Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Θέμα πολιτικής βούλησης η συμφωνία

«Δεν υπάρχει πια κανένα τεχνικό θέμα για τη συμφωνία», δηλώνει ο πρωθυπουργός που εμφανίζεται αισιόδοξος. Αίσιο τέλος αλλιώς «το έγκλημα δεν θα έχει σιγαστήρα», το μήνυμα στους εταίρους. Επίθεση στη διαπλοκή και προαναγγελία διαγωνισμού για τις συχνότητες και φοροελέγχων.

Τσίπρας: Θέμα πολιτικής βούλησης η συμφωνία

Το «αίσιο τέλος» της διαπραγμάτευσης θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης, σε διαφορετική περίπτωση «το έγκλημα δεν θα έχει σιγαστήρα».

Με αυτήν τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους δανειστές στην πιο κρίσιμη στιγμή, της τελικής ευθείας. Με εύσχημο τρόπο άφησε να αιωρείται και το ενδεχόμενο της ρήξης (η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, δίνει διέξοδα και στις κυβερνήσεις και στους λαούς), ενώ τόνισε εμφατικά: «Έχω σαφή λαϊκή εντολή, όποιος την παραβιάσει θα έχει την μήνιν του λαού και της Ιστορίας. Θέλουμε έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους».

Εγκαινιάζοντας την «Ωρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή, και με αφορμή απάντηση σε ερώτηση για τη διαπλοκή (σ.σ. όπου έβγαλε επίσης «ειδήσεις»), ο κ. Τσίπρας δήλωσε πιο καθαρά από ποτέ ότι «δεν υπάρχει πια κανένα τεχνικό θέμα για τη συμφωνία», αλλά αυτή θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης.

«Οπως πολιτική βούληση ήταν να μπει η χώρα στην ΕΟΚ το 1980, όπως πολιτική βούληση ήταν να μπει και στην ΟΝΕ το 2000, παρότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Ετσι και τώρα είναι θέμα πολιτικής βούλησης να ανεχτεί η Ευρώπη τη Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε».

Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε, «αδικημένη και πληγωμένη δεν θα είναι η κυβέρνηση, αλλά η Ευρώπη, γιατί δεν θα μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία».

«Το έγκλημα δεν θα έχει σιγαστήρα», πρόσθεσε στο σημείο αυτό, εν είδει προειδοποίησης, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι «σύντομα θα έχουμε αίσιο τέλος».

«Κλείνουμε τον κύκλο της διαπλοκής»

Στο εγχώριο μέτωπο, ο πρωθυπουργός γύρισε την πολιτική μουσική στο σκληρό ροκ επισημοποιώντας την πρόθεση της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει τη διαπλοκή ξεκινώντας από τα Μέσα Ενημέρωσης, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου.

Επαναφέροντας προεκλογική του θέση για «το τρίγωνο της αμαρτίας» που ορίζεται «από το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες» αναφέρθηκε εκτενώς στη μεταξύ τους σχέση που ορίζει τη διαπλοκή.

«Οι τράπεζες που σταμάτησαν να δανειοδοτούν υγιείς επιχειρήσεις έδιναν δάνεια στα ΜΜΕ που, με τη σειρά τους, στήριξαν τις διοικήσεις των τραπεζών και τις κυβερνήσεις», είπε, για να τονίσει ότι η δική του κυβέρνηση «θα κλείσει αυτόν τον κύκλο».

Δάνεια και... Στουρνάρας

Σε πρώτη φάση, με τη χορήγηση αδειών για τη χρήση ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων οι οποίες παραχωρήθηκαν χωρίς διαγωνισμό το 1989 «κάποιοι απέκτησαν δικαιώματα στις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας όπως τα πρώην ανατολικά κράτη παρέδωσαν περιουσιακά τους στοιχεία σε ολιγάρχες», είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ενώ οι δανειστές είχαν θέσει το θέμα των αδειών στην αρχή της μνημονιακής περιπέτειας, το 2010, στη συνέχεια αποδείχθηκαν «εξαιρετικά ευέλικτοι», ενώ «οι προηγούμενες κυβερνήσεις έβρισκαν ισοδύναμα μέτρα, όπως κόβοντας τις συντάξεις, για να μη διαταράξουν το σύστημα της διαπλοκής».

Σο σημείο αυτό παρέπεμψε και στον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας ότι θα κριθεί και ο ίδιος μέσα από τον έλεγχο για το εάν λειτούργησαν σωστά οι τράπεζες.

Διαγωνισμός για άδειες και χρέη στην εφορία

Ως προς το πώς θα σπάσει αυτόν τον κύκλο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη διεξαγωγή «διαφανούς και αδιάβλητου διαγωνισμού» για τη χορήγηση αδειών ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

Συνέδεσε μάλιστα αυτήν τη διαδικασία με την οικονομική κατάσταση των νυν κατόχων. «Όσοι έκαναν χρήση των συχνοτήτων θα δώσουν λόγο για το αν τηρούν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία», είπε.

Παραπέμποντας στη ρύθμιση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά μέσω της οποίας οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας καλούνται να καταβάλουν φόρους των τελευταίων τεσσάρων ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v