Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντοχές στο σύνδρομο Deutsche Bank δείχνει το ΧΑ

Περιορίζονται οι αρχικές απώλειες στις τραπεζικές μετοχές, με το βλέμμα των επενδυτών στη Φρανκφούρτη και τον ΓΔ να κινείται στο εύρος των 560-565 μονάδων. Στο «κόκκινο» η πλειοψηφία των blue chips. Ανοδικά ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίος. Σταθεροποιητικά η Coca Cola.

Προσπάθεια περιορισμού των αρχικά σημαντικών απωλειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την εικόνα των futures στη Wall Street να παραπέμπει σε καθοδικό "άνοιγμα".

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης η αυξημένη μεταβλητότητα στις περισσότερες αγορές, με τη Φρανκφούρτη εύλογα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Περιορίζονται οι απώλειες και στο ΧΑ, αν και οι βασικοί δείκτες παραμένουν από την πρώτη κιόλας εντολή σε αρνητικό πρόσημο, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων/πιέσεων, συνέπεια του ευρύτερου κύματος πωλήσεων στην Ευρώπη.

Ενθαρρυντικό στοιχείο για το... αβαθές ελληνικό χρηματιστήριο οι περιορισμένες συναλλαγές/τζίρος, που παραπέμπει σε σχετικά ψύχραιμη στάση τόσο των πωλητών όσο και των αγοραστών.

Στο εύρος των 560-565 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 604-631 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με το 43% του μέτριου τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. Στο μείον και οι τέσσερις συστημικές τραπεζικές, με κάποιες αγορές να έχουν ενεργοποιηθεί από τα χαμηλά ημέρας μετά τα πρώτα κρίσιμα 30'. Αναλυτικότερα στη μετοχή της Alpha Bank εντολές ενεργοποιήθηκαν από το 1,44 ευρώ, στη Eurobank από το 0,478 ευρώ, στην Εθνική από το 0,176 και από το 0,128 ευρώ στην Πειραιώς.

Με τον κλάδο υπό πίεση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ζητούμενο για το ΧΑ είναι η επιβεβαίωση (και μόνον) των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων σε αυτή τη φάση και μέχρις ότου εκτονωθούν οι πωλήσεις.

Ομως παράλληλα, λόγω της ευρείας μεταβλητότητας, έχουν ενταθεί οι ενδοσυνεδριακές κινήσεις. Ενδεικτικό για παράδειγμα το ότι στη Φρανκφούρτη η μετοχή της Deutsche Bank από τα 9,90 "μαζεύτηκε" έως τα 10,470 ευρώ, της Commerzbank από τα 5,32 έως τα 5,55 ευρώ, σημειώνοντας πως αμφότερες συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες 4,95% και 6,15% αντίστοιχα (*).

Με πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, ενώ αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα έχει καταγραφεί στη μετοχή της Grivalia (έχει αλλάξει χέρια πακέτο 330.000 μετοχών στα 6,70 ευρώ, αξίας 2,211 εκατ. ευρώ). Με το 1/6 του τζίρου στη μετοχή της Grivalia (και αυτός με τη μορφή προσυμφωνημένης πράξης), η καθαρή συναλλακτική αξία θεωρείται πολύ μέτρια.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, δεδομένης της απογοητευτικής εικόνας των ευρω-αγορών, αυτό προσμετράται στις ενθαρρυντικές ενδείξεις. Μάλιστα ο σταδιακός περιορισμός των απωλειών για τον ΔΤΡ (από το 4,45% στο 2,25%) είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της τάσης για ορισμένες μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Στα 20,34-20,53 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola, με οριακές απώλειες λειτουργεί ανασχετικά για την έκταση της διόρθωσης.

Στα 7,82-7,89 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 7,60-7,70 ευρώ του ΟΠΑΠ και στα 2,54-2,61 ευρώ της ΔΕΗ. Συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος στο περίπου 1,5 εκατ. ευρώ έναντι σχεδόν μισού εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ και περί τις 250 χιλιάδες ευρώ στην Επιχείρηση.

Με πωλητές στις 21 από τις 25 μετοχές του FTSE25 αλλά με αγοραστές σε ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ και σταθερές τιμές σε Μυτιληναίο και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στα 3,81 ευρώ με απώλειες 1,04% η μετοχή του Fourlis, σήμερα που ολοκληρώνεται η εγγραφή για την κάλυψη του ομολόγου (έως 40 εκατ. ευρώ) της θυγατρικής HouseMarket.

(*) Στις 14:00 οι συναλλαγές ήταν 21,7 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος στα 14,7 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v