Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα δεδομένα στο ΧΑ μετά το ράλι

Ανοδικό το ξεκίνημα, με τον ΓΔ πάνω από τις 640 μονάδες. Η προσοχή στην διακυμάνσεις μετά την ισχυρή χθεσινή άνοδο. Κλειδί η τάση στις αγορές και οι ειδήσεις που θα βγάλει η συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Τα νέα δεδομένα στο ΧΑ μετά το ράλι

Η Wall Street σε νέα υψηλά οδηγεί τις αγορές στο year's end rally, με την Ευρώπη να ακολουθεί (και) ελέω Ιταλίας και το ΧΑ να "βλέπει" την κορυφή έτους των 658,99 μονάδων της 8 ης Ιουνίου. 

Με το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε μία φρενήρη κίνηση προεξόφλησης μετά την εκλογή Trump (αλήθεια όσοι προέβλεπαν... αρμαγεδδώνες με την επικράτηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ πόσο... μέσα έπεσαν) και τη Ρώμη να προχωρά (σε στενή συνεργασία με τη Φρανκφούρτη) σε προσπάθειες διαχείρισης του τραπεζικού προβλήματος της (μετά το...ναυάγιο Renzi) η Αθήνα δύσκολα θα έμενε εκτός παιδιάς. Πόσο μάλλον, που όπως επανειλημμένα το euro2day σημείωνε μέρες πριν το Eurogroup της 6 ης Δεκεμβρίου πως η πλειονότητα των traders δεν έβλεπε τελική λύση σε αυτή την Δευτέρα. 

Μπαμ και...άνοδος λοιπόν εχθές στο ΧΑ, με μία μεστή αντίδραση- κυρίως τραπεζικού χαρακτήρα-, όπως μετρούσε ο Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος χρηματιστηριακή) αυξημένων συναλλαγών 189,4 εκατ. μετοχών συνολικής αξίας 113,3 εκατ. ευρώ. 

Στις 640,07 μονάδες με 2,82% ο Γενικός Δείκτης, στις 877,46 με 6,59% ο ΔΤΡ και στις 1.726,59 μονάδες με 2,63% ο FTSE25 επιβεβαιώνοντας και με το παραπάνω την χθεσινή προσυνεδριακή "μέτρηση" . 

Κυρίως τραπεζοκεντρική και η χθεσινή θεαματική κίνηση με το ΧΑ να έχει (ξανά) γίνει μετά από καιρό τραπεζοβαρές χρηματιστήριο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για την βραχυπρόθεσμη τάση, τις κινήσεις των traders. Σημαντική η σημερινή συνεδρίαση για τις ευρωαγορές λόγω ΕΚΤ με τους Financial Times να αναλύουν το μέλλον του QE και τα διλήμματα της Κεντρικής Τράπεζας και της διοίκησης Draghi. 

Αρκετά όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση, αυτήν που εξελίσσεται από την επομένη του δημοψηφίσματος στην Ιταλία μέχρι και αύριο, θα εξαρτηθούν από τις ανακοινώσεις/αποφάσεις του κεντρικού τραπεζίτη και το κλίμα που θα δημιουργηθεί. Για αυτό σήμερα-αύριο, μετά μάλιστα από μία σημαντική αντίδραση των αγορών θα απαιτηθεί αυξημένη προσοχή και ενδοσυνεδριακή εγρήγορση. 

Δεδομένου ότι ο κλάδος, που κυρίως οδηγεί την βραχυπρόθεσμη κίνηση, είναι ο τραπεζικός σήμερα- αύριο απαιτείται επιπλέον παρακολούθηση του intraday. 

Στα 113,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με τα 80+ να πραγματοποιούνται στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, από τα οποία τα 35,7 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank μετοχή-σηματωρό και οδηγό του κλάδου (και όχι μόνο). Η πειστική υπέρβαση των 1,91 ευρώ στην χθεσινή συνεδρίαση ισχυροποίησε την τάση για τα 2,20 ευρώ με τη μετοχή να αντιδρά έως τα 1,97 και να κλείνει στα 1,92 ευρώ. Σημειωτέον, πως η Alpha Bank ήταν η μετοχή- οδηγός και την προηγούμενη φορά που ο κλάδος κινήθηκε προς τα "τοπικά υψηλά" με τις μετοχές και των 4 συστημικών να καλύπτουν εν τέλει τις τιμές της τρίτης αμκ. Θυμίζουμε στα 2 ευρώ για την Alpha Bank, στα 1 ευρώ για την Eurobank και στα 0,30 ευρώ για Εθνική- Πειραιώς. Και την προηγούμενη φορά η Alpha Bank είχε προηγηθεί αρκετά, ήταν η πρώτη που είχε υπερκαλύψει τον στόχο των 2 ευρώ. Προς ώρας έχουμε σε εξέλιξη μία σχεδόν πανομοιότυπη κίνηση του τραπεζικού κλάδου που σημειωτέον εντείνεται εδώ και λίγες μέρες που άλλαξε προς το βαρύτερο η στάθμιση των 4 μετοχών στην διαμόρφωση των βασικών δεικτών. 

Επίσης να συνεκτιμηθεί, πως στην Alpha Bank σχεδόν 18,9 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια μέσω πακέτων. 

Τι μέλλει γενέσθαι σήμερα-αύριο την ώρα που εχθές ο ΓΔ έφθασε έως τις 645,42 μονάδες δηλαδή πολύ κοντά στο "υψηλό έτους" και είθισται αρκετοί traders να περνούν από το ταμείο την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος. 

Πολύ καλή συνεδρίαση για τους σηματωρούς ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Jumbo, αρμονική η επαναφορά της Αεροπορίας Αιγαίου, στο προσκήνιο η ΓΕΚ/Τέρνα, απορρόφηση της προσφοράς στην ΔΕΗ, νέα υψηλά για τη ΜΟΗ στα 12,40 ευρώ, σε μία συνεδρίαση που για 22 μετοχές επικράτησαν οι long για 2 οι short (Coca Cola, Sarantis) και μία (ΟΤΕ) η τιμή διαμορφώθηκε στα 8,80 αφού ενδοσυνεδριακά είχε αντιδράσει έως τα 8,99 ευρώ. 

Ενδιαφέρον το ότι η Alpha Bank με αποτίμηση 2,95 δις ευρώ ξεπερνά και πάλι τον ΟΠΑΠ που μένει στα 2,75 δις ευρώ με τον ΟΤΕ των 4,31 δεύτερο- αρκετά πίσω- από την Coca Cola των 6,96 δις ευρώ. 

Ενθαρρυντικό το γεγονός πως και εχθές κινήθηκαν αρκετοί "μικροί κωδικοί", ότι ενεργοποιήθηκαν εγχώριοι ιδιώτες και επενδυτικά σχήματα με κινητικότητα από την ΑΝΕΜΟΣ, την Autohellas μέχρι την ΕΥΔΑΠ, MIG, MLS, ΕΥΑΘ κ.α .

Τεχνικά, όπως μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance) η διάσπαση των 633 και των 1.708 μονάδων (για ΓΔ και FTSE25) προσέδωσε την ένταση που ήθελε η αγορά, με τον τραπεζικό κλάδο να κλείνει κι άλλο την "ψαλίδα" που τον χώριζε από την υπόλοιπη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Σημειωτέον, πως για τον ΔΤΡ παρά την αντίδραση κατά 35,10% σε διάστημα μηνός (και 6,01% σε εβδομαδιαίο) σημειώνει απώλειες 25,54% συνολικά από την αρχή του έτους. Στα αντίστοιχα διαστήματα για τον ΓΔ η απόδοση διαμορφώνεται σε 10,25% (μηνιαίο), σε 1,80% (εβδομαδιαίο) περνώντας από εχθές σε θετικό πρόσημο (με 1,38%) από την αρχή του έτους.

Οσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο να συνεκτιμηθεί η ζημιά 1 δισ. ευρώ στο πρώτο 6μηνο που "γράφει" το ΤΧΣ με το δεύτερο να είναι σαφώς καλύτερο. 

Να σημειωθεί, πως μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο από τις 25 μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο το 2016 διαμορφώνεται για τις ΓΕΚ/Τέρνα, Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια, Lamda Development, METKA, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ και FF Group. Την υψηλότερη απόδοση από αυτές τις μετοχές την σημειώνει- μέχρι και εχθές- ο Μυτιληναίος με 68,39% από την αρχή του έτους. 

Για τον FTSE25 όσο κινείται πάνω από τις 1.709-1.712 μονάδες η τάση παραμένει ξεκάθαρα long, ενώ για τον ΔΤΡ οι 930 μονάδες αρχίζουν να φαίνονται ως εφικτός στόχος ακόμη και αν ο κλάδος διορθώσει ενδιάμεσα. 

Ο ΟΤΕ για ακόμη συνεδρίαση κρατά τα 8,80 ευρώ, προφανώς ως εφεδρεία στην περίπτωση που υποχωρήσει λίγο ο τραπεζικός (χρήζουν καθημερινής προσοχής τα διάφορα "καλάθια μετοχών στάθμισης" ) με την αγορά να προεξοφλεί πως η μεταβίβαση του 5% από το ΤΑΙΠΕΔ θα γίνει σε τιμές καλύτερες των 8,50 (από 8 ευρώ, που αρχικά είχε εκτιμηθεί). Κινητικότητα στην πολύπαθη ΔΕΗ που χρειάζεται υπέρβαση των 3,14 για να κάνει την επαναφορά προς τα 3,35 ευρώ, ενώ για το FF Group χρειάζεται προσοχή στα 19,40 ευρώ που είναι η κύρια αντίσταση.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v