Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική βουτιά σε Ευρώπη και Χρηματιστήριο

Με την Deutsche Bank να κινείται κάτω και από το όριο των 10 ευρώ, οι ευρωαγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με μπαράζ ρευστοποιήσεων. Στις 560 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα, με τον τραπεζικό κλάδο στο -4%.

Εικόνα κατάρρευσης στη Φρανκφούρτη, sell-off στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα και νέο ιστορικό ελάχιστο για τη μετοχή της Deutsche Bank στα 9,90 ευρώ(!)

Συνέπεια του χθεσινού «αδειάσματος» των hedge funds στη Wall Street σε βάρος της πάλαι ποτέ κραταιάς γερμανικής τράπεζας και πλέον καθίσταται προφανές πως οι αγορές βιώνουν έναν «πόλεμο» που διεξάγεται ευρύτερα σε πολιτικό, γεωπολιτικό επίπεδο και με οικονομικά χαρακτηριστικά μεταξύ δύο ισχυρότατων πόλων, Ουάσιγκτον - Βερολίνο, με ό,τι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί και για τις ούτως ή άλλως εύθραυστες οικονομίες χωρών της Ευρωζώνης.

Σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν αφελές να θεωρηθεί πως όλα αυτά αφορούν μόνο χρηματιστήρια, μετοχές και trading.

Η χθεσινοβραδινή «επίθεση» των hedge funds στην Deutsche Bank επί αμερικανικού -χρηματιστηριακά- εδάφους έχει και τη σημειολογική της διάσταση.

Το Euro2day.gr πολύ έγκαιρα έχει επισημάνει αυτή την παράμετρο, που ξεφεύγει των αυστηρά χρηματιστηριακών, μετοχικών προσεγγίσεων, εστιάζοντας επίσης στο μεθαυριανό δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για το μεταναστευτικό.

Κάπως έτσι έχει το διεθνές περιβάλλον και ο πανικός που από νωρίς επικρατεί στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ε.Ε. εύλογα προκαλεί ρίγη ανησυχιών από Φρανκφούρτη, Βερολίνο και Βρυξέλλες, φτάνοντας μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και Αθήνα.

Από την προσυνεδρίαση ο Γιώργος Α. Σαββάκης είχε αναφερθεί και στην παράμετρο του window dressing, καθότι τελευταία συνεδρίαση για τον Σεπτέμβριο, ενώ νωρίτερα στον Εκηβόλο αναρτήθηκε τεχνική προσέγγιση για τον DAX και τον δικό μας FTSE 25.

Από χαμηλότερα επίπεδα ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη από το gap των 565,93 μονάδων, για να υποχωρήσει άμεσα έως τις 562 μονάδες, με κλάδο που πλήττεται περισσότερο τον τραπεζικό. Φυσιολογικά με ρευστοποιήσεις/πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, με τον δείκτη να χάνει με το... καλημέρα πάνω από 4,50% προς τις 605 μονάδες.

Με σημαντικές απώλειες ο τραπεζικός κλάδος από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Αθήνα, με ψύχραιμες μέχρι τώρα πωλήσεις μετοχών στο Χ.Α.

Προσεκτικές κινήσεις τόσο των short όσο και των long, με τους πρώτους να έχουν εκ προοιμίου προβάδισμα μετά τη χθεσινοβραδινή «βουτιά» στη Wall Street.

Στα πρώτα 20' της συνεδρίασης ενεργοποιούνταν ρευστοποιήσεις και στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί προς τις 600 μονάδες, επιβεβαιώνοντας -αρνητικά- τις εκτιμήσεις των αναλυτών ως προς την κλίση που έχει λάβει βραχυπρόθεσμα ο κλάδος.

Το 60% του μέτριου τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με τον περισσότερο στη μετοχή της Alpha Bank. Στα πρώτα 20' για τη μετοχή είχε χαθεί και το 1,45 ευρώ. Χαμηλότερα κατά 3,70% η Πειραιώς, με απώλειες 3,26% η Εθνική και με 3,20% η Eurobank.

Από τα ελάχιστα ενθαρρυντικά του πρώτου ημιώρου η αρκετά ψύχραιμη διαχείριση της όλης κατάστασης, αν και όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι ευρωπαϊκές αγορές θα διαμορφώσουν σαφέστερη εικόνα μετά τις 13:00-14:00, όταν τα futures της Wall Street θα στέλνουν το ανάλογο μήνυμα.

Στο κόκκινο οι 22 από τις 25 μετοχές του δείκτη, με αγοραστές μόνον στη Lamda Development, τη Motor Oil σταθερή και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να μην έχει «ανοίξει» καν λίγο πριν από τις 11:00.

Στα 5,2 εκατ. οι μετοχές που έχουν αλλάξει χέρια και στα 3,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Λόγω της κρισιμότητας που εκ των πραγμάτων έχει προσλάβει η συνεδρίαση, οι αναφορές και αναρτήσεις μας (στον Εκηβόλο) θα είναι συχνότερες, εάν και εφόσον κριθεί κάτι τέτοιο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v