Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Φλερτάρει» με τις 640 ο ΓΔ

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο. Ανοδος υψηλότερη του 4% για Εθνική, Πειραιώς. Με θετικό πρόσημο Eurobank, OΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola. Πτώση σημειώνουν ΔΕΗ και Σαράντης. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: «Φλερτάρει» με τις 640 ο ΓΔ

Με τη βοήθεια των ξένων αγορών και με αρωγό τις τελευταίες εξελίξεις το Χ.Α. συνεχίζει υψηλότερα προς τις 640 μονάδες.

Το θετικό κλίμα από νωρίς στα χρηματιστήρια, με τους long να έχουν τον πρώτο λόγο σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και το Μιλάνο να αντιδρά ανοδικά, μεταφέρεται και στην Αθήνα, με τους traders να μένουν εντός παιδιάς στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 77% επικεντρωμένο στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, όπου «παίζεται» και το βραχυπρόθεσμο στοίχημα. Εξόχως κατατοπιστικό το θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου για τα αποτελέσματα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, με τον κλάδο να είναι αυτός που ωφελείται (ή επιβαρύνεται) ανάλογα με τα όσα θα υλοποιηθούν στη συνέχεια.

Επιπρόσθετα στην αγορά συνεκτιμάται η πιθανή στάση της ΕΚΤ που αύριο θα αποφασίσει εάν θα παρατείνει (ή όχι) για 6 ή για 9 μήνες το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πάνω από τις 840 μονάδες ο τραπεζικός κλάδος, με αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς, με την Alpha Bank να «βλέπει» και πάλι τo 1,90 ευρώ (στα 2 ευρώ η τελευταία/τρίτη ΑΜΚ) με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα ενθαρρυντικό κλίμα και για αρκετές μετοχές του FTSE 25, πέραν του τραπεζικού κλάδου.

Στα πρώτα 10΄ της συνεδρίασης επιτεύχθηκε ο στόχος των 1.696 μονάδων για τον FTSE 25 που είχε αναφερθεί ως η πρώτη -ημερήσια- αντίσταση που θα έπρεπε να διασπασθεί ανοδικά. Προ ολίγου ο δείκτης ξεπερνούσε και τις 1.705 μονάδες θυμίζοντας τον σημαντικό στόχο των 1.712-1.715 μονάδων όπου πιθανότατα θα δοκιμασθεί και η αλλαγή τάσης.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι η επίδειξη ψύχραιμης και λελογισμένης στάσης, ειδικά για το intraday, καθώς η πορεία προς την συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι στρωμένη με ευκαιρίες αλλά και παγίδες. Και βέβαια με την απαραίτητη/βασική προϋπόθεση πως θα επέλθει συμφωνία και δεν θα οδηγηθούμε σε... πολιτικά ατυχήματα.

Με την Ευρώπη σε άνοδο, με το Μιλάνο να «ανασαίνει», εύλογα οι αγοραστές κινούνται υψηλότερα εστιάζοντας στον κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό.

Πέραν των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, σταδιακά επιταχύνεται η ροή συναλλαγών και σε μη τραπεζικές μετοχές -κάτι που γίνεται εμφανές μετά τις 10.55΄-, σε FF Group, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, MIG, Coca Cola, Jumbo, Lamda Development, ΔΕΗ κ.ά.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν από τις 11.00 για μόλις μία μετοχή (Σαράντης) καταγραφόταν αρνητικό πρόσημο, ενώ για 21 μετοχές ήταν θετικό. Μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης -πέραν των τραπεζικών- για τους τίτλους των FF Group, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικών Πετρελαίων, Jumbo.

Ισχυρή άνοδος για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ προς τα 8,98 και τα 8,69 ευρώ αντίστοιχα, με αυξημένο τζίρο μάλιστα που παραπέμπει στην ενεργοποίηση ισχυρών χεριών και τον ΟΤΕ να δικαιώνει απόλυτα την τεχνική προσέγγιση (σχετική αναφορά στον Εκηβόλο της 2ης Δεκεμβρίου)

Στις 11.25 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 13 εκατ. ευρώ (μάλλον θα ξεπεράσει τα χθεσινά 50 εκατ. ευρώ) με ένα μεγάλο πακέτο για 112.000 μετοχές των FF Group στα 18,20 ευρώ, συνολικής αξίας 2.038.400 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v