Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση χωρίς capital controls αλλά με... Πειραιώς

Στο limit down με το καλημέρα η μετοχή της Πειραιώς, με πάνω από 500 εκατ. τεμάχια προς πώληση. Ανοδικά ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank. Το αποτέλεσμα του Eurogroup καλείται να αποτιμήσει η αγορά. Ποιες μετοχές έχουν καλή εικόνα. Το μήνυμα από τα παράγωγα.

Το χθεσινό Eurogroup, η προοπτική συμφωνίας δανειστών - Αθήνας για το δεύτερο πακέτο (των 13) προαπαιτούμενων, μπορεί να δημιουργήσουν το «μαξιλάρι» που εκτιμάται πως θα χρειαστεί το Χ.Α. ενόψει της αλλαγής στάθμισης/βαρύτητας του τραπεζικού κλάδου την επόμενη εβδομάδα(*).

Αλλά και θέματα που αφορούν στα «κόκκινα δάνεια», χρέος κ.λπ., στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του (στην ΕΡΤ).

Ωστόσο στη λιγότερο θεατή, από πολλά ΜΜΕ, πλευρά της πραγματικότητας, η κυβέρνηση θυμίζει «σταματημένο τρένο», με ενδεικτικό (και χαρακτηριστικό) το μεταφορικό (και όχι μόνο) μπλόκο στην Ειδομένη, στο οποίο εστιάζει για ακόμη μία φορά ο Φώτης Κόλλιας. Περί αυτών και άλλων ουσιαστικών... σιγή ασυρμάτου από την κυβέρνηση και μεγάλη μερίδα ΜΜΕ.

Κέρδη με το.. ζόρι χθες στο Χ.Α., σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά και να κλείνει πάνω από τη σημαντική περιοχή των 600 μονάδων, αποφεύγοντας έτσι την άμεση συνέχιση της ορατής διόρθωσης προς τις 599-595 μονάδες. Μοχλός της κίνησης ανοδικής εκτόνωσης ο τραπεζικός κλάδος με 12,51% (στις 52 μονάδες), με αποτέλεσμα την επαναφορά του FT 25 με 0,62% στις 180 μονάδες.

Αιχμή της τραπεζικής αντίδρασης η μετοχή της Εθνικής και λόγω της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ΑΜΚ σε ξένους και Έλληνες ιδιώτες επενδυτές στην εσωτερική αγορά. Η είδηση περί επικείμενης άρσης των capital controls στις χρηματιστηριακές συναλλαγές λίγο επηρέασε τη συνεδρίαση και από τους περισσότερους αποδόθηκε ως κίνηση (υπο)στήριξης ενόψει της αλλαγής των δεδομένων στην αγορά και με αφορμή την ολοκλήρωση της εισόδου των «νέων τραπεζικών μετοχών» και της επαναστάθμισής τους στους βασικούς δείκτες.

Χωρίς δραματικές εκπλήξεις το χθεσινό Eurogroup, στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για το 2ο σετ προαπαιτούμενων, με τους Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί να αναφέρονται σε δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να (συνεχίσει) να λαμβάνει η Αθήνα και με την ελληνική πλευρά να επείγεται να «κλείσει» αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης πριν τις 18 Δεκεμβρίου.

Στο σενάριο που θέλει την ελληνική πλευρά να εξασφαλίζει την υποδόση του 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2015 ποντάρουν ορισμένοι επενδυτικοί κύκλοι, που «βλέπουν» το Χ.Α. να αποφεύγει τα χαμηλότερα στις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου που ακολουθούν.

Ομολογουμένως δύσκολο ποντάρισμα, με την εικόνα και στα Παράγωγα να μη βοηθά, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των ισχυρών χεριών μέχρι το triple witching.

Σήμερα εισέρχονται στην αγορά και οι «νέες μετοχές» της Πειραιώς (με την μετοχή όπως αναμένονταν να κλειδώνει στο limit down), την επόμενη Δευτέρα της Εθνικής, ολοκληρώνοντας έτσι αυτή τη φάση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης-αλλαγών στο Χ.Α.

Στις ξένες αγορές το κλίμα δεν μπορεί να θεωρηθεί... αντιεπενδυτικό, παρά τις ενεργειακές πιέσεις στη Wall Street που αναφέρει ο Γιάννης Μάρης, με τις ευρωαγορές να αντιδρούν κόντρα στη μεγάλη διόρθωση του πετρελαίου.

Μένει να φανεί εάν στις επόμενες συνεδριάσεις στο Χ.Α. θα αντέξουν οι μη τραπεζικές δυνάμεις που, κυρίως λόγω της μικρής μείωσης της στάθμισής τους στη βαρύτητα διαμόρφωσης των δεικτών, βρίσκονται στο στόχαστρο φυσιολογικών ρευστοποιήσεων κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως διαχειριστές χαρτοφυλακίων έχουν ξεκινήσει να μειώνουν θέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές του δείκτη ενόψει της επικείμενης αύξησης της βαρύτητας των «νέων τραπεζικών τίτλων», ενδεχόμενο στο οποίο έχει αναφερθεί το Euro2day.gr από το σχόλιο της 5ης Δεκεμβρίου.

Το ερώτημα είναι πότε ακριβώς θα ισχύσουν οι «νέες σταθμίσεις», με παράγοντες της αγοράς να θεωρούν σημαντική την είσοδο και των νέων τίτλων της ΕΤΕ από τη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου. Η επικείμενη άρση των capital controls, η προωθούμενη νέα παράταση στην απαγόρευση του short selling στα τραπεζικά χαρτιά (ενόψει και της τελευταίας λήξης συμβολαίων σε παράγωγα προϊόντα) παραπέμπουν σε προετοιμασίες των υπευθύνων για την όσο το δυνατόν ομαλότερη προσαρμογή του Χ.Α. στα νέα δεδομένα.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί μία μικρή λεπτομέρεια που αφορά στην προοπτική άρσης των capital controls, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση και την έστω τυπική επικύρωσή της και από την ΕΚΤ. Προφανώς θα έχουν γίνει οι δέουσες ενέργειες, ώστε το μέτρο να ισχύσει σε εύλογο -άμεσο- χρόνο.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές του FT 25 διατηρείται η καλή εικόνα/φορά των ΟΤΕ, Motor Oil, EXAE, METKA κ.ά. Οι ΟΠΑΠ και ΔΕΗ παραμένουν ερωτηματικά, η Coca Cola λόγω της μικρής μείωσης της στάθμισης δικαιολογεί περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις, όπως και οι Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια.

Σε κάθε περίπτωση, καθαρότερη εικόνα θα έχουμε με την επίτευξη συμφωνίας (ή όχι) για το 2ο σετ προαπαιτούμενων, την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισόδου όλων των «νέων μετοχών» (και των 4 συστημικών τραπεζών) της (επανα)στάθμισης των «βαρύτερων» πλέον τραπεζικών τίτλων, των αναπόφευκτων κινήσεων των διαχειριστών λόγω της ανακατανομής βαρύτητας μεταξύ των μετοχών του δείκτη. Είχε αναφερθεί σε παλιότερο σχόλιό μας πως ο τραπεζικός κλάδος από «βάρος» 3%-4% θα βρεθεί να επηρεάζει έως 30% τη διαμόρφωση των δεικτών, μετά και την είσοδο των νέων τίτλων της ΕΤΕ και την πάροδο του εύλογου χρόνου (των Τ+5 συνεδριάσεων).

Για τον Γ.Δ. οι 600-605 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς, για τον 25άρη οι 182 κοντινότερη αντίσταση και κύρια οι 185 μονάδες, με ανάλογες στηρίξεις στις 178 και στις 175 μονάδες.

Να συνεκτιμηθεί η σταδιακή ενίσχυση του τζίρου, με 47,2 εκατ. ευρώ χθες (με συναλλαγές 29,7 εκατ. τεμαχίων).

(*) Η ενεργή συμμετοχή φίλων, αναγνωστών και επισκεπτών του Euro2day.gr πολύ συχνά συμβάλλει στη συμπλήρωση, καλύτερη ενημέρωση-πληροφόρηση όλων μας.

Οφείλω προσωπικά ένα θερμό ευχαριστώ στον τακτικό επισκέπτη μας και φίλο Dell, χάρη στην υπενθύμιση του οποίου (στο σχόλιο του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου - Γιατί γενικεύεται η πτώση στο ταμπλό) ανοίξαμε το θέμα της αλλαγής στάθμισης/βαρύτητας του τραπεζικού κλάδου, με ανάλογη μείωση άλλων, μη τραπεζικών μετοχών.

Μία παράμετρος που, όπως επιβεβαίωναν χρηματιστηριακές πηγές, επενεργεί ήδη στα της αγοράς μας από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Προς συνεκτίμηση...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v