Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορικό «όχι» των Βρετανών στην Ευρώπη

Tη μάχη του δημοψηφίσματος κέρδισε η έξοδος από την ΕΕ. Mε καταμετρημένες τις ψήφους στο σύνολο των 382 περιφερειών, η διαφορά ξεπέρασε το 1 εκατ. ψήφους. Οι πιέσεις σε Κάμερον, η επιστολή στήριξης και το μήνυμα από Σκωτία. Οι πρώτες αντιδράσεις από Ευρώπη. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ιστορικό «όχι» των Βρετανών στην Ευρώπη

Το Brexit επικράτησε τελικά στο δημοψήφισμα των Βρετανών για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με βάση τα αποτελέσματα και στις 382 βρετανικές περιφέρειες, η έξοδος από την Ευρώπη έλαβε ποσοστό 51,9%, έναντι 48,1% της «παραμονής» (διαφορά περίπου 1,3 εκατ. ψήφοι).

Ειδικότερα, οι ψήφοι υπέρ της αποχώρησης ανήλθαν σε 17,4 εκατομμύρια και αυτές υπέρ της παραμονής σε 16,1 εκατομμύρια. Ηδη το BBC, το Sky News και το ITV μετέδωσαν την επικράτηση του Brexit.

Πιέσεις στον Κάμερον

Η Βρετανία βρίσκεται τώρα σε αχαρτογράφητα νερά, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Την ίδια στιγμή, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αξιωματούχοι του κόμματος των Εργατικών «βλέπουν» νίκη της εκστρατείας τους υπέρ του Brexit. Μάλιστα, έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις σχετικά με το εάν ο Τζέρεμι Κόρμπιν πρέπει να ζητήσει την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, αν και θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αποχωρήσει μόνος του σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του ακροδεξιού UKIP, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον οφείλει να παραιτηθεί «αμέσως», τονίζοντας ότι «ξημέρωσε μέρα ανεξαρτησίας για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Εν τω μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ομάδα ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος υπέγραψαν επιστολή στήριξης στον Ντέιβιντ Κάμερον.

Η επιστολή που υπογράφεται από 84 βουλευτές που είχαν ταχθεί με το στρατόπεδο του «Leave», μεταξύ των οποίων και ο Μπόρις Τζόνσον, εκφράζει πλήρη στήριξη στον Βρετανό πρωθυπουργό, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Στέρτζον: Ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του εντός της Ε.Ε.

Η Σκωτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, μετά την ψήφο των Σκωτσέζων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη Βρετανία.

"Η ψηφοφορία εδώ καθιστά σαφές ότι οι Σκωτσέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ", δήλωσε η Στέρτζον.

"Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Σκωτία μίλησε και μίλησε αποφασιστικά", σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας προϊδεάζει ο Τζέρι Ανταμς.

Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς δηλώνει ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία».

Τουσκ: Απρόβλεπτες οι πολιτικές συνέπειες του Brexit

«Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Δεν είναι ώρα για υστερική αντίδραση, τόνισε, προσθέτοντας πως «είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το αρνητικό σενάριο». Ωστόσο, σημείωσε πως οι πολιτικές συνέπειες είναι απρόβλεπτες.

Ανέφερε πως οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητα της ΕΕ, ενώ γνωστοποίησε πως σχεδιάζει ανεπίσημη συνάντηση των 27 ηγετών της ΕΕ στη σύνοδο της Τρίτης προκειμένου να προτείνει μια περίοδο «περισυλλογής».

Όπως τόνισε, μέχρις ότου η Βρετανία φύγει επισήμως από την ΕΕ, οι ευρωπαϊκοί νόμοι θα συνεχίσουν να ισχύουν για τη Βρετανία.

Σόιμπλε: Να εφαρμοστεί η διαδικασία εξόδου

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε στενή επαφή με τους εταίρους των G7 μετά την απόφαση για Brexit.

Τόνισε πως η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη τώρα και πως υπάρχει ξεκάθαρη Ευρωπαϊκή διαδικασία για έξοδο και θα πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Βρετανίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα.

Η Βρετανία επέλεξε να προχωρήσει στο δικό της μονοπάτι «θα είναι ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι», συμπλήρωσε.

Λευκός Οίκος: Ο Ομπάμα θα μιλήσει αργότερα με τον Κάμερον

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει με τον Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας, μετά το δημοψήφισμα που «έβγαλε» Brexit, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Όπως ανέφερε, ο κ. Ομπάμα έχει ενημερωθεί για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και θα συνεχίσει να ενημερώνεται από την ομάδα του.

Έλιοτ: Ο Κάμερον να μείνει και να προετοιμάσει τη διαπραγμάτευση για Brexit

Δεν βλέπω να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος για μια αποχώρηση από την πρωθυπουργία του Ντέιβιντ Κάμερον, δηλώνει ο επικεφαλής του στρατοπέδου υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ Μάθιου Έλιοτ, προσθέτοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να παραμείνει τώρα στη θέση του και να προετοιμάσει τη διαπραγμάτευση για το Brexit.

«Δεν βλέπω να υπάρχει μεγάλη όρεξη μεταξύ των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος για να φύγει ο πρωθυπουργός: η ευρεία πλειονότητα θέλει να παραμείνει αυτός και να εφαρμόσει την απόφαση», για το Brexit, δήλωσε ο επικεφαλής του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ Μάθιου Έλιοτ στο Reuters.

«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εφαρμοστεί αμέσως το Άρθο 50 --στην πραγματικότητα θα ήταν ανόητο να γίνει κάτι τέτοιο. Το καλύτερο είναι να κάνουμε έναν απολογισμό αυτού του πράγματος και ο πρωθυπουργός να μιλήσει με τους συναδέλφους του στα υπουργικά συμβούλια, με το κοινοβούλιο και τα άλλα κράτη μέλη», πρόσθεσε.

Κανένα κράτος μέλος δεν έχει εγκαταλείψει την ΕΕ και το Άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ορίζει πως ένα κράτος μπορεί να αποχωρήσει από την ένωση, εμπεριέχει λίγες λεπτομέρειες. 

Στο ίδιο πνεύμα και ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος και επίσης υποστηρικτής της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ Άντριου Μπρίτζεν δήλωσε ότι ο Κάμερον θα πρέπει να παραμείνει στην πρωθυπουργία για να συμβάλει στο να καθησυχαστούν οι ψηφοφόροι στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία και οι αγορές. 

Ο Άντριου Μπρίτζεν απάντησε σε σχετική ερώτηση που του έγινε από το Reuters: «Χρειαζόμαστε σταθερότητα τώρα. Ναι, πρέπει να παραμείνει», ο Κάμερον.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση έπειτα από αυτήν την σημαντική απόφαση, χρειάζεται να καθησυχάσουμε την Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και χρειάζεται να χειριστούμε τον οικονομικό αντίκτυπο», σημείωσε.

Τι ψήφισαν οι περιφέρειες

Σε γενικές γραμμές υπέρ του Bremain ψήφισαν η Σκωτία και η Βόρειος Ιρλανδία, ενώ κατά η Αγγλία, πλην περιοχών του Λονδίνου. Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 72%.

Το βρετανικό κρατίδιο του Γιβραλτάρ στην Ισπανία ήταν το πρώτο που ανακοίνωσε αποτελέσματα, με το ποσοστό της παραμονής να αγγίζει το 96%. Συγκεκριμένα, από τις 20.172 που ψήφισαν, οι 19.222 τάχθηκαν με το στρατόπεδο του Bremain.

Oριακό ήταν το προβάδισμα του Bremain στο Νιούκαστλ, όπου συγκεντρώνει το 51%. Το 49% ψήφισε υπέρ της εξόδου. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 68%. Σημειώνεται πως στην περιφέρεια αυτή αναμενόταν μεγάλο ποσοστό υπέρ της παραμονής.

Διαφορετική ήταν η εικόνα στο Σάντερλαντ, όπου το στρατόπεδο του «Leave» σημείωσε μεγάλη νίκη. Το 61,3% ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία, 82.394 ψήφισαν υπέρ της εξόδου και 51.930 κατά. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 67,2%.

Στο Σουίντον, που σύμφωνα με τους Financial Times θεωρείται η πιο «μέση» πόλη της χώρας, 61.745 ψήφισαν να αποχωρήσει η χώρα από την Ε.Ε. και 51.220 να παραμείνει. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 75,8%.

Το Μπρόξμπορ ψήφισε υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 33,7% και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ σε ποσοστό 66,3%. Η περιοχή του Κέτερινγκ ψήφισε υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 39%, ενώ στο Αρχιπέλαγος Σέτλαντ το Bremain επικράτησε σε ποσοστό 56,5%.

Το Νταντί της Σκωτίας υπερψήφισε το Bremain 59,8%, έναντι 40,2% του Brexit. Aντίθετα στη Γλασκώβη επικράτησε το Bremain με ποσοστό 66,6%. Το Μπέλφαστ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 50,4%.

Το Σίτι του Λονδίνου ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ποσοστό 78,3%, έναντι 21,7% κατά. Το Λίβερπουλ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 58,2%. 

Credit Suisse: Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές σε περίπτωση Brexit

Τα σενάρια από ένα πιθανό Brexit και τις συνέπειές του για τις μετοχές κατέγραψε η Credit Suisse σε χθεσινή της έκθεση. Όπως αναφέρει ο οίκος, τα ενδεχόμενα αν οι Βρετανοί ψηφίσουν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τα εξής:

* «Ελαφρύ Brexit». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Credit Suisse δίνει 30% πιθανότητα η βρετανική κυβέρνηση να μη ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ για την έξοδο της χώρας για διάστημα 6 έως 12 μήνες, προκειμένου να διαπραγματευτεί στο μεταξύ καλύτερους όρους για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας εντός της ΕΕ, με ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα στα τέλη του 2017.

* «Πλήρες Brexit». Αυτό θα περιλαμβάνει την επίκληση του άρθρου 50 σχεδόν άμεσα (εντός λίγων μηνών). Σε αυτό το σενάριο, ο οίκος προβλέπει: α) απότομη μείωση του βρετανικού ΑΕΠ (ύφεση 1% το 2017) και την αναπτυξιακή τάση ως το 2020 να μειώνεται κατά ένα τρίτο, β) η Τράπεζα της Βρετανίας πιθανά να επανεκκινήσει το πρόγραμμα QE και η απόδοση των βρετανικών ομολόγων να υποχωρεί κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, γ) η ανάπτυξη στην ευρωζώνη να δεχτεί ένα χτύπημα 0,2% του ΑΕΠ το 2016 και 0,1% του ΑΕΠ το 2017 (στο 1,5% και 1% αντίστοιχα). Σύμφωνα με τον οίκο, για να υπάρξει μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω δημοψηφίσματα (κάτι που η Ευρώπη θέλει να αποφύγει), ή μια εκλογική διαδικασία σε κράτος μέλος να πάρει τη μορφή δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στην ΕΕ (αν και η Credit Suisse θεωρεί ότι οι εθνικές εκλογές το πιθανότερο είναι να δοθούν με την ατζέντα να κυριαρχείται από εγχώρια θέματα). Οι πλέον ευάλωτες χώρες, τουλάχιστον από δημοσιονομική πλευρά, θα είναι η Ιταλία και η Γαλλία και οι πλέον ανθεκτικές, η Γερμανία και η Ιρλανδία, δ) η ισοτιμία στερλίνας-δολαρίου θα υποχωρήσει στο 1,2-1,3 και αυτή ευρώ-δολαρίου στο 1,05-1,1 δολάρια.

Οι αγορές μετοχών

Σε ένα σενάριο «πλήρους Brexit», ο στόχος που βάζει η Credit Suisse για την τιμή του FTSE 100 στα τέλη του χρόνου μειώνεται στις 6.200 μονάδες από 6.600 μονάδες. Ο δείκτης δείχνει με βάση τα μοντέλα της 10% φθηνός (υπολογίστε ότι το 70% των κερδών των εταιρειών του δείκτη προέρχεται από χώρες εκτός Βρετανίας). Παράλληλα περιορίζει τον στόχο για τον S&P 500 στις 2.000 μονάδες αντί 2.150 προηγουμένως και για τον δείκτη Euro Stoxx 50 στις 2.950 από τις 3.350 μονάδες. Εκτιμάται ότι ο δείκτης Euro Stoxx θα πρέπει να πέσει κατά 5-10% σε σχέση με τον αμερικανικό, για να φτάσει σε P/E «κρίσης» ανάλογα με αυτά που είδαμε στην ελληνική κρίση. Σε αυτό το σενάριο, τονίζει η Credit Suisse, θα πάρουμε θέση «underweight» για τις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης, όπου βασικοί παράγοντες είναι τα spreads και το ευρώ.

Οι κλάδοι που θα πληγούν στη Μεγάλη Βρετανία και τα ομόλογα

Η εκτίμηση είναι ότι οι κλάδοι που θα πληγούν περισσότερο από ένα Brexit είναι ο χρηματοοικονομικός, το real estate και οι μεταφορές. Την καλύτερη πορεία θα έχουν ο φαρμακευτικός, τα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης και η ενέργεια.

Τέλος, η εκτίμηση του οίκου είναι ότι τα spread στα ιταλικά ομόλογα θα υπερβούν τα ισπανικά και η ισοτιμία ελβετικού φράγκου - ευρώ θα οδηγηθεί κοντά σε απόλυτη ισορροπία (parity).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v