Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγοραστικό «πάρτι» στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στις 540 μονάδες

Ισχυρή άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στην περιοχή των 540 μονάδων. Διψήφια κέρδη για τις τράπεζες. Με θετικό πρόσημο ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μικρές απώλειες για την Coca Cola. Αυξημένος ο τζίρος.

Ισχυρό ανοδικό ξεκίνημα στο ΧΑ, που στα πρώτα 30'-35' υπεραποδίδει αισθητά έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών.

Ενδεικτικά ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 2,29% προς τις 535 μονάδες, ενώ ο DAX 0,73% στις 9.790 μονάδες.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο ανοδικές συνεδριάσεις, το ξεκίνημα γίνεται από χαμηλότερες προς υψηλότερες τιμές και μάλιστα με αυξανόμενες συναλλαγές/τζίρο.

Πολύ γρήγορα πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ ο τζίρος (στις 10:50), με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο όπου πραγματοποιείται το 65% του τζίρου. Ωστόσο συγκριτικά καλές συναλλαγές/τζίρος και σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ειδικών της αγοράς πως σταδιακά με την αντίδραση, το ενδιαφέρον "απλώνεται" σε όλο και περισσότερα χαρτιά πέραν των τραπεζικών.

Κατά 3,59% υψηλότερα προς τις 147 μονάδες ο FT 25, με τις 25 στις μετοχές του δείκτη με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου.

Διψήφια ποσοστά για Εθνική, Eurobank, έως 9% Alpha Bank, Πειραιώς μ-ε τις περισσότερες συναλλαγές στην Πειραιώς και τον μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank.

Με αγοραστές από τις πρώτες κιόλας εντολές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και με τις μετοχές των δύο πρώτων να "πιάνουν" τους δεύτερους στόχους που είχαν τεθεί. Πλέον για τον τίτλο του ΟΤΕ η προσέγγιση των 8 ευρώ δείχνει εφικτή, όπως των 6,60 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Με... υστέρηση η ΔΕΗ στα 3,20, "βλέπει" τον στόχο των 3,35-3.40 ευρώ.

Και στις τρεις μετοχές οι συναλλαγές/τζίρος θεωρούνται επαρκείς για τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, διαμορφώνονται δε πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 4 ανοδικών συνεδριάσεων. Ενδεικτικό το ότι το παιχνίδι ανοίγει και σε αυτές τις μετοχές, ενόσω ο δείκτης αισιοδοξίας ενισχύεται (*).

Εως τα 3,48 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του Μυτιληναίου, έως τα 6,82 στη ΜΕΤΚΑ. Αυξημένες συναλλαγές σε τίτλους των Jumbo -για ακόμη μία συνεδρίαση-, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola, Αεροπορία Αιγαίου, Φουρλής, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Grivalia, MIG, Μυτιληναίο κ.α.

Ενδεικτικό της τάσης η διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25 αλλά και σε 5-7 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Κινητικότητα -για ακόμη μία συνεδρίαση- στη μετοχή της MIG, με αυξημένες συναλλαγές και άνοδο έως 10%, επιβεβαιώνοντας την τεχνική προσέγγιση (στο προσυνεδριακό σχόλιό μας), όπως επίσης στον τίτλο του Φουρλή.

Από τον δείκτη ενδιαφέρον και για ΕΛΕΤΧ-ΑΝΕΜΟΣ, Ιντραλότ, Frigoglass, Ιντρακόμ.

Στις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 35 εκατ. μετοχές, με τα 20 να έχουν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Πειραιώς.

Στα περίπου 20 εκατ. ευρώ ο τζίρος στα πρώτα 40'-45' της συνεδρίασης, παραπέμπει στην επίσης ανοδική συνεδρίαση της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου (ανοδικό σερί για τον ΓΔ).

(*) Σχετική αναφορά και διάγραμμα στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v