Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ζεσταίνεται» το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για το ΓΔ. Η βραχυπρόθεσμη τάση και οι προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής κίνησης πέραν και των 700 μονάδων. Τα μηνύματα από τη «διάχυση» του ενδιαφέροντος στο ταμπλό και τον ανέλπιστα υψηλό -για Μεγάλη Εβδομάδα- τζίρο.

«Ζεσταίνεται» το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο

Μεγάλη Πέμπτη - Μυστικός Δείπνος και τελευταία συνεδρίαση για αυτή την εβδομάδα.

Με "νέα υψηλά" 17+ μηνών για τον Γενικό Δείκτη στις 685,19 μονάδες, με τον FTSE25 στις 1.828,75, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 798,44 μονάδες, στην κορύφωση, όπως φαίνεται, μίας ανοδικής φάσης που έχει ξεκινήσει από τα επίπεδα των 600-605 μονάδων στις αρχές Φεβρουαρίου (8-9/2) και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ανεβάσει το χρηματιστήριο κλίμακα πέραν των 700, προς ακόμη υψηλότερες περιοχές.

Ωστόσο θα απαιτηθούν λιγοστές δοκιμαστικές συνεδριάσεις -κατά πάσα πιθανότητα τις πρώτες από την Τρίτη του Πάσχα και μετά-, ώστε να επιβεβαιωθεί το ανοδικό momentum, που όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης, έχει μία σημαντική αντίσταση στις 1.835 μονάδες για τον FTSE25.

Οι εξελίξεις μετά τις εορτές προοιωνίζονται... καταιγιστικές ευρύτερα αλλά και σε επιμέρους επιχειρηματικό πεδίο, με σειρά στρατηγικών ενεργειών να βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των κατασκευών κ.α., με αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών μόχλευσης σε ένα ευρύ φάσμα της μεγάλης (και όχι μόνο) κεφαλαιοποίησης.

Με συναλλαγές 47,5 εκατ. μετοχών και με τζίρο 35 εκατ. ευρώ, η χθεσινή αντίδραση στο ΧΑ, με το 53% στον τραπεζικό κλάδο, συγκριτικά αυξημένη αξία σε ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo, FF Group, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Cοca Cola, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α., με ικανοποιητική για ακόμη μία συνεδρίαση κινητικότητα και σε μετοχές της λεγόμενης... δεύτερης και... τρίτης ταχύτητας του ταμπλό, κάτι που κατά την εκτίμησή μας είναι από τις πλέον ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη συνέχεια.

Είθισται η διάχυση ενδιαφέροντος, ρευστότητος προς τη λεγόμενη... περιφέρεια αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά των υγιών ανοδικών κινήσεων. Και όπως σημειώνουμε στο Euro2day.gr, αυτή η επανενεργοποίηση εγχώριων σχημάτων, επενδυτικών κύκλων, επαγγελματιών της αγοράς είναι εμφανής εδώ και 3-4 εβδομάδες.

Εκτίμησή μας πως εάν και εφόσον ισχυροποιηθεί η επόμενη κίνηση στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, αυτή η τάση προς τα... μικρότερα θα προσλάβει ευρύτερη έκταση. Ηδη και στη χθεσινή συνεδρίαση ο απολογισμός ήταν ενθαρρυντικός, με Βιοσώλ, Βιοτέρ, Λύκος, Παΐρης, ΚΛΜ, Lavipharm, FG Europe, Ελαστρον, Νηρέας, Centric κ.α. από αυτές τις κατηγορίες.

Οπως σημειώνει έμπειρος αναλυτής, με έναν ανέλπιστα για Μεγάλη Εβδομάδα τζίρο, ο ΓΔ συνέχισε την ανοδική πορεία του, προσεγγίζοντας πολύ σημαντικές τεχνικά περιοχές, με τον FTSE25 να έχει μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου από τον ΓΔ και με τον ΔΤΡ να υπολείπεται αισθητά έναντι των δύο, να παραμένει το «κλειδί» που εάν ενεργοποιηθεί, θα κάνει τη θεαματική διαφορά.

Σύμφωνα με ισχυρούς χρηματιστηριακούς παίκτες, μετά τις εορτές και με την προϋπόθεση πως δεν θα προκύψουν δραματικές ανατροπές -στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, στις διεθνείς αγορές- η ελληνική αγορά, το ΧΑ, θα μπουν στο μικροσκόπιο των ξένων οίκων αξιολόγησης.

Για τις 12 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η πρώτη εξέταση από τον οίκο DBRS (που μέχρι τώρα βαθμολογεί την Ελλάδα με CCC), ακολουθεί στις 23 Ιουνίου η πρώτη σοβαρή βαθμολόγηση του ελληνικού outlook από τον οίκο Moody's, ενώ θα έχουν προηγηθεί το καταληκτικό -για πολλούς- Eurogroup της 22ας Μαΐου και η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου. Αν και μακριά, η βαθμολόγηση από τον οίκο Moody's -πάνω από δύο μήνες- έχει την ιδιαιτερότητά της καθώς είναι η χαμηλότερη από τους 3+1 οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody's, Fitch+DBRS) αφού δίνει το πολύ χαμηλό Caa3, δηλαδή μόλις δύο βαθμίδες πάνω από τη χρεοκοπία/default. Θα πείτε, από τα μέσα Απριλίου αναφερόμαστε προς τον Μάιο και μακρύτερα προς τα τέλη Ιουνίου, και εν μέρει σωστά.

Ωστόσο το έξυπνο χρήμα, οι insiders, τα μεγάλα σπίτια όπως η JP Morgan κ.α. προετοιμάζονται καιρό πριν. Από αυτή την άποψη αναφέρομαι σε πιο βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, για να έχουμε ευκρινέστερη προσέγγιση των συνεδριάσεων που θα ακολουθήσουν μετά τις εορτές.

Στην καθαρά βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας, ο Γιώργος Α. Σαββάκης εξετάζει το ανοδικό σενάριο και τις γραμμές άμυνας ενώ ο zelis677 θεωρεί -στο πολύ βραχυπρόθεσμο σενάριο- πιθανή μία υποχώρηση του ΓΔ προς τις 675 μονάδες. Το αν μία τέτοια οπισθοχώρηση τακτικής θα μπορούσε σήμερα έως Τρίτη του Πάσχα να γίνει με τον τραπεζικό κλάδο ή με τα blue chips θα φανεί, θεωρώντας πως η Coca Cola έδωσε χθες μία ασθενή short ένδειξη.

Οπως και η σηματωρός ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή η Jumbo. Στη μεν πρώτη, μετά την καταγραφή νέων υψηλών στα 2,73 "γύρισε" και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 2,62 ευρώ, σε μία κίνηση πανομοιότυπη με αυτήν στο διάστημα 6-10 Απριλίου, σε μία εμφανή διαδικασία αναδιάταξης χαρτοφυλακίων με βλέψεις για πάνω από τα 3 ευρώ. Στη δε δεύτερη, η χθεσινή αντίδραση από τα χαμηλά της Μεγ. Τρίτης παραπέμπει στο ίδιο μοίρασμα θέσεων της 2-3 Φεβρουαρίου (στον διπλό τοπικό πυθμένα των 12,62 ευρώ). Δεδομένου ότι η Jumbo θεωρείται από τους ιχνηλάτες των ανοδικών κινήσεων το χθεσινό 2,13% στα 14,40 ευρώ (κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), με συναλλαγές αξίας 1,3 εκατ. ευρώ μόνο σε ισχυρά χέρια μπορεί να αποδοθεί και μάλιστα ενόψει ενός επόμενου ανοδικού κύκλου της μετοχής, με πρώτο εμφανή στόχο τα υψηλά 52 εβδομάδων των 15,36 ευρώ από τη συνεδρίαση της 20ής Δεκεμβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v