Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το τραπεζικό ράλι και ο στόχος των 550 μονάδων

Σε υψηλότερα επίπεδα η εκκίνηση στο Χρηματιστήριο, με κέρδη για τράπεζες και blue chips. Η παρακαταθήκη από το μίνι ράλι των τελευταίων ημερών και τα περιθώρια νέας ανόδου. Κλειδί η «υπερ-Δευτέρα», με Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής. Γιατί απαιτείται αυξημένη προσοχή. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Μία και σήμερα για την "υπερ-Δευτέρα", οπότε σε Σύνοδο Κορυφής και Eurogroup πιθανόν να κριθούν αρκετά. Τόσο για την άμεση συνέχεια όσο για την εν γένει κατάσταση της χώρας, συνεπώς (και) του ΧΑ στους επόμενους μήνες.

"Κρησάρα" για πολλούς η 7η Μαρτίου, αν και ορισμένοι εκτιμούν πως πιο ξεκάθαρα συμπεράσματα θα εξαχθούν μετά και τις εκλογές στα τρία γερμανικά κρατίδια, ενδεχομένως σε μία επόμενη έκτακτη Σύνοδο ή ένα έκτακτο Eurogroup.

Ούτως ή άλλως, εδώ και μήνες σε έκτακτη κατάσταση βρισκόμαστε.

Σε αυτή τη συγκυρία, που διευκολύνει και το κλίμα στις ξένες αγορές, στο ΧΑ "τρέχει" ένα ενδιαφέρον μίνι ράλι, ένα αποδοτικό 5άρι σερί ανοδικών συνεδριάσεων, με αντίδραση από τις 475 προς τις 550 μονάδες, με οδηγό τον υπερπιεσμένο τραπεζικό κλάδο.

Κέρδη 37% στις τράπεζες "μετρά" ο Θανάσης Σταυρόπουλος και πλέον ορισμένοι διορατικοί αναλυτές και παίκτες (*) αρχίζουν να συνεκτιμούν διάφορα δεδομένα, παραμέτρους και στοιχεία. Μπορεί να ειπωθεί πως η αγορά -σε κίνηση ανάλογη με αυτήν των χαμηλών Μαΐου και Ιουνίου- έχει εισέλθει σε διαδικασία σχηματισμού ενός μεγάλου πυθμένα που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι το σημείο αναφοράς μας για τον επόμενο κύκλο. Θυμίζω πως αρχές του έτους, τόσο σε ανάλυση του Βασίλη Μαρκάκη (The Trader's Diary) όσο και της στήλης, είχε τεθεί ως μήνας-ορόσημο ο Μάρτιος, το πολύ ο Απρίλιος.

Παρ' όλα αυτά η ακραία ρητορική του Σλοβάκου πρωθυπουργού δεν επιτρέπει εφησυχασμό, με τον εν λόγω πολιτικό προκλητικό, πλην όμως ο Έλληνας καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από χώρα τράνζιτ να καταντήσει χώρα παραμονής.

Τα αναφέρω αυτά γιατί σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο, ριψοκίνδυνο να προεξοφληθεί το ένα ή το άλλο αποτέλεσμα, συνεπώς να θεωρηθεί πως χρηματιστηριακά "βλέπουμε τον πυθμένα" της αγοράς.

Προσώρας συνεχίζουμε να μετράμε βραχυπρόθεσμα -ακόμη και intraday- την αγορά, επιχειρώντας να πιάνουμε την τάση και να περιοριζόμεθα σε κινήσεις στενού χρονικού ορίζοντα. Αλλωστε πρόκειται για τακτική που ακολουθείται από την πλειονότητα των παικτών και αυτό εξηγεί τους -το πολύ- εβδομαδιαίους κύκλους της αγοράς και δη του FT 25 και συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών. Οσο ο κίνδυνος χώρας/country risk παραμένει στο... κόκκινο, είναι παρακινδυνευμένο να διατηρούμε μεγάλο μέρος των θέσεών μας επί μακρόν σε μία τάση (είτε long είτε short), υποστήριζε γνώστης της αγοράς και μάλλον δεν έχει και πολύ άδικο.

Συνεπώς εμμένουμε στη μέτρηση, που για τον ΓΔ ξεκίνησε από τις 475 φθάνοντας προς τον κύριο στόχο των 550 μονάδων και αναμένουμε με εύλογο ενδιαφέρον να δούμε εάν θα γίνει η υπέρβαση των αντιστάσεων που έχουν διαμορφωθεί λίγο υψηλότερα, ή θα οπισθοχωρήσουμε και πάλι.

«Κλειδί» της τάσης ο ΔΤΡ, που "σπάζοντας" τις 36 μονάδες απέφερε ισχυρή απόδοση σχεδόν 10%, με τις 150 μονάδες να είναι σημείο αναφοράς και προσοχής, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) καθώς ενδεχόμενη πειστική διάσπαση οδηγεί προς τις 153 και 155 μονάδες. Στηρίξεις για τον δείκτη παραμένουν οι 143 αλλά κύρια και stop για τις long θέσεις οι 139 μονάδες.

Στους στόχους και στα αγκάθια για τα "κόκκινα δάνεια" αναφέρεται ο Χρήστος Κίτσιος, για το τόσο σημαντικό "μέτωπο" που θα πρέπει να κερδηθεί για τον τραπεζικό κλάδο.

Στα υπόψη και η τροπολογία που κατέθεσαν στο Υπουργείο Οικονομικών, η ΤτΕ, το ΧΑ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που επί της ουσίας ανοίγει "παράθυρο" για την εξωτραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Στις μετοχές που παρακολουθούνται τελευταία προστίθενται με ένδειξη long τα Σωληνουργεία και η Lamda Development.

Σε γενικές γραμμές, ο ΓΔ πλησιάζει στο προηγούμενο "τοπικό υψηλό" των 550-560 μονάδων, κάτι που εκ των πραγμάτων απαιτεί την αυξημένη προσοχή μας.

Ενθαρρυντική ένδειξη η υπεραντίδραση του τραπεζικού κλάδου, που έχει δώσει σχετική ρευστότητα και πάλι στο σύστημα ενώ στο 5άρι σερί δεν "τρέχουν" όλοι οι τίτλοι μαζί, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για μία υγιή ανοδική κίνηση.

Πέμπτη σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και πριν την κρίσιμη Δευτέρα η αυριανή και πιθανότατα ορισμένοι να θελήσουν να "κλειδώσουν" μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους.

Στην εξέλιξη της συνεδρίασης σήμερα αλλά και αύριο θα έχουμε πολλά περισσότερα να πούμε.

(*) Αναφέρομαι κυρίως στη συζήτηση που διεξάγεται εδώ και μέρες στον Εκηβόλο, με αφορμή τις εκτιμήσεις και μετρήσεις αναγνωστών και φίλων της στήλης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v