Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: «Βουτιά» 50% για ΔΕΗ στο ξεκίνημα

Ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο, με ισχυρές πιέσεις, όπως αναμενόταν, στη μετοχή της ΔΕΗ. Υψηλότερα 11,3% ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ. Ποια δεδομένα δημιουργεί η εισαγωγή και η επανέναρξη διαπραγμάτευσης της ΔΕΗ. Οι αλλαγές στους δείκτες και τα δεδομένα της τεχνικής ανάλυσης.

XA: «Βουτιά» 50% για ΔΕΗ στο ξεκίνημα

Με συνεδρίαση αυξημένου ενδιαφέροντος ξεκινά η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, όπου τη μερίδα του λέοντος σε συναλλαγές και ενδιαφέρον αναμένεται να αποσπάσουν οι τίτλοι των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλά και οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών.

Ηδη από τις πρώτες πράξεις, η μετοχή της ΔΕΗ πιέζεται έως και 52% χαμηλότερα, στα 1,88 - 1,89 ευρώ, όπως ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι αποσχίστηκε περιουσιακό στοιχείο, με τον τίτλο του ΑΔΜΗΕ να κινείται 11,3% υψηλότερα, ως τα 2,39 ευρώ.

Οπως σημείωνε νωρίτερα το Euro2day.gr, ξεκινώντας από τις εταιρικές πράξεις ημέρας, από σήμερα και μετά την άρση αναστολής διαπραγμάτευσής τους, οι μετοχές της ΔEH είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €2,48 (από €4,60) και με ελεύθερα όρια ημερήσιας διακύμανσης τιμής μετοχής, μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση.

Επίσης, από σήμερα, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στον κλάδο "Συμβατικός Ηλεκτρισμός", τα 232.000.000 (ΚΟ) μετοχές της εταιρείας ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, με κωδικό ΟΑΣΗΣ "ΑΔΜΗΕ" και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €2,12. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο.

Τέλος, από σήμερα, οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,093898 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,079813 ανά μετοχή).

Ξεκινώντας από την περίπτωση των ΔEH και ΑΔΜΗΕ, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ συμμετέχει σε όλους τους δείκτες που συμμετέχει και ο τίτλος της ΔEΗ, με αποτέλεσμα από σήμερα και μέχρι την επόμενη αναθεώρηση ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμπεριέχει 26 εταιρείες.

Επίσης η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών εισάγεται με θεωρητική κεφαλαιοποίηση 491,8 εκατ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση της «νέας» ΔEH την προσαρμογή της χρηματιστηριακής τιμής θα την κάνει η Αγορά, με αποτέλεσμα να αναμένεται σημαντική πίεση για τον τίτλο καθώς η τιμή εκκίνησης είναι η τιμή κλεισίματος της 14ης Ιουνίου (3,83 ευρώ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., «Αναφορικά με την εφαρμογή της συγκεκριμένης εταιρικής πράξης στους Δείκτες της Αγοράς Μετοχών του Χ.Α., στους οποίους θα συμμετέχουν οι μετοχές και των δύο εταιρειών, με δεδομένο ότι η επίδραση της εταιρικής πράξης στις τιμές των δεικτών θα πρέπει να είναι ουδέτερη, καθώς η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΔEΗ με ανοικτά όρια διαπραγμάτευσης αντισταθμίζεται από την προσθήκη των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στη σύνθεση των δεικτών, συνεπάγεται μη προσαρμογή του διαιρέτη (Divisor) των δεικτών».

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα και στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η εταιρεία Fourlis έχει πάρει τη θέση της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται η «συμπεριφορά» των μετοχών των συστημικών Τραπεζών, μετά το σημαντικό «άδειασμα» που σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής και στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Λόγω της «ιδιαιτερότητας», η σημερινή συνεδρίαση έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποδειχθεί συνεδρίαση επιμέρους τίτλων και όχι συνεδρίαση δεικτών.

Μένει να φανεί αν τα κέρδη που «γράφτηκαν» στον τραπεζικό κλάδο θα μεταφερθούν σε άλλο κομμάτι του ταμπλό, ή αν οι traders θα περιμένουν κάποια υποχώρηση των τιμών, προκειμένου να επανατοποθετηθούν, εκ νέου, στο τραπεζικό ταμπλό.

Ζητούμενο παραμένει και η αύξηση του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Η εβδομάδα που ξεκινά, έχει τουλάχιστον ενδιαφέρουσα ατζέντα, όπου ξεχωρίζουν το ετήσιο roadshow της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 22 και 23 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το «ντεμπούτο» στο Χ.Α. της ομολογιακής έκδοσης της Sunlight, στο διάστημα 21 με 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά ομολόγου της εταιρείας Μυτιληναίος και η εβδομάδα ολοκληρώνεται με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's, την προσεχή Παρασκευή 23 Ιουνίου.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v