Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Την… υψηλή τάση επέλεξαν οι επενδυτές

Με τη ΔΕΗ στο -41% και τον ΑΔΜΗΕ στο +11% το άθροισμα της κεφαλαιοποίηση των δυο τίτλων υπερβαίνει αυτό της ΔΕΗ την Πέμπτη. Τράπεζες-blue chip έστειλαν τον Γ.Δ. στις 821 μον. Στηρίξεις και αντιστάσεις.

XA: Την… υψηλή τάση επέλεξαν οι επενδυτές

Καθαρά ανοδική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με κύρια χαρακτηριστικά το σημαντικό trading που εξελίχθηκε και σε "μάχη" αποτιμήσεων μεταξύ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, τις σχετικές βοήθειες από αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις επιλεκτικές κινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και τον σχετικά κατεβασμένο τζίρο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η όλη εικόνα άφησε θετικές παρακαταθήκες για την συνέχεια, όμως η υπέρβαση των 835 και πολύ περισσότερο των 850 μονάδων, θα χρειαστεί νέα ενίσχυση του τζίρου.

Σαφώς πιο συγκρατημένη η εικόνα στην Αγορά ομολόγων, όπου σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων σημειώθηκε μόνο στην κοντινή λήξη, καθώς είναι περισσότερο από βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν κάποιες αρνητικές εκπλήξεις για το ομόλογο που λήγει το 2017.

Από εκεί και πέρα και παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, από το πρωί είχαν πάρει "θέση μάχης" οι περισσότεροι των traders περιμένοντας την επιστροφή της ΔΕΗ και το "ντεμπούτο" του ΑΔΜΗΕ, με ελεύθερο το όριο διακύμανσης σήμερα για την ΔΕΗ και για τρεις ημέρες στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ.

Το ελεύθερο όριο διακύμανσης είχε σαν αποτέλεσμα οι ΑΧΕ να παίρνουν μόνο εντολές της απολύτου μετρητοίς για τους δύο τίτλους, ενώ η σωρεία εντολών που διοχετεύτηκε στο σύστημα είχε σαν αποτέλεσμα να "πλαφονάρει", προς στιγμήν, μικρός αριθμός χρηματιστηριακών.

Ο τίτλος της ΔΕΗ (τιμή εκκίνησης το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης, 3,83 ευρώ) ξεκίνησε υπό πίεση και με Α.Μ.Ε.Μ. και στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,75 ευρώ (-54,31%) για να ανακάμψει αισθητά στην συνέχεια, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στα 2,26 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 40,99% και δίνοντας αξιοσέβαστο "μεροκάματο" σε όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας και να ρευστοποιήσουν στην συνέχεια.

To ημερήσιο διάγραμμα της ΔΕΗ

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (τιμή εκκίνησης 2,12 ευρώ και ενεργοποίηση Α.Μ.Ε.Μ.), ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση σχετικά κοντά στην ημερήσια κορυφή των 2,41 ευρώ (+13,68%) και πιο συγκεκριμένα στα 2,35 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 10,85%.

Ενδιαφέρον μπορεί να έχει η "μάχη" των κεφαλαιοποιήσεων που ξεκίνησε, καθώς μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης η ΔΕΗ έχει κεφαλαιοποίηση 524,32 εκατ. ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ 545,2 εκατ. ευρώ. Αξίζει υποσημείωσης ότι η κεφαλαιοποίηση της "παλιάς" ΔΕΗ με το κλείσιμο της Τετάρτης έφθανε στα 888.560.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ συμμετέχει σε όλους τους δείκτες που συμμετέχει και ο τίτλος της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα από σήμερα και μέχρι την επόμενη αναθεώρηση ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμπεριέχει 26 εταιρείες.

Επίσης, από σήμερα και στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η εταιρεία Fourliς πήρε την θέση της Τέρνα Ενεργειακή. Ο τίτλος της τελευταίας, παρά την σημερινή αποκοπή μικτού μερίσματος ύψους €0,093898 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,079813 ανά μετοχή), ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και ημερήσια κέρδη 3,25%, πιθανότατα γιατί είχε πιεστεί κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, λόγω επικείμενης εξόδου από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ένα από τα ερωτήματα που υπήρχαν πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης και μετά το σημαντικό "άδειασμα" των Τραπεζικών μετοχών, κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ήταν "αν τα κέρδη που 'γράφτηκαν' στον Τραπεζικό κλάδο, θα μεταφερθούν σε άλλο κομμάτι του ταμπλώ, ή αν οι traders θα περιμένουν κάποια υποχώρηση των τιμών, προκειμένου να επανατοποθετηθούν, εκ νέου, στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Σε αυτό το ερώτημα η σημερινή συνεδρίαση απάντησε μερικώς, καθώς σημειώθηκαν κάποιες επιλεκτικές κινήσεις σε, μη Τραπεζικούς, τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης και ακόμα λιγότερες σε μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όμως όλα τα παραπάνω ήταν αισθητά μικρότερα σε αριθμό, από αυτά που περίμεναν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου.

Ακόμα και όταν, σταδιακά, υποχώρησε η ένταση του trading σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ (στην αρχή της συνεδρίασης έφθασαν να μονοπωλούν περισσότερο από το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ποσοστό που στο τέλος περιορίστηκε στο 17,5%), η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ παρέμεινε διστακτική και τελικά μικτή (μετά την "ψυχρολουσία" της Παρασκευής) και το γεγονός ότι ο Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας, οφείλεται στις θετικές διαθέσεις που επέδειξαν αρκετές, μη Τραπεζικές, μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Μένοντας στον μη Τραπεζικό 26αρη (από σήμερα), ασφαλώς από τις αποδόσεις που ξεχώρισαν ήταν αυτή της Viohalco (+4,68%), που είναι και το blue chip με την μεγαλύτερη απόδοση από την αρχή του χρόνου (+96,8%). Ο τίτλος άφησε πίσω του και την αντίσταση των 2,38 ευρώ και αν υπερκεράσει και τα 2,50 ευρώ, ο επόμενο στόχος τίθεται στα 2,80 ευρώ.

Στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις η στήλη είχε αναφέρει πως "όσοι δεν πρόλαβαν την μητρική ΒΙΟ, κυνηγάνε την θυγατρική CENER". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Cenergy (+7,21%) ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά, από τότε που εισήλθε στο Χ.Α. ενσωματώνοντας ΣΩΛΚ και ΕΛΚΑ.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Cenergy

Σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη, έδωσε και σήμερα ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,86%) κλείνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α.

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η κίνηση που συνεχίζεται στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,59%), η οποία έχει μπροστά της την αντίσταση των 3,90 ευρώ, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 4,05 και 4,23 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στην ζώνη 3,50 - 3,48 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Lamda Developemnt (+2,24%), που υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας των 6,03 ευρώ (+3,97%). Νέα υπέρβαση με κλείσιμο υψηλότερα των 5,95 ευρώ, βάζει σαν μεσοπρόθεσμο στόχο τα 7,00 ευρώ.

Εξαιρετική η κίνηση και από την Μυτιληναίος (+1,12%) εν όψει και της ομολογιακής έκδοσης, με απόλυτα "βατό" τον στόχο των 8,30 ευρώ, ενώ μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και το mini placement της Παρασκευής, επέστρεψε σε θετικό πρόσημο η Jumbo (+2,80%).

Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της Παρασκευής, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι "το Ταμείο ζητεί να προσδιοριστούν άμεσα οι παράμετροι για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, προκειμένου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα". Ανέφερε ότι θα εισηγηθεί στο δ.σ. του Ταμείου την έγκριση μίας επί της αρχής συμφωνίας, επέμεινε ωστόσο ότι εκταμίευση χρημάτων από το ΔΝΤ, θα υπάρξει μόνο με σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος. Σημείωσε επίσης ότι οι Πιστωτές αναγνωρίζουν πως το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "ένα παράθυρο ευκαιρίας διάρκειας τριών μηνών, ανοίγει για την Ελληνική Κυβέρνηση η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πριν αρχίσει και πάλι η γκρίνια για την ολοκλήρωση της τρίτης. Προς το παρόν αναμένεται η δόση των 6,9 δισ. ευρώ στο διάστημα 6 - 7 Ιουλίου και κανονικά θα πρέπει να αρχίσει στους κόλπους της Κυβέρνησης η προετοιμασία για τη νέα δοκιμασία του Οκτωβρίου. Η τρίτη αξιολόγηση, σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, μετά την ολοκλήρωση των Γερμανικών εκλογών και στο μεσοδιάστημα η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει, όπως επισημαίνουν παράγοντες της Αγοράς, να εκπέμψει ισχυρά σήματα αξιοπιστίας και μεταρρυθμιστικού ζήλου, αν θέλει να διεκδικήσει μια δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές τον Νοέμβριο (ο Δεκέμβριος αποκλείεται), ή εναλλακτικά στις αρχές του 2018".

Με περίπου διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι προγραμματισμένες συναντήσεις μεταξύ Ξένων διαχειριστών και εκπροσώπων Ελληνικών Επιχειρήσεων ξεκινάει το 6ο Greek Investment Roadshow που διοργανώνουν σε Ουάσιγκτον και Ν. Υόρκη ο όμιλος Χρηματιστηρίου και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Υψηλόβαθμα στελέχη των: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Εurobank, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Μέτκα, Αegean Airilines, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Lamda Development, Fourlis, Γεκ Τέρνα, Τerna Energy, Intralot, Creta Farm, Grivalia Properties, Marfin Investment Group, Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν θα πραγματοποιήσουν "one to one meetings" με εκπροσώπους μεγάλων funds που θα συμμετάσχουν και φέτος στην εκδήλωση αυτή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, το κλίμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει θετικό και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί έτσι, αν δεν υπάρξουν "εισαγόμενες", αρνητικές, εκπλήξεις. Στο προσκήνιο θα παραμείνει ο τίτλος της Μυτιληναίος, καθώς προχωρά στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έως 300 εκατ. ευρώ με δημόσια προσφορά η οποία θα διαρκέσει από 21 έως 23 Ιουνίου.

Μπορεί η ένταση της ανόδου να μην είναι ίδια κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί η αναρρίχηση του Δείκτη σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Παραμένει ερωτηματικό η συμπεριφορά των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς σήμερα και με τα δεδομένα της συνεδρίασης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον επιφυλακτική.

Αυτό ασφαλώς και δεν εμπόδισε το Κρι Κρι (+1,54%) να κλείσει σε ένα ακόμα ιστορικό υψηλό και την Neewsphone (+3,03%) να συμπληρώσει και 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για το Πλαίσιο (+1,72%), όπου σήμερα στα 4,00 ευρώ άλλαξαν χέρια περισσότερα από 40000 τεμ. (όχι "πακέτο"). Τεχνικά, η υπέρβαση των 4,05 - 4,12 ευρώ, με κλείσιμο, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο προς τα 4,23 και 4,42 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 3,75 - 3,70 ευρώ.

"Ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Χαλκόρ (+5,6%), Ιντρακόμ (+4,17%) και Παπουτσάνης (+2,76%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΕΥΔΑΠ (+3,76%) και τέσσερις συνεχόμενες η ΕΥΑΘ (+0,91%).

Συνεχίζει να βελτιώνεται η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών. Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,58%), το 2110 επίπεδο είναι κοντινή στήριξη και επιθετική τάση που μόνο κατοχύρωση θα μπορούσε να δώσει κάποια μεγαλύτερη διόρθωση στο 2088. Επόμενος στόχος είναι το 2207. "Daily position long" με "stop" τις 2047 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, το "stop" στο "Long" έχει ανέβει στις 768 μονάδες. Κοντινή στήριξη το 790 και 781 με το τελευταίο να είναι και κύρια. Πρώτες αντιστάσεις στις 830 - 834 και 841 και κύρια αντίσταση στο επίπεδο των 850 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 2ετιας, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/6/2015 (823,16 μονάδες).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

"Μετά από αρκετούς μήνες είχαμε επιτέλους κλείσιμο της περιβόητης αξιολόγησης. Το ποσό που ουσιαστικά μπορεί να πάει στην Αγορά είναι μόλις 1,1 δισ., μιας και τα υπόλοιπα αφορούν λήξεις ομολόγων. Από την άλλη δεν καταφέραμε να πάρουμε κάτι ουσιαστικό για το χρέος, κάτι που θα έκανε την διαφορά στην Οικονομία" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Παρόλα αυτά, όπως όλα δείχνουν, το Δ.Ν.Τ. απλά δίνει χρόνο στην Γερμανική Κυβέρνηση να τελειώσει με τις εκλογές και να έρθει σε μία δεύτερη φάση να συμφωνήσει για επιμήκυνση του χρέους, μιας και δεν είναι δυνατή η αποπληρωμή του ως έχει.

Το "QE" φαίνεται να χάνεται, εκτός και αν έχουμε ανατροπές το επόμενο διάστημα, ενώ επόμενος σταθμός είναι ουσιαστικά τα "stress tests" των Τραπεζών το Φθινόπωρο.

Η έκδοση του ομολόγου της SUNLIGHT με μεγάλη υπερκάλυψη δείχνει την εμπιστοσύνη τόσο των Ξένων Θεσμικών, όσο και των Ελλήνων Ιδιωτών.

Παραμένουμε αισιόδοξοι για την μεσοπρόθεσμη πορεία της Αγοράς. Το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι πως το δύσκολο κομμάτι δεν ήταν η συμφωνία για την Κυβέρνηση, αλλά οι μετέπειτα κινήσεις της για την απελευθέρωση δυνάμεων της Οικονομίας που θα καταφέρουν να προσελκύσουν επενδυτές, τόσο Ξένους όσο και Έλληνες, αν θέλει τόσο το 2017, όσο και τα επόμενα χρόνια να πετύχει τους στόχους που έχει συμφωνήσει.

Θυμίζουμε πως η Κυβέρνηση έχει υπογράψει "κόφτη" που θα ενεργοποιηθεί το 2018 και θα έχει να κάνει σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2017, έχοντας προϋπολογίσει ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% κάτι που φαίνεται άπιαστο σε σχέση με τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Από την άλλη η Αγορά δεν έχει να φοβάται κάτι πολιτικά τουλάχιστον, μιας και σε όποια περίπτωση ακόμα και διενέργειας εκλογών το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το εκλάβει θετικά. Κάτι τέτοιο στην παρούσα δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα, ειδικά μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, ασχέτως αν πήραμε το χρέος, ή το "QE".

Το δεδομένο αυτό το έχουμε εδώ και αρκετούς μήνες, για αυτό και είδαμε την Αγορά να έχει τόσο καλή συμπεριφορά, με τόσο άσχημα νέα το προηγούμενο διάστημα.

"Τεχνικά εδώ και αρκετούς μήνες, ασχέτως των όποιων διορθώσεων, βλέπουμε μία μεσοπρόθεσμη, πλέον, ανοδική τάση που φυσικά ποτέ δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και απλά την ακολουθούμε" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Δημήτρης Σαρρής

"Η έναρξη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες. Με το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των Θεσμών, δηλαδή το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, ο Γενικός Δείκτης είναι σε τροχιά 820 μονάδων, με το πρώτο επίπεδο αντίστασης να εντοπίζεται στις 850 μονάδες" επισημαίνει ο Δημήτρης Σαρρής.

Το spread του 10ετους ομολόγου κινείται σταθεροποιητικά, κάτω από το επίπεδο των 5,7%.

Στο επίκεντρο των εμπλεκομένων στο Χρηματιστήριο τίθενται οι κινήσεις σε επιχειρηματικό πεδίο, καθώς οι επόμενες αξιολογήσεις για την Ελληνική Οικονομία κρίνονται πιο εύκολες. Μέχρι το Καλοκαίρι του 2018 η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει υποχρέωση κάλυψης ομολογιακού δανείου.

Η Χρηματιστηριακή Αγορά εισέρχεται σε περίοδο ηρεμίας, αξιολογώντας μόνο την συμπεριφορά της Κυβέρνησης στο τομέα της απελευθέρωσης των Αγορών και την προσέλκυση Ξένων επενδύσεων.

Πολιτικός κίνδυνος δεν υφίσταται στην παρούσα φάση, αν και σε ενδεχόμενη κήρυξη εκλογών, μόνο θετικά θα το εκλάβει η Αγορά.

"Αναμένουμε το επίπεδο των 850 μονάδων και την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody’s την Παρασκευή 23/06/2017" αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Α. ΣΑΡΡΗΣ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+1,16%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ με ανοδικές διαθέσεις και προς νέα υψηλά, ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρούν χαμηλότερα Ευρώ και Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ασία, επιβραδύνθηκε ελαφρώς η αύξηση στις τιμές των Κινεζικών κατοικιών το Μάιο, καθώς περισσότερες Χώρες εισήγαγαν ισχυρότερα μέτρα για να αναχαιτίσουν τη ζήτηση. Η μέση τιμή των νέων κατοικιών σε 70 Κινεζικές Πόλεις αυξήθηκε κατά 0,7% το Μάιο, από τον Απρίλιο, εξαιρώντας τη στέγαση που επιδοτείται από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με υπολογισμούς της Wall Street Journal βάσει στοιχείων που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας.

Σε ετήσια βάση, η μέση τιμή σημείωσε άνοδο της τάξης του 9,7% το Μάιο, έναντι 9,9% τον Απρίλιο.

Οι Ιαπωνικές εξαγωγές εκτοξεύτηκαν 14,9% τον Μάιο, χάρη σε μια άνοδο στη ζήτηση σε Αναδυόμενες Αγορές και στο πιο αδύναμο Γεν σε σύγκριση με πέρυσι.

"Η αύξηση στις εξαγωγές ήταν τον περασμένο μήνα η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2015, ενώ σηματοδοτεί τον έκτο συνεχόμενο μήνα ανόδου", ενημέρωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι εξαγωγές Αυτοκινήτων και Χάλυβα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων. Ωστόσο, και πάλι η αύξηση ήταν μικρότερη σε σύγκριση με το 18,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "οι Τράπεζες της Ευρωζώνης σημειώνουν πρόοδο στη μείωση του φορτίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά απαιτούνται περαιτέρω αποφασιστικές και γρήγορες δράσεις", δήλωσε η Ντανιέλ Νουί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των Τραπεζών συνεχίζει να αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την Τραπεζική ένωση συνολικά, αλλά το πρόβλημα είναι επίσης επικεντρωμένο σε συγκεκριμένες Χώρες" σημείωσε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

"Η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει αναθέσει στις Citi, Goldman Sachs International Bank και HSBC να αναλάβουν ως ανάδοχοι για την έκδοση ενός νέου 7ετούς ομολόγου εκφρασμένου σε Ευρώ", σύμφωνα με το Stockwatch. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έκδοση αναμένεται να εκτελεστεί στο άμεσο μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες στην Αγορά. Επίσης κατά την ίδια περίοδο η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει σε ανταλλαγή/επαναγορά των πιο κάτω υφιστάμενων ομολόγων της Δημοκρατίας: Ευρωομόλογο 2019, 4,75%, Ευρωομόλογο 2020, 4,625%, Ευρωομόλογο 2020, 6,5%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ως μια ακόμα συμφωνία "pretend and extend" (προσποιήσου και παράτεινε) χαρακτηρίζει η Societe Generale αυτή που επετεύχθη για την Ελλάδα στο Eurogroup και αυτό γιατί όπως σημειώνει απέχει από το να είναι "οριστική".

"Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί για την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς δεν εξασφαλίζονται οι στόχοι της συμμετοχής της Ελλάδας στο 'QE' και της εξόδου στις Αγορές", υπογραμμίζει η Citi.

"Πιστωτικά θετική" κρίνει για την Εθνική την πώληση της Βουλγαρικής θυγατρικής "UBB" και της "Interlease EAD" η Moody’s. Όπως εξηγεί βελτιώνει τον κεφαλαιακό δείκτη κατά περίπου 100 μονάδες βάσης και τονώνει τη ρευστότητα κατά 900 εκατομμύρια ευρώ, επιτρέποντας στην Τράπεζα να μειώσει την εξάρτηση από τον ELA.

"Η απόφαση του Eurogroup καθαρίζει βραχυπρόθεσμα τον ορίζοντα για την Ελλάδα, καθώς εξασφαλίζονται οι αποπληρωμές των ομολόγων, με την επόμενη μεγάλη αποπληρωμή να λαμβάνει χώρα τον Ιούλιο του 2018", σημειώνει η BNP Paribas σε έκθεσή της.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 823,33 μονάδες (+2,13%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 820,61 (+1,8%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 821,22 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,87%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 94,4 εκατ., από τα οποία τα 8,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚ, ΟΤΕ, ΝΗΡ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ). Το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, "απασχολήθηκε" από Alpha Bank, ΟΤΕ, Εθνική και ΔΕΗ.

Από τις μετοχές του FTSE26, μόνο η ΔΕΗ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Grivalia, Motor Oil, Folli Follie Group, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου, όλοι πλην ΑΔΜΗΕ με ελάχιστες συναλλαγές.

-----ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η έλλειψη μεταβλητότητας μείωσε δραματικά τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (66.765 συμβόλαια).

Στα 5.331 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.397 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.394, 2.353 για τον Ιούλιο, 41 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 2.161) κινήθηκε μεταξύ 2.126 και 2.170 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.800 ΟΠΑΠ, 19.000 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.790), Πειραιώς (27.699), Εθνική (19.239), MIG (4.949), Alpha Bank (5.003), ΟΤΕ (912), Μυτιληναίο (561), Viohalco (703), Ελ. Πετρέλαια (450), Ελλάκτωρα (149), ΓΕΚ (270), Folli Follie Group (104), Cenergy (1.112), ΕΥΔΑΠ (124), Τέρνα Ενεργειακή (208).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 75.601, Eurobank 26.247, Εθνική 110.454, Alpha Bank 24.568 και Πειραιώς 208.152.

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ. λήξεως Αυγούστου, με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 9.465.654 τεμ., (από 9.140.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 10.038.489 τεμ. (10.038.489), Εθνική 18.984.228 τεμ. (18.720.076) και Eurobank 7.958.046 τεμ. (7.958.046).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v