Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανώμαλη προσγείωση με πτώση ως 15% στο Χρηματιστήριο

«Μαύρη Παρασκευή» στην ελληνική αγορά, με ραγδαίες ρευστοποιήσεις για το σύνολο των blue chips και τον Γενικό Δείκτη να βουλιάζει στις 530 μονάδες, σε ευθυγράμμιση με το ξεπούλημα στις διεθνείς αγορές. Στο limit down (-30%) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

«Μαύρη Παρασκευή» για τις ευρωπαϊκές αγορές, με... βουτιά πάνω από 30% για τις τραπεζικές μετοχές.

Από Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και Αθήνα, το sell-off πυροδοτεί αλλεπάλληλες αντιδράσεις σε κάθε γωνιά της «γηραιάς ηπείρου».

Στο Σοκ και δέος σε Χρηματιστήρια και Στερλίνα αναφέρεται εδώ και λίγη ώρα το Euro2day.gr, με τη συνεδρίαση στο ΧΑ να ξεκινά... βίαια με καθοδικό χάσμα και «βουτιά» πάνω από 18% για τον τραπεζικό κλάδο. Στις 10:38 το ποσοστό διόρθωσης για τον ΔΤΡ διαμορφωνόταν στο 29,82% και στις 724 μονάδες.

Πάνω από 8 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στα πρώτα 5' της συνεδρίασης, με το 61% στον τραπεζικό κλάδο, με τις 4 συστημικές μετοχές στο limit down. Ραγδαίες ρευστοποιήσεις και στα άλλα 21 μη τραπεζικά χαρτιά του δείκτη.

Σε ετοιμότητα οι χρηματιστηριακές αρχές για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης Εκτακτων Μηχανισμών (ΑΜΕΜ) στις συναλλαγές των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε βαθύ... κόκκινο, με τον τραπεζικό κλάδο στο limit down, οι ξένοι οίκοι αρχίζουν να κοινοποιούν τις πρώτες εκτιμήσεις τους για τις συνέπειες του αποτελέσματος, προσεγγίζοντας παράλληλα τρόπους διαχείρισης.

Τα πονταρίσματα της Morgan Stanley μετά το Brexit, με τον επενδυτικό οίκο να προεξοφλεί ισχυρή αντίδραση της ΕΚΤ, προτείνοντας αγορές ομολόγων.

Στο Χ.Α. το sell-off στις ευρωαγορές δεν έχει αφήσει περιθώρια αντίδρασης, με τα ξένα (και... ξένα) funds να «πυροβολούν» αδιακρίτως σε τράπεζες, σε μετοχές-σηματωρούς και σε blue chips.

Ενδεικτικό το γεγονός πως στα πρώτα 20' της συνεδρίασης, για μόλις 5 μετοχές του FT 25 οι απώλειες... περιορίζονταν σε μονοψήφιο ποσοστό. Grivalia, Τιτάν, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil και Coca Cola διόρθωναν έως 7,85%. Την ίδια ώρα, στο -29,96% η μετοχή της Alpha Bank, στο -29,82% της Εθνικής, στο -30% της Eurobank και στο -30% για την Πειραιώς.

Ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και στις άλλες 18 μετοχές του δείκτη.

Ενεργοποίηση «φραγής» στις συναλλαγές, ετοιμότητα στις χρηματιστηριακές για λογαριασμούς margin, προσπάθειες για διαχείριση -στο πλαίσιο του εφικτού- της... κατάρρευσης που σαρώνει την Ευρώπη.

Στις 529 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (-14,25%), στις 1.427 μονάδες ο FT 25 (-16,78%), με απώλειες σχεδόν 30% για τον ΔΤΡ.

Στις 10:50 είχαν αλλάξει χέρια 44 εκατ. μετοχές, αξίας 18 εκατ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η ενεργοποίηση «μηχανισμών» για να αντιμετωπισθούν οι αθρόες πωλήσεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v