Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό «ξεφόρτωμα» στο Χρηματιστήριο

Βαριές απώλειες στο σύνολο των blue chips, απόρροια των εξελίξεων στη Βρετανία και της «βουτιάς» στις διεθνείς αγορές. Στις 530 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Στις τραπεζικές μετοχές το 81% του τζίρου αλλά και οι μεγαλύτερες πιέσεις. Μόλις 7 «βαριά χαρτιά» με μονοψήφιες απώλειες.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ευρώπη, υπό συνεχή πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές, αρνητικά τα futures στη Wall Street.

Να αρχίσει άμεσα η διαπραγμάτευση για το Brexit ζητά η ΕΕ, σε ετοιμότητα η ΕΚΤ, καθησυχάζει η ΤτΕ για τις επιπτώσεις του Brexit στην Ελλάδα.

Αναπόφευκτη η εικόνα που έχει διαμορφωθεί από νωρίς το πρωί στις αγορές, με το πρώτο "κύμα" εσπευσμένων ρευστοποιήσεων να σαρώνει κυρίως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τις αγορές ομολόγων, τα νομίσματα.

Κάποιες προσπάθειες απορρόφησης των αρχικών κραδασμών επιχειρήθηκαν νωρίτερα με πενιχρά αποτελέσματα -η Barclays προειδοποιεί πως το sell-off δεν τελείωσε σήμερα-, η Morgan Stanley ποντάρει στην... επόμενη ημέρα, ενώ η Credit Suisse σημειώνει πως η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ προβλέπεται να έχει διάρκεια έως 2 έτη, αφήνοντας ανοιχτά διάφορα ενδεχόμενα επανακαθορισμού ενδιάμεσα.

Ζητούμενο να περάσει το πρώτο "κύμα" πωλήσεων στα χρηματιστήρια, να διαμορφωθούν προϋποθέσεις στοιχειώδους σταθεροποίησης μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις, ούτως ώστε να υπάρξουν νέα/χαμηλότερα σημεία αναφοράς.

Αναζητώντας τις όποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις, θα εστιάζαμε στη μεταβλητότητα των αγορών, στην έντονη διακύμανση των βασικών δεικτών. Ενδεικτική η εικόνα του DAX, που από το αρχικά χαμηλό των 9.226 μονάδων αντέδρασε έως τις 9.681, για να διαμορφωθεί πριν λίγο στις 9.535 μονάδες.

Ανάλογη μεταβλητότητα για το σύνολο των βασικών δεικτών και μετοχών, δίνοντας ένα κάποιο διέξοδο σε τολμηρούς intraday traders.

Από τις 617,22 κατευθείαν στις 522,21 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, που πριν λίγο κυμαινόταν στις 535 μονάδες, διαφορές που αξιοποιούνται από τους πιο τολμηρούς.

Ιδιαίτερα αυξημένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος (*), παρότι στη διάρκεια της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας κυρίως στους τραπεζικούς τίτλους. Στις τράπεζες εντοπίζεται και το μεγαλύτερο μέρος του sell-off, καθώς παρασύρεται από το ντόμινο που έχει ενεργοποιηθεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον χρηματοπιστωτικό τομέα να είναι αυτός που υφίσταται το υπέρβαρο των πωλήσεων.

Το 81% του τζίρου στις τράπεζες, καθώς τα funds "αδειάζουν" τις θέσεις τους ρευστοποιώντας Alpha Bank έως το 1,66 ευρώ (-29,24%), Εθνική έως το 0,193 ευρώ (-29,82%), Eurobank έως το 0,616 ευρώ (-30%), Πειραιώς έως το 0,175 ευρώ (-29,5%). Στις χαμηλότατες τιμές ημέρας και οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, με "ουρά" πωλήσεων στο limit down και βάθος από την πλευρά των πωλητών. Δραματική υποχώρηση στην αποτίμηση των ομίλων, με την Alpha Bank στα 2,55 δισ. ευρώ, την Εθνική στο 1,77 δισ. ευρώ, τη Eurobank στο 1,35 δισ. ευρώ και στο 1,54 δισ. ευρώ την Πειραιώς.

Συνολικά στα 7,21 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία και των 4 συστημικών ομίλων.

Για μόλις 7 μετοχές η διόρθωση περιορίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς κατά 16,15% υποχωρεί στα 2,47 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, κατά 10,11% στα 7,84 ευρώ του ΟΤΕ, ενώ κατά 8,79% στα 6,02 ευρώ του ΟΠΑΠ.

Ανάλογη εικόνα στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με συντριπτικά τα πλήγματα για αυτά της "ευρω- περιφέρειας". Ενδεικτικό το μείον 11% νωρίτερα για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο, ίσως το χειρότερο ποσοστό διόρθωσης που έχει καταγραφεί στην ιστορία του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία ευπαθή αγορά όπως η ιταλική (έχει τη δεύτερη χειρότερη επιβάρυνση όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, μετά την Ελλάδα).

(*) Στις 14:45 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 265 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα 127 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν στα 52 εκατ. ευρώ ο τζίρος στην Alpha Bank, άλλα 22,8 εκατ. ευρώ στην Εθνική, ενώ από 16 και 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα έχουν περάσει σε Eurobank και Πειραιώς.

Εικόνα sell-off κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με "ουρά" πωλήσεων εδώ και ώρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v