Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χασούρα 11% στις τράπεζες το Σεπτέμβριο

Στη σκιά των κλυδωνισμών στις αγορές λόγω της υπόθεσης Deutsche Bank, το Χρηματιστήριο έδειξε σήμερα χαρακτήρα κινούμενο με οριακές απώλειες. Αύξηση τζίρου και μεικτά πρόσημα στις τράπεζες. Ανοδικά ΕΛΠΕ, Coca Cola. Πτώση 2% στο μήνα για τον ΓΔ.

Συμπληρώθηκαν και τυπικά 140 χρόνια από τις 30/9/1876, όταν επί Κυβέρνησης του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, δόθηκε και επίσημα, η Κυβερνητική έγκριση για τη σύσταση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έστω και αν οι πρώτες ανεπίσημες χρηματιστηριακές συναλλαγές καταγράφονται από το 1870.

Οι περισσότεροι από τους παλαιότερους επαγγελματίες του χώρου, ασφαλώς και αναπολούν τις καλύτερες, συναλλακτικά και όχι μόνο ημέρες, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους "μπορεί το νέο κτίριο του Χρηματιστηρίου, επί της Λεωφόρου Αθηνών, να είναι επιβλητικό μέσα από την μοντέρνα όψη του, όμως, παραμένει μακριά από την καρδιά του Εμπορίου και της Αγοράς της Αθήνας σε αντίθεση με το προηγούμενο, ενώ αρνητικό ρόλο έπαιξε και η κατάργηση της αίθουσας συναλλαγών.

Η οδός Σοφοκλέους ταυτίστηκε με την Οικονομία και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Το εκεί κτίριο του Χρηματιστηρίου στέκεται μέχρι σήμερα για να μαρτυρεί από οικονομικές πτωχεύσεις και κατοχικούς πληθωρισμούς μέχρι την εκτόξευση του Γενικού Δείκτη τιμών και την είσοδο στο Ευρώ. Καταγράφοντας και ζώντας την άνοδο και τις διακυμάνσεις μεγάλου μέρους της Ελληνικής Οικονομίας".

Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα παλαιότατου παράγοντα της Αγοράς ότι "με τέτοιους τζίρους, ακόμα και την πτώση δεν μπορείς να ευχαριστηθείς"!

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή, τελική, εικόνα στο Χ.Α., ήταν μάλλον αξιοπρεπής, καθώς οι βασικοί δείκτες ανέκαμψαν από τα πρωινά χαμηλά, εν μέσω διεθνούς επενδυτικού "bank run" και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν τις αντοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και της ζώνης στήριξης των 561 - 560 μονάδων, αν συνεχίσει να επιβαρύνεται το διεθνές κλίμα.

Σύμφωνα με διεθνείς διαχειριστές, οι τελευταίες χρηματιστηριακές εξελίξεις σε Deutsche Bank και Commerzbank, οι πρόσφατες δηλώσεις Yellen για αυστηρότερα "τεστ αντοχής", όσον αφορά τις οκτώ μεγαλύτερες Αμερικανικές Τράπεζες, αλλά και οι σημερινές δηλώσεις του διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "II Foglio", σύμφωνα με τις οποίες "η Κρατική βοήθεια προς τις Ιταλικές Τράπεζες είναι κάτι που θα πρέπει να αναλογιστούμε ακόμα και εάν είναι ένα μακρινό σενάριο" πρόσθεσαν και άλλα κομμάτια στο παζλ των ανησυχιών, για ένα κλάδο που έχει χάσει και τους τελευταίους τυχόν εναπομείναντες θαυμαστές του!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως το σύνολο των ενεργών traders έχει βάλει υπό στενή παρακολούθηση την καθημερινή, χρηματιστηριακή, πορεία της μετοχής της Deutsche Bank, καθώς σύμφωνα με το σύνολο των διεθνών αναλυτών είναι "ο ελέφαντας στο δωμάτιο", ενώ σύμφωνα με τους ίδιους η μετοχή του Τραπεζικού κολοσσού θα μειώνεται συνεχώς μέχρι να υπάρξει κάποιο σχέδιο διάσωσης!

Δεν είναι λίγοι οι ξένοι Διαχειριστές που υποστηρίζουν πως οι βαθιές ανησυχίες των επενδυτών για την ικανότητα της DB να αντλήσει από τις Αγορές κεφάλαια, αν χρειαστεί και η τεράστια μόχλευση στην Αγορά Παραγώγων, απηχούν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης, ενώ σύμφωνα με τους συγκρατημένα απαισιόδοξους "η Τραπεζική κρίση στην Ευρώπη, έχει τη δυναμική να μεταμορφωθεί σε μια Χρηματοπιστωτική κρίση"

Από εκεί και πέρα το χθεσινοβραδινό δημοσίευμα του Bloomberg για αποχώρηση Hedge Funds από την Deutsche Bank, που δημοσίευσε πρώτο το Euro2day.gr, απλά ήταν η θρυαλλίδα που έφερε την έκρηξη πωλήσεων.

Η μετοχή της DB έφθασε, στο NYSE, να υποχωρεί έως και 9,02%, δημιουργώντας αντανακλαστικές απώλειες και στις υπόλοιπες Τραπεζικές μετοχές, για να ολοκληρώσει την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση με απώλειες 6,7%.

Το Τραπεζικό ντόμινο μεταφέρθηκε σήμερα το πρωί στην Ασία, για να ακολουθήσει η Ευρώπη, έστω και αν οι Ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν ανακάμψει αισθητά από τα πρωινά χαμηλά και κάποιοι διεκδικούν ακόμα και το οριακά θετικό κλείσιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η μετοχή της Deutsche Bank έχει ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας (9,90 ευρώ, -8%) και "παλεύει" για το τελικό, θετικό, πρόσημο, ενώ η μετοχή της Commerzbank, σε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, έχει περιορίσει τις απώλειες στο 4%.

Με επιστολή του προς τους εργαζόμενους της Deutsche Bank, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης Τράπεζας της Γερμανίας κ. Cryan, κάνει λόγο για "δυνάμεις της Αγοράς που προσπαθούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη απέναντί μας".

Από την άλλη, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι "η Deutsche Bank πρέπει να επιβιώσει μόνη της, χωρίς βοήθεια από το Γερμανικό Κράτος.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την EPFR, τα funds που επενδύουν σε Ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν εκροές $1,9 δισ. την εβδομάδα που έληξε στις 28 Σεπτεμβρίου. Ήταν η 34η διαδοχική εβδομάδα εκροών. Από τα μέσα Φεβρουαρίου οι εκροές ανέρχονται στα $95 δισ.

Το πιο "απαισιόδοξο στοίχημα" για την Deutsche Bank είναι ένα "put" με τιμή εξάσκησης τα οκτώ ευρώ. Το γεγονός ότι οι επενδυτές άρχισαν να τοποθετούνται στη συγκεκριμένη θέση τον Ιούνιο και το γεγονός ότι είναι τόσο δημοφιλές τώρα, δείχνει ότι ψάχνουν κάλυψη (hedge) για περαιτέρω πτώση.

Με τα παραπάνω δεδομένα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. ενώ ενεργοποιήθηκε "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), προκειμένου να ξεκινήσουν συναλλαγές οι τίτλοι των Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς.

Πολύ γρήγορα ο Τραπεζικός δείκτης (-0,98%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 604,26 μονάδες (-4,7%), ο τίτλος της Alpha Bank (-2,63%) μέχρι τα 1,44 ευρώ (-5,26%), της Εθνικής (0%) μέχρι τα 0,176 ευρώ (-4,35%), της Eurobank (+1,6%) μέχρι τα 0,478 ευρώ (-4,4%) και της Πειραιώς (-0,74%) μέχρι τα 0,128 ευρώ (-5,19%).

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλό, ίσως αξίζει αναφοράς η κίνηση της Τρ. Κύπρου ο τίτλος της οποίας δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, δίνοντας κάποιες βοήθειες στον Δείκτη, ενώ ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με κέρδη 1,44%.

Σε κάθε περίπτωση και αν από εβδομάδα οι πιέσεις επιστρέψουν δριμύτερες στο Τραπεζικό ταμπλό, τα "stop loss" για τους τυχόν εναπομείναντες "long", εντοπίζονται στα 1,48 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,178 ευρώ για την Εθνική, στα 0,47 ευρώ για την Eurobank και στα 0,125 ευρώ για την Πειραιώς.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΔΕΗ (+0,76%), ΕΕΕ (+0,44%), Ελ. Πετρέλαια (+2,07%), ΕΥΔΑΠ (+0,94%), Μέτκα (+0,41%) Μυτιληναίος (+0,24%) και Jumbo (+0,09%),
Παρά το γεγονός ότι επτά τίτλοι του 25αρη, μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν στα υψηλά ημέρας, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ημερήσιες μεταβολές ήταν ελάχιστες, οπότε μάλλον δεν υπήρχε διάθεση "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων, λόγω τέλους χρηματιστηριακού εννεαμήνου.

Δεν έδωσε κάποια νεότερα στοιχεία το χθεσινό EWG, με Ευρωπαίο Αξιωματούχο να αναφέρει πως "εφόσον ρυθμιστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα είναι σε θέση να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ." και ίσως αυτό το τελευταίο σε συνδυασμό με την ανάδυση των Ευρωπαϊκών δεικτών από τα πρωινά χαμηλά, να έδωσε την ευκαιρία στο Χ.Α. για μία "συντεταγμένη και απόλυτα αξιοπρεπή υποχώρηση".

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,76%), σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 1528 συνεχίζει να είναι κύριο επίπεδο αντίστασης, ενώ ένα νέο υψηλό κίνησης και μόνο (1540) θα μπορούσε να δώσει τόνο και αύξηση συναλλακτικής δραστηριότητας. Το 1500 κοντινή και το 1491 κύρια στήριξη με το "stop" στο "Long" του "Intraday" στις 1486 μονάδες.

To διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη από την αρχή του χρόνου

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση, που συνδυάστηκε και με σχετική αύξηση των συναλλαγών (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του εννεαμήνου.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 1,48% και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 7,73%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 26% και διαμορφώθηκε στα 26,3 εκατ. ευρώ.

Ο Σεπτέμβριος διέκοψε το θετικό σερί των προηγούμενων δύο μηνών, "χαρίζοντας" μηνιαίες απώλειες 2,05% για τον Γενικό Δείκτη και 11,21% για τον δείκτη των Τραπεζών. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 10,43% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 46,64%. Μετοχή του εννεαμήνου, με ελαχιστότατες συναλλαγές η Βαρβαρέσος (+928,57%).

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη τον Σεπτέμβριο

 Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Πέτρος Στεριώτης

"Σε 'μαύρο πρόβατο' των Κεφαλαιαγορών έχει μετατραπεί ο Ευρωπαϊκός Τραπεζικός κλάδος, καθώς μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ετών σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών του Νότου, στο επίκεντρο της
κερδοσκοπίας και της ειδησεογραφίας περνά πλέον η Γερμανία" τονίζει ο Πέτρος Στεριώτης.

Οι ανακοινώσεις των μεγαλύτερων Πιστωτικών Ιδρυμάτων της Χώρας, σχετικά με ανάγκη μείωσης του λειτουργικού τους κόστους, αναβολή στην πληρωμή μερισμάτων και δυσοίωνες εκτιμήσεις σχετικά με την κερδοφορία και τα
δανειακά τους χαρτοφυλάκια, οδήγησαν, ενδοσυνεδριακά, τη μετοχή της Deutsche Bank κάτω από το κρίσιμο ψυχολογικό όριο των 10 Ευρώ.

Η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (μέχρι τώρα οι Αμερικάνικοι δείκτες αντιδρούν πολύ πιο "ψύχραιμα" παραμένοντας κοντά στα ιστορικά υψηλά τους), χωρίς όμως να αποκλείονται συντονισμένες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα "short squeeze". Άλλωστε τα τελευταία χρόνια οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν αναγάγει σε επιστήμη τη "συνταγή" των ενέσεων ρευστότητας μέσω νομισματικής χαλάρωσης.

Τις επόμενες εβδομάδες στο μικροσκόπιο θα βρεθούν οι πρωτοβουλίες της ΕΚΤ, τη στιγμή που κάποιοι υποστηρίζουν πως τα χαμηλά επιτοκιακά spread αποτελούν βασικό λόγο συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Τη δική της σημασία έχει η χαμηλή ημερήσια μεταβλητότητα του Ευρώ έναντι του Δολαρίου, παρά μάλιστα το γεγονός ότι η Αμερικάνικη FED θα μπορούσε να μεταβάλει τα βασικά της επιτόκια μετά τις Αμερικάνικες Προεδρικές εκλογές.

Σε υψηλό 2 και πλέον ετών ο Χρυσός, κοντά στο ιστορικό του υψηλό το Γερμανικό δεκαετές, που συνεχίζει να θεωρείται "ασφαλές καταφύγιο", παρά τα ερωτηματικά σχετικά με την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μεγαλύτερες Γερμανικές Τράπεζες.

Οι συνολικές αποδόσεις τριμήνου για τα διάφορα assets θα επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις των μεγάλων διαχειριστών χαρτοφυλακίου, ειδικά αυτών που ακολουθούν την τάση και προκρίνουν τη διακράτηση στοιχείων ενεργητικού που υπερ-αποδίδουν, ενώ αποστρέφονται αυτά για τα οποία υπάρχει αρνητική δημοσιότητα.

Σε ότι αφορά το Γενικό Δείκτη του Χ.Α., από διαγραμματική άποψη, διάσπαση του εύρους μεταξύ 550 και 580 μονάδων θα αποσαφηνίσει τις διαθέσεις της Αγοράς. Η υστέρηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε σχέση με τα μεγάλα Ξένα, θα είναι δύσκολο να ανατραπεί όσο υπάρχει δυσπιστία στις Παγκόσμιες Αγορές και ενεργοποιούνται εντολές "margin calls" που αναγκάζουν διεθνή funds να ρευστοποιούν και τα λιγότερα ρευστά κομμάτια του χαρτοφυλακίου τους.

Με δεδομένη την έλλειψη "βάθους" στην παρούσα φάση στην Ελληνική Αγορά και σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή Παραγώγων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, η αποφυγή της ανάληψης ρίσκου πλήττει αναμενόμενα τα assets υψηλότερου beta, μέχρι τουλάχιστον να μειωθεί η καθοδική μεταβλητότητα και να εμφανιστούν ελκυστικά "contrarian plays".

-Απόστολος Μάνθος

"Κολλημένος στο τέλμα των 550 με 570 μονάδων παραμένει για μια ακόμα εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης κατεβάζοντας ακόμα και το συνολικό τζίρο συναλλαγών σε επίπεδα χρηματιστηριακής 'ύπαρξης" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η κατάσταση της Αγοράς έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι επαγγελματικά εμπλεκόμενοι με το χώρο εμφανίζονται ως συνειρμικά διερωτώμενοι, μεταξύ σοβαρού και αστείου, μήπως για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα πρέπει να γίνει άμεση έναρξη μιας νοητής υπαρξιακής ψυχοθεραπείας, μη τυχόν και η Αγορά ξεφύγει από το άνυδρο στενό εύρος τιμών.

Εύλογο είναι ότι για ακόμα μια φορά η διαγραμματική ανάλυση εντοπίζει ως ζώνη στήριξης τις 550 με 545 μονάδες και ως αντίσταση την περιοχή που εκτείνεται πέριξ των 580 μονάδων. Οποιαδήποτε ανοδική, ή καθοδική λύση, θα πρέπει να συνοδευτεί με έκρηξη στο τζίρο συναλλαγών για να μπορέσει να χαρακτηριστεί ως αληθής και όχι ως κίβδηλη διάσπαση.

Για τη μεν επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή, η κίνηση μπορεί να επεκταθεί προς τις 610 μονάδες, για τη δε καθοδική προς το όριο των 517 με 510 μονάδων.

Οι μέχρι τώρα τεχνικές ενδείξεις δίνουν πόντους στη συνέχιση της αργής πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, τοποθετώντας μάλιστα με τη σταδιακή φθορά των Τραπεζικών μετοχών ως "ρυθμιστές" της κίνησης τους "sellers".
Από τους επιμέρους ισχυρούς τίτλους, θετικές είναι οι βραχυχρόνιες διαγραμματικές ενδείξεις της "leader" σε βαρύτητα Γενικού Δείκτη Coca - Cola με την ανοδική τμήση των 20€, των Folli – Follie με τη καταγραφή νέων ετήσιων υψηλών στα 22,33€ και του ΟΠΑΠ με τη διακράτηση των 7,4€ και τη πιθανή κίνηση προς τα 8€.

"Στην αντίπερα όχθη και σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου τεχνικής ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, αρνητικές είναι οι ενδείξεις της Alpha Bank όσο λαμβάνει τιμές χαμηλότερα των 1,56€ καθώς αρχίζει και "καλοβλέπει" τα 1,32 και του ΟΤΕ, όπου μετά τις ρευστοποιήσεις λόγω εξόδου από τον Euro Stoxx 600 δε μπορεί να ορθοποδήσει άνω του ορίου των 8 με 8,10 ευρώ, "τρίβοντας" τη στήριξη της περιοχής των 7,75 με 7,70 ευρώ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Αν και ο Σεπτέμβριος θα χαρακτηριστεί για την υποτονική στάση των επενδυτών, όπως εκφράστηκε στους συναλλακτικούς τζίρους, η παρακαταθήκη του για την συνέχεια δεν είναι τόσο αρνητική" εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Όλα δείχνουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι συνεπής στην τακτοποίηση των 15 προαπαιτούμενων για την έγκριση της δόσης στο προσεχές Eurogroup, έχοντας μόλις τρεις υποχρεώσεις να εκπληρώσει την ερχόμενη εβδομάδα. Η συνέπεια αυτή έρχεται μετά από πολλές παλινωδίες και καθυστερήσεις, σε ότι αφορά προηγούμενες αξιολογήσεις, φτιάχνοντας ένα μικρό momentum δράσεων εκπλήρωσης στόχων και μεταρρυθμίσεων για τον Οκτώβριο, καθώς εικάζεται ότι πολύ σύντομα (18 Οκτωβρίου) θα ξεκινήσει η διαδικασία για την δεύτερη αξιολόγηση.

Σε μίκρο επίπεδο οι αναγνώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων ανέδειξαν μια αναπάντεχη, πλην όμως σημαντική εξέλιξη: Μετά από το 9μήνο του 2010 όπου υπήρξε ισορροπία, για πρώτη φορά σε καθολική βάση, σημειώνεται ισχυρή βελτίωση στο ισοζύγιο κερδισμένων - χαμένων εταιρειών, στοιχείο που δείχνει την μεγάλη κόπωση που έχει επέλθει στην Ελληνική Οικονομία μετά από πολλά και συνεχή έτη ζημιών.

Το ισοζύγιο παρουσιάζει βελτίωση από όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων και αν και σε αρκετές περιπτώσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύθραυστο, ή οριακό, το αποτέλεσμα δεν παύει να είναι μια αποτύπωση ισορροπίας των δεδομένων κόστους και κυρίως, εγχώριας ζήτησης.

Οι περισσότερες εισηγμένες δεν έχουν ακόμα ισχυρά μεγέθη στην τελική γραμμή, για πολλές από αυτές δεν είναι καν ζητούμενο το "συν", ωστόσο στην κερδοφορία είναι μια πρώτη ένδειξη βιωσιμότητας που μπορεί να αλλάξει προοδευτικά τα χρηματοοικονομικά δεδομένα. Τέλος, οι δύο εκδόσεις ομόλογων με διαφορετικό κοινό υποδοχής (Housemarket-IKEA και Ελληνικά Πετρέλαια) τηρουμένων των συνθηκών ρευστότητας της Αγοράς φαίνεται ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα επιδιωκόμενα νούμερα με βατούς όρους.

Αυτό είναι το κέρδος του Σεπτεμβρίου, ενός κατά τα άλλα αδιάφορου χρηματιστηριακού μήνα, που ήταν περισσότερο μια προέκταση του Καλοκαιρινού σκηνικού, παρά μια επιστροφή σε αυτό που οι επαγγελματίες της Αγοράς θεωρούν ως κανονικότητα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε επίπεδο εβδομάδας σε ένα ιδιαίτερο στενό εύρος διακύμανσης, το οποίο σε μονάδες δείκτη μεταφράζεται σε εβδομαδιαίο εύρος δώδεκα μονάδων. Η στενή συσσώρευση συνοδεύεται και από πολύ χαμηλούς τζίρους, οι οποίοι πλέον κινούνται με μέση ημερήσια αξία κοντά στα 25 εκατ. ευρώ.

Με τόσο χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, δεν μπορούν να υποστηριχθούν έντονες κινήσεις, ούτε να αποκτήσει διάχυση η όποια θετική είδηση στο ταμπλό. Επομένως, τεχνικά, για άλλη μια εβδομάδα τα δεδομένα έμειναν ως έχουν, η αδράνεια του Δείκτη οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση των κινητών μέσων και η ουδετερότητα στους ταλαντωτές έγινε ακόμα πιο εμφανής. Το μόνο, ίσως, ενθαρρυντικό στοιχείο της εβδομάδας που πέρασε ήταν η άρνηση του Γενικού Δείκτη να ακολουθήσει την τάση των Ξένων Αγορών στην ροή των αρνητικών Τραπεζικών νέων, κρατώντας μια πιο μετριοπαθή στάση έναντι των βασικών Διεθνών Χρηματιστηρίων.

Την Δευτέρα θα κατατεθεί στην Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2017. Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η έκδοση του μετατρέψιμου ομολόγου της Forthnet (3 Οκτωβρίου λήξη διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων, 6 Οκτωβρίου λήξη περιόδου συμμετοχής) ενώ στις 6 Οκτωβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου της Housemarket στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

"Στις 5 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ η οποία θα αποφασίσει για το τιμολόγιο ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-1,86%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,21%).

Καλύτερη της αρχικής η εικόνα στην Ευρώπη, με τους δείκτες να έχουν γυρίσει σε μικτά πρόσημα, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Χρυσό, Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, "ο ρυθμός των αγορών ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να εμφανίσει διακυμάνσεις, αναλόγως του πόσες αγορές θα χρειαστούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την καμπύλη των αποδόσεων", δήλωσε στο Ιαπωνικό Κοινοβούλιο ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα.

Η Ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψε τον Αύγουστο κατά 1,5% σε μηνιαία βάση, έπειτα από πτώση 0,4% τον Ιούλιο, όπως γνωστοποίησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι του Nikkei ανέμεναν άνοδο 0,5%.

Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,5% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, Οι τιμές συμπλήρωσαν έξι διαδοχικούς πτωτικούς μήνες.

Ο PMI της Caixin για τον Κινεζικό Μεταποιητικό Τομέα, εμφάνισε άνοδο το Σεπτέμβριο. Ο δείκτης αυξήθηκε στο 50,1% από 50 τον Αύγουστο, ενώ βρέθηκε πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει ανάπτυξη από συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι Γερμανικές πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο. Οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν κατά 3,7% σε ετήσιους όρους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για μικρότερη άνοδο 1,3%. Σε μηνιαία βάση, οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν κατά 0,4%. Παράλληλα αναθεωρήθηκε προς τα κάτω η μέτρηση του Ιουλίου, σε αύξηση 0,5% από προηγούμενη εκτίμηση για αύξηση 1,7%. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 2,2% σε πραγματικούς όρους και 2,3% σε ονομαστικούς όρους, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015. Η Γερμανική Ένωση Λιανικής HDE αναβάθμισε την πρόβλεψη για ανάπτυξη των πωλήσεων 2,5% το 2016, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 2%.

Το Γαλλικό Δημόσιο χρέος σημείωσε άνοδο κατά 31,7 δισ. ευρώ, στο 98,4% του ΑΕΠ, στο τέλος του β΄ τριμήνου από το 97,5% στο τέλος του α΄ τριμήνου. Στον Γαλλικό Προϋπολογισμό που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το χρέος θα διαμορφωθεί στο 96,1% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, μειωμένο ελαφρώς από το 96,2% που καταγράφθηκε το 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,4% αυτόν τον μήνα, από 0,2% τον Αύγουστο, όσο ανέμεναν και οι αναλυτές. Ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 0,8%, έναντι του 0,9% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα και τα στοιχεία για την ανεργία, η οποία παρέμεινε αμετάβλητη στο 10,1% τον Αύγουστο. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 8.000 άτομα, στα 16,326 εκατ. άτομα.

Η Βρετανική Οικονομία εμφάνισε καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις κατά την περίοδο γύρω από το δημοψήφισμα και την απόφαση για "Brexit", σύμφωνα με σημερινά στοιχεία που έδωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ONS. Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της ONS, η Βρετανία εμφάνισε ανάπτυξη 2,7% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,4%. Η επιχειρηματική επένδυση αναπτύχθηκε κατά 1% στο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για άνοδο 0,5%. Ο τομέας των Υπηρεσιών, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο 80% της ετήσιας Βρετανικής παραγωγής, επίσης είχε καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο τον Ιούλιο. Ο τομέας αναπτύχθηκε 0,4% στο μήνα. Αντίθετα, έρευνες που είχαν δημοσιευτεί το Καλοκαίρι υπαινίσσονταν συρρίκνωση της παραγωγής του τομέα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η καταναλωτική δαπάνη κατέγραψε αναπάντεχη πτώση για πρώτη φορά σε επτά μήνες τον Αύγουστο, αλλά ο πληθωρισμός έδειξε σημάδια επιτάχυνσης. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η καταναλωτική δαπάνη, η οποία αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της Αμερικανικής Οικονομίας, διολίσθησε κατά 0,1%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο 0,1%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 7 Απριλίου 2017.

Καλύφτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η δημόσια εγγραφή για το ομολογιακό δάνειο της Housemarket Α.Ε., θυγατρικής της Fourlis και συγκεντρώθηκε το μέγιστο ποσό του εύρους που είχε ορίσει η εταιρεία, δηλαδή 40 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τρ. ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 100% της συμμετοχής της στα 11 Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών που κατείχε άμεσα, ή έμμεσα και τα οποία διαχειρίζονταν από την NBGI Private Equity Limited, σε κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών τα οποία διαχειρίζεται η Deutsche Bank Private Equity και η Goldman Sachs Asset Management.

Το τίμημα της Συναλλαγής ανέρχεται σε €288 εκατ. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της Συναλλαγής και συνυπολογίζοντας τα συνδεόμενα με την εν λόγω έξοδα, ο δείκτης CET1 της ΕΤΕ αυξάνεται κατά 23 μ.β, με βάση τα αποτελέσματα του β' τριμήνου του 2016.

"Αν και ο κλάδος των Ελληνικών Τραπεζών είναι αισιόδοξος για τη σταδιακή βελτίωση της κερδοφορίας του, με την επιφύλαξη της συνολικής οικονομικής απόδοσης, οι αποδόσεις είναι απίθανο να αποκατασταθούν τα επόμενα 2 - 3 χρόνια" εκτιμά η Goldman Sachs που διατηρεί τις τιμές - στόχους των Πειραιώς και Eurobank στα 0,20 ευρώ και 0,70 ευρώ αντίστοιχα, ενώ επαναφέρει την κάλυψη της Εθνικής με τιμή - στόχο στα 0,25 ευρώ.

Σε όλες διατηρεί σύσταση "neutral" εκτός από την Alpha Bank για την οποία συστήνει "buy" και τιμή - στόχο τα 2,20 ευρώ, δεδομένου του χαμηλότερου προφίλ κινδύνου και του ότι είναι η μοναδική μεγάλη Ελληνική Τράπεζα, χωρίς Κρατικές ενισχύσεις.

Και ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η μετοχή της Deutsche Bank πραγματοποιεί άλμα μεγαλύτερο του 5% στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και 11% στη Νέα Υόρκη, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά, μετά από φήμες ότι είναι κοντά σε ένα συμβιβασμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για μικρότερο πρόστιμο (το AFP μετέδωσε πως η Deutsche Bank είναι κοντά σε συμφωνία με τις Αμερικάνικες Αρχές για την επιβολή προστίμου $5,4 δισ., αντί για $14 δισ. Η Deutsche Bank αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα), στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 560,34 μονάδες (-1,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 564,95 (-0,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 565,53 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,48%.

Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 37,5 εκατ. από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΟΤΕ), ενώ το 420% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απέσπασαν οι Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil και στο υψηλό οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco και Jumbo.

Χαμηλότερα του 25αρη, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η Frigoglass (-6,32%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για την Intralot (+6,12%), ενώ κάποιοι πρόλαβαν και διάβασαν τα αποτελέσματα της J&P Άβαξ (+10%), όπου τα κέρδη α΄ εξαμήνου ήταν ελαφρώς μικρότερα της χθεσινής κεφαλαιοποίησης (!)

To διάγραμμα του J&P Άβαξ από την αρχή του χρόνου

Απόλυτα ισορροπημένη η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, ενώ για 12 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Συνεχίζονται οι εναλλαγές, όσον αφορά τις θέσεις "3" και "4" στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α.: ΕΕΕ (7,534 δισ), ΟΤΕ (3,823 δισ), ΟΠΑΠ (2,398 δισ) και Alpha Bank (2,274 δισ ευρώ).

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, η τελευταία της εβδομάδας και του μήνα, με οριακή αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.577 συμβόλαια).

Στα 5.560 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.138, 1.010 για τον Οκτώβριο και 128 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.502,25) κινήθηκε μεταξύ 1.479,5 και 1.504,75 μονάδων διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (80.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (3.823), Eurobank (4.981), Πειραιώς (3.660), Εθνική (10.474), MIG (716), ΟΤΕ (329), ΔΕΗ (440), Μυτιληναίο (425), Ελ. Πετρέλαια (163) Μέτκα (171).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.801.029 τεμ.) και Eurobank (4.145.742 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 22 δικαιώματα πώλησης στον ΟΠΑΠ, τα 10 λήξεως Οκτωβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 7,60 ευρώ και τα άλλα 12, λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,80 ευρώ.

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v