Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οδικός χάρτης για σπονδυλωτή συμφωνία

Γιατί η αγορά αναμένει συμφωνία για το πλαίσιο λύσης στις 11 Μαΐου. Οδηγός η κοινή δήλωση Γιούνκερ-Τσίπρα. Οι ανάγκες του Δημοσίου, η διευκόλυνση από την ΕΚΤ μετά το Eurogroup και η κλιμάκωση αξιολόγησης και δόσεων. Ο πολιτικός κίνδυνος.

Οδικός χάρτης για σπονδυλωτή συμφωνία

Έναν οδικό χάρτη, που θα περιγράφει τους ενδιάμεσους σταθμούς και τις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις μιας συνολικής συμφωνίας μεταξύ εταίρων και Ελλάδας, θα κληθεί να διαμορφώσει, σύμφωνα με την αγορά, το Eurogroup της 11ης Μαΐου, εφόσον δεν υπάρξει νέα αιφνιδιαστική ανατροπή.

Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια αλλά και η συντελεσθείσα πρόοδος στις διαβουλεύσεις δεν αρκούν ώστε να υπάρξει συμφωνία ως την 11η Μαΐου, τραπεζίτες και επιχειρηματίες ερμηνεύουν την κοινή δήλωση Γιούνκερ - Τσίπρα ως προάγγελο του πλαισίου εντός του οποίου θα επιχειρηθεί να υπάρξει συμφωνία.

Ο χρόνος υλοποίησής της θα κριθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τις διευκολύνσεις που μπορεί να δώσει, η ΕΚΤ, εφόσον διαπιστωθεί πρόοδος, και από τη δυνατότητα της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή και να τα εφαρμόσει.

Η κοινή δήλωση ήταν απαραίτητη για να σταλεί μήνυμα προόδου στις συζητήσεις και να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χρηματοδοτεί, μέσω του ELA, τις εγχώριες τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκε, προς το παρόν, η συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για περαιτέρω απομείωση της αξίας των ελληνικών ενεχύρων.

Ταυτόχρονα, με την κοινή δήλωση εκφράζεται η θέληση των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία ακόμη και για θέματα που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αγκάθια και υπήρχαν απαράβατες κόκκινες γραμμές, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Πρακτικά η δήλωση περιγράφει το πλαίσιο αμοιβαίων υποχωρήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία.

«Διαβάζοντας τη διατύπωση για το ασφαλιστικό μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει ως προς την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και η Ευρώπη θα αποδεχθεί τη θέσπιση εθνικής σύνταξης ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της φτώχειας των συνταξιούχων. «Τα αντικίνητρα στην πρόωρη συνταξιοδότηση και η περικοπή στα ρετιρέ των συντάξεων είναι θέματα στα οποία συμφωνεί η Ευρώπη» σημειώνει παράγοντας της αγοράς.

Την ίδια στιγμή η κοινή δήλωση του προέδρου της Κομισιόν και του Έλληνα πρωθυπουργού δείχνει τον δρόμο για το πώς μπορεί να ολοκληρωθεί η εκκρεμούσα αξιολόγηση, κίνηση απαραίτητη για την εκταμίευση χρημάτων από ΔΝΤ και ESM, χωρίς απαραίτητα να συνδεθεί με το παραταθέν μνημόνιο.

Για πρώτη φορά εδώ και ένα δίμηνο η Ευρώπη δείχνει να απαντά θετικά στην επιδίωξη της κυβέρνησης για μια σπονδυλωτής διάρθρωσης συμφωνία. Οι λόγοι, με βάση την αγορά, είναι ισχυροί.

Εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου

Κατ' αρχάς, τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά. Ήδη εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και η συμφωνία επί της λίστας των μεταρρυθμίσεων δεν έχει κλείσει. Την ίδια στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου τελειώνουν.

Με βάση έγκυρες πληροφορίες, προς το παρόν, στην ΤτΕ έχουν μεταφερθεί, μετά τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μόνο τα διαθέσιμα από περιφέρειες, ενώ η πλειονότητα των δήμων αρνείται να συμμορφωθεί. Με δεδομένο ότι κάποια ασφαλιστικά ταμεία μεταφέρουν οικειοθελώς τις καταθέσεις τους στην ΤτΕ, οι πληρωμές του Μαΐου εκτιμάται ότι θα καλυφθούν, έστω και δύσκολα.

Αν χρειασθεί η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει και τα διαθέσιμα επιχειρήσεων του Δημοσίου που έχουν εξαιρεθεί από την υποχρεωτική μεταφορά. Δεν είναι τυχαίο ότι αποφασίζονται εσπευσμένα αλλαγές στις διοικήσεις επιχειρήσεων με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα.

Ο Ιούνιος, όμως, έχει πληρωμές σε ΔΝΤ, τόκους και άλλες υποχρεώσεις συνολικού ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Αν προστεθεί και η καταβολή μισθών και συντάξεων γίνεται αντιληπτό ότι ο μήνας δεν βγαίνει στην περίπτωση που δεν αποδεσμευθεί δόση ή δεν υπάρξει διευκόλυνση από την πλευρά της ΕΚΤ.

Ο οδικός χάρτης ανοίγει το δρόμο για διευκολύνσεις από την ΕΚΤ

Η συμφωνία επί ενός οδικού χάρτη στο Eurogroup της 11ης Μαΐου θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να διαπιστώσει έμπρακτη πρόοδο, προχωρώντας σε διευκολύνσεις. Με βάση τραπεζικά στελέχη, η ΕΚΤ είναι πιθανότερο να απελευθερώσει τα κέρδη από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, παρά να διευρύνει το όριο έκδοσης εντόκων αποδεσμεύοντας τις εγχώριες τράπεζες για την κάλυψή τους. Αμέσως μετά θα πρέπει να ψηφισθεί το πρώτο πακέτο κοινά αποδεκτών μέτρων.

Η είσπραξη 1,9 δισ. ευρώ και πιθανώς η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ από τον EFSF μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του διμήνου Μαΐου - Ιουνίου, δίνοντας χρόνο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση των δόσεων από ESM και ΔΝΤ.

Άλλωστε, τεχνικά, η διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, όπως αποδείχθηκε στο παρελθόν, απαιτεί χρόνο, ενώ η αποδέσμευση της ευρωπαϊκής δόσης χρειάζεται εγκρίσεις από κοινοβούλια και επομένως και αυτή απαιτεί χρόνο. Πρακτικά η αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τον ESM (1,9 δισ.) και των αντίστοιχων του ΔΝΤ (3,4 δισ.) θα πρέπει να γίνει ως τις αρχές Ιουλίου.

Το βασικό ερώτημα της αγοράς στρέφεται σιγά-σιγά στο αν η κυβέρνηση μπορεί να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή και να τρέξει την υλοποίησή τους. Το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος παραμένει ως εκ τούτου ένα σενάριο.

Σε αυτήν την περίπτωση οι εξελίξεις θα τρέξουν σύντομα, πιθανώς και μέσα στο μήνα, καθώς όπως προαναφέρθηκε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου θέτουν ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v