Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Βάρυνε το κλίμα μετά τα παράγωγα

Στις τραπεζικές μετοχές οι μεγαλύτερες πιέσεις, με τον ΓΔ να κλείνει λίγο πάνω από τις 670 μονάδες. Περιορισμένος ο τζίρος. Στο 1,76% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον ΓΔ, στο 1,32% για τις τράπεζες. Ποιες μετοχές έχουν «γυρίσει» short.

XA: Βάρυνε το κλίμα μετά τα παράγωγα

Συνεδρίαση δύο όψεων η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. ξεκίνησαν με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, όμως το σκηνικό άλλαξε λίγο μετά τις 14.00 και αφού είχαν λήξει τα συμβόλαια Απριλίου στην Αγορά Παραγώγων, με αποτέλεσμα από τις 14.28 και μετά ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας, ο μονιμοποιημένος χαμηλός τζίρος, αλλά και το γεγονός ότι από σήμερα το Χ.Α. θα έχει στο ταμπλό δύο μετοχές λιγότερες και πιο συγκεκριμένα τις Astir Palace (εισήχθη στο Χ.Α. 24/7/2000) και Kleeman (εισήχθη στο Χ.Α. 5/4/1999).

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. της Επ. Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της εταιρείας "APOLLO INVESTMENT HOLDCO S.A.R.L." για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της εταιρείας Αστήρ, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας στο Χ.Α.

Επίσης, κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της εταιρείας "MCA ORBITAL GLOBAL HOLDINGS LTD" για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της εταιρείας Kleeman, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας στο Χ.Α.

Η λήξη της σημερινής συνεδρίασης βρήκε περισσότερο προβληματισμένους όσους την παρακολούθησαν από την αρχή μέχρι τέλους, καθώς στο δεύτερο μισό η εικόνα της Αγοράς έδειξε αυξημένους προβληματισμούς και σαφώς λιγότερη αισιοδοξία, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη πορεία της.

Αξίζει, να σημειωθεί ότι χάθηκαν οι πρώτες στηρίξεις στις 673 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη και στις 1800 μονάδες για τον FTSE25.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρατεταμένη συσσώρευση, κάποια στιγμή θα εκτονωθεί προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση και ο "αδύναμος κρίκος" του Χρηματιστηρίου, που δεν είναι άλλος από τον Τραπεζικό κλάδο, είναι αυτός που θα υπεραποδώσει στην μία, ή στην άλλη περίπτωση. Προς το παρόν, ο κλαδικός δείκτης συσσωρεύει κάτω από τις 800 μονάδες και σε ανοδική κίνηση στόχος είναι οι 870 και 900 μονάδες, ενώ στηρίξεις εντοπίζονται στον απλό ΚΜΟ 30 ημερών στις 749 μονάδες και στον απλό ΚΜΟ 200 ημερών στις 732 μονάδες.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η "δεύτερη ανάγνωση" των στοιχείων που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ δεν αφήνουν και μεγάλα περιθώρια "πανηγυρισμών" και ίσως αυτό να έπαιξε τον ρόλο του στην σημερινή κίνηση της Αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, στα 6,9 δισ. ευρώ υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τον κανονισμό ESA 2010. Έτσι το ποσοστό διαμορφώνεται σε 3,9% του ΑΕΠ, πολλαπλάσιο δηλαδή του μνημονιακού στόχου (0,5% του ΑΕΠ). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέτρηση έχει διαφοροποιήσεις από αυτή που γίνεται με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής.

Με βάση τους κανόνες του προγράμματος, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στο 4,19%. Να σημειωθεί ότι η πιστοποίηση των στοιχείων αναμένεται τη Δευτέρα από τη Eurostat.

Όμως μία προσεκτικότερη ματιά, εύκολα θα μπορούσε να διαπιστώσει πως την ώρα που το ΑΕΠ από 175,697 δισ. το 2015, αναρριχήθηκε στα 175,888 δισ. το 2016, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης από 311,668 δισ. το 2015, σκαρφάλωσε στα 314,897 δισ. το 2016. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος ήταν στο 177,4% του ΑΕΠ το 2015 και αναρριχήθηκε στο 179% του ΑΕΠ το 2016 (!)

"Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από τους δύο εναπομείναντες 'μονομάχους', Λαγκάρντ και Σόιμπλε, διεξήχθησαν οι τελευταίες συνεδριάσεις και δεν είναι να απορεί κανείς για το αρνητικό πρόσημο με το οποίο έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Η μεν πρώτη απαιτεί (και με το δίκιο της), λογικά πλεονάσματα και την αποσαφήνιση εδώ και τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ότι δηλαδή ακριβώς επιθυμεί και η Ελληνική Αγορά. Ο δε δεύτερος, εμμένει πεισματικά στην θέση του για μεγάλα πλεονάσματα, (τόσο ποσοτικά όσο και χρονικά), μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις για τα μέτρα μετά τις Γερμανικές εκλογές, αδιαφορώντας για το αν και κατά πόσο η πραγματική Οικονομία, μπορεί ν’ αντέξει τόσους μήνες αβεβαιότητας" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, "η Αθήνα ξεκαθαρίζει ποια λύση για το χρέος θεωρεί την καλύτερη δυνατή: αυτή που θα επιτρέψει στον Μάριο Ντράγκι να εισηγηθεί την ένταξη της Χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Μετά και το μπαράζ των χθεσινών δηλώσεων - παρεμβάσεων από Κριστίν Λαγκάρντ, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και Κλάους Ρέγκλινγκ, το Μαξίμου εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξο από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ - Βερολίνου για το χρέος, η οποία, πάντως, δεν αναμένεται να παρουσιαστεί πριν από το καταληκτικό Eurogroup του Μαΐου".

Μεταβατική περίοδο - γέφυρα, χωρίς συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά με την καταβολή της δόσης των 7 δισ. ευρώ προέβλεψε ο Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στον "realfm 97,8". Στο ερώτημα αν βλέπει» να κλείνει η συμφωνία με τους Δανειστές στις 22 Μαΐου, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απάντησε: "Πιθανότατα να κλείσει τους αμέσως επόμενους μήνες με κάποιες επιφυλάξεις, με κάποιους όρους, αλλά το τοπίο θα ξεκαθαρίσει απολύτως μετά τις Γερμανικές εκλογές".

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την αξιολόγηση και το Ελληνικό χρέος, τα Ξένα Funds θα παρακολουθούν τα δρώμενα στο Χ.Α. από "απόσταση ασφαλείας" και αυτό θα συνεχίσει να φαίνεται στους ημερήσιους τζίρους απελπισίας.

Πέραν των διαπραγματεύσεων, από την επόμενη εβδομάδα θα ενταθεί ο ρυθμός των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων χρήσης 2016 για όσες εταιρείες δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμα, κυρίως από τον χώρο της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Αφήνοντας τον Τραπεζικό κλάδο στην παρατεταμένη αδύναμη εικόνα που συνεχίζει να παρουσιάζει, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αρχίσει να προβληματίζει και η εικόνα του μη Τραπεζικού 25αρη.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο μοναδικός τίτλος που έκλεισε με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ήταν αυτός του Σαράντη (+2,65%), χάρις στην "ευγενική χορηγία" των τελικών δημοπρασιών.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Σαράντης

Απόλυτη απογοήτευση από την μετοχή του ΟΤΕ (-2,16%), που ήταν ο μοναδικός τίτλος που χθες είχε ολοκληρώσει την συνεδρίαση με αξιοσημείωτα κέρδη (+1,38%). Σήμερα βρέθηκε να κλείνει στο χαμηλό ημέρας και μάλιστα με σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες, ενώ έχει γυρίσει σε ημερήσιο "short", όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 9,10 ευρώ.

Επίσης, "short" έχουν γυρίσει οι Jumbo (-1,59%, κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 15,20 ευρώ.

*Μυτιληναίος (+0,14%), όσο αδυνατεί να επιστρέψει σε κλεισίματα υψηλότερα των 7,14 ευρώ.
*Motor Oil (-0,39%), όσο δηλώνει αδυναμία επιστροφής υψηλότερα των 16,80 ευρώ.
*ΔΕΗ (+0,33%, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), όσο κινείται χαμηλότερα των 3,20 ευρώ.
*Viohalco (0%, με τρεις αρνητικές συνεδριάσεις και την σημερινή αμετάβλητη), όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,85 ευρώ.
*Μέτκα (-1,15%, κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και με 6 πτωτικές και 1 αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες 7), όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 7,18 ευρώ και
*Τιτάνας (+0,50%), όσο αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 24,29 ευρώ, όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Προσπάθεια ανοδικής διαφυγής επιχειρήθηκε από τον τίτλο της Folli Follie (+0,05%). Η μετοχή αναρριχήθηκε μέχρι τα 19,10 ευρώ (+1,27% διεκδικώντας υψηλά τριμήνου, όμως και σήμερα ο πωλητής των τελευταίων ημερών συνέχισε να δίνει παρουσία. Στα 19,05 ευρώ ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Q&R (+4,6%), εμφατική ανοδική διαφυγή από την Ιντρακόμ (+5,15%), με την επόμενη, δύσκολη, ζώνη να εντοπίζεται στα 0,48 - 0,49 ευρώ, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Κρητών Άρτος (6,64%) και το Υγεία (+4,36%), αλλά και για το Ιασώ (+2,94%).

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Παπουτσάνης (-6,97%), προσπάθεια αντίδρασης από την ΕΥΑΘ (+2,38%) μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΓΕΔ (-12,5%), ενώ επέστρεψε ο πωλητής στην Αφοι Κορδέλλου (-23,67%).

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, μόλις τεσσάρων συνεδριάσεων και η οποία διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,76%.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,32%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 4,34% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 9,05%.

To διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να συμπληρώσει το ανοδικό κομμάτι του 'πάζλ', που λείπει από το ημερήσιο διάγραμμα, για να καλύψει επαρκώς το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η αδυναμία αυτή, που έχει εμφανώς προκληθεί μετά την ανοδική διάσπαση των 675 μονάδων στις αρχές του μήνα, έχει αποτυπωθεί με μια βραχυχρόνια πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη δίχως όμως να εμπεριέχει κάποιο αξιόλογο τζίρο συναλλαγών. Μάλιστα το φαινόμενο αυτό της πλάγιας κίνησης παρατηρείται στις τελευταίες συνεδριάσεις και σε όλες σχεδόν τις σημαντικές Ευρωπαϊκές Αγορές λόγω της αναμονής των Γαλλικών Προεδρικών εκλογών.

Ουσιαστικά, από τεχνικής απόψεως ο Γενικός Δείκτης έχει κάτσει πάνω από το "μαξιλάρι" στήριξης των 675 - 661 μονάδων και περιμένει το έναυσμα για να εκτονωθεί είτε προς τις 700 με 710 μονάδες, είτε προς το επικίνδυνο επίπεδο των 660 με 655 μονάδων.

Από ανοδικά "καύσιμα" πέριξ των 1830 μονάδων έμεινε και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης αφήνοντας έτσι ανεκπλήρωτο το διαγραμματικό στόχο των 1872 μονάδων. Βραχυχρόνια αλλαγή ανοδικού σχεδιασμού θα επέλθει μόνο με την καθοδική λύση των 1770 μονάδων. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η αύξηση της Coca Cola (ΕΕΕ) στη συμμετοχή στον FTSE καθώς έχει ξεπεράσει το 22% λαμβάνοντας όμως τιμές στα ιστορικά υψηλά, πέριξ των 25 ευρώ.

Πολύ πίσω σε σχέση με τις κινήσεις των άλλων δεικτών έχει μείνει ο Τραπεζικός δείκτης, καθώς βάση διαγραμματικών δεδομένων θα έπρεπε να λαμβάνει τιμές πλησίον των 850 μονάδων, ή 10% ψηλότερα από τα τωρινά επίπεδα τιμών.

"Ανοδικός στόχος ο οποίος όμως θα παραμένει ενεργός όσο ο δείκτης συναλλάσσεται πάνω από τη ζώνη των 740 με 732 μονάδων" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Η στάση αναμονής, ενόψει των συναντήσεων στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ήταν για μια ακόμα εβδομάδα το βασικό χαρακτηριστικό της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Μετά το Eurogroup της Μάλτας έχουν τιμολογηθεί προσδοκίες ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας, τόσο στο Χ.Α. όσο και στην Αγορά ομολόγων, έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Η ανακοίνωση των προκαταρκτικών δημοσιονομικών στοιχείων την Παρασκευή με την παρουσίαση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,9%, έναντι στόχου 0,5% διατήρησε την θετική αυτή στάση, χωρίς όμως το απαραίτητο "πάθος" που θα άλλαζε αποφασιστικά τα επίπεδα τιμών του Γενικού Δείκτη, ή των επιμέρους μετοχών.

Το μοτίβο των περιορισμένων διακυμάνσεων - χαμηλών τζίρων, επανήλθε στις δύο προηγούμενες εβδομάδες και οι επενδυτές έδειξαν να κινούνται και πάλι επιλεκτικά, με πυξίδα τα αποτελέσματα του 2016 και τις προοπτικές του 2017.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε, ωστόσο, να διαφοροποιηθεί, καθώς αναμένεται η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, γεγονός που θα έδινε ένα πιο σαφή ορίζοντα ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Προβάδισμα για την άφιξη των Θεσμών έχουν αποκτήσει οι ημερομηνίες μεταξύ 24 – 26 Απριλίου, ενώ με την έλευση του Μαΐου τα συμφωνηθέντα θα πάρουν το δρόμο της νομοθέτησης τους από την Βουλή.

Το σενάριο αυτό έχει εν μέρει τιμολογηθεί, ωστόσο η τήρηση του ως χρονοδιάγραμμα θα δώσει αφορμές για μια θετικότερη αναθεώρηση του ρίσκου, που εσωκλείουν οι Ελληνικές μετοχές, ή τα Ελληνικά ομόλογα.

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε νέο φετινό υψηλό στις 13 Απριλίου στις 685,73 μονάδες, όπου και εισήλθε σε υπεραγορασμένες τεχνικές ζώνες τιμών μετά από 5 μήνες. Η διόρθωση που ακολούθησε δεν άλλαξε την μεσοπρόθεσμη ανοδική εικόνα, καθώς οι τζίροι που συνοδεύουν τις διακυμάνσεις της Αγοράς, την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα, δεν εμφανίζουν δυναμική συνέχισης μιας συστηματικής πτωτικής τάσης, παρά το γεγονός της οριακής πλέον σύγκλισης του MACD με το σημείο καμπής και την πιθανή ενεργοποίηση ενός βραχυπρόθεσμου σήματος πώλησης.

Την ίδια στιγμή δύο βασικοί κινητοί μέσοι έχουν απομακρυνθεί από την ζώνη των 630 μονάδων και η κλίση τους πλέον είναι καθαρά ανοδική, γεγονός που ανεβάζει τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα αλλαγής τάσης προς τις 650 μονάδες.

Συμπερασματικά, μια τοπική διόρθωση φαίνεται να είναι απόλυτα ελεγχόμενη και με σχετικά περιορισμένο μέλλον, καθώς οι αγοραστές δείχνουν να αναλαμβάνουν δράση σε καίρια σημεία της τάσης. Ως εκ τούτου θα αναμέναμε η επόμενη ανοδική κίνηση να βάλει μπροστά τον αριθμό "7" στον Γενικό Δείκτη, καθώς ως τις 720 μονάδες υπάρχει ένα σχετικά "βατό", πεδίο χωρίς κάποια ισχυρή αντίσταση τιμών.

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των αποτελεσμάτων χρήσης αφού μέχρι την ερχόμενη Κυριακή θα πρέπει να έχουν δημοσιεύσει άπαντες. Από τις εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μόνο οι μεγάλοι Κατασκευαστικοί όμιλοι συν οι Ενεργειακοί βραχίονες στις ΑΠΕ εκκρεμούν, ενδεχομένως η αναμονή αυτή συνδέεται και με την απεικόνιση της πρόβλεψης για τα πρόστιμα από την επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ξεκινώντας από την προσεχή Δευτέρα οι ροή των δημοσιεύσεων έχει ως εξής: (24/4) Μύλοι Λούλη, (25/4) Αιολική επενδύσεων, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ελτράκ, Intracom (26/4) Δάιος, Τζιρακιάν, Nexans, Καραμολέγκος, Κρι-Κρι (27/4) Mevaco, Trastor, Λανακαμ, Fieratex, Τράπεζα Αττικής, (28/4) ΕΥΑΘ, Δούρος, Μπήτρος, Χατζηκρανιώτης, Βιοκαρπέτ, Ναυτεμπορική, Ιντερτεκ, Elton Χημικά και Newsphone.

"Στις 24 Απριλίου θα διεξαχθεί η τακτική ετήσια γενική συνέλευση της Mermeren Kombinat με θέμα, μεταξύ άλλων, την διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων ενώ ετήσια γενική συνέλευση έχει και ο ΟΠΑΠ στις 27/4" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Περισσότεροι ήταν οι αγοραστές, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, μετά τα σημαντικά χθεσινοβραδινά κέρδη στην Wall Street. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,03%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Ινδικό Sensex 30 (-0,19%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με τον CaC 40 να υποαποδίδει, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σημαντικές απώλειες για το Πετρέλαιο, οριακές για το Ευρώ, ενώ με μικρά κέρδη κινείται ο Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, με ισχυρή και παρατεταμένη ανάπτυξη ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης, όπως φαίνεται από τους δείκτες PMI που δείχνουν πως η δραστηριότητα των Επιχειρήσεων αυξήθηκε με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών και οι παραγγελίες παρέμειναν εύρωστες.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI της IHS Markit σκαρφάλωσε στο 56,7 τον Απρίλιο από 56,4 τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας την υψηλότερη ανάγνωση από τον Απρίλιο του 2011. Η ανάγνωση συνάδει με την πρόβλεψη του πιο αισιόδοξου από τους forecasters του Reuters, οι οποίοι κατά μέσο όρο ανέμεναν υποχώρηση σε 56,3.

Οι Βρετανικές πωλήσεις λιανικής εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο υποχώρηση κατά 1,4% από τους τρεις προηγούμενους μήνες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του 2010, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία "ONS". Μόνο το Μάρτιο, οι πωλήσεις μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, κατά 1,8%, πτώση που ξεπέρασε κατά πολύ την υποχώρηση 0,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, σε χαμηλό εφτά μηνών διολίσθησε τον Απρίλιο η δραστηριότητα του Ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών Markit. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τις Υπηρεσίες και τον κλάδο της Μεταποίησης διολίσθησε στις 52,7 μονάδες τον Απρίλιο από 53,0 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit. Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση από το Σεπτέμβριο του 2016.

Άλμα σημείωσαν τον Μάρτιο οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR).

Ειδικότερα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,4% από τον προηγούμενο μήνα στις 5,71 εκατ., που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2007. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις πωλήσεις στις 5,6 εκατ. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,9%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Το ΔΝΤ δείχνει πιο πρόθυμο να συμμετάσχει στην Ελληνική διάσωση, ωστόσο η Ευρωζώνη μάλλον θα χρειαστεί να δεσμευθεί για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης χρέους", τονίζει σε έκθεσή της η HSBC.

Όπως εκτιμά, η Ευρωζώνη θα πρέπει να διευκρινίσει, περαιτέρω, ποια μέτρα ελάφρυνσης χρέους προτίθεται να πάρει μέχρι το τέλος του προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ έπειτα θα συμφωνήσει να συμμετάσχει στη διάσωση, την ίδια ώρα που ο ESM θα επαναγοράσει τα 14 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το ΔΝΤ, κάτι που από μόνο του είναι μέτρο ελάφρυνσης χρέους, δεδομένου του υψηλού επιτοκίου που χρεώνει το Ταμείο έναντι αυτού του ESM.

Η HSBC εκτιμά πως η Εαρινή Συνάντηση του ΔΝΤ θα προσφέρει περισσότερη σαφήνεια επάνω σε αυτά, αλλά, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σχέδιο, αυτές οι εξελίξεις θα φέρουν το "πράσινο φως" για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ης Μαΐου, δηλαδή εγκαίρως, ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις πληρωμές ομολόγων αξίας επτά δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Εν τω μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε σήμερα η υποβολή βελτιωμένων οικονομικών προσφορών για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ.
Βελτιωμένες οικονομικές προσφορές υπέβαλαν οι:
International Container Terminal Services Inc.
The Peninsular and Oriental Steam.
Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD και Terminal Link SAS.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προβεί στην αποσφράγιση των φακέλων των οικονομικών προσφορών στην επόμενη συνεδρίασή του, τη Δευτέρα 24 Απριλίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 678,02 μονάδες (+0,54%), όμως μετά τις 14.28 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 671,04 (-0,5%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 671,61 (-0,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 671,57 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,42%.

Ο τζίρος στα 28,2 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΦΡΛΚ, ΟΤΕ), ενώ Folli Follie Group, Alpha Bank και ΟΤΕ απέσπασαν το 36,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Τέρνα Ενεργειακή δεν "κοκκίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Αντίθετα, μόνο ο τίτλος του ΟΤΕ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΤΕ, Eurobank, Motor Oil, Jumbo.
Κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Με υποχώρηση συνδυάστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, όπως και με τη λήξη των συμβολαίων Απριλίου, ενώ σχετική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.534 συμβόλαια).

Στα 7.826 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.877, 1.208 για τον Απρίλιο, 2.609 για τον Μάιο και 60 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 1.793) κινήθηκε μεταξύ 1.789,25 και 1.803,75 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.944), Πειραιώς (8.742), Εθνική (5.332), MIG (338), Alpha Bank (3.040), ΔΕΗ (217), ΟΤΕ (282), Intralot (157), Jumbo (124).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (27.160), MIG (57.540), Eurobank (55.150), Εθνική (72.215) και Πειραιώς (129.639).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.341.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (5.420.166 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v