Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζει ακάθεκτος ο Γενικός Δείκτης

Διατηρείται το ανοδικό momentum στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στις 535 μονάδες. Ισχυρά κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζει η Eurobank. Ανοδος για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ. Πτώση σημειώνουν Coca Cola και ΕΧΑΕ. Αυξημένος ο τζίρος. H εικόνα στα παράγωγα.

"Ελληνικό ράλι" εν μέσω σταθεροποιητικών τάσεων στην Ευρώπη. Με οδηγό τις τράπεζες, μεγάλη και δευτερευόντως μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζουν υψηλότερα. Με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει νωρίτερα τις 540, "βλέποντας" πλέον πιο κοντά τον κύριο στόχο των 550 μονάδων.

Με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο περισσότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων 4 ανοδικών συνεδριάσεων, το ΧΑ κινείται στον ρυθμό της προεξόφλησης, με τον Χρήστο Κίτσιο να σημειώνει "πού ποντάρουν τώρα οι αγοραστές" .

Οπως σημείωναν τραπεζικοί παράγοντες, η συνεχιζόμενη αντίδραση εξελίσσεται με αύξηση συναλλαγών/τζίρου, κάτι που παραπέμπει σε διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και των κινήσεων προεξόφλησης που πραγματοποιούνται από όλο και περισσότερους παίκτες.

Το «κλειδί» της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης βρίσκεται στην αναφορά του Χρήστου Κίτσιου για την προοπτική λύσης του ασφαλιστικού, που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως αποδεκτά ενέχυρα για απευθείας δανεισμό από την ίδια (waiver).

Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει το ελληνικό Δημόσιο να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του κατά τους επόμενους μήνες, χωρίς να επαναληφθούν προβλήματα καθυστέρησης που θα οξύνουν την αβεβαιότητα, ενώ θα μειώσει κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως το κόστος χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών.

Τα ομόλογα έκδοσης Δημοσίου που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ και η κατ' εξαίρεση αποδοχή τους θα σημάνει τη μεταφορά τους από τον ELA στην ΕΚΤ, οδηγώντας στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Αυτό εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό, το συν 15% του Δείκτη Τραπεζών που νωρίτερα προσέγγισε την περιοχή των 40 μονάδων.

Διψήφια ποσοστά και για τις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, με τις περισσότερες συναλλαγές στην Πειραιώς (*) και τον υψηλότερο τζίρο στην Alpha Bank. Εως το 0,223 η μετοχή της Εθνικής, έως το 0,171 ευρώ της Πειραιώς.

Σχεδόν παράλληλα με την κίνηση των τραπεζικών μετοχών στην υποκείμενη αγορά, η μόχλευση που εντείνεται σήμερα στην αγορά Παραγώγων. Αναλυτικότερα, στο ΧΠΑ τα Συμβόλαια και των 4 τραπεζικών μετοχών βρίσκονται σε διαπραγμάτευση σε υπερτίμηση/premium ενώ στις 13:20 ο αριθμός των ΣΜΕ που είχαν "ανοίξει" μέχρι εκείνη την ώρα κάλυπτε το σύνολο των Συμβολαίων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Σε σύσταση αγοράς για τις αγορές των τραπεζών προχώρησε η HSBC, με "αγορά" και για τις τέσσερις αλλά με χαμήλωμα του πήχη-τιμής στόχου για Πειραιώς - Alpha Bank.

Με ηπιότερο ρυθμό ακολουθούν οι λοιποί κλαδικοί δείκτες και μη τραπεζικές μετοχές, με τη δεικτοβαρή Coca Cola να υποχωρεί 0,95%, "φρενάροντας" (σε κάποιο βαθμό) την απόδοση των βασικών δεικτών.

Και στις 24 πλην Coca Cola (είθισται να υποχωρεί σε ανοδικές συνεδριάσεις, να ενισχύεται σε διορθωτικές), οι αγοραστές έχουν από την αρχή της συνεδρίασης τον πρώτο λόγο, με τον πήχη να ανεβαίνει σταδιακά όλο και ψηλότερα.

Εως τα 7,98 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, που "μετρά" συνολικά απόδοση 10,08% σε διάστημα εβδομάδας, έως τα 6,68 του ΟΠΑΠ, με εβδομαδιαία κέρδη 5,43%, ενώ έως τα 3,26 ευρώ με 9,49% ενισχύεται η μετοχή της ΔΕΗ. Πρακτικά διόλου αμελητέες αποδόσεις, σε διάστημα μόλις 4-5 συνεδριάσεων.

Εως τα 11,78 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Jumbo, καταρρίπτοντας το προηγούμενο "υψηλό 52 εβδομάδων" των 11,50 ευρώ. Πλέον η αποτίμηση της εισηγμένης φτάνει στο 1,6 δισ. ευρώ, ανεβαίνοντας στην έκτη θέση της σχετικής κατάταξης. Σημειωτέον, πως σε αυτά τα επίπεδα η Jumbo υπερφαλαγγίζει τον ΤΙΤΑΝα (1,3 δισ. ευρώ), τα Ελληνικά Πετρέλαια (1,1 δισ. ευρώ), τη Motor Oil (που αποτιμάται 1,03 δισ. ευρώ).

Στα 3,40-3,51 ευρώ οι συναλλαγές στο Μυτιληναίο, με τη Euroxx να αναπροσαρμόζει την τιμή-στόχο στα 7 από τα 8,7 ευρώ πριν. Η χρηματιστηριακή εκτιμά κύκλο εργασιών για το 2015 στο 1,31 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη στα 37 εκατ. ευρώ. Στα 408 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της εταιρείας, στα 355 εκατ. ευρώ της ΜΕΤΚΑ.

Κινητικότητα παρατηρείται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς για πρώτη φορά μετά από... εβδομάδες ο τζίρος ξεπερνά το φράγμα των 700 χιλιάδων ευρώ. Αυτό καθώς στη μετοχή του Φουρλή έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 310 χιλιάδων ευρώ, στη MIG περίπου 300 και στην Attica Bank περί τις 120 χιλιάδες ευρώ.

Συγκριτικά καλές συναλλαγές σε Frigoglass, Intralot, Σωληνουργεία.

* Στις 15.00΅είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 42 εκατ. μετοχές στην Πειραιώς (σε σύνολο 103 εκατ.) και τζίρος 14 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank (σε σύνολο 49 εκατ. ευρώ).

** Χρήσιμη η σημερινή ανάρτηση στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v