Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Μέσω Eurogroup περνά η άνοδος

Το δρόμο για νέα υψηλότερα επίπεδα στο ΧΑ θα ανοίξει μια συμφωνία στο Eurogroup. Θετική η αλλαγή τάσης στις ξένες αγορές. Τα περιθώρια ανόδου του τραπεζικού κλάδου. Κινητικότητα και στις υπολοιπες μετοχές του Ft 25. Τι προοιωνίζεται η αύξηση του τζίρου.

Η μεστή συνεδρίαση της Παρασκευής, η εικόνα στα Παράγωγα, οι θέσεις συγκεκριμένων ισχυρών ξένων traders προοιωνίζονται την έκβαση που τις τελευταίες ημέρες προεξοφλούν από την πλευρά του "αμερικανικού" και από την πλευρά του "ευρωπαϊκού" παράγοντα για το Eurogroup της Τρίτης.

Όπως το προεξοφλεί εύγλωττα η BofA/Merrill Lynch, κλείνει η αξιολόγηση, μένουν τα πραγματικά προβλήματα.

Οι τελευταίες αντιρρήσεις από την πλευρά Σόιμπλε φέρεται να αίρονται- τουλάχιστον για αυτή την φάση της διαδικασίας. Και μπορεί ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος να αναφέρει πως ήταν επιλογή (της κυβέρνησης) το Ταμείο να έχει ζωή 99 χρόνια πλην όμως αυτός ήταν εξ΄αρχής ο στόχος της πλευράς Σόιμπλε, από τον Αύγουστο του 2015.

Με αυτά και με την προεξόφληση της συμφωνίας στην Συνεδρίαση της Τρίτης το ΧΑ έφτασε σε "υψηλά 6 μηνών" με τον Γενικό Δείκτη στις 639 μονάδες και το σημαντικό με αυξημένο τζίρο 141 εκατ. ευρώ, όπως "μέτρησε" ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Το θετικό για το ΧΑ έχει να κάνει με την αλλαγή τάσης και στα ξένα χρηματιστήρια, με τα ευρωπαϊκά να ωθούνται "ενεργειακά" και την Wall Street να ανακάμπτει. Κι εάν μέχρι τα μέσα της Παρασκευής η επιφύλαξη μας για την συνέχεια στο ΧΑ αφορούσε στο διορθωτικό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια ήρθε το ανοδικό "γύρισμα" της Παρασκευής για να μας καθησυχάσει, μέχρι νεοτέρας.

Χρηματιστηριακός παράγων δεν θεωρούσε ασύμπτωτη την αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη και στην Wall Street την θεαματική ενίσχυση συναλλαγών και τζίρου από τα μέσα και μετά προς το κλείσιμο της συνεδρίασης την Παρασκευή. Το "γύρισμα" στα ξένα διευκόλυνε την λήψη αυξημένων θέσεων από ισχυρά χαρτοφυλάκια κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips ενόψει του EwG της Δευτέρας, κυρίως όμως με ορίζοντα το Eurogroup της Τρίτης.

Πλέον για τον κλάδο-κλειδί επέρχεται ο συγχρονισμός, για τον οποίο το Euro2day,gr αναφέρεται εδώ και μέρες: ΔΤΡ στις 60 μονάδες και πλήρης επαναφορά των 4 μετοχών των συστημικών τραπεζών υψηλότερα της τιμής της τελευταίας/τρίτης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ο κλάδος έχει εισέλθει σε φάση συσσώρευσης με πιθανότατη την ανοδική αντίδραση πέραν των 60/62 μονάδων με στόχο επίπεδα προς την περιοχή των 70 μονάδων παραπέμποντας σε επαναφορά προς τις τιμές Νοεμβρίου 2015.

Θα φανεί από Δευτέρα, προτελευταία ή τελευταία συνεδρίαση της προεξόφλησης με την λογική να θέλει τους traders να πωλούν στην είδηση. Ωστόσο, όπως σημειώναμε στα σχόλια της Παρασκευής το ΧΑ έφτασε έως τις 640 με την προσδοκία της επίτευξης συμφωνίας (την Τρίτη ) αλλά και σε δεύτερο χρόνο της κίνησης προς και πάνω από τις 665 μονάδες με αφορμή τις κινήσεις της ΕΚΤ και τις ενέργειες Ντράγκι που κατά πάσα βεβαιότητα θα ακολουθήσουν. Και αυτές δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη ούτε στην κίνηση του τραπεζικού κλάδου ούτε ευρύτερα της "μεγάλης κεφαλαιοποίησης".

Συνεπώς έχοντας ως βάση και σημείο στήριξης- πλέον- τις 620 μονάδες ζητούμενη είναι η πειστική υπέρβαση των 640 για τον Γενικό Δείκτη (όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα) με κλάδο αιχμή τον τραπεζικό.

Ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος των στοιχημάτων τις τελευταίες ημέρες στο διάγραμμα αποτυπώνεται εμφανώς η φορά του. Με τριψήφια απόδοση σε διάστημα 3μηνου, με τις μετοχές των συστημικών τραπεζών να υπέρ καλύπτουν την τιμή των αμκ η επόμενη κίνηση είναι προς τις 70 μονάδες.

Το ενδιαφέρον είναι, πως το ΧΑ μας "κοίμισε" την τελευταία εβδομάδα αλλά μας ξάφνιασε θετικά την Παρασκευή ανεβάζοντας στροφές στην τελευταία και πιο κρίσιμη- λόγω Παραγώγων- συνεδρίαση της εβδομάδας.

Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) ο μ.ο τζίρου ήταν 82,4 εκατ. ευρώ- μειωμένος κατά 20,4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα πλην όμως εκτινάχθηκε στην ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής, όπερ...

Το ενδιαφέρον είναι, πως- προς ώρας- το ΧΑ οδεύει για τρίτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα (μετά τον Μάρτιο-Απρίλιο), η συσσώρευση των τριών τελευταίων εβδομάδων πραγματοποιήθηκε με αυξανόμενες συναλλαγές και την πλειονότητα των traders που (υπό )στήριξαν την τελευταία άνοδο να κατοχυρώνουν μόνο μικρό μέρος των θέσεων τους.

Πρακτικά τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες έχει δημιουργηθεί μία...μαγιά θέσεων που υπολογίζεται στα (τουλάχιστον ) 300 εκατ. ευρώ και προσβλέπει σε ανοδική εκτόνωση προκειμένου να κάνει ένα "γερό ταμείο", κυρίως δε στον τραπεζικό κλάδο, που καταγράφει τριψήφια απόδοση σε διάστημα Μαρτίου- Μαΐου.

Κλάδος κλειδί παραμένει ο τραπεζικός με την συνέχεια να εξαρτάται από το πότε η ΕΚΤ θα προχωρήσει και σε ποιες ενέργειες που θα ενισχύσουν την χρηματοδότηση του εγχώριου συστήματος.

Από κοντά για την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών του FT25 και δευτερευόντως του FT Mid Cap οι αγοραστές/long έχουν το πάνω χέρι στις 16 από τις 21 μη τραπεζικές (σε μέτρηση 3μηνου) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επόμενες μία-δύο συνεδριάσεις.

Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα σε μετοχές των Μυτιληναίου, Jumbo, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Viohalco, Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και FF Group, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Grivalia κ.α. οι αγοραστές/long έχουν ωθήσει τις τιμές πάνω από τις πρώτες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις "ανοίγοντας" έτσι τον δρόμο για υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και για μετοχές της μεσαίας κατηγορίας με τις MIG, ΑΝΕΜΟΣ, Fourlis, Ιντρακόμ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Attica Bank κ.α. να "βλέπουν" υψηλότερα.

Να συνεκτιμηθεί, πως η επόμενη εβδομάδα είναι η πιο πλήρης αποτελεσμάτων κάτι που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα επηρεάσει την διακύμανση επί μέρους μετοχών.

Αναλυτικότερα αποτελέσματα τριμήνου θα ανακοινώσουν- μεταξύ άλλων- Ελληνικά Χρηματιστήρια, Fourlis και Motor Oil, Τράπεζα Πειραιώς, FF Group, ETE αλλά και ενημέρωση των αποτελεσμάτων δραστηριότητας από την Αεροπορία Αιγαίου.

Από την τεχνική πλευρά ο ΓΔ είναι ήδη σε περιοχή ΚΜΟ 200 ημερών, με τους μεσοπρόθεσμους ΚΜΟ να παραπέμπουν στην σημασία των 666-670 μονάδων, και τις 16 από τις 21 μη τραπεζικές του FT25 πάνω από τον RSI (δείκτης σχετικής ισχύος) τους- ήτοι υψηλότερα από 70, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους αγοραστές της τελευταίας στιγμής.

Πλέον η επαναφορά προς την...θρυλική περιοχή των 665 /666 μονάδων, όπως εδώ και καιρό έχει προεξοφλήσει ο Βασίλης Μαρκάκης είναι το επικρατέστερο ενδεχόμενο.

Οι αποτιμήσεις των Blue Chips

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 639,48 μονάδες με άνοδο 2,69%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 4,63% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 0,63%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Ασφάλειες (+14,29%), Τράπεζες (+8,25%) και Τρόφιμα- Ποτά (+5,11%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Εμπόριο (-3,38%), Κατασκευές- Υλικά (-1,62%) και Ακίνητης Περιουσίας (-1,39%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Audiovisual (50%), Πήγασος Εκδοτική (38,57%), Yalco (26,58%), J&P Άβαξ (24,29%), Ιντερτέκ (22,46%), Forthnet (22,22%), Nexans (16,77%), MIG (16,56%), Alpha Bank (15,91%) και Χαλκόρ (15,16%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Χαϊδεμένος (-22,11%), Κυριακούλης (-20,26%), Αθηνα (-20%), Νάκας Μουσική (-18,90%), Moda Bagno (-18,52%), Δομική Κρήτης (-17,94%), Βαράγκης (-16,67%), Ακρίτας (-16,17%), Βιοκαρπέτ (-14,16%) και Μουζάκης (-13,57%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v