Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκινος συναγερμός στη Γαλλία μετά το μακελειό

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την επίθεση στη Νίκαια. Ταυτοποιήθηκε ο δράστης. Καμία ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ο Ολάντ. Ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας. Οι πολιτικές προεκτάσεις. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κόκκινος συναγερμός στη Γαλλία μετά το μακελειό

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται η Γαλλία, μετά την έβδομη τρομοκρατική επίθεση μέσα σε δεκαοκτώ μήνες. Αργά χθες το βράδυ, γύρω στις 23:00 (τοπική ώρα), φορτηγό έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στη Νίκαια της Γαλλίας για να εορτάσουν την Ημέρα της Βαστίλης -την εθνική εορτή των Γάλλων-, παρασύροντάς τους για περίπου δύο χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 84 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 150, οι 18 εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με μια πηγή σε κλινική της Νίκαιας που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που διακομίστηκαν σε αυτό με τραύματα που υπέστησαν στην επίθεση είναι ξένοι, κυρίως υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ελβετίας. Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν πως δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των νεκρών και τραυματιών. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέχρι στιγμής οι νοσοκομιακές μονάδες της πόλης δεν έχουν ολοκληρώσει την ταυτοποίηση θυμάτων και τραυματιών ως προς την εθνικότητα. Επίσης δεν υπήρξε μέχρι τώρα καμμία αναζήτηση Έλληνα υπηκόου από συγγενή του στις προξενικές μας αρχές στην περιοχή.

Ο δράστης είναι επίσης νεκρός. Σκοτώθηκε μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο οδηγός είχε ξεκινήσει να πυροβολεί πριν οδηγήσει σε σύγκρουση το φορτηγό με το πλήθος.



Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής αστυνομίας, ο οδηγός του φορτηγού ήταν Γαλλο-τυνήσιος, γεννημένος στην Τυνησία. Ο 31 ετών δράστης ήταν γνωστός στις γαλλικές αστυνομικές αρχές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, όχι όμως και στις υπηρεσίες πληροφοριών, ανέφερε η ίδια πηγή στο Reuters. Την ταυτοποίηση του δράστη επιβεβαιώνει αστυνομική πηγή στο  AFP.  

Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως το φορτηγό το οποίο οδηγούσε ήταν γεμάτο όπλα.

 




Η Γαλλία κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα από τις 16 ως και τις 18 Ιουλίου. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε πως η επίθεση ήταν «ξεκάθαρα τρομοκρατικής φύσης», ανακοίνωσε την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα -η οποία ήταν να λήξει στις 26 Ιουλίου- κατά τρεις μήνες.

«Η τρομοκρατική φύση της επίθεσης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», είπε σε διάγγελμά του τις πρώτες πρωινές ώρες. «Πρέπει να δείξουμε απόλυτη επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα. Όλη η Γαλλία βρίσκεται υπό την απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας».

Τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας για να πολεμήσουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας», ο Ολάντ δήλωσε πως αποφάσισε κατόπιν των συζητήσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, οι επιπλέον 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις.

«Θα εντείνουμε κι άλλο τη δράση μας στο Ιράκ και στη Συρία» εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τόνισε επιπλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας, διαμηνύοντας ότι «θα συνεχίσουμε να πλήττουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν στο έδαφός μας».

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν είναι ακόμα γνωστό αν ο δράστης ήταν μόνος ή είχε συνεργούς.

Πάντως, ο πρόεδρος της περιφέρειας της Νίκαιας άφησε να εννοηθεί πως ο δράστης ίσως είχε συνεργό και ζήτησε να ερευνηθεί το θέμα. «Οι επιθέσεις προετοιμάζονται με συνεργούς», είπε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Κατά τον ίδιο, μεταξύ των νεκρών είναι και περισσότερα από δέκα παιδιά, ενώ τόνισε πως η Γαλλία πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά την επόμενη απάντησή της σε επιθέσεις, καθώς οι προηγούμενες αντιδράσεις δεν ήταν αρκετές για να προστατεύσουν τον λαό.

Ήδη, πάντως, η εισαγγελεία του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για "δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας από οργανωμένη ομάδα που συνδέεται με τρομοκρατική επιχείρηση".

Αξίζει να αναφερθεί πως το αμερικανικό think tank Stratfor σχολιάζει πως η επίθεση, με τον τρόπο που εκτελέστηκε, θυμίζει παρόμοιες επιθέσεις στο Ισραήλ, όπου μαχητές έχουν εισβάλει με φορτηγά σε συγκεντρωμένα πλήθη, προκαλώντας θύματα. Τζιχαντιστικές ομάδες όπως η Αλ Κάιτα στην Αραβική χερσόνησο έχουν επίσης κατά το παρελθόν προωθήσει μέσω της προπαγάνδας τους αυτή την τακτική επίθεσης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης και ως εκ τούτου παραμένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πάντως, λίγη ώρα μετά την επίθεση, οι λογαριασμοί συμπαθούντων του Ισλαμικού Κράτους στο Twitter κατακλύστηκαν με απειλές κατά της Γερμανίας. «Σε λίγο το Βερολίνο», αναφέρει μία από τις αναρτήσεις, ενώ σε δεύτερη αναγράφεται: «Μα τον Αλλάχ, εσείς και οι 70 χώρες της συμμαχίας που μάχεστε κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν θα ζήσετε ποτέ σε ειρήνη μετά το σημερινό».

Η Γαλλία στο στόχαστρο

Η Γαλλία έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο τρομοκρατικών ενεργειών. Στις 7-9 Ιανουαρίου του 2015 πολλαπλές επιθέσεις στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo και σε εβραϊκό κατάστημα κοντά στο Παρίσι άφησαν πίσω τους 14 νεκρούς. Στις 3 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς, άνδρας επιτέθηκε σε στρατιώτες που προστάτευαν εβραϊκό κέντρο στο κέντρο της Νίκαιας, τραυματίζοντας πολλούς από αυτούς. Στις 26 Ιουνίου, ένας άνδρας αποκεφαλίστηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε βιομηχανική μονάδα κοντά στη Λιόν. Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν αραβικές επιγραφές. Στις 21 Αυγούστου, άνδρας επιτέθηκε σε επιβάτες τρένου που εκτελούσε δρομολόγιο Άμστερνταμ-Παρίσι, τραυματίζοντας τρία άτομα. Στις 13 Νοεμβρίου, έγινε η μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 130 άνθρωποι. Φέτος, στις 13 Ιουνίου, άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι και σκότωσε δύο αστυνομικούς στα δυτικά του Παρισιού. Και χθες είχαμε την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε στο γαλλικό κοινοβούλιο πως οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν αποτρέψει πολλές ακόμα επιθέσεις από τον Ιανουάριο του 2015.

Ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία

Εν τω μεταξύ, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χόρχε Φερνάντες Ντίας, δήλωσε πως η Ισπανία υιοθέτησε μέτρα ενίσχυσης των συνόρων της μετά την επίθεση στη Νίκαια.

"Είναι προφανές ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα ενίσχυσης των συνόρων", φέρεται να είπε ο υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta, ενώ πρόσθεσε ότι έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για τις 9:00 π.μ. τοπική ώρα (10:00 π.μ. ώρα Ελλάδας), για να γίνει εκτίμηση της τρομοκρατικής απειλής στη χώρα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας δήλωσε πως και η Ιταλία θα αυξήσει τους συνοριακούς ελέγχους σε τρεις οδούς προς τη Γαλλία καθώς και στον σιδηροδρομικό κόμβο Ventimiglia, που βρίσκεται μεταξύ των δύο χωρών.

Αυστηρότερους ελέγχους στα γαλλικά σύνορα, σε συμφωνία με τις γαλλικές αρχές ασφαλείας, πραγματοποιεί και η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε πως θα επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη, τονίζοντας πως ο ίδιος και ο αρχηγός της αστυνομίας θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να είναι ασφαλείς οι Λονδρέζοι.

Διεθνής καταδίκη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την πολυαίμακτη επίθεση στη Νίκαια και προσέφερε οποιαδήποτε αρωγή χρειάζεται η Γαλλία στις έρευνές της. «Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών», είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν, το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.

Η Γερμανία είναι στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, καταδικάζοντας την επίθεση στην πόλη της Νίκαιας. "Όλοι εμείς που έχουμε έρθει μαζί στη σύνοδο κορυφής της ASEM (Ευρώπης-Ασίας), είμαστε ενωμένοι και καταδικάζουμε την επίθεση της μαζικής δολοφονίας στη Νίκαια", τόνισε η Μέρκελ στο περιθώριο της 11ης συνόδου κορυφής στην οποία μετέχουν Ασιάτες και Ευρωπαίοι ηγέτες στη Μογγολία. "Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενωμένη μαζί με πολλούς, πολλούς άλλους. Είμαι πεπεισμένη ότι, παρά τις δυσκολίες, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη", υπογράμμισε η καγκελάριος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ για τη φονική επίθεση στη Νίκαια, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. "Ο πρόεδρος Πούτιν έστειλε τηλεγράφημα στον Γάλλο ομόλογό του πρόεδρο Ολάντ, στο οποίο εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του έπειτα από αυτή την απάνθρωπη, βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση", δήλωσε ο Πεσκόφ. "Η Ρωσία στέκεται αλληλέγγυα με τον λαό της Γαλλίας σε αυτές τις δύσκολες ημέρες και συμμερίζεται πλήρως την οδύνη της", πρόσθεσε.

Η Ευρώπη στέκει ενωμένη στο πλευρό του γαλλικού λαού και της γαλλικής κυβέρνησης στον αγώνα εναντίον της βίας και του μίσους, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την επίθεση στη Νίκαια. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ έκανε λόγο για μια «βάρβαρη» επίθεση. Ο Τουσκ και ο Ρεντέρ έκαναν τις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο μιας συνόδου η οποία διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, την Ουλάν Μπατόρ.

«Η φρίκη για την επίθεση στη Νίκαια δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Όλες οι σκέψεις μας βρίσκονται με τους Γάλλους φίλους μας», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ εξέφρασε με το εξής γραπτό μήνυμα τα συλλυπητήριά του στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ: «Η 14η Ιουλίου, η μέρα που η Γαλλία γιορτάζει την εθνική της επέτειο, συμβολίζει τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, οι οποίες είναι και δικές μας αξίες. Μια επίθεση, επομένως, εναντίον της Γαλλίας αποτελεί και επίθεση εναντίον του συνόλου του ελεύθερου κόσμου. Η σκέψη μου και η συμπάθειά μου βρίσκονται αυτές τις δύσκολες ώρες με τα θύματα, τους συγγενείς τους και όλους τους συμπατριώτες σας».

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στον γαλλικό λαό. "Τα συλλυπητήριά μου για τα θύματα σε ολόκληρο τον γαλλικό λαό", ανέφερε ο Μαριάνο Ραχόι σε μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter. Είπε πως θα κάνει δηλώσεις για την "αποτρόπαιη επίθεση" αργότερα σήμερα στο μέγαρο Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης.

Η Σιγκαπούρη καταδικάζει την αποτρόπαια επίθεση στη Νίκαια, που σκότωσε και τραυμάτισε αθώους ανθρώπους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών. "Είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι από την τρομοκρατική επίθεση. Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους τη στιγμή αυτή," ανέφερε η ανακοίνωση εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του λαού της Σιγκαπούρης προς τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και τις ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια καταδικάζει απερίφραστα το υπουργείο Εξωτερικών. Με ανάρτηση στο twitter σημειώνει: «Η καρδιά και οι σκέψεις μας βρίσκονται στους πολίτες της Νίκαιας. Τις δύσκολες αυτές στιγμές είμαστε όλοι Γάλλοι».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση», η οποία διαπράχθηκε χθες το βράδυ στη Νίκαια. Με ψήφισμά τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη-μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν «τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε, στις 2 τα ξημερώματα, με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, κ. Christophe Chantepy και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του Έλληνα Προέδρου προς τον Γάλλο ομόλογό του κ. Francois Hollande, τις οικογένειες των θυμάτων και τον Γαλλικό Λαό, εκφράζοντας συγχρόνως τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του Έλληνα Προέδρου, για το πολύνεκρο τρομοκρατικό συμβάν στη Νίκαια, την ημέρα μάλιστα της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας.

"Οι εικόνες που μας έρχονται από τη Νίκαια είναι τρομακτικές. Η σκέψη μας είναι με τους συγγενείς και φίλους", έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ ανάρτησε και το μήνυμα του κόμματός του, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), μια μαύρη εικόνα με τη φράση "Θρηνούμε για τα θύματα στη Νίκαια". Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επίσης στον λογαριασμό Twitter του υπουργείου του, έγραψε: "Μοιραζόμαστε τη θλίψη των Γάλλων φίλων μας και στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή". Ανάλογο ήταν και το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος από την θλίψη που χτύπησε για μια ακόμη φορά τους Γάλλους φίλους. "Η σκέψη μας βρίσκεται στα θύματα, τους συγγενείς και όλους τους ανθρώπους στη Νίκαια", πρόσθεσε.

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε την επίθεση στη Νίκαια. "Είναι τραγικό ότι η Γαλλία βιώνει σε υπερθετικό βαθμό τη βία και την τραγωδία. Είναι απαραίτητο να σταθούμε δυναμικά στο πλευρό των Γάλλων. Είναι ένας πόλεμος κατά των τρομοκρατικών ομάδων, των ακραίων αυτών τζιχαντιστικών ομάδων", τόνισε η Κλίντον μιλώντας στην εκπομπή "The O'Reilly Factor του τηλεοπτικού δικτύου Fox News , όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα τραγικά γεγονότα στη Γαλλική Ριβιέρα. Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στην ίδια εκπομπή, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλτ Τραμπ, δήλωσε: "Είναι πόλεμος". Ο Τραμπ ανέβαλε τη σημερινή προγραμματισμένη ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου αντιπροέδρου του, με ανάρτηση που έκανε στο Twitter. "Μετά την τρομερή επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, αναβάλλω τη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου αντιπροέδρου". Ο Τραμπ υποστηρίζει τον πόλεμο κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, την οποία αποκαλεί "καρκίνο". Παράλληλα, προτείνει τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ κατά των τζιχαντιστών, υποστηρίζοντας ότι η συμμαχία θα πρέπει ν' αξιοποιηθεί "για έναν σκοπό." Δηλώνει επίσης ότι στην περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, θα ζητήσει από το Κογκρέσο την κήρυξη πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους.

 

Οι πολιτικές προεκτάσεις

Η τρίτη αυτή μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, αλλά και να τρομοκρατήσει ολόκληρη την Ευρώπη.

Από την επίθεση στο Ορλάντο των ΗΠΑ μέχρι το χθεσινό περιστατικό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί κύματα επιθέσεων από συμπαθούντες του Ισλαμικού Κράτους, σε μια περίοδο που κλιμακώνεται το αντιμεταναστευτικό αίσθημα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι δράστες θέλουν να φέρουν χάος στην καρδιά της Ευρώπης, υποστηρίζοντας πως οι ενέργειές τους γίνονται ως εκδίκηση για τη δέσμευση της Συμμαχίας να καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής του Eurasia Group, Ian Bremmer, «αυτό αποδυναμώνει την Ευρώπη σε μια περίοδο που η Ευρώπη δεν γνωρίζει τι αντιπροσωπεύει. Θα δείτε μεγαλύτερο θυμό για τη μετανάστευση, πρέπει να κάνετε περισσότερα από το να εκφράζετε απλώς τη συμπάθειά σας, όταν το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει ηγεσία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».

«Άλλη μια τρομερή επίθεση, αυτή τη φορά στη Νίκαια της Γαλλίας. Πολλοί νεκροί και τραυματίες. Πότε θα μάθουμε; Η κατάσταση απλώς χειροτερεύει», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στη Βρετανία, όπου αποφασίστηκε πρόσφατα η αποχώρηση από την ΕΕ, η τελευταία επίθεση πιθανότατα θα αυξήσει τον εκνευρισμό των ψηφοφόρων για την ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Γαλλία.

Στη Γαλλία, όπως σημειώνει ο Bremmer, το αντιμεταναστευτικό και αντιευρωπαϊκό Εθνικό Μέτωπο τα πήγε καλά μετά τη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι και ίσως βελτιώσει τις επιδόσεις του στις προεδρικές εκλογές του 2017. Οι επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες από εθνικιστές σε όλη την Ευρώπη για να εντείνουν τις φωνές για απέλαση των ξένων.

«Η επίθεση αυτή ίσως συμβάλει στην αίσθηση της Γαλλίας ότι με την αυξηση των ισλαμιστικών επιθέσεων και με την προφανή υποχώρηση της Βρετανίας, πρέπει να ακολουθήσει μια πιο επιθετική γραμμή για να προστατεύσει τους πολίτες της», δήλωσε από την πλευρά του ο Richard Gowan του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.
Οι επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε Γαλλία και Βέλγιο αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για τους πολιτικούς ηγέτες, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ασφάλειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v