Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αμεση κίνηση πάνω από τις 680

Συμπαρασύρει και το ΧΑ το θετικό το κλίμα στις αγορές μετά την επικράτηση Μακρόν. Στο πράσινο το σύνολο των blue chips. Η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα και τα ανοιχτά μέτωπα. Ποιες μετοχές «κοιτούν» υψηλότερα.

ΧΑ: Αμεση κίνηση πάνω από τις 680

Προς τα Ηλύσια Πεδία οδεύει ο Εμανουέλ Μακρόν, προς υψηλότερα βλέπουν οι long από Παρίσι και Φρανκφούρτη, πιθανότατα και στην Αθήνα.

Ποσοστό υπερίσχυσης με 62%-64% υπέρ του Μακρόν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και εάν κρίνουμε από την ανακούφιση με την οποία υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα η Καγκελαρία στο Βερολίνο αλλά και το Διευθυντήριο στις Βρυξέλλες, οι «αγορές» θα προεξοφλήσουν από σήμερα κιόλας το αποτέλεσμα της 7ης Μαΐου.

«Aνάσα» για αγορές και Ευρώπη η επικράτηση Μακρόν, αναφερόταν νωρίτερα στο Euro2day.gr, με τον ευρωπαϊκό Τύπο να κάνει την αποτίμηση του αποτελέσματος (*).

Σημειώναμε στο σχόλιο μας της Κυριακής, πως «... χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως εάν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία είναι τέτοιο που αρέσει στις αγορές, στους τραπεζίτες και στους χρηματιστές, και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινηθούν ανοδικά τη Δευτέρα, το σενάριο της προσέγγισης των 686/687 μονάδων θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της εβδομάδας».

Πρακτικά οι traders στο ΧΑ θα έχουν το περιθώριο να δουν την αρχική αντίδραση των αγορών από Παρίσι, Φρανκφούρτη, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο, στο forex, στα ομόλογα, και ανάλογα να ξεκινήσουν τη συνεδρίαση στο ΧΑ.

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, κύριο ζητούμενο ήταν και παραμένει η δεύτερη αξιολόγηση, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και βεβαίως η προοπτική της συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Ωστόσο στο σχόλιό μας της Κυριακής εκφράζαμε μία μικρή επιφύλαξη για το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης της πλευράς Βερολίνου/Σόιμπλε, στην περίπτωση που ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας έκρινε πως το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία θα δικαίωνε τους σχεδιασμούς του. Και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μην τυχόν και αναθεωρήσει τη μέχρι τώρα σύγκλιση/συμβιβασμό με το ΔΝΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και αποφασίσει να κωλυσιεργήσει σε αυτό το θέμα.

Απευκταίο για την ελληνική πλευρά το ενδεχόμενο ένας ενδυναμωμένος Σόιμπλε να «σπρώξει» τα πράγματα σε μία... λύση τύπου δανείου-γέφυρας και μετάθεση των όποιων αποφάσεων στις... ελληνικές καλένδες. Ο,τι το χειρότερο για την Αθήνα, ανησυχητικό για το ΧΑ, εάν όντως έχουμε τέτοιες εξελίξεις.

Απαραίτητος νομίζω ο πρόλογος, καθώς στο ΧΑ κύριος ρυθμιστής της στάσης των traders είναι η θετική εξέλιξη στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης. Η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα είναι κάτι που διευκολύνει τους long και σε συνδυασμό με τα νεότερα από το Παρίσι ενισχύει το σενάριο της επαναφοράς του ΓΔ προς τις 680 μονάδες.

Στην Αθήνα εύλογη η αγωνία του οικονομικού επιτελείου και το σπριντ για το SLA και για το χρέος, με την κυβέρνηση σε αγώνα δρόμου για τη νομοθέτηση των μέτρων.

Καθοριστικής σημασίας για τη συνέχεια η στάση Βερολίνου/Σόιμπλε στις συζητήσεις για το χρέος, συνεκτιμώντας πως μέχρι την ανακήρυξη Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας μεσολαβούν 8+1 συνεδριάσεις, η σημερινή, ενώ την εβδομάδα που ακολουθεί διεξάγεται η Σύνοδος του G7 (στις 11-13 Μαΐου, στην Ιταλία).

Συνεπώς πέραν της όποιας αποτίμησης της διαφαινόμενης εκλογής Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας και του όποιου βραχυπρόθεσμου ανοδικού αποτελέσματος στο ΧΑ, απαιτούνται κυρίως ουσιαστικές εξελίξεις στο θέμα του χρέους. Η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, εάν διαφανεί πως υπάρχει εμπλοκή στο θέμα του χρέους, δεν αρκεί για να κινηθούν πειστικά ανοδικά οι long, μας προειδοποιούσε αργά χθες το βράδυ εμπειρότατος trader, ο οποίος συν τοις άλλοις θεωρούσε πως οι «αγορές» σε σημαντικό βαθμό έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα στη Γαλλία.

Βλέποντας και κάνοντας λοιπόν, με το ΧΑ στην περιοχή των 671,57 μονάδων, με τον FTSE25 στις 1.796,70 και με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 762,12 μονάδων.

Περιθώριο αντίδρασης στην περίπτωση που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι long, «σπρώξουν» πειστικά τις τιμές υψηλότερα, έως την ευρύτερη περιοχή των 680 και 685 μονάδων, όπου και θα δοθούν «μάχες» μεταξύ πωλητών-αγοραστών για τη συνέχεια. Με την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα θα έχουμε και μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς μεθοδεύεται στο θέμα του χρέους, οπότε η όποια ανοδική κίνηση θα δοκιμαστεί άμεσα στις συνεδριάσεις που ακολουθούν από Τρίτη- Τετάρτη.

Η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται από επαγγελματίες ως ειδικών συνθηκών και γι' αυτό ούτε οι long αλλά ούτε και οι short θα πρέπει να παραπλανηθούν από το κλίμα που θα διαμορφωθεί, όπως επίσης από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στα... υψηλά ημέρας.

Τεχνικά για τον ΓΔ στήριξη διαμορφώνεται στις 661 μονάδες και για τον FTSE25 στις 1.775 μονάδες. Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 1.813 είναι η κοντινή αντίσταση, ενδεχόμενη υπέρβασή της οδηγεί προς τις 1.835-1.840 μονάδες, ενώ όσο επιβεβαιώνονται/δεν χάνονται οι 1.735, η τάση παραμένει long.

Σε εβδομαδιαία ανοδική φορά ο τραπεζικός κλάδος ενώ και η πλειονότητα των blue chips «βλέπει» υψηλότερα, με τη συνέχεια να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις όποιες εξελίξεις στο θέμα του χρέους.

Σηματωροί όπως Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, Alpha Bank, ΕΤΕ κ.α. είναι long τάση, που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) από την αυριανή συνεδρίαση κιόλας.

Στα υπόψη και το ότι στη Wall Street έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για το ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για τη φορολογία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στη Wall Street θα μπορούσαν να καταγραφούν ακόμη πιο υψηλές τιμές από τα ιστορικά υψηλά (για τον Nasdaq) την τελευταία εβδομάδα.

(*) Θα περιοριστώ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, που «μετρά» ένα 40% των Γάλλων που λέει όχι στην Ευρώπη (των Βρυξελλών, των τραπεζιτών, των αγορών), ένα μόλις 25% στα δύο παραδοσιακά κόμματα της χώρας, αλλά κυρίως στην προειδοποίηση πως από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θα μπορούσε να προκύψει ακυβερνησία στη Γαλλία. Σε γενικές γραμμές, η εκτίμηση του γερμανικού Τύπου είναι πως η ψαλίδα Βερολίνου - Παρισιού θα διευρυνθεί και άλλο σε βάρος της Γαλλίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v