Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα δεδομένα και ορόσημα για το χρηματιστήριο

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στο ΧΑ μετά το Eurogroup. Η είσοδος του ΑΔΜΗΕ στο ταμπλό και η αναμονή για την ανάλυση των νέων δεδομένων από τον οίκο Moody's. Οι τάσεις και η εικόνα σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης.

Νέα δεδομένα και ορόσημα για το χρηματιστήριο

Κατ' αρχήν θετική ήταν η πρώτη ανάγνωση των αγορών στην Συμφωνία της Παρασκευής, ενώ στην από τούδε και στο εξής αποτίμηση των επόμενων ενεργειών εισέρχεται από την Δευτέρα κιόλας το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οπως σημείωνε στο σχόλιο του ο Θανάσης Σταυρόπουλος το ΧΑ δεν άκουσε αυτά που περίμενε από το Eurogroup, όσον αφορά στο χρέος και στη συμμετοχή στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, όμως μία σημαντική εκκρεμότητα έκλεισε και αυτό έτυχε θετικής αποδοχής από το χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης οι traders "έτρεξαν" την αγορά έως τα όρια των 815 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και τον Δείκτη Τραπεζών έως τις 1.105 μονάδες και με τον FTSE25 έως την περιοχή των 2.160 μονάδων.

Βάσει των όσων έχουμε μέχρι τώρα στα χέρια μας η αγορά στο καλό σενάριο μπορεί να έχει ακόμη λίγο δρόμο προς τα επάνω- οπότε και θα επιβεβαιωθεί ολοκληρωτικά η τεχνική "μέτρηση" των βασικών δεικτών, αλλά μέχρις εκεί. Αυτή είναι η κοινή εκτίμηση διορατικών παικτών που πλέον αναζητούν τους επόμενους καταλύτες για τη συνέχεια.

Οπως σημείωνε ένας εξ΄ αυτών "...για την υπέρβαση της διακεκαυμένης ζώνης δεν αρκεί μόνον η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά απαιτείται και κάποια -μικρή έστω- πρόοδος στην αναδιάρθρωση του χρέους και στην ένταξη των ομολόγων στο QE, που δυστυχώς δεν προέκυψε".

Στο σημείο αυτό λοιπόν το ΧΑ και από την Δευτέρα εκτιμάται πως θα ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος αποτίμησης κερδών και ζημιών, κινήσεων των ισχυρών ξένων funds με γνώμονα την προεξόφληση των όποιων εξελίξεων μπορεί να προκύψουν από αυτά τα δύο πολύ σημαντικά μέτωπα: χρέος και ποσοτική χαλάρωση. Γιατί είναι βέβαιο, πως όπως τα δύο κύρια στρατόπεδα πωλητές- αγοραστές είδαν οι μεν πρώτοι...μισοάδειο το ποτήρι οι δε δεύτεροι...μισογεμάτο έτσι θα πορευτούν και στη συνέχεια, τουλάχιστον για μέχρις ότου έχουν πιο συγκεκριμένα δείγματα γραφής από χρέος και ποσοτική χαλάρωση.

Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να παραμείνει σε ισχύ το βασικό μας σενάριο η συντήρηση έστω ενός ουδέτερου κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια, η αποφυγή μίας σημαντικής διόρθωσης- πάνω από 4% για τον S&P στην Wall Street.

Με αυτή την προϋπόθεση κινούμεθα το επόμενο διάστημα στο ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει ο... αισθητήρας των εξελίξεων, εργαλείο των insiders και κλειδί της τάσης.

Συνεπώς η εστίαση παραμένει επικεντρωμένη στον τραπεζικό κλάδο με τον ΔΤΡ να έχει ως πολύ σημαντικά σημεία αναφοράς την πρώτη στήριξη των 1.034 μονάδων αλλά και το ανοδικό χάσμα στις 1.012 και την χαμηλότερη στήριξη στις 980 μονάδες. Ισχυρότατη περιοχή αντίστασης η πλησιέστερη των 1.081 και η υψηλότερη των 1.120 μονάδων. Μερίδα επαγγελματιών της αγοράς εκτιμά, πως σε αυτό το εύρος τιμών θα μπορούσε να κυμανθεί το επόμενο διάστημα ο ΔΤΡ, μέχρις ότου αποσαφηνισθεί περισσότερο το σκηνικό.

Το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα η Eurobank προστέθηκε στις Alpha Bank και Εθνική πετυχαίνοντας την τιμή της τρίτης ΑΜΚ αφήνει για τους long το στοίχημα της επίτευξης του στόχου και για την τέταρτη συστημική την Πειραιώς. Εως τα 0,241 η υψηλή τιμή για τη μετοχή της Πειραιώς την Παρασκευή με τα 0,30 ευρώ της αμκ να υπολείπονται αρκετά, σε... αντιστοιχία με τον ΔΤΡ πάνω από τις 1.120 + μονάδες. Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση των ξένων και κυρίως των αμερικανικών funds που έχουν τον κύριο λόγο στον κλάδο.

Ενδιαφέρουσα από αυτή την άποψη η ανάλυση της Axia Ventures πριν το Eurogroup που έβλεπε περιθώρια αντίδρασης έως 43% για τις τραπεζικές μετοχές αλλά και της BofA που ανεβάζει τις τιμές-στόχους προτιμώντας Εθνική και Alpha. Εκτίμηση μας, πως η τακτική των ξένων και κυρίως των αμερικανικών funds θα μας γίνει πιο σαφής από την στάση που θα τηρήσει ο οίκος Moody's την προσεχή Παρασκευή 23 Ιουνίου.

Δεδομένου ότι είναι ο οίκος που έχει δώσει την χαμηλότερη βαθμολογία στο ελληνικό outlook- μόλις δύο βαθμίδες πάνω από την... χρεοκοπία- εκτιμώ πως αρκετά θα κριθούν από την ετυμηγορία του. Ανάλογες θα είναι οι κινήσεις προεξόφλησης των ξένων μέχρι την συνεδρίαση της Παρασκευής αλλά και στη συνέχεια εάν διαφανεί πως οι ξένοι ανεβάζουν την βαθμολόγηση της οικονομίας έχοντας ως προοπτική την προετοιμασία για την έξοδο στις αγορές ή τα... δεύτερα βήματα που θέλει η ΕΚΤ προκειμένου να φέρει το θέμα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων.

Θεωρώ καταλύτη την όποια ετυμηγορία του Moody's γιατί θα λειαίνει το έδαφος είτε για τους long είτε για τους short με τους insiders να επιχειρούν τις πρώτες αγορές ή πωλήσεις τους αρκετά πριν αυτές γίνουν εμφανείς στην υπόλοιπη αγορά.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός με τον ΔΤΡ μεταξύ 1.081-1.034 μονάδων αλλά με πολλά ενδιαφέροντα σε αρκετούς άλλους κλάδους της αγοράς.

Εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο ο κλάδος της ενέργειας με αφορμή την παράλληλη είσοδο την Δευτέρα της "νέας ΔΕΗ" και του ΑΔΜΗΕ με όλες τις λεπτομέρειες για το τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές από την αρχή της συνεδρίασης σε αναλυτικό θέμα του Euro2day.gr

Από την Δευτέρα στην θέση της Τέρνα Ενεργειακής η μετοχή της Fourlis ενώ ακολουθούν στην διάρκεια της εβδομάδος η διαπραγμάτευση του ομολόγου της Sunlight (21/6), ενώ για 21-22 η προσοχή θα είναι στραμμένη στο 6o Road Show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

Εκτίμηση μας, πως τα ξένα ισχυρά χέρια έχουν κάθε λόγο- και προπάντων συμφέροντα- να κρατήσουν το ΧΑ πάνω από την σημαντική πλέον στήριξη των 750-770 μονάδων με ελεγχόμενες διορθώσεις (από τις 810), τον τραπεζικό κλάδο υψηλότερα των 980 μονάδων μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι κινήσεις διανομής που εμφανώς έγιναν την Πέμπτη-Παρασκευή στα επίπεδα των 800 μονάδων.

Μια ελεγχόμενη διόρθωση στην διάρκεια της εβδομάδας ίσως και να ήταν καλοδεχούμενη εάν οι insiders προεξοφλούσαν μία αναβάθμιση από τον οίκο Moody's στο τέλος της, την Παρασκευή.

Προς αυτή την κατεύθυνση να συνεκτιμηθεί η αλλαγή στην στάθμιση για αρκετές μετοχές του δείκτη, που θα ισχύσουν επίσης από την συνεδρίαση της Δευτέρας.

Συνεπώς το ερώτημα για την συνέχεια- με ορίζοντα την συνεδρίαση της 23 ης- είναι εάν θα συνεχίσουν να υπερισχύουν οι long άμεσα από την Δευτέρα επιχειρώντας προς τον κύριο στόχο των 840 μονάδων (στο σενάριο δίνω τις λιγότερες πιθανότητες) ή με λελογισμένες και ελεγχόμενες διορθώσεις (και το απαραίτητο rotation) θα...χωνευθούν τα νέα υψηλά επίπεδα των 780-810 μονάδων μέχρις ότου έχουμε σαφέστερη εικόνα για την στάση των ξένων. Και με τα δύο σενάρια τόσο οι long όσο οι short θα έχουν ευκαιρίες να βγάλουν αποδόσεις.

Αλλωστε, όπως φάνηκε (και) τις τελευταίες συνεδριάσεις ειδήσεις, εξελίξεις και επιχειρηματικές κινήσεις μπορούν να τροφοδοτήσουν τους long με άμεση αποτύπωση στο χρηματιστηριακό ταμπλώ. Ενδεικτική η περίπτωση της Lamda Development που με αφορμή τα νεότερα για το project του Ελληνικού αναρριχήθηκε σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων, στα 5,87 ευρώ. ΄Η στον αντίποδα η σημαντική υποχώρηση της μετοχής της Jumbo.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v