Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεβάζει στροφές παρά το «ηλεκτροσόκ»

Διευρύνεται το «παιχνίδι» και εκτός του ενεργειακού «ντουέτου». Πτώση 41% για ΔΕΗ, στο +9,5% ο ΑΔΜΗΕ. Προς τις 820 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης. Κέρδη καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές αλλά και οι Viohalco, Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ΧΑ: Ανεβάζει στροφές παρά το «ηλεκτροσόκ»

Με την πάροδο του χρόνου, δείχνει να μειώνεται η ένταση του trading στο «ντουέτο» ΔΕΗ (-41,73%) - ΑΔΜΗΕ (+9,43%) και το ενδιαφέρον απλώνεται σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στην αρχή της συνεδρίασης ΔEH και ΑΔΜΗΕ έφθασαν να απασχολούν περισσότερο από το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 21% και συνεχίζει να βαίνει μειούμενο.

Με την παραπάνω εξέλιξη, αργά αλλά σταθερά, το ενδιαφέρον δείχνει να εξαπλώνεται σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό και σε αυτό βοηθάει τόσο η κίνηση του Γενικού Δείκτη μόνιμα με θετικό πρόσημο, όσο και το ευνοϊκό κλίμα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, που κινούνται με αξιοπρόσεκτα κέρδη και δεν δείχνουν να επηρεάζονται αρνητικά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Προσερχόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δύο πλευρών κ. κ. Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Ντέιβις, τόνισαν την ανάγκη για ταχεία αντιμετώπιση των αβεβαιοτήτων αλλά και την εποικοδομητική τους στάση για την επίτευξη συμφωνίας που θα είναι καλή για όλους. Από την πλευρά της ΕΕ, ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως «ελπίζει οι διαπραγματεύσεις να καθορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα διενεργηθεί η διαπραγμάτευση».

Ο κ. Ντέιβιντ Ντέιβις σημείωσε πως «υπάρχουν περισσότερα πράγματα που ενώνουν την ΕΕ και τη Βρετανία από αυτά που τις χωρίζουν. Το Λονδίνο θέλει μια βαθιά και ειδική σχέση και θα συζητήσει με θετικό και εποικοδομητικό τόνο».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., όπου όλα δείχνουν ότι οι αγοραστές θα πετύχουν τη δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και την έβδομη θετική στις τελευταίες οκτώ, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η άνοδος αρχίζει να παίρνει χαρακτηριστικά «δίκαιης μοιρασιάς», καθώς «ξεπετάγονται» θετικοί πρωταγωνιστές από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και πλην της ΔEH (-45,86%), με αρνητικό πρόσημο κινούνται μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου (-0,25%), Grivalia (-1,28%) και Motor Oil (-1,6%), ενώ από τους μέχρι στιγμής θετικούς πρωταγωνιστές ξεχωρίζει η «ακούραστη» Viohalco (+4,26%) και με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολουθούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development και Jumbo.

Αρχίσει να «ζωηρεύει» η εικόνα και στα «χαμηλότερα στρώματα» του ταμπλό, όπου χρειάζονται αυξημένη προσοχή οι τίτλοι που συνδυάζουν αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά πειστικές συναλλαγές, αλλά και οι τίτλοι που δείχνουν συνέπεια στην ανοδική τους προσπάθεια.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v