Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΧΑ και ο Γολγοθάς προς την... Ανάσταση

Με «θετική διάθεση» αλλά και πολλά ορόσημα οι επόμενες συνεδριάσεις. H ανάδειξη νέων μετοχών «ενδιαφέροντος» και η σημασία της αφύπνισης των τραπεζών. Καθοριστική η ενεργοποίηση νέων παικτών και τα deals.

Το ΧΑ και ο Γολγοθάς προς την... Ανάσταση

Η πρώτη συμφωνία φέρνει το ΧΑ στην περιοχή- στόχο- των 680 μονάδων. Με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και την πλειονότητα των εισηγμένων/μετοχών και blue chips να επιβεβαιώνουν τη μεσοπρόθεσμα ανοδική τάση τους. 

Στα ψιλά γράμματα του προσυμφώνου στο Eurogroup και στα επόμενα βήματα, αναφέρεται διεξοδικά η Ελενα Λάσκαρη εστιάζοντας και στο- πρωτεύων για την κυβέρνηση- θέμα του χρέους

Πλέον για την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό από τη συμφωνία της Μάλτας περνάνε- όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη- στις "μάχες" σε κόμμα- Βουλή, με πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη- κατά την άποψη μου- την προώθηση στη Βουλή του ν/σ για τον "εξωδικαστικό συμβιβασμό"

Εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων η προσεχής (με αργία τη Μεγ. Παρασκευή και την Δευτέρα του Πάσχα) με το ΧΑ να παίρνει σημαντική ανάσα από την Μάλτα (όπως ανέφερε ο Θανάσης Σταυρόπουλος) τον Γενικό Δείκτη σε νέο υψηλό- στις 681,08 μονάδες- τον FTSE25 στις 1.819,50 και με τον Δείκτη Τραπεζών στις 780,71 μονάδες.

Αξιοσημείωτη στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος η ενίσχυση των συναλλαγών- στα 102,6 εκατ. μετοχές- με ανάλογη αύξηση του τζίρου στα 62,7 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή ο τζίρος ήταν κατά 21 εκατ. ευρώ περισσότερος από το μέσο όρο της Δευτέρας- Πέμπτης, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια και δη βραχυπρόθεσμα για τον επόμενο κύκλο συνεδριάσεων. 

Πλέον το ΧΑ έφτασε στην περιοχή-στόχο των 680 μονάδων με τον τραπεζικό κλάδο να κάνει την ανοδική διαφορά, να προσελκύει το απαραίτητο βραχυπρόθεσμο χρήμα και τους traders για να δοκιμασθεί η πειστική υπέρβαση της εν λόγω ισχυρής αντίστασης, σημείου αναφοράς.

Εδώ και καιρό έγκυροι αναλυτές (ενδεικτικά αναφέρομαι στον Βασίλη Μαρκάκη) μας είχαν σημειώσει πως μόνο με τη μόχλευση και επαναφορά του τραπεζικού κλάδου σε ανοδικό κανάλι θα ήταν εφικτή μία πειστική υπέρβαση των 680 μονάδων. Συνεπώς εάν στις επόμενες συνεδριάσεις συνεχιστούν τα 'κλεισίματα' του ΓΔ πάνω από τις 680 μονάδες, με παράλληλη επαναφορά του FTSE25 προς τις 1.833 (και πλέον) μονάδες το ΧΑ θα έχει κάνει ένα πολύ ουσιαστικό βήμα για υψηλότερα επίπεδα τιμών (που εάν και εφόσον υλοποιηθεί το ανοδικό σενάριο θα τα δούμε αναλυτικά στη εξέλιξη τους).

Προσώρας εστιάζουμε στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση στη "μέτρηση" του FTSE25 που υπό προϋποθέσεις μπορεί να κινηθεί προς τις 1833 μονάδες- όπου σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη- οριοθετείται ο στόχος της τελευταίας ανοδικής κίνησης.

Ενδιαφέρον το ότι στην εξέλιξη της αναδείχθηκαν εισηγμένες/μετοχές από τη λεγόμενη δεύτερη ταχύτητα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (ενδεικτικότερες θεωρώ τις περιπτώσεις των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ/Τέρνα), επανέκαμψαν άλλες που ήταν σε διόρθωση (FF Group) συντηρήθηκαν στα "υψηλά" τους (Coca Cola, Motor Oil, TITAN κ.α. ) ισχυροποιώντας έτι περαιτέρω την αντίδραση της αγοράς. 

Η πρώτη αποτίμηση του Eurogroup της Μάλτας από τους ξένους αφήνει για άλλους μία αισιόδοξη προοπτική (FT: Εφθασε σε συμφωνία με τους δανειστές η Ελλάδα. Ανοίγει ο δρόμος για τις δόσεις) για άλλους απαισιόδοξη (Citigroup: Παρά την κατ΄ αρχήν συμφωνία το ελληνικό δράμα θα συνεχιστεί, Handelsblatt: Μακρύς ακόμη ο δρόμος για την  Ελλάδα, βαθειά η διαφωνία του ΔΝΤ με την Ευρώπη) ενώ η Alpha Bank σε ανάλυση της θεωρεί "εύθραυστη" την ελληνική ανάκαμψη, ενώ βλέπει άνοδο ΑΕΠ 1,5% υπό όρους. 

Ολα αυτά θα τα δούμε βραχυ-μεσοπρόθεσμα συνεκτιμώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές (πλησιάζοντας ο Μάιος: sell in May and go away...) πλην όμως προς ώρας περιοριζόμεθα στα απολύτως βραχυπρόθεσμα και στο σενάριο της προσέγγισης των 1.833 μονάδων (για τον FTSE25). 

Προϋποθέσεις για την επίτευξη του:

 - η συνέχιση της τραπεζικής αντίδρασης, με εκ των ων ουκ άνευ επαναφορά του ΔΤΡ προς τις 820 + μονάδες,     

- η συντήρηση του θετικού κλίματος, που έχει διαμορφωθεί τελευταία σε κλάδους και εταιρείες (κατασκευαστικός), 

- η μόχλευση σε άλλους κλάδους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ώθηση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την ενέργεια να έχει έλθει στο προσκήνιο, 

- η ειδησεογραφία και οι εξελίξεις στα επί μέρους. 

Ειδικότερα για την τελευταία θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε πως αμέσως μετά το Πάσχα δρομολογείται η τελική στάση του ομίλου Πειραιώς όσον αφορά στην πώληση του ποσοστού της HSW, ότι στον διαγωνισμό για την εξαγορά της Avis ο όμιλος Koc αποκτά προβάδισμα και με τους άλλους μνηστήρες (Θ. Βασιλάκης/OakTree, World View/Λάμπρος Παπακωνσταντίνου με την υποστήριξη της Goldman Sachs και του ομίλου Συγγελίδη, Lone Star) σύμφωνα με τον Παναγιώτη Υφαντή σε αναμονή, το υπ. Ενέργειας προχωρά στην τελική ευθεία το σχέδιο για ΑΔΜΗΕ (...ένεση ρευστότητας 700 εκατ. στη ΔΕΗ), το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε βελτιωμένες προσφορές για τον ΟΛΘ (για το 67% του μ.,κ ενδιαφέρονται 3 ισχυρά σχήματα). 

Εξελίξεις σε επί μέρους εισηγμένες/τομείς και κλάδους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν "μόχλευση" σε ένα μέρος του ταμπλώ, προσδίδοντας περισσότερο ενδιαφέρον στην αγορά μας. Μία αγορά, που όπως φαίνεται έχει αρχίσει να... ξυπνά και πάλι τα αντανακλαστικά και ελλήνων παικτών, επενδυτικών σχημάτων, ιδιωτών επενδυτών. Κάτι, που όπως έχουμε αναφέρει αποτυπώνεται εδώ και ένα μήνα στην... αφύπνιση εισηγμένων/μετοχών από τις χαμηλότερες κατηγορίες.  Και αυτό είναι κατά την εκτίμηση μας από τα μεγαλύτερα κέρδη του τελευταίου διαστήματος, ο εμπλουτισμός και εμβάθυνση της αγοράς μας. 

Εάν μάλιστα η χώρα, η πραγματική οικονομία αρχίσουν να επανέρχονται στοιχειωδώς στην κανονικότητα τότε- όπως μας είχε εκμυστηρευθεί ένας γκουρού των συμφωνιών- έχουν να προχωρήσουν και να γίνουν πολλά deals που θα χαρακτηρίσουν τη μετάβαση στην "επόμενη ημέρα".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v