολοκληρώσει τις επενδύσεις του στη Θεσσαλονίκη (μειώνοντας περαιτέρω το κόστος) και να χρηματοδοτήσει τις αυξημένες εξαγωγές και τη μεγαλύτερη χρήση της παραγωγικής του δυναμικότητας που θα ακολουθήσει.

Σήμερα, το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης λειτουργεί γύρω στο 40% της παραγωγικής του δυναμικότητας και η μονάδα της Μαγνησίας κοντά στο 50%. Είναι λυπηρό μια τέτοια μονάδα να εκμεταλλεύεται τόσο λίγο την παραγωγική της δυναμικότητα, όταν αποτελεί σημείο ποιοτικής αναφοράς και τεχνολογίας σε όλα τα ευρωπαϊκά meetings».

Γενικότερα ο κ. Μαρίου εστίασε σε μια σειρά κινήσεων που υλοποιούνται με στόχο τη δραστική υποχώρηση του κόστους παραγωγής της εισηγμένης εταιρείας, όπως η επένδυση που ολοκληρώθηκε πέρυσι στη μονάδα της Μαγνησίας, η δρομολογούμενη αυτήν την περίοδο αντίστοιχη επένδυση στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, η αναδιάταξη της μονάδας στα Σκόπια και η έμφαση της θυγατρικής Stomana (Βουλγαρία) σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Ειδικότερα, η θυγατρική της Βουλγαρίας δίνει έμφαση, μεταξύ άλλων, σε ειδικά προϊόντα χάλυβα, με στόχο πολύ σύντομα να μπει πολύ πιο δυναμικά στις πωλήσεις προς αυτοκινητοβιομηχανίες. Επίσης, μέσα από την παραγωγή λαμαρινών πλάτους 2,5 μέτρων διευκολύνεται η επέκταση στη ναυπηγική βιομηχανία, με τον Όμιλο να πουλάει ήδη σχετικά προϊόντα σε Τουρκία και Ρουμανία και να διεκδικεί πελάτες και από άλλες χώρες (π.χ. Ιταλία).

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, ο κ. Μαρίου εξέφρασε την επιφύλαξή του όταν του ζητήθηκε να προχωρήσει σε προβλέψεις: «Είμαι αισιόδοξος σχετικά με τις πωλήσεις εκτός Ελλάδος, κι επίσης πρέπει να σημειώσω πως φέτος θα εκμεταλλευθούμε σε δωδεκάμηνη βάση τη μείωση του κόστους παραγωγής στη μονάδα της Μαγνησίας, από την οποία πέρυσι επωφεληθήκαμε μόνο για τρεις μήνες.

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα για την πορεία της εγχώριας αγοράς (το 23% των συνολικών πωλήσεων το 2014), εξαιτίας της γενικότερης αβεβαιότητας. Μέχρι τώρα πάντως, οι εγχώριες πωλήσεις κινούνται κοντά στα περυσινά επίπεδα» (η εγχώρια αγορά από τα 2,4 εκατ. τόνους το 2007 συρρικνώθηκε το 2014 στους 400 χιλιάδες τόνους, σημαντικό μέρος των οποίων οφείλεται στην επανεκκίνηση της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων).

Αισιοδοξία στη Σωληνουργεία Κορίνθου

Και ενώ ο κ. Μαρίου δεν προχώρησε σε σαφείς εκτιμήσεις για την πορεία της ΣΙΔΕΝΟΡ, ο κ. Απόστολος Παπαβασιλείου γενικός διευθυντής της θυγατρικής Σωληνουργεία Κορίνθου εξέφρασε την αισιοδοξία του για καλύτερες οικονομικές επιδόσεις μέσα στη φετινή χρονιά.

«Το περυσινό πρώτο εξάμηνο δουλεύαμε με χαμηλό ποσοστό παραγωγικής δυναμικότητας λόγω του περιορισμένου ανεκτέλεστου υπολοίπου συμβάσεων που διαθέταμε, ωστόσο στο δεύτερο εξάμηνο τα πράγματα βελτιώθηκαν ουσιωδώς λόγω κυρίως των τριών σημαντικών έργων που αναλάβαμε στις ΗΠΑ, συνολικού όγκου 163.000 τόνων και αξίας γύρω στα 200 εκατ. ευρώ. Ευελπιστώ ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέσα στο 2015», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαβασιλείου επίσης αναφέρθηκε στις γενικότερες μακροπρόθεσμες προοπτικές των Σωληνουργείων Κορίνθου. Πέρα από τον αγωγό TAP (έως το τέλος του έτους η εισηγμένη θα γνωρίζει το ύψος των συμβάσεων που πολύ πιθανόν να αναλάβει), σημείωσε «τον οργασμό σχεδιασμού νέων δικτύων στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία σε δεύτερη φάση θα χρειαστούν επεκτάσεις» καθώς και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο Όμιλος (πολύ μεγάλη γκάμα προσφερόμενων προϊόντων λειτουργεί ως one stop shop).

Αναφορά επίσης έγινε και στη νέα επένδυση που ολοκληρώνεται μέσα στο επόμενο δίμηνο και αφορά τη μονάδα παραγωγής ειδικών σωλήνων για υποθαλάσσια κοιτάσματα. «Πρόκειται για μια νέα αγορά που ανοίγει για εμάς η οποία χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία» σημειώθηκε από το management της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v