Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ

Διεθνής διαγωνισμός για να καταρτιστεί η short list με τα ονόματα για τη διοίκηση του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Εκλεισε η εκκρεμότητα με τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου για την εκταμίευση της υποδόσης του 1,7 δισ. ευρώ.

Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ

Εκλεισε η εκκρεμότητα με τα ληξιπρόθεσμα, μεταδίδουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά την πρωινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην συνάντηση πιστοποιήθηκε υπερκάλυψη του στόχου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και προωθείται άμεσα έκθεση των θεσμών στο EwG ώστε να εκταμιευτεί και το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ των 2,8 δισ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, το Eurogroup ζήτησε να παρουσιαστούν τα στοιχεία από την πορεία της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πιστοποιηθεί από το EwG ότι οι πληρωμές έχουν γίνει καθώς και ότι δεν παράγονται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη από φορείς του Δημοσίου. Το EwG έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα του Υπερταμείου, όπου συμφωνήθηκε το εποπτικό συμβούλιο να ορίσει σύμβουλο από την αγορά για τη σύνταξη διεθνούς προκήρυξης και short list υποψηφίων προκειμένου να γίνει η επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπενθύμιζαν άλλωστε ότι με βάση τη συμφωνία, το Ταμείο θα πρέπει να είναι λειτουργικό έως το τέλος του έτους.

Όπως σχολίαζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι σημερινές συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα. Αναφορικά με το θέμα την Ελληνική Εταιρεία Συμμέτοχων και Περιουσίας συζητήθηκαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν σχετικά με:

- Τη διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας.

- Τη σύσταση και στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με στόχο, βάσει των συμφωνηθέντων, να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Οι συναντήσεις της Κυριακής

Το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις θα τεθεί την Κυριακή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στην ατζέντα της ίδιας ημέρας βρίσκονται επίσης, το θέμα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό διακανονισμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ζητήματα του φορολογικού καθεστώτος, όπως τα νομοσχέδια για το «πλαστικό χρήμα» και την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των συναντήσεων για την Κυριακή διαμορφώνεται ως εξής:

11:00- 12:00: Επισκόπηση (υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης).

12:00- 13:00: Επιχειρηματικό περιβάλλον (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης).

14:00- 15:30: Εξωδικαστικός διακανονισμός (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ).

15:30-17:00: Φορολογικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, Γιώργος Πιτσιλής).

17:30- 19:00: Αγορά εργασίας (υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v