Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρείται το ανοδικό momentum στο ΧΑ

Με περιορισμένες συναλλαγές συνεχίζεται η άνοδος για τον Γενικό Δείκτη. Κοντά στο «στόχο» των 150 μονάδων ο FT 25. Διχασμένος ο τραπεζικός κλάδος, κέρδη για ΕΤΕ, Eurobank. Στο κόκκινο και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Υπεραποδίδουν Viohalco, Ελλάκτωρ.

Συνεχίζει το ΧΑ προς τον κύριο στόχο των 550 μονάδων. Με τράπεζες και την πλειονότητα των βασικών δεικτών σε μία συνεδρίαση εμφανώς λιγότερων συναλλαγών και μετριότερου τζίρου.

Μετά από αρκετές αμφιταλαντεύσεις για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώθηκε εμφανής ανοδική τάση, όταν σταδιακά μετά τις 12:30 "γύρισε" εκ νέου σε θετικό έδαφος ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Με ολιγόλεπτη καθυστέρηση ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο, για να διαχυθούν στα επόμενα 15'-30' στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Με τους ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να παραμένουν οι 2 από τις 3 μετοχές του δείκτη με αρνητικό πρόσημο (η τρίτη είναι η ΜΕΤΚΑ), ο FT 25 πλησίασε ακόμη περισσότερο τον κύριο στόχο των 150 μονάδων, καθώς μετά τις 11:20 αντέδρασε ανοδικά η δεικτοβαρής Coca Cola αλλά και μετοχές-σηματωροί όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο ΤΙΤΑΝ, η Viohalco κ.α.

Το γεγονός πως μέχρι νωρίτερα συναλλαγές/τζίρος περιορίζονταν σε μέτρια επίπεδα -χαμηλότερα του μέσου όρου των προηγούμενων 5 ανοδικών συνεδριάσεων- παραπέμπει αφενός στη διάθεση των παικτών να μειώσουν λίγο τις θέσεις τους, αφετέρου, στη διστακτικότητα άλλων να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Ούτως ή άλλως (και) η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της στη Δευτέρα και συναντήσεις, όπως νωρίτερα είχαν Τσίπρας - Τουσκ, δεν μας κάνουν σοφότερους.

Είναι προφανές, πως από τις όποιες αποφάσεις που θα ληφθούν (εάν ληφθούν) τη Δευτέρα θα καθοριστεί η στάση των παικτών, ανάλογα.

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με κίνηση νωρίτερα του ΔΤΡ προς τις 40 μονάδες, έχοντας διασφαλίσει τις 36 και με τις Alpha Bank, Πειραιώς να υποχωρούν (μετά τις 13:55) και τις Εθνική και Eurobank να συνεχίζουν στη βραχυπρόθεσμη αντίδρασή τους.

Με πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά χωρίς να απειλούνται οι πρώτες -βραχυπρόθεσμες- στηρίξεις, την ώρα που οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο σε μία σειρά άλλων μετοχών του FT 25 και δευτερευόντως του Mid Cap.

Ισχυρή τάση για τη μετοχή της Viohalco, που ξεπερνώντας το 1,08 "βλέπει" προς το 1,13 και καταληκτικό στόχο -σε δεύτερη φάση- το 1,36 ευρώ. Η κίνηση για τη μετοχή πραγματοποιείται με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρο και ακολουθεί ανάλογη κίνηση που κατέγραψε η μετοχή των Σωληνουργείων.

 

 

 

Εχοντας δώσει σήμα για long θέση εδώ και μέρες, η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αντέδρασε νωρίτερα έως το 1,32 ευρώ. Στήριξη στο 1,16 και στόχος προς το 1,40-1,43 ευρώ, με την προϋπόθεση να συντηρηθεί η τάση στην αγορά.

 

 

Από τις μετοχές του FT Mid Cap ξεχωρίζει -και σήμερα- η MIG και πάλι με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο, ενώ κινητικότητα σημειώνεται για μετοχές των Frigoglass, Fourlis και Σωληνουργείων, MLS.

Στο ΧΠΑ λιγοστά τα συμβόλαια στον δείκτη, ενδεικτικό της στάσης αναμονής που τηρείται από πολλούς, με μόλις 840 ΣΜΕ σε ελαφρά υπερτίμηση/premium στην τρέχουσα σειρά Μαρτίου (θυμίζω το πρώτο triple witching του 2016, στις 18 Μαρτίου).

Στις 14:00 είχαν αλλάξει χέρια 56,5 εκατ. μετοχές, οι σχεδόν μισές στην Πειραιώς. Στα 28 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 57% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v