Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα προσπάθεια για υψηλότερα στο Χρηματιστήριο

Τις 570 μονάδες επαναπροσεγγίζει ο Γενικός Δείκτης, με ώθηση από το θετικό κλίμα στις αγορές μετά και τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ. Ράλι άνω του 6% για Μυτιληναίο, ανοδική κίνηση για τις τραπεζικές μετοχές. Σε υψηλότερα επίπεδα και οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Πετρέλαιο και χρηματιστήρια υψηλότερα, μετά τη συμφωνία στον ΟΠΕΚ. Τον πρώτο λόγο έχουν οι long από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο και Αθήνα, ενώ και τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τη Wall Street διευκολύνουν τις κινήσεις τους.

Σημαντική είναι η ενίσχυση δεικτών/μετοχών στη Φρανκφούρτη, με τον DAX να επανέρχεται πάνω από τις 10.550 μονάδες, την ώρα που η τιμή του Brent μετά από αντίδραση υψηλότερα των 49 δολαρίων σταθεροποιείται σε αυτά τα επίπεδα.

Σε αυτό το κλίμα και με την ώθηση των αγορών, το Χ.Α. κινήθηκε από την αρχή της συνεδρίασης υψηλότερα, φθάνοντας μέχρι τις παρυφές των 570 μονάδων, περιοχή που δοκιμάστηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση.

Κατά τι περισσότερες οι συναλλαγές και ο τζίρος σε σύγκριση με τη χθεσινή άτονη ημέρα των 19 εκατ. ευρώ, με το 39% της αξίας να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Στην κορυφή του σχετικού πίνακα η μετοχή του Μυτιληναίου με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο και θεαματική ανοδική κίνηση πάνω από τα 4 προς τα 4,10 ευρώ, σε μία τεχνική επιβεβαίωση των όσων είχαν αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Τον Μυτιληναίο ακολουθούν (από τις μη τραπεζικές) οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Ελληνικά Καλώδια, Jumbo, Coca Cola, FF Group και Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ωστόσο, σημειολογικά το 5,37% του Μυτιληναίου -ενός εκ των σημαντικών σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης- είναι αυτό που δίνει το χρώμα στα πρώτα 50'-55' της συνεδρίασης και δημιουργεί κλίμα και σε άλλες, μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη.

Κατά 2,25% αντιδρά ο τραπεζικός κλάδος, επιβεβαιώνοντας επίσης τη βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα του, καθώς ο ΔΤΡ επανέρχεται πάνω από τις 640 μονάδες με οδηγό την Alpha Bank και τις Εθνική, Πειραιώς και Eurobank να ακολουθούν.

Το ενδιαφέρον είναι πως ενθαρρυντική είναι και η αποκλιμάκωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς, με τιμές κοντά στα 8,25%, εξέλιξη που από ορισμένους αποδίδεται στην προοπτική εξέτασης από την ΕΚΤ του ενδεχόμενου να δοθεί «πράσινο φως» για την ένταξη των τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Με το θέμα αυτό ασχολείται εκτενώς το αρμόδιο τμήμα μελετών-ανάλυσης της Eurobank σε σχετική εβδομαδιαία έκθεση με τον τίτλο: «Είναι πιθανή η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ».

Ικανοποιητική η εικόνα και των τριών μετοχών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με συναλλαγές από τα χαμηλά ημέρας και έως 0,91% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Εως τα 20,58 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola, ενισχύοντας περισσότερο τη θέση της σε διάστημα μηνός. Ηδη, η μετοχή «μετρά» απόδοση 3,58% σε διάστημα μηνός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Εως τα 6,29 ευρώ ενισχύεται η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, που αντιδρά μετά το χαμηλό των 6,09 ευρώ τη Δευτέρα και μετά τον σχηματισμό «διπλού πυθμένα», περιοχή όπου ενεργοποιήθηκαν αγορές από ισχυρά χέρια.

Συναλλαγές πάνω από το όριο των 10 ευρώ και συγκεκριμένα μεταξύ των 10,08-10,15 ευρώ για τη Motor Oil, με τη μετοχή να περνά σε θετικό πρόσημο σε μηνιαία μέτρηση.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως ανάλογες κινήσεις, ενόψει της αυριανής τελευταίας συνεδρίασης για τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να αναμένονται σήμερα-αύριο.

Να συνεκτιμηθεί πως ήδη για τον Γ.Δ. η σημερινή ενίσχυσή του προς τις 570 μονάδες διαμορφώνει θετική απόδοση μίας ποσοστιαίας μονάδας, πάντα σε μέτρηση μηνός.

Μετά από περίπου μία ώρα συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια 5,8 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος προσέγγιζε τα 4,5 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v