Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρώτο… βουλευτικό μασάζ από Τσακαλώτο-Αχτσιόγλου

Στη Βουλή αύριο ο Αλ. Τσίπρας για να απαντήσει στον Β. Λεβέντη. Πολιτικές ερωτήσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για plan B, κόκκινες γραμμές, σκλήρυνση της διαπραγμάτευσης και τεχνικές για εργασιακά, συντάξεις, αντίμετρα.

Το πρώτο… βουλευτικό μασάζ από Τσακαλώτο-Αχτσιόγλου

Τα ερωτήματα και οι προτάσεις των «απλών» βουλευτών έπεσαν βροχή, οι υπουργικές απαντήσεις δεν έριξαν φως και ο προβληματισμός για την έκβαση της διαπραγμάτευσης εντάθηκε. 

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη χθεσινή δίωρη ενημέρωση που παρείχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου σε 45 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, oι οποίοι μετέχουν στις επιτροπές Οικονομικών και Εργασίας της Βουλής.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί αύριο Παρασκευή οπότε ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να απαντήσει στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη που αφορά θέματα υγείας.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μετέφερε χθες το Euro2day.gr, το κυβερνητικό επιτελείο δρομολόγησε μίνι συσκέψεις με τους βουλευτές, προκειμένου να τονώσει το ηθικό τους και να φρενάρει (μειοψηφικές) απόψεις που άρχισαν να διακινούνται σε κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τις οποίες «η διαπραγμάτευση δεν βγαίνει, πρέπει να δούμε το ενδεχόμενο της ρήξης».

Η αρχή έγινε χθες και, όπως αναμενόταν, οι βουλευτές δεν περιορίσθηκαν σε ερωτήσεις τεχνικού χαρακτήρα (π.χ. πόσο θα μειωθεί το αφορολόγητο), αλλά ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους για την «επόμενη ημέρα», εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλώτος ρωτήθηκε (επίμονα) εάν υπάρχει plan B στα υπό διαπραγμάτευση μεγάλα θέματα και, κυρίως, εάν υπάρχει «εναλλακτική» στην περίπτωση που η αξιολόγηση... δεν κλείσει ή κλείσει αρνητικά. Ρωτήθηκε μάλιστα και για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει «πιο σκληρή γραμμή» στη διαπραγμάτευση.

Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών προσπέρασε τις εν λόγω ερωτήσεις και περιορίσθηκε να μεταφέρει τη γνωστή θέση της κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση (Staff Level Agreement) και η συνολική συμφωνία (μεσοπρόθεσμα γα το χρέος - πρωτογενή πλεονάσματα) θα κλείσουν εντός Απριλίου και Μαΐου, αντίστοιχα.

«Υπάρχουν κόκκινες γραμμές;»

Φέρεται επίσης να ξεκαθάρισε (προς άρση παρεξηγήσεων…) ότι μέτρα-αντίμετρα θα νομοθετηθούν αμέσως, ωστόσο τα πρώτα (αρνητικά) θα εφαρμοστούν από την αρχή του 2019 ενώ τα δεύτερα (θετικά) όταν υπάρξει υπέρβαση των εσόδων.

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση περί κόκκινων γραμμών: «Αυτή τη φορά δεν διαπραγματευόμαστε το κάθε ζήτημα αποσπασματικά αλλά σε σύνδεση με όλα τα υπόλοιπα, συνεπώς το τι θα δώσουμε και το τι θα πάρουμε θα εξαρτηθεί από την τελική μορφή της συνολικής συμφωνίας», είναι η ουσία της απάντησης.

Ανέφερε πάντως ότι οι δανειστές (και κυρίως το ΔΝΤ) επιμένουν ώστε τα αντίμετρα να μην έχουν κοινωνικό χαρακτήρα (ενίσχυση αδυνάμων κ.λπ.) αλλά αναπτυξιακό, με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και υψηλών εισοδημάτων.

Προνοιακά τα αντίμετρα…

Σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Τσακαλώτος έδειξε… μικρό καλάθι σε ό,τι αφορά σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ (δηλαδή κάτι περισσότερο από 10-15%) και του ΦΠΑ: επ' αυτού, σε άλλη ενημέρωση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, αναφέρθηκε ως πιθανή η μείωση του υψηλού ΦΠΑ 24% κατά δύο μονάδες.

Κατόπιν τούτων, έγινε φανερό (και) στους βουλευτές ότι τα περίφημα θετικά αντίμετρα θα έχουν κυρίως προνοιακό χαρακτήρα, με σημαντική μείωση, για παράδειγμα, της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα ή με επιδότηση ενοικίου ή με δωρεάν νηπιακούς σταθμούς για εργαζόμενους και ανέργους.

«Αγρια η μάχη» για εργασιακό-συντάξεις

Οι πιο πιεστικές ερωτήσεις είχαν αποδέκτη την Έφη Αχτσιόγλου, καθώς η αγωνία για την «τύχη» του εργασιακού και για τις νέες μειώσεις των συντάξεων είναι κυρίαρχη στους κυβερνητικούς βουλευτές.

Για το εργασιακό, η υπουργός Εργασίας δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το εάν θα κλείσει τώρα ή εάν θα παραπεμφθεί στην επόμενη αξιολόγηση. «Θα το παλέψουμε όσο μπορούμε. Αν δεν καταφέρουμε να σπάσουμε το τείχος του ΔΝΤ, θα προτιμήσουμε να το αφήσουμε για αργότερα», φέρεται να είπε. Ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει προς ψήφιση συμφωνία που θα περιλαμβάνει αύξηση των ομαδικών απολύσεων και lock out.

Για το θέμα των συντάξεων, και οι δύο υπουργοί εμφανίσθηκαν αισιόδοξοι ότι οι μειώσεις (δια της κατάργησης των προσωπικών διαφορών) θα γίνουν σε βάθος τριετίας «τουλάχιστον», χωρίς να αποκλείσουν και την πενταετία, όπως είναι ο κυβερνητικός στόχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v