Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κραχ στο Χρηματιστήριο με πτώση 15%

Διψήφιες απώλειες για το σύνολο των blue chips, με τον Γενικό Δείκτη να «βουτά» στις 520 μονάδες στο ξεκίνημα, σε ευθυγράμμιση με τους κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές. Στο limit down (-30%) οι τράπεζες. Πού εντοπίζονται οι στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη. Τα σενάρια για τη συνέχεια.

Βουτιά 15% καταγράφει στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας σχεδόν 100 μονάδες, στις 520 μονάδες, σε ευθυγράμμιση με τις ισχυρές πιέσεις που καταγράφουν οι διεθνείς αγορές μετά την απόφαση για Brexit.

Στο -30% κινούνται οι τραπεζικές μετοχές ενώ διψήφιες απώλειες καταγράφει το σύνολο των blue chips. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Στο κόκκινο οι ασιατικές αγορές, κατάρρευση της στερλίνας σε χαμηλό 30 ετών, σε βαθύ... κόκκινο τα futures για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με το συμβόλαιο του FTSE 100 έως 7% χαμηλότερα.

Εικόνα γενικού ξεπουλήματος από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τα futures της στερλίνας, με τους short να ετοιμάζονται για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Με τη σκιά του αποτελέσματος της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει απλωθεί από πολύ νωρίς στην Ασία, να διαχέεται σε αγορές συμβολαίων (σε συναλλαγματικές ισοτιμίες, σε προϊόντα, σε μετοχές κ.ά.), θα αποτυπωθεί βίαια στα ταμπλό των χρηματιστηρίων της Ευρώπης.

Απώλειες καταγράφει έναντι του δολαρίου και το ευρωπαϊκό νόμισμα, ενισχύεται πάνω από τα 1.300 δολάρια ο χρυσός και αδιαμφισβήτητα μία... καινούργια -για πολλούς άγνωστη- ημέρα έχει ξημερώσει και για την Ευρώπη.

Με την πλειονότητα των αγορών να προεξοφλούσε μέχρι αργά χθες βράδυ την παραμονή του Η.Β. στην Ε.Ε., δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το πώς θα αντιδράσουν Φρανκφούρτη, Παρίσι αλλά και Μιλάνο, Μαδρίτη, φτάνοντας μέχρι την Αθήνα.

Το Bremain προεξοφλούσε μέχρι αργά χθες η Wall Street, με ενδεικτική την ενίσχυση του S&P κατά 1,34% στις 2.113 μονάδες.

Για ολική ανατροπή προοιωνίζονται όλες οι μέχρι τώρα εξελίξεις, όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις διεθνείς αγορές, με τους πωλητές/short να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού σήμερα, τελευταία συνεδρίαση μίας πολυτάραχης εβδομάδας. Και με τη συνέχεια από τη Δευτέρα να προϊδεάζει για ακόμη πιο... καινοφανείς καταστάσεις.

Είναι προφανές πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανοίγει τον... ασκό του Αιόλου σε κάθε επίπεδο που αφορά στην Ε.Ε., με πολλαπλές επιπτώσεις από τον Βορρά μέχρι τον Νότο και από τη Δύση μέχρι την Ανατολή της Ευρώπης.

Ηδη, σε Βερολίνο και Παρίσι, σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, ο «κόκκινος συναγερμός» έχει ηχήσει από τις πολύ πρωινές ώρες, με το που διαφαινόταν το προβάδισμα της «εξόδου» έναντι της «παραμονής» του Η.Β. στην Ε.Ε.

Είναι προφανές πως οι λεγόμενες «αγορές» είχαν επενδύσει στην «παραμονή», αν και τον τελευταίο μήνα το «παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο» πόνταρε τουλάχιστον 3 φορές σε επικράτηση της «παραμονής», στη συνέχεια υπέρ της «εξόδου» και μετά τη δολοφονία της βουλευτού εκ νέου στην «παραμονή», βγάζοντας υπεραξίες εναλλάξ σε θέσεις long, σε short και τελευταία σε long.

Ντόμινο εξελίξεων (και) στις αγορές, με το «ευρωσύστημα» να έχει να διαχειριστεί άμεσα τις συνέπειες του δημοψηφίσματος και ενώ την Κυριακή διεξάγονται οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τη χώρα της Ιβηρικής (το τέταρτο ΑΕΠ της Ευρωζώνης).

Στα δύο σενάρια για την Ε.Ε. μετά το δημοψήφισμα έχει αναφερθεί από χθες το think tank Stratfor, επιχειρώντας να προσεγγίσει και τις οικονομικές παραμέτρους της «εξόδου».

Για το Χ.Α. τα περιθώρια ελάχιστα, από την ώρα που θα έχει προηγηθεί η άμεση διόρθωση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και θα έχει διαχυθεί αυτόματα σε όλον τον ευρωπαϊκό ιστό, με την περιφέρεια της Ευρώπης πιο ευάλωτη όσο ποτέ.

Σε αδύναμη θέση η Ελλάδα -ούτως ή άλλως-, μένει να φανεί όχι τόσο βραχυπρόθεσμα και χρηματιστηριακά αλλά μεσοπρόθεσμα και κοινωνικά-πολιτικά τι επιπτώσεις θα έχει σε μία συγκυρία που η χώρα επιχειρούσε να επανέλθει σε έναν πιο κανονικό ρυθμό.

Η ανατροπή στο Χ.Α. είναι το λιγότερο που μπορεί να συμβεί στη χώρα, με την αντίδραση των τελευταίων ημερών (στις 618 μονάδες ο Γενικός Δείκτης) να έχει διευρύνει τα περιθώρια σημαντικών απωλειών (καθώς διορθώνει από ψηλότερο σημείο αναφοράς...), με πρώτη περιοχή στήριξης προς τις 560-540 μονάδες.

Συντριπτική η εικόνα για το σύνολο των κλάδων, με τον τραπεζικό να είναι ο πρώτος που αντιδρά είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Εκ των ων ουκ άνευ η σημαντική διόρθωση βραχυπρόθεσμα και μέχρις ότου βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας αρκετά χαμηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v