Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τράπεζες και blue chips, με τον Γενικό Δείκτη να πλησιάζει τις 550 μονάδες. Υπεραποδίδουν Εθνική, Ελλάκτωρ, Viohalco. Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και του προσφυγικού, το βλέμμα των επενδυτών. Μικρότερος από χθες ο όγκος συναλλαγών.

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης, προσεγγίζοντας τις 550 μονάδες με τα περισσότερα blue chips στο «πράσινο».

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν Εθνική, Ελλάκτωρ και Viohalco. Πτωτικά κινείται ο τίτλος του ΟΤΕ ενώ σταθεροποιητικά κινείται ο ΟΠΑΠ.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr σημείωνε:  

Με μικρά κέρδη ξεκίνησαν νωρίτερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μικτές τάσεις η συνεδρίαση στο Χ.Α.

Λίγες ρευστοποιήσεις και μικρή διόρθωση στην αρχή, απορρόφηση της προσφοράς και άνοδος έως τις 539,05 μονάδες και νέο «γύρισμα» χαμηλότερα προς τις 534,80 μονάδες λίγο πριν από τις 11:00, για να περάσει οριακά ανοδικά στη συνέχεια.

Λιγότερες συναλλαγές/χαμηλότερος τζίρος απ' ό,τι χθες, αλλά κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων 5 ανοδικών συνεδριάσεων.

Υπό τη σκιά των τελευταίων δραματικών εξελίξεων και με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής και στο Eurogroup της Δευτέρας, στην αρχή της συνεδρίασης ορισμένοι επενδυτές επιχείρησαν να κατοχυρώσουν μέρος των σημαντικών βραχυπρόθεσμων αποδόσεών τους. Κίνηση απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη, δεδομένου ότι για τον Δείκτη Τραπεζών η απόδοση διαμορφώνεται στο 40% σε διάστημα εβδομάδας. Κάτι που δικαιολογεί τις πρώτες περιορισμένες ρευστοποιήσεις που έγιναν στον τραπεζικό κλάδο στα πρώτα λεπτά.

Ωστόσο, στο Χ.Α. εξελίσσεται μία επιχείρηση προεξόφλησης όχι μόνο των όποιων αποφάσεων της Δευτέρας αλλά και συγκεκριμένων ενεργειών που θα μπορούσαν να αναληφθούν στη συνέχεια από την πλευρά των δανειστών, προκειμένου να αμβλυνθεί η ασφυκτική πίεση που δέχεται η ελληνική πλευρά.

Δεν είναι τυχαίο πως σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία θέμα συζήτησης είναι -μεταξύ άλλων- και το ενδεχόμενο μίας «πολιτικής λύσης» στο θέμα της αξιολόγησης. Θα δείξει.

Ωστόσο, μετά τα πρώτα λεπτά και αφού απορροφήθηκαν γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ, οι αγοραστές ανέλαβαν δράση, με αποτέλεσμα το ανοδικό «γύρισμα» από τις 534,80 προς τις 540 μονάδες.

Θυμίζω πως ο κύριος στόχος μας από τα χαμηλά των 475 ήταν και παραμένουν οι 550 μονάδες, καθώς στην περιοχή των 550-560 έχει διαμορφωθεί το τελευταίο «τοπικό υψηλό».

Προς τις 38 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς η μικρή και ελεγχόμενη υποχώρηση δεν κράτησε περισσότερο από μερικά λεπτά, με αποτέλεσμα η μετοχή της Alpha Bank από το 1,69 ευρώ να αντιδράσει προς το 1,75 ευρώ, της ΕΤΕ από το 0,213 στο 0,218 ευρώ, της Eurobank από το 0,639 στο 0,671 ευρώ και της Πειραιώς από το 0,159 στο 0,163 ευρώ.

Περιορισμένης έκτασης πωλήσεις έγιναν μετά τις 10:45, με πιθανή αφορμή το αρνητικό «γύρισμα» του DAX που έφτασε να υποχωρεί έως 0,48% προς τις 9.738 μονάδες.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας είχαμε σημειώσει ότι ειδικά για σήμερα (και αύριο) απαιτείται αυξημένη προσοχή, ακριβώς λόγω των σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών αλλά και του ότι οι δύο βασικοί δείκτες έχουν προσεγγίσει πολύ σημαντικές περιοχές.

Ανάλογη εικόνα και για τον DAX, που δείχνει να «δυσκολεύεται» λίγο υψηλότερα των 9.850 μονάδων. Δεδομένης της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας βραχύβιας αναμονής στα πέριξ των 540-550 μονάδων επίπεδα, προκειμένου να «κλειδωθεί» μέρος των θέσεων και να αποσαφηνισθεί η κατάσταση.

Με πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με την ισχυρότερη πίεση στη μετοχή του Οργανισμού καθώς υποχωρεί προς τα 6,40 ευρώ.

Στα 17,59-17,67 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola, λειτουργεί εξισορροπητικά για τον Γενικό Δείκτη, ενώ συγκριτικά κινητικότητα καταγράφεται στις μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Ελληνικών Πετρελαίων, Τιτάν, Αεροπορίας Αιγαίου, Jumbo κ.ά. Στη μετοχή της Jumbo συναλλαγές γίνονται στα όρια των 11,55-11,65 ευρώ, θυμίζοντας τα 11,78 ευρώ, που είναι το τελευταίο «υψηλό 52 εβδομάδων» για τον τίτλο.

Στα 3,85-3,88 ευρώ η μετοχή της Lamda Development, επιβεβαιώνοντας την τεχνικότητά της (σχετική αναφορά στο προσυνεδριακό σχόλιό μας).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v