Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το ΧΑ ακολουθεί ασθμαίνοντας τις αγορές

Ο χαμηλός τζίρος «ναρκοθετεί» τις προσπάθειες της αγοράς να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. Τράπεζες (Alpha Bank, και δεικτοβαρή blue chips (Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Βιοχάλκο) στους κερδισμένους της συνεδρίασης. Πρώτος στόχος η κατοχύρωση των 576 μον.

Ανοδική αντίδραση, πιθανότατα βραχύβιας διάρκειας, για τις Διεθνείς Αγορές, μετά την χθεσινή απόφαση των Χωρών - Μελών του OPEC στην Αλγερία, για μείωση στην παραγωγή Πετρελαίου, που έφερε βραχυπρόθεσμο ράλι στις τιμές του "Μαύρου Χρυσού" και τις Ενεργειακές εταιρείες.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά από το 2008 που επιτυγχάνεται ανάλογη συμφωνία. Με βάση τους όρους της συμφωνίας, τα Μέλη του OPEC θα περιορίσουν την παραγωγή στα 32,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τα 33,24 στα οποία βρίσκεται σήμερα. Οι λεπτομέρειες για την ποσότητα που θα παράγει η κάθε Χώρα θα αποφασιστούν το Νοέμβριο, στην επόμενη επίσημη συνάντηση του OPEC.

"Η συμφωνία του OPEC να μειώσει την παραγωγή μπορεί να προσφέρει μια βραχυπρόθεσμη στήριξη στις τιμές, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δε θα αλλάξει πολύ την προοπτική για την προσφορά", τονίζει η Goldman Sachs, επισημαίνοντας ότι διατηρεί τις προβλέψεις της για το Αμερικανικό αργό στα $43 το βαρέλι για τα τέλη του έτους, καθώς και στα $53 το βαρέλι το 2017. 

Ούτε η Societe Generale θεωρεί ότι η συμφωνία θα επηρεάσει τις εκτιμήσεις της για τις τιμές του Πετρελαίου. Η Τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψη για το Brent στα $50 για το τέταρτο τρίμηνο φέτος και στα $60 το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Αναμένει επίσης, ότι το Αμερικανικό αργό θα διαπραγματεύεται περίπου $1,50 χαμηλότερα από το Brent.

Στην ανοδική κίνηση των Διεθνών Αγορών αποφάσισε να συμμετάσχει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους γνωστούς "λιτούς" τζίρους και έτσι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ σε αντίθεση με χθες που ο Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας, σήμερα οι ενεργοί παίκτες αποδείχθηκαν περισσότεροι "έτοιμοι και βελτιωμένοι" μεριμνώντας για την ακριβώς αντίθετη εικόνα και το κλείσιμο κοντά στα ενδοσυνεδριακά υψηλά, προϊδεάζοντας για πιθανό, αυριανό, "window dressing", (λόγω λήξης χρηματιστηριακού εννεαμήνου) αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Από εκεί και πέρα και πλην των βραχύβιων κινήσεων, που στις περισσότερες των περιπτώσεων αποδεικνύονται "bull trap" για όσους ακολουθούν την τάση και κινούνται με σχετικά αργά αντανακλαστικά, αποτελεί κοινή παραδοχή πως το Χ.Α. αδυνατεί να παρακολουθήσει τις ανοδικές αντιδράσεις των Διεθνών Αγορών και κύριος "υπαίτιος" αυτής της δυσκίνητης εικόνας, πλην του εξαιρετικά χαμηλού τζίρου, είναι ο Τραπεζικός κλάδος.

Η εξήγηση είναι απλή: Οι Τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είναι "εκτός μόδας" Παγκοσμίως, έχουν ελάχιστη βαρύτητα στους περισσότερους από τους διεθνείς δείκτες, σε αντίθεση με το Χ.Α. που διαφέρει λόγω του Τραπεζοκεντρικού του χαρακτήρα.

Επί παραδείγματι, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει κέρδη 0,52%, ενώ την ίδια ώρα η μετοχή της Deutsche Bank επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα χαμηλά με απώλειες 0,70% και η μετοχή της Commerzbank καταγράφει σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του 2,90%, μετά την επιβεβαίωση της Τράπεζας ότι θα περικόψει 9.600 θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο μεταστροφής της στρατηγικής της, καθώς και ότι θα αναστέλλει προς το παρόν τις πληρωμές μερίσματος.

Με τις Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές να περιφέρονται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος εναλλάσσοντας πρόσημα, πλην της Alpha Bank (+2,01%) που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, μοιραία το ελάχιστο ενδιαφέρον περιορίστηκε σε επιμέρους τίτλους υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ξεκινώντας από το ταμπλώ του FTSE25 και από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, για μία ακόμα συνεδρίαση ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-0,56%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας έως και 3,56% και συμπληρώνοντας και τέταρτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση. Αν η μετοχή υποχωρήσει χαμηλότερα των 5,10 - 5,00 ευρώ, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 4,60 - 4,50 ευρώ.

Από την αρχή της συνεδρίασης το σύνολο των εγχώριων αναλυτών, αλλά και παικτών, είχε στραμμένη την προσοχή του στην μετοχή της Μυτιληναίος (+6,14%), η οποία κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας με φόντο την επικείμενη Γ.Σ. της ΔΕΗ που καλείται να εγκρίνει τη συμφωνία των δυο πλευρών.

Τεχνικά ο τίτλος της Μυτιληναίος, που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενίσχυσε το αγοραστικό του σήμα, άφησε πίσω του την πρώτη αντίσταση στα 3,94 ευρώ και βάζοντας σαν δύσκολο στόχο την επόμενη αντίσταση των 4,80 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί αμείωτο το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων (+2,38%), με την ψυχολογία των λίγων αγοραστών να τονώνεται από την είδηση ότι προχωρά σε επαναγορά ομολόγου. 

Αν η μετοχή δώσει κίνηση υψηλότερα των 3,90 - 4,04 ευρώ (στα 3,92 ευρώ ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών, τριαντάλεπτος), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 4,30 - 4,40 και 4,56 - 4,60 ευρώ. Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 3,61 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Viohalco (+1,63%) χωρίς να δίνει, ακόμα, διαφυγή από το γνωστό "range" των τελευταίων ημερών. Παραμένει η σημαντική στήριξη στα 1,16 ευρώ και η ζώνη αντίστασης στα 1,33 - 1,37 ευρώ. Στα 1,23 ευρώ, τα οποία υπερκεράστηκαν κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο εκθετικός ΚΜΟ των 50 ημερών.

Μένοντας στον όμιλο Viohalco, συνεχίστηκε η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και πιθανής επαναπροσέγγισης της, προς των τελευταίων ανακοινώσεων, κεφαλαιοποίησης από την Σωλ. Κορίνθου (+2,87%), "τραβώντας" υψηλότερα και τα Ελ. Καλώδια (+2,54%). Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας. Αντίθετα τρεις ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση σημειώνει ο τίτλος της Χαλκόρ (+9,97%), που έκλεισε στο υψηλό ημέρας με αυξημένες συναλλαγές.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη "το ορόσημο της συνεδρίασης του EuroWorking Group έφτασε. Η λίστα των 15 προαπαιτούμενων όμως δεν έχει κλείσει ακόμα, ώστε σήμερα να ανάψει το πρώτο 'πράσινο φως' εκταμίευσης. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η λίστα θα έχει κλείσει έως το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, το οποίο θεωρούν ως το πραγματικό ορόσημο για την εκταμίευση της δόσης. 

Από την άλλη και σύμφωνα με την Αν. Παπαϊωάννου "την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λειτουργία της κοινής πλατφόρμας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην οποία συμφώνησαν, τον Μάιο του 2016, οι Eurobank, Alpha Bank και το fund KKR, προωθούν τα εμπλεκόμενα μέρη, μετά το "πάγωμα" του εγχειρήματος κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού. 

Εν τω μεταξύ, ευθυγραμμισμένο με τις προβλέψεις του προγράμματος θα είναι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Σύμφωνα με Κυβερνητική πηγή που μίλησε στο Reuters, θα αποτυπώνει την προσδοκία ότι το 2017 θα είναι χρονιά ανάκαμψης, με το ΑΕΠ να κινείται ανοδικά κατά 2,7% (όσο και η εκτίμηση της Κομισιόν), στηριγμένο στις επενδύσεις και στα έσοδα από τον τουρισμό. Για φέτος διατηρείται η εκτίμηση ότι η χρονιά θα κλείσει με ύφεση 0,3%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα.

Συσσώρευσης συνέχεια για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σε πρώτη φάση θα πρέπει να κατοχυρώσει τις 576 μονάδες, αν θέλει να πάρει κάποιο ανοδικό momentum. Στις 569 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, στις 595 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών. Αντίστοιχα οι 557 μονάδες είναι η κοντινή μας στήριξη που διάσπαση μπορεί να φέρει σε επαναδοκιμασία τις 545 μονάδες, τουλάχιστον.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,97%), οι πλησιέστερες σημαντικές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1489 και 1476 μονάδες. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στις 1515 μονάδες και αμέσως επόμενη τις 1525 - 1532 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 1476 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Αύριο ολοκληρώνεται το τρίτο, χρηματιστηριακό, τρίμηνο. Με την εμπειρία των προηγουμένων τριμήνων, θα πρέπει να περιμένουμε μια προσπάθεια 'ωραιοποίησης' των αποτιμήσεων, με άνοδο επιλεγμένων μετοχών" εκτιμά ο Κώστας Φέγγος.
Μια σημαντική παράμετρος της περιόδου που ζούμε, είναι η διατήρηση του Δείκτη, πολύ κοντά στον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, που έχει πέσει στις 569 μονάδες και συνεχίζει να πέφτει. Επίσης μέσα στη γενικότερη απαξία και παράδοξη σταθερότητα των τιμών, βλέπουμε πολλαπλές ανοδικές διασπάσεις του Δείκτη. Κατά το ρητό "όταν πάει η στάμνα πολλές φορές για νερό κάποτε θα σπάσει", είναι λογικό να περιμένουμε κάποια, έστω και προσωρινή, ανοδική κίνηση.

Γενικά όμως, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επισφαλής, ενώ η διεθνής εικόνα και οι εκτιμήσεις για πολλά ξένα Χρηματιστήρια παραμένουν αρνητικές. Οι επενδυτές συνεπώς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις επιλογές τους.

Παρόλα αυτά, μέσα στη γενική δυσκολία που παρουσιάζει παραδοσιακά και ιδιαίτερα φέτος το Ελληνικό Φθινόπωρο, είναι πιθανό, το Ελληνικό Χρηματιστήριο να δώσει μικρές χαρές.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, αναμένεται να ψηφίσει, ότι της ζητείται, γεγονός που θα δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας, με την εισροή χρημάτων. Παρόλα αυτά δεν αναμένεται να δώσει τη θετική έκπληξη που χρειάζεται η Οικονομία για να προσελκύσει Ιδιωτικές επενδύσεις.

Φορολογία και Ασφαλιστικό αποθαρρύνουν κάθε επίδοξο επενδυτή, ενώ η επιμονή στην μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, δεν ενθαρρύνει κανέναν.

Η ενεργός συμμετοχή του Κράτους στην παραγωγή και ο ασφυκτικός έλεγχος κάθε παραγωγικής δραστηριότητας, από Κρατικούς Φορείς που επηρεάζονται από ομάδες οργανωμένων συμφερόντων, δίνει κίνητρα στους επιχειρηματίες να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω ξένων εταιρικών μορφών, όπου αυτό είναι εφικτό.

"Οι Ελληνικές εταιρίες έχουν γίνει μη ελκυστικές και αυτό αποτυπώνεται και στο Χρηματιστήριο" επισημαίνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Βαγγέλης Σιούτης

"Η σημερινή άνοδος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο περιόρισε τις απώλειες της εβδομάδος, για τον Γενικό Δείκτη, όμως παραμένει "παιζόμενο" το πρόσημο του μήνα" τονίζει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Από τις 12/7 είναι γνωστό το εύρος που κινείται ο Γενικός Δείκτης (550 με 585 μονάδες), που διάσπαση προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, θα έδινε την αντίστοιχη κίνηση.

Είναι γνωστές οι αντιστάσεις (απλός ΚΜΟ 200 ημερών 569 μονάδες , εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών 595 μονάδες\, προ "Brexit" επίπεδο 617 μονάδες) και η στήριξη στις 520 μονάδες. Είναι γνωστός και ο αναιμικός τζίρος που συνοδεύει τις συνεδριάσεις τους τελευταίους δυόμιση μήνες.

Την ίδια περίοδο τα έσοδα του οκταμήνου έχουν υπερβεί τον στόχο, παρόλη την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δείγμα της υπερφορολόγησης ενώ η Κυβέρνηση κρατά την Κοινοβουλευτική πλειοψηφία της και περνά τα προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευτεί.

Γιατί υπάρχει τέτοια επενδυτική απραξία, τέτοια παγωμάρα από πλευράς επενδυτών, τόσο στενό εύρος διακύμανσης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο; Γιατί δεν είναι εφικτή η επανάκτηση της εμπιστοσύνης;

Το σήμα για αλλαγή του επενδυτικού κλίματος θα δοθεί από τους Θεσμούς. Αν δείξουν ότι εμπιστεύονται την Κυβέρνηση για την εφαρμογή όσων ψηφίζονται, θα ακολουθήσουν και οι Επενδυτές.

Η αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα "QE" της ΕΚΤ, οι αποφάσεις για το χρέος (έστω για το βραχυπρόθεσμο), η συμφωνία Ευρωπαίων και ΔΝΤ και η ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, θα είναι το σήμα για την εμπιστοσύνη και θα ανοίξει τον δρόμο για προσέλκυση ξένων Επενδυτών, που τα κεφάλαια τους είναι απαραίτητα για αλλαγή του κλίματος και αφύπνισης της Οικονομίας.

Η Ευρώπη έχει αρκετά και σοβαρά ανοιχτά μέτωπα (Ευρωπαϊκές Τράπεζες, "Brexit") και το ερώτημα είναι αν θέλει να κινηθεί προς την επίλυση του Ελληνικού ζητήματος, ή να παραμείνει στον πάγο ένα χρόνο πριν τις Γερμανικές εκλογές.

"Την επόμενη εβδομάδα τα βλέμματα της Αγοράς θα είναι στραμμένα στην Ουάσιγκτον, οπού θα βρίσκεται ο Υπουργός Οικονομικών για την σύνοδο του ΔΝΤ" εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Οι αποφάσεις για το Πετρέλαιο έδωσαν τον πρώτο λόγο στους αγοραστές στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,39%). Μόνη "κόκκινη" παραφωνία ο δείκτης Sensex 30 (-1,64%).

Υποχωρούν από τα υψηλά ημέρας βάζοντας σε αμφισβήτηση το αρχικά θετικό πρόσημο οι Ευρωπαϊκές Αγορές, με μικρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ, μικρές απώλειες για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε ελαφρώς το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την απασχόληση, ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1.000 σε 2,680 εκατ. Αντίθετα, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μείωση των ανέργων κατά 5.000. Το προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 6,1%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

O πληθωρισμός στη Γερμανία ανήλθε αυτόν τον μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 0,5% τον Σεπτέμβριο, από 0,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών.

"Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση των Παγκόσμιων Τραπεζικών κανόνων, την οποία συζητούν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Ιαπωνία και άλλες Μεγάλες Οικονομίες, κινδυνεύει να επηρεάσει αρνητικά τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και πρέπει να αλλάξει", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Βάλντις Ντομπρόβσκις. Κατά τον ίδιο, πρέπει να γίνει ακόμα δουλειά σε σειρά θεμάτων για να αποφευχθούν αλλαγές που θα οδηγούσαν σε σημαντική αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο. Η Επιτροπή της Βασιλείας, έχει θέσει ως προθεσμία για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης των υφιστάμενων Τραπεζικών κανόνων (Βασιλεία ΙΙΙ) το τέλος του τρέχοντος έτους.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο με ταχύτερο ρυθμό από ότι είχε μετρηθεί προηγουμένως, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το ΑΕΠ επεκτάθηκε με ρυθμό 1,4%, έναντι προηγούμενης μέτρησης για ανάπτυξη 1,1%. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης παραμένει κάτω από 1,5% εδώ και τρία τρίμηνα.

O αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στις 254.000 την εβδομάδα που έληξε στις 24 Σεπτεμβρίου, από 251.000 τον προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στις 260.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφει ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ελληνικής Οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Κομισιόν.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώνεται στο 91,4 τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας πτώση 1,1 μονάδας από τον προηγούμενο μήνα. Τον Ιούλιο είχε διαμορφωθεί στο 90,9 και τον Ιούνιο στο 89,7. Τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν επιδείνωση του κλίματος για τους κλάδους της Βιομηχανίας (στο -6,2 από -5,1), των Υπηρεσιών (στο -6,9 από -4) και των Κατασκευών (στο -59,5 από -52,5).

Βελτίωση καταγράφεται στον τομέα της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης, με τη σχετική μέτρηση στο -65,9 από -70,1, αλλά και στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου, με τη σχετική μέτρηση στο 15 από 9,3 τον προηγούμενο μήνα.

"Η Ελληνική Οικονομία έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους δεν αναμένεται να λάβουν χώρα πριν τις Γερμανικές εκλογές το 2017", επισημαίνει η Citi σε έκθεσή της.
Όπως αναφέρει ο οίκος, οι διαπραγματεύσεις με τους Δανειστές έχουν ξεκινήσει και ο δρόμος για τις επόμενες εκταμιεύσεις δόσεων παραμένει "ανηφορικός".

Η Citi αυξάνει τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ και τις μειώνει όσον αφορά στον πληθωρισμό για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, συνεχίζει να εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει περιορισμένη και χαμηλότερα από τους στόχους του προγράμματος, αλλά και ότι η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους είναι ακόμη μακριά.

Η Citi προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% εφέτος και επιστροφή του χρόνου σε οριακή ανάπτυξη της τάξεως του 0,5%. Για το 2018, βλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,9% και περαιτέρω άνοδο κατά 1,4% το 2019.

Αδύναμα αλλά υψηλότερα των εκτιμήσεων (αν εξαιρεθούν τα one - offs) χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΔΕΗ η Alpha Finance. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή - στόχο των 4 ευρώ και τη σύσταση "neutral" για την μετοχή της εισηγμένης.

Επισημαίνει ότι οι χαμηλότερες τιμές του Πετρελαίου στήριξαν την κερδοφορία της Επιχείρησης. Από την άλλη, έκτακτες επιβαρύνσεις (one - offs) ύψους 48,3 εκατ. επιβάρυναν τα αποτελέσματα.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε στις 569,12 μονάδες (+1,06%), στις 17.00 βρέθηκε στις 568,29 (+0,91%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 568,24 μονάδες με κέρδη 0,90%.

Ο τζίρος, ελαφρώς ενισχυμένος, σε σχέση με χθες, έφθασε τα 22,2 εκατ. από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΛΟΤ, ΕΧΑΕ). ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, απασχόλησαν το 42,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ακούμπησαν το αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank, EEE, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι ΕΥΔΑΠ και Grivalia.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, νέα υψηλά 109 μηνών για τα Πλ. Θράκης (+1,80%), ενώ επέστρεψαν οι πιέσεις στην Τρ. Αττικής (-6,12%).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 29 πτωτικών, ενώ για 12 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με μικρή αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.708 συμβόλαια).

Στα 5.633 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.000, 936 για τον Οκτώβριο και 64 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.513,75) κινήθηκε μεταξύ 1.505,5 και 1.515,25 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.900 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (3.521), Eurobank (3.032), Πειραιώς (5.223), Εθνική (8.423), MIG (322), ΟΤΕ (386), ΔΕΗ (102), Σωλ. Κορίνθου (315), Μυτιληναίο (1.020).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.801.029 τεμ.) και Eurobank (4.145.742 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v