Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και στο προσφυγικό, το ΧΑ στοχεύει στην έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Σε απόσταση αναπνοής από τις 155 μονάδες ο FT 25. Στο επίκεντρο, τράπεζες και αποτελέσματα. Κινητικότητα σε Viohalco και θυγατρικές.

Με 6 Χ 6 στις 550 μονάδες. Σε μία ξεκάθαρη επιχείρηση προεξόφλησης, οι παίκτες οδήγησαν την αγορά από τα «τελευταία χαμηλά» των 471 προς την περιοχή των 550 μονάδων. Περιοχή όπου μετά την πειστική υπέρβαση των 500-505, αποτέλεσε τον κύριο στόχο των βραχυπρόθεσμων επενδυτών και όσων πόνταραν στις εξελίξεις.

Εν μέσω... συμπληγάδων «μεταναστευτικού» και «αξιολόγησης» η Αθήνα, με όσα αυτά μπορεί να προοιωνίζονται, κυρίως, για τη χώρα μας, δευτερευόντως όμως (και) για το ΧΑ.

Στις ευρωαγορές τερμάτισε το 5άρι ανοδικό σερί, στο Χ.Α. όμως η αντίδραση συνεχίστηκε με ικανοποιητικό ρυθμό και το... κάστρο των 550 μονάδων έπεσε, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Σε παζάρι Τουσκ για επιστροφή μη Σύρων στην Τουρκία αναφέρονται οι Financial Times και μακάρι η Σύνοδος της Δευτέρας να βγάλει κάποιο απτό αποτέλεσμα. Δύσκολο, αλλά είθε... μην τυχόν και ελαφρυνθεί κάπως η πολύπαθη χώρα μας.

Στα της διαπραγμάτευσης τα περισσότερα μηνύματα που έρχονται (τουλάχιστον) από τα ευρωπαϊκά κέντρα συντείνουν στο ότι οι δανειστές επιδιώκουν να κλείσει η αξιολόγηση, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να μην κλείσει ειδικά σε αυτή τη φάση, όπως μας ανέφερε πηγή της ΕΚΤ. Το ΔΝΤ, για τους δικούς του λόγους, που θα φανούν με τον νέο ρόλο που θα έχει σε αυτήν ή στην επόμενη φάση του «ελληνικού προγράμματος», ακολουθεί άτεγκτη πολιτική.

Στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι παραμένουμε, καθώς ο FT 25 πλησίασε σε απόσταση... αναπνοής τις 155 μονάδες. Πλέον το stop μας για long θέσεις ανεβαίνει στις 144 μονάδες και περιμένουμε να δούμε πού θα οδηγήσει το μπρα ντε φερ ΔΝΤ - Ευρωπαίων, που σημειώνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου.

Στο ανοδικό σερί και τα νέα στοιχήματα αναφέρεται από νωρίς ο Γιώργος Σαββάκης, εστιάζοντας πάντα στην προσφιλή μας τεχνική ανάλυση. Και σε αυτήν θα περιοριστούμε.

Για τον FT 25 η περιοχή των 153-155 μονάδων θέλει προσοχή, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), καθώς πέριξ αυτών των τιμών δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν εντολές κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων. Άλλωστε, Παρασκευή σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ένα μικρό πέρασμα από το... ταμείο δεν βλάπτει.

Ωστόσο, υπάρχει κι η άλλη σχολή που υποστηρίζει πως πίσω από την ανοδική αντίδραση «κρύβεται» σημαντικό νέο, που εάν επιβεβαιωθεί/ανακοινωθεί θα μπορούσε να «τρέξει» την αγορά, αφήνοντας εκτός παιδιάς την πλειονότητα των παικτών.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάρτηση του contrarian μετρητή zelis677 (στην ανάρτησή μας στον Εκηβόλο της 26ης Φεβρουαρίου, «Μία contrarian μέτρηση») ήρθε η ώρα να δράσουμε elliottika(*).

Στα επιμέρους είχαμε αναφερθεί στην κίνηση των Σωληνουργείων, που με 1-2 μέρες καθυστέρηση ακολουθήθηκε από τη Viohalco με εντυπωσιακά αποτελέσματα χθες. Για την ΑΡΑΙΓ δοκιμάζεται το εβδομαδιαίο επίπεδο και ενδεχόμενη κατοχύρωσή του θα άλλαζε όλη τη δομή του γραφήματος.

Στον τραπεζικό κλάδο, που παραμένει «κλειδί» της τάσης, θα μας απασχολήσουν άμεσα η προσπάθεια συγκεκριμένων ξένων επενδυτικών κύκλων να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση και έλεγχο στο σύστημα και οι κόντρες μεταξύ funds και ελληνικών δυνάμεων.

Στόχος για τον ΔΤΡ οι 45 και στήριξη στις 34 μονάδες. Σηματωρός η Alpha Bank, οδηγός η Εθνική, αλλά στο επίκεντρο αυτές τις ημέρες θα βρεθεί η Πειραιώς, στα υπόψη.

Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη ας προσεχθεί ιδιαίτερα η τιμή-τομή των 559,79 μονάδων.

(*) Αξίζει να παρακολουθήσετε τις καθημερινές αναρτήσεις φίλων και αναγνωστών, ειδικών της Τ.Α. και αιρετικών μετρητών στον Εκηβόλο. Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα αναρτήσουμε τη «μέτρηση» του Δ.Μ. από την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, για να έχουμε ακόμη καλύτερη εικόνα. Γιατί είναι... η ώρα των αποφάσεων, όπως λέει και ο επανεμφανισθείς Σερραίος φίλος μας.

Για πολλοστή φορά, θερμά ευχαριστώ σε όλους κι ας μην πιάσουμε την τάση ακριβώς από το «χαμηλό» της. Αρκεί να είμαστε μέσα στον επόμενο κύκλο -όντως πέρασαν 5 χρόνια κι ακόμη είμαστε όρθιοι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v