Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι «μπαλαντέρ» που κρίνουν την τάση

Με το αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης να δίνει τον τόνο στις αγορές από Δευτέρα, οι εγχώριοι παίκτες καλούνται να αποτιμήσουν τα μηνύματα από ΗΠΑ και τη διαφαινόμενη επιστροφή των θεσμών. Τα σενάρια για τον ΓΔ. Για ποιες μετοχές διαμορφώνεται long τάση.

Χρηματιστήριο: Οι «μπαλαντέρ» που κρίνουν την τάση

Γαλλία και επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα επηρεάζουν την στάση των traders από το πρωί κιόλας της Δευτέρας.

Για "λευκή εκλογική νύχτα" ετοιμάζονταν στο Παρίσι τραπεζίτες και χρηματιστές, μπροστά στο ενδεχόμενο να προκύψει "μη αρεστό" αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ε.Ε, κύρια στρατιωτική και μοναδική πυρηνική της γηραιάς ηπείρου.

Η ΕΕ δεν έχει plan B για τις γαλλικές εκλογές, προειδοποιούσαν διπλωμάτες, οι οποίοι προσβλέπουν σε νίκη ενός "κεντρώου" υποψήφιου (εάν είναι ο Μακρόν ακόμη καλύτερα για Βερολίνο/Σόιμπλε) με το δίδυμο των μονομάχων που θα περνά στην αναμέτρηση της 7ης Μαίου να θεωρείται ο απόλυτος ρυθμιστής των αγορών για τις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδος.

Ενα αποτέλεσμα που θα προοιωνίζεται την μεγάλη πιθανότητα επικράτησης ενός "κεντρώου" στις εκλογές του Μαίου θα έχει εντελώς διαφορετικό αντίκτυπο στις αγορές από ένα δίδυμο "ακραίων" δηλαδή Λεπέν-Μελανσόν που θα πυροδοτούσε αναταράξεις από την Δευτέρα 24 Απριλίου κιόλας. Και μάλιστα σε μία συγκυρία, που ο οίκος Fitch υποβαθμίζει σε ΒΒΒ την Ιταλία (παράλληλα βεβαιώνει το ΒΒ- για την Κύπρο).

Θεωρώ απαραίτητο το (μη χρηματιστηριακό ) πρόλογο- όπως και στο προσυνεδριακό σχόλιο μας της Παρασκευής- καθώς οι εξελίξεις στην Γαλλία επηρεάζουν τη στάση των δανειστών, κυρίως του Βερολίνου/Σόιμπλε έναντι της Αθήνας. Εξαιρετικά κατατοπιστικό- ως συνήθως- το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σενάριο που ξορκίζουν στις Βρυξέλλες-Βερολίνο της επικράτησης των "ακραίων" Λεπέν- Μελανσόν αργά το βράδυ της Κυριακής.

Στα χέρια Τσακαλώτου το SLA μέσα στο Σαββατοκύριακο σημείωνε η Αγγελική, την ώρα που όπως αναφέρει η Μαρίνα Μάνη στην Αθήνα ξορκίζουν καθυστερήσεις στο χρέος, καθώς οι διαφορές Λαγκάρντ- Σόιμπλε παραμένουν αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Αφ΄ ενός από το αποτέλεσμα της κάλπης θα διαμορφωθεί στα ευρωπαικά χρηματιστήρια τάση long ή short με το αμφίρροπο της αναμέτρησης να έχει αποτυπωθεί και στην εικόνα της συνεδρίασης της Παρασκευής σε μετοχές, παράγωγα, ομόλογα και νομίσματα. Λιγοστοί έσπευσαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος να αναλάβουν μεγαλύτερη έκθεση στον κίνδυνο με αποτέλεσμα ο DAX να διαμορφωθεί κατά 0,42% υψηλότερα στις 12.077,54 μονάδες, ο CAC κατά 0,21% χαμηλότερα στις 5.067,05 μονάδες και ο FTSE100 οριακά θετικός στις 7.124,70 μονάδες. Και για να μην ξεχνιόμαστε αρχές Ιουνίου (8/6) εκλογές και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο forex ενδεικτικές τιμές: GBP/USD= 1,2826, EUR/USD= 1,0728.

Υπό άλλες συνθήκες για το ΧΑ η επισημοποίηση και μόνο της επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα από Τρίτη ώστε να διευθετηθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες και να συμφωνηθεί ένα SLA μέχρι το επόμενο Eurogroup θα έδινε σαφέστατο προβάδισμα στους long και θα δημιουργούσε προϋποθέσεις μόχλευσης στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με πιθανότατο αποτέλεσμα την επιχείρηση κατάληψης του "υψώματος" των 686,23 μονάδων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως εάν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γαλλία είναι τέτοιο που "αρέσει στις αγορές, στους τραπεζίτες και στους χρηματιστές" και τα ευρωπαικά χρηματιστήρια κινηθούν ανοδικά την Δευτέρα, το σενάριο της προσέγγισης των 686/687 μονάδων θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της εβδομάδος. Αλλωστε μόλις 16 μονάδες χωρίζουν τον ΓΔ που διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στις 671,78 μονάδες. Σε σημείο καμπής ο FTSE25 που σε κλείσιμο έχασε τις 1.798 διαμορφούμενος μάλιστα στις 1.795,34 μονάδες που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Με απώλειες 15 από τις 25 μετοχές του δείκτη αλλά με θετικό πρόσημο σηματωροί όπως ο ΤΙΤΑΝ, FF Group, ΓΕΚ/Τέρνα Ενεργειακή αλλά (κυρίως ) Coca Cola.

Τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, που ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή και κατά πάσα βεβαιότητα θα έχει διαμορφώσει τάση long ή short μέχρι και την συνεδρίαση της 28 ης του μηνός.

Με βάση τα "κλεισίματα" ο DAX μετράει θετική απόδοση 0,96% σε μηνιαίο, ο CAC 1,29%, ο FTSE100 απώλειες 3,44% στο διάστημα που ο S&P 500 στις 2.348,69 μονάδες σημειώνει κέρδη 0,20% πάντα σε μηνιαίο.

Αντίστοιχα στο ΧΑ: κατά 4,90% ενισχύεται ο ΓΔ και κατά 9,59% ο ΔΤΡ με την εικόνα των 25 μετοχών του FTSE25 σε εμφανώς long τάση, καθώς για 18 τίτλους το πρόσημο είναι θετικό, για 6 αρνητικό και για την Βιοχάλκο χωρίς μεταβολή.

Αναλυτικότερα οι 18 μετοχές του FTSE25 με θετικό μηνιαίο πρόσημο είναι: Alpha Bank, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ, Grivalia, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Eurobank, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ και FF Group.

Επίσης long τάση για ΑΝΕΜΟΣ, Attica Bank, ΕΥΑΘ, Intralot, MIG, Νηρέας, Πετρόπουλος, Paperpack, Fourlis από τον FT Mid Cap. Ενθαρρυντική ένδειξη η εικόνα στις χαμηλότερες κατηγορίες καθώς μέχρι τώρα αναδεικνύονται αρκετές εισηγμένες/μετοχές με υπεραπόδωση από την αρχή του μήνα.

Η προσεχής εβδομάδα είναι και η τελευταία, που οι εισηγμένες θα ανακοινώσουν τα οικονομικά μεγέθη τους, ενώ την Πέμπτη είναι η ετήσια γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ.

Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Μάνος Χατζηδάκης (υπεύθυνος ανάλυσης ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ) για τον ΓΔ σημειώθηκαν νέα υψηλά (686,23) επανερχόμενος σε υπεραγορασμένες τεχνικές ζώνες τιμών μετά από 5 μήνες.

Η διόρθωση που ακολούθησε δεν άλλαξε τη μεσοπρόθεσμη ανοδική εικόνα καθώς οι τζίροι που συνοδεύουν τις διακυμάνσεις στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις δεν εμφανίζουν δυναμική συνέχισης μίας συστημικής πτωτικής τάσης. Την ίδια στιγμή δύο σημαντικοί ΚΜΟ έχουν απομακρυνθεί σημαντικά από την ζώνη των 630 μονάδων και η φορά τους είναι καθαρά ανοδική, γεγονός που αλλάζει τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα αλλαγής τάσης στις 650 μονάδες.

Συνεπώς με την προϋπόθεση πως στην Γαλλία βγαίνει αποτέλεσμα που "αρέσει στις αγορές" και οι δανειστές από Τρίτη επιστρέφουν Αθήνα ο επόμενος ανοδικός κύκλος πολύ πιθανά να οδηγήσει τον ΓΔ σε τιμές που θα γράφουν το 7 μπροστά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο δρόμος έως τις 720 μονάδες είναι βατός χωρίς ισχυρές περιοχές αντίστασης.

Αλλά είπαμε με την προυπόθεση του αποτελέσματος της Κυριακής και των εξελίξεων που αφορούν στο "ελληνικό ζήτημα".

Αυτά και από Δευτέρα, νωρίς, βλέπουμε για τα περαιτέρω...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v